Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümü

Günümüz koşullarında teknolojide ortaya çıkan gelişmeler elektrik ve elektronik kullanım alanının ne kadar geniş olabileceğini de gözler önüne seriyor. Yaşamımızın her alanında elektrik, elektronik ve bunlara bağlı olarak teknolojiye ihtiyaç duyarız. Havacılık sektörü de bu alanlardan biridir. Burada işin içine uçak teknolojileri de dahil olur. Havacılık elektriği ve elektroniği sektöründe uluslararası düzeyde kaliteli bakım, onarım ve tadilat işleri yürütülür. Uçak İçerisindeki elektronik ve uçağın seferleri sırasında ihtiyaç duyulan elektronik sistemlerin çalışması ve güvenli olarak bakımlarının yapılmasını üstlenir.
Uluslararası standartlarda büyümü hızı her geçen gün artan sektörlerden biri olan havacılık, ülkemizdeki yatırımlara da bakıldığında yüksek istihdam sağlayan bir sektör halini almıştır. Prestijli, uluslararası standartlarda denetlenen ve yönetim şekli sunan aynı zamanda yüksek gelir imkânı ile gelişime açık bir kariyer vadeden havacılık sektöründe yer almak isteyenlerin gün geçtikçe sayısı çoğalmaktadır.
Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümü Nedir?
Havacılık Elektrik ve Elektroniği bölümü uluslararası standartlara uygun olarak sunduğu eğitim ile öğrencilerini havacılık sektörüne hazırlıyor. Sektör için nitelikli, donanımlı, beceri sahibi mezunlar yetiştirerek sektör içerisinde yer almaları sağlanıyor. Havacılık Elektrik ve Elektroniği bölümünün amacı, eğitim süresi boyunca verilen teorik dersler ile havacılık sektörüne katkı ve fayda sağlayacak bireylerin yetiştirilmesi ve sektöre kazandırılmasıdır.
Havacılık elektriği ve elektroniği bölümü üniversitelerde 4 yıllık lisans eğitimi olarak karşımıza çıkıyor. Öğrencilerin bölümü başarı ile tamamlayabilmesi için toplamda 240 kredi olan bölüm mezuniyet şartlarını yerine getirmesi gerekir. Havacılık elektriği ve elektroniği bölümünü tercih edecek adayların bazı özelliklere sahip olması beklenir. Bunlar; havacılığa ve elektrik ve elektroniğe ilgili olan, fizik ve matematik bilimine aynı şekilde ilgi duyan, disiplinli, sorumluluk sahibi, ekip içinde çalışmaya uyumlu, araştırmayı seven, öğrenmeye her an açık olan bireylerdir.
Havacılık Elektriği ve Elektroniği İş İmkânları Nelerdir?
Havacılık elektriği ve elektroniği bölümünü tercih etmek isteyen adaylar, kariyer yaşamlarının nasıl gelişeceğini tahmin edebilmek için iş imkânlarını araştırır. Ülkemizde havacılık sektörünün fazlasıyla gelişmiş olması mezun olanlar için avantaj sağlar. Havacılık elektrik ve elektroniği bölümü mezunları eğitim yaşamlarını tamamladıktan sonra genellikle hava araçları bakım ve onarım merkezleri ve özel hava yolları İşletmelerinde görev aldıkları görülür.
Havacılık elektriği ve elektroniği bölümünde teorik derslerini başarıyla tamamlayan öğrenciler özel veya kamu sektörü işletmeleri içinde bu alanda çok çeşitli iş imkanı yakalar. Mezunların çalışma alanları şu şekildedir; Hava alanları, uçak bakımı ve tamirinin yapıldığı firmalar, uçak imalat eden kuruluşlar, uçaklar ve havacılık ile ilgili çalışmalar yapılan bütün kurumlarda iş imkanına sahip olabilirler.
Havacılık Elektriği ve Elektroniği Mezunları Ne İş Yapar?
Havacılık elektriği ve elektroniği bölümü aday öğrencilerinin bir diğer önemle araştırdıkları konulardan biri sektörde hangi sorumlulukları üstlenerek çalışacaklarıdır. Havacılık elektriği ve elektroniği bölümü mezunları uçakların güvenli bir şekilde kullanıma hazır olmasını sağlayacak, elektronik cihazların bakımı ve kullanımı, elektronik parçaların gerekli durumlarda onarım ve bakımları gibi önemli temel görevleri bulunmaktadır.
