AnasayfaBlogMekatronik Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Mekatronik Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

03 Mayıs 2021
Uzun, siyah saçlı ve gözlüklü bir kadın sandalyede oturmakta ve önünde bir dizüstü bilgisayar tutmaktadır. Elindeki cihaza dikkatle bakarken yüzünde odaklanmış bir ifade var. Dizüstü bilgisayar siyah ve gümüş renkli, yansıtıcı bir yüzeye sahip. Ellerini sıkıca dizüstü bilgisayarın üzerine koymuş, parmakları kenarları kavrıyor. Mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giymiştir. Arka plan açık pembe ve oda parlak bir şekilde aydınlatılmış. Arka plan derli toplu ve sahne huzurlu ve odaklanmış. Kadın işine derinlemesine dalmış gibi görünüyor.
ÖzellikAçıklamaÖnem
Disiplinlerarası MühendislikMekatronik mühendisliği, makine, elektrik elektronik, bilgisayar ve yazılım mühendisliği dalından oluşur.Teknolojiye ve makinelerin işleyişine hâkim olmayı gerektirir.
İnsan Gücüne İhtiyaç AzaltmaMekatronik mühendisleri, insan gücünün minimuma indirilmesi için sistemler tasarlar.Verimli ve otomatik çalışan makineler ve sistemler oluşturmayı gerektirir.
Yaratıcı DüşünmeMekatronik mühendisleri, problemlere yeni ve yaratıcı çözümler üretir.Etkin problem çözme ve geliştirilmiş çözüm tasarlama yeteneği gerektirir.
Teknolojiye İlgiMekatronik mühendislerinin teknolojiye ve makinelerin işleyişine büyük ilgisi vardır.Teknolojik gelişmeleri ve makinelerin işleyişini anlamayı ve güncel kalmayı gerektirir.
Üretim MühendisiMekatronik mühendisleri, ayrıca, üretim sürecini kontrol eden üretim mühendisleri olarak da rol alır.Makine üretim sürecinin tüm yönlerine hakim olmayı gerektirir.
Verimlilik ArtırmaMekatronik mühendisleri, mevcut sistemlerde verimliliği artırır.İyileştirme ve optimizasyon yeteneklerini gerektirir.
Bakım MühendisiMekatronik mühendisleri, makinelerin bakım ve onarımından da sorumludur.Makine bakımı ve onarımı konusunda teknik beceri ve bilgi gerektirir.
Uygulamalar TasarlamaMekatronik mühendisleri, otomatik güvenlik ve iklimlendirme sistemleri gibi uygulamaları geliştirir.İleri seviye planlama ve kodlama yeteneklerini gerektirir.
Araştırma ve GeliştirmeMekatronik mühendisleri ayrıca Ar-Ge çalışmalarında yer alır ve yeni projeler geliştirir.Araştırma yapma ve bilgiyi uygulamaya dökme yeteneği gerektirir.
Uzay ve Savunma SanayiiMekatronik mühendisleri, uzay ve savunma sanayinde de önemli roller oynar.Detaylara dikkat eden, hassas ve güvenilir olmayı gerektirir.

Son dönemin ön plana çıkan mühendislik alanlarından biri olan mekatronik mühendisliği disiplinler arası bir mühendislik dalıdır. Oldukça geniş bir uygulama ve çalışma alanı bulunur. Ancak çok fazla bilinen bir mühendislik alanı değildir. Birkaç mühendisliğin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. İnsan gücüne daha az ihtiyaç duyulan sistemleri tasarlayan mühendislerdir. Hem üniversite sırasında hem de mesleği yaparken bazı beceri ve yeterliliklere sahip olmak gerekir. Teknolojinin kullanımı her geçen gün arttığından makineler ve sistemlere olan ihtiyaç da artar. Bu da mekatronik mühendisliğinin geleceğin gözde mesleklerinden biri olacağını gösterir.

Mekatronik mühendisi nedir? Mekatronik mühendisinin görev ve sorumlulukları nelerdir? Hangi iş kollarında çalışabilir? Ne kadar maaş alır? Hangi eğitimlerden geçilerek olunur? Bütün bu akla takılanların cevaplarını tüm ayrıntılarıyla yazımda bulabilirsiniz.

Makine Mühendisi Nedir?

Makinelerin işlevselliğini arttırmak için yeni sistemler geliştiren, bunu yaparken de insan gücünü minimuma indiren kişilere mekatronik mühendisi denir. Makine mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği ve yazım mühendisliğinin birleştirilmesiyle oluşmuştur. Mekatronik mühendisi hayatı kolaylaştırmaya yönelik çalışmalar yapar. Bu nedenle tüm dünyada kabul gören bir meslektir. Akıllı sistemlerin ortaya çıkması için çalışır. Mevcut sistemlerdeki verimliliği arttırmak için uygulamalar yapar.

Bu mesleği yapacak kişilerin matematik ve fizik derslerini sevmesi ve bu alanlarda başarılı olması gerekir. Yaratıcı düşünme becerisi gelişmiş olmalıdır. Problemlere çözüm üretebilmelidir. Ekip çalışmasına yatkın olmalıdır. İyi iletişim kurabilmelidir. Hızlı karar verme yeteneğine sahip olmalıdır. Eleştirel düşünebilmelidir. Muhakeme yapabilme yeteneği üst düzeyde olmalıdır. Geniş bir hayal gücüne sahip olmalıdır. Dikkatli, sabırlı ve analiz yeteneği kuvvetli olmalıdır. Sorumluluk sahibi ve disiplinli olmalıdır. Uzun ve esnek çalışma saatlerine ayak uydurabilmelidir.

Makinelere ve