AnasayfaBlogAksesuar Tasarımcısı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Aksesuar Tasarımcısı Nedir? Ne İş Yapar?

29 Temmuz 2021
Görüntüde bir kağıt parçasına yazı yazan bir adamın yakın çekimi görülüyor. Adam bir masada oturuyor ve elinde bir kalem var. Gözleri kağıda odaklanmış ve yazdığı kelimelere konsantre olmuş durumda. Masanın üzerinde bir klavye ve bir lamba da var. Arka planda bir çekmecenin yanında bir çift kırmızı ve siyah ayakkabı görülebiliyor. Ön planda üzerinde beyaz bir işaret bulunan siyah bir direk var. Adamın elleri titizlikle klavyenin üzerine yerleştirilmiş ve kahverengi saçları yakın planda görülebiliyor. Üzerine yazdığı kağıt beyaz ve buruşuktur. Derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor ve ifadesi ciddi.
Aksesuar Tasarımcısı Ne İş YaparAksesuar Tasarımcısı Nasıl OlunurDiğer Önemli Bilgiler
Takı, çanta, fular gibi aksesuarlar tasarlar ve üretir.Güzel Sanatlar Fakültesi, Moda Tasarımı ve Tekstil gibi ilgili bölümlerinden mezun olunarak ya da moda akademilerinde aksesuar tasarımı eğitimi alınarak bu meslekte faaliyet gösterilebilir.Yaratıcılık, araştırma yeteneği ve detaylara dikkat etmek önemlidir.
Sektörü ve trendleri yakından takip eder, beklentilere yanıt verecek ürünler tasarlar.Lisans mezuniyeti olmayan kişiler de moda akademilerindeki eğitimler ile bu alanda faaliyet gösterebilir.Yaratıcılık, inovasyon ve dinamizm en önemli niteliklerdendir.
Mevsim trendlerini öngörür, mevsimsel kreasyonları tasarlar.Tekstil firmaları, çeşitli giyim mağazaları ve perakendecilerde çalışma imkanı bulunur.Zaman yönetimi ve organizasyon becerisi de oldukça önemlidir.
Yeni ürün örneklerini müşteri onayına sunar, satın alma, satış ve teknik ekipler ile iş birliği içinde çalışır.Aksesuar tasarımı ilgisini çeken kişiler kendi işini yaratabilir.Yaratıcılığın yanı sıra, bilgisayar destekli tasarım programlarına hakimiyet gereklidir.
Konseptten prototip aşamasına kadar geçen sürede tasarım gelişimini izler.Aksesuar tasarımcısı olabilmek için hizmet verilecek kurumun marka tarihi hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.Bütçe ve zaman yönetimi konusunda yetenekli olunmalıdır, ayrıca mükemmel sözlü ve yazılı iletişim becerileri gereklidir.

Kişilerin giyimine eşlik etmesi ve kombini tamamlayabilmesi için aksesuarlar tasarlayan ve üretiminde yer alan kişilere aksesuar tasarımcısı adı verilir. Aksesuar tasarımcısı; kolye, yüzük, küpe, kemer, ayakkabı, çanta, fular, eşarp, şapka gibi aksesuarlar tasarlar. Aksesuar tasarımcısı, tekstil sektöründe, çeşitli mağazalarda ve perakendecilerin de içine dahil olduğu çeşitli iş sahalarında faaliyet gösterir.

Yaratıcı bir zihne ve detay odaklı çalışma prensibine sahip olan kişiler için oldukça uygun bir iş alanıdır. Aksesuar tasarımcıları yaratıcı ve inovatif fikirler üreten bir ortamda çalışabilecek dinamizme sahip olan kişilerdir. Kendilerini geliştirmeye sürekli açık olmalıdır. Sektördeki yenilikleri yakından takip etmeli, işlerine yaratıcılığı eklemelidir.

Yazımızda aksesuar tasarımcısı ile ilgili merak edilen sorulara yanıtlar hazırladık. Aksesuar tasarımcısı nedir? Aksesuar tasarımcısı ne iş yapar? Aksesuar tasarımcısı nasıl olunur? Birlikte inceleyelim.

Aksesuar Tasarımcısı Nedir?

Aksesuar tasarımcısı, takı, çanta, fular gibi giysi ve dış giyim eşyalarına eşlik etmesi için aksesuarlar tasarlayan kişilere verilen mesleki unvandır. Tasarımında çalıştığı eşyalar; takı, kemer, ayakkabı, eşarp, fular, şal, şapka ve el çantası gibi eşyalar olabilir. Aksesuar tasarımcısının çalışma alanı çeşitlidir. Genellikle tekstil firmaları, çeşitli giyim mağazaları ve perakendecilerde çalışma imkanı elde ederler. 