Her geçen gün sektörün gelişim sağlaması sebebiyle çalışma alanları ve kurumları genişleyen mezunlar birçok sorumluluk almaya devam eder. Havacılık elektriği ve elektroniği bölümünden mezun olanlar çalıştıkları kurumlarda aşağıda sıraladığımız görevleri yerine getirmeye devam eder. Uçakta yer alan elektronik cihazların bakımı ve onarımı ile ilgilenir.
Uçak sistemlerinin gerektiği gibi çalışıp çalışmadığını kontrol ederler.
Uçakta bulunan ve uçağın uçmasını sağlayan sisteme ait parçaların bakım ve onarımını sağlamaktan sorumludur.
Uçağın uçuş anına uygun olup olmadığını kontrol eder ve yakıt, yağ diğer araç ve gereçler gibi uçağın tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik gerekli çalışmaları yürütür.
Telsiz, Telefon gibi tüm iletişimi sağlayan araçların bağlantılarını kontrol etmek ve gerekli bakım çalışmalarını yürütmek.
Havacılık Elektriği ve Elektroniği Dersleri Nelerdir?
Havacılık elektriği ve elektroniği bölümü öğrencileri 4 yıllık eğitimleri süresince temel mühendislik, denizcilik, deniz taşıtlarının ve yapıları hakkında teorik ve bilimsel eğitimler ile karşı karşıya kalacaklardır. 8 dönem boyunca almaları gereken ders kredilerini başarıyla tamamlayan öğrenciler havacılık elektriği ve elektroniği bölümü lisans diploması almaya hak kazanır.
Havacılık elektriği ve elektroniği bölümünde üniversitelere göre değişiklik göstermekle birlikte 60 günlük zorunlu staj bulunur. Stajın amacı; gelecek kariyer yaşamlarında deneyim kazanmış ve geleceğe hazır hale gelmeleri için deneyim kazanmalarıdır. Staj yaptıkları kurum tarafından staj defterleri onaylanır. Ardından eğitim aldıkları eğitim kurumu tarafından ilan edilen tarihte üniversite kuruluna teslim edilir. Derslerini ve stajlarını başarıyla tamamlayan öğrenciler, çalışma ortamı için donanımlı ve bilgili bireyler olarak hazır olurlar. Havacılık elektriği ve elektroniği bölümünde eğitim alacak öğrencilerin eğitim yaşamı boyunca karşı karşıya kalacakları temel dersler aşağıdaki gibidir.
Uçuş Teorisi,
Dalgalar ve Optik,
Sivil Havacılığa Giriş,
Havacılık Kuralları,
Mekanik,
Uçak Malzeme Bilgisi,
Termodinamik,
Hasarsız Kontrol Yöntemleri,
Haberleşme Sistemleri,
Uçak Bakım Terminolojisi
Havacılık Elektriği ve Elektroniği Taban Puanları ve Sıralama
2020 Havacılık Elektriği ve Elektroniği Taban Puanları ve 2020 Havacılık Elektriği ve Elektroniği Başarı Sıralamaları açıklandı. Sizler için hazırladığımız puanlara aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz. Burada hazırlanan puanlar ve sıralamaların tamamı bu sene yerleşen adaylara aittir. Yazımızdaki verilerin tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış olan en son güncel puanlardır.
Üniversite | Fakülte | Bölüm | Taban Puan | Sıralama |
---|---|---|---|---|
Eskişehir Teknik | Havacılık ve Uzay Bilimleri Fak. | Havacılık Elektrik ve Elektroniği | 91.177 | 350,76786 |
Nişantaşı Üni. | Sivil Havacılık Yüksekokulu | Havacılık Elektrik ve Elektroniği(Burs) | 208.417 | 275,98553 |
Nişantaşı Üni. | Sivil Havacılık Yüksekokulu | Havacılık Elektrik ve Elektroniği(%75 İnd.) | Yok | 200,52533 |

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.