Aksesuar tasarımcısı olmak isteyen kişilerin gerekli eğitimleri tamamlaması gerekir. Üniversitelerde yer alan Güzel Sanatlar Fakülteleri, Moda Tasarımı ve Tekstil gibi ilgili bölümlerinden mezun olmaları halinde bu alanda faaliyet verebilirler.

Ayrıca bu alana ilgi duyup lisans mezuniyeti olmayan bireyler için çeşitli moda akademilerinde aksesuar tasarımı eğitimleri de verilmektedir. Sizde farklı bir alanda kendinizi geliştirmek istiyorsanız bu eğitimlerden faydalanabilirsiniz. Eğitimler sayesinde bir kurum bünyesinde iş imkanı elde edebileceğiniz gibi kendi işinizi yapma fırsatına da ulaşabilirsiniz.

Aksesuar Tasarımcısı Ne İş Yapar?

Aksesuar tasarımcısı olarak çalışan kişiler, aksesuar tasarımlarını kavramsallaştırmak, geliştirmek ve tasarlamaktan sorumlu olan kişilerdir. Bu alanda yaratıcılıkları ön planda olmalıdır. Ayrıca sektörü yakından takip ederek, beklentilere yanıt verecek ürünler tasarlamaları gerekir. İş bulma konusunda sıkıntı yaşamayan meslek grupları arasında yer alır. Özellikle son yıllarda sosyal medyanın da yarattığı etki ile kendi işini yapan aksesuar tasarımcılarına sık rastlanmaya başladı. Meslek mensuplarının diğer görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir.

  • Mevsim trendlerini öngörmeli ve mevsimsel kreasyonları tasarlamak için çalışmalıdır.

  • Tasarım sürecini başlatmak üzere koleksiyon fikirlerini araştırmalı, ilham almalı ve ilk eskizleri çizmelidir.

  • Tasarım sürecinde teknik çizim, renklendirme ve prototipler oluşturmalıdır.

  • Tamamlanan ve üretime geçilecek ürün örneğini müşteri onayına sunmalıdır.

  • Satın alma, satış ekibi ve teknik ekipler ile iş birliği içinde çalışarak, güçlü bir ürün yelpazesi geliştirmelidir.

  • Konseptten prototip aşamasına kadar geçen sürede tasarım gelişimini izlemeli ve müşterinin istediği doğru ürünün sağlandığından emin olmalıdır.

Aksesuar Tasarımcısı Nasıl Olunur?

Bazı meslekler kişinin yaratıcılığını ön plana çıkartır. Aksesuar tasarımcılığı da bu mesleklerden biridir. Trendleri yakından takip eden, yaratıcılığı gelişmiş ve araştırmayı seven adaylar için oldukça uygun bir meslektir. Aksesuar tasarımı ilgisini çeken, amatörce tasarım işi ile ilgilenen kişiler kendini geliştirmek için eğitim fırsatlarını araştırır. Aksesuar tasarımcısı olmak için, üniversitelerde yer alan Güzel Sanatlar Fakültelerinin ilgili bölümlerinden eğitim alınabilir. Bunlar; Moda Tasarımı ve Tekstil gibi bölümlerden birinden mezun olmak olarak düşünülebilir.

Ayrıca bu mesleğe ilgi duyup lisans mezuniyeti bulunmayan kişiler için de çeşitli imkanlar sunulur. Moda akademilerinde aksesuar tasarımı eğitimlerinden faydalanan oldukça fazla kişi ile karşılaşmak mümkündür. Eğitimin tek başına yeterli olmadığı mesleklerden biridir. Dolayısı ile kişinin bazı özellikleri taşıyor olması çok önemlidir. Yaratıcı bir zihne ve detay odaklı çalışma alışkanlığına sahip olması gereken aksesuar tasarımcısının sahip olması beklenen diğer özellikler aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Hizmet vereceği kurumun marka tarihi hakkında bilgi sahibi olması gerekir.

  • Geliştirme amaçlı kullanılması için okunabilir tasarım eskizleri oluşturabilmelidir.

  • Güçlü bir zaman yönetimi ve organizasyon becerisi sergilemesi gerekeceği gibi birden fazla projeye hızlı bir şekilde cevap verebilmelidir.

  • Yaratıcı ve herhangi bir ortamda çalışabilecek dinamizme sahip olmalıdır.

  • Araştırmayı seven kişiler olmaları gerekir.

  • Bilgisayar destekli tasarım programlarında beceri göstermelidir.

  • Belirlenen bütçe ve kendisi için belirlenen zaman içinde iş teslimini gerçekleştirebilmelidir.

  • Mükemmel sözlü ve yazılı iletişim kabiliyetine sahip olmalıdır.

  • Seyahat engeli bulunmaması önemlidir.

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi

Takı, çanta, fular gibi aksesuarlar tasarlar ve üretir, Güzel Sanatlar Fakültesi, Moda Tasarımı ve Tekstil gibi ilgili bölümlerinden mezun olunarak ya da moda akademilerinde aksesuar tasarımı eğitimi alınarak bu meslekte faaliyet gösterilebilir, Yaratıcılık, araştırma yeteneği ve detaylara dikkat etmek önemlidir, Sektörü ve trendleri yakından takip eder, beklentilere yanıt verecek ürünler tasarlar, Lisans mezuniyeti olmayan kişiler de moda akademilerindeki eğitimler ile bu alanda faaliyet gösterebilir, Yaratıcılık, inovasyon ve dinamizm en önemli niteliklerdendir, Mevsim trendlerini öngörür, mevsimsel kreasyonları tasarlar, Tekstil firmaları, çeşitli giyim mağazaları ve perakendecilerde çalışma imkanı bulunur, Zaman yönetimi ve organizasyon becerisi de oldukça önemlidir, Yeni ürün örneklerini müşteri onayına sunar, satın alma, satış ve teknik ekipler ile iş birliği içinde çalışır, Aksesuar tasarımı ilgisini çeken kişiler kendi işini yaratabilir, Yaratıcılığın yanı sıra, bilgisayar destekli tasarım programlarına hakimiyet gereklidir, Konseptten prototip aşamasına kadar geçen sürede tasarım gelişimini izler, Aksesuar tasarımcısı olabilmek için hizmet verilecek kurumun marka tarihi hakkında bilgi sahibi olunmalıdır, Bütçe ve zaman yönetimi konusunda yetenekli olunmalıdır, ayrıca mükemmel sözlü ve yazılı iletişim becerileri gereklidir
Aksesuar Tasarımcısı Aksesuar Tasarımcısı nedir Aksesuar Tasarımcısı ne iş yapar Aksesuar Tasarımcısı maaşları Aksesuar Tasarımcısı nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
İki kadın bir renk kartelasına bakarken gözlemlenir. Kadınlardan biri mavi bir gömlek giymekte ve elinde bir kitap tutmakta, diğeri ise bir kağıt parçası tutmaktadır. İki kadın renk kartelasına odaklanmıştır. Ellerine yakından bakıldığında bir parça sabun görülürken, arka planda bir masanın bulanık görüntüsü görülebiliyor. Kartelanın renkleri açık maviler ve morlardan canlı turunculara ve sarılara kadar değişmektedir. Kadınlar renk örneğini ve bunun projelerinin renklerini nasıl etkileyebileceğini tartışıyorlar.
Bölümler

Tekstil Tasarımı Bölümü

29 Kasım 2020
Bir kadın, bir mankenle birlikte bir masada oturuyor. Kırmızı bir elbise ve sarı bir ceket giymiştir ve yüzünde sıcak bir gülümseme vardır. Gözleri kameraya odaklanmış ve saçları düzgün bir şekilde geriye doğru toplanmış. Ön planda, birkaç renkli nesnenin bulanık bir görüntüsü var. Arka planda bir metnin yakın çekimi görülebiliyor. Görüntünün ortasında, bulanık kırmızı bir nesnenin yanı sıra bir kişinin bulanık bir görüntüsü var. Son olarak, görüntünün en sağ tarafında görülen bir kişinin vücudunun yakın çekimi var.
Bölümler

Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü

18 Ağustos 2020
Bir kişi masada oturmuş, bir kumaş parçasını dikiyor. Kişinin üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon vardır ve elleri önündeki kumaş parçasına odaklanmıştır. Kumaşı birbirine dikmek için bir iğne ve iplik kullanmaktadır. Kumaş açık bej rengindedir ve masanın üzerine serilmiştir. Kişi sol elinde bir telefon tutuyor ve sağ eli ekran dışındaki bir şeyi işaret ediyor. Konsantrasyonları gözlerinin odak noktasından anlaşılmaktadır. Etraflarındaki oda karanlıktır, ahşap bir masa ve köşede bir kağıt torba vardır. Kişi özenle ve hassasiyetle bir şey yaratıyor gibi görünüyor, doğruluğu sağlamak için zaman ayırıyor.
Bölümler

Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü

19 Ağustos 2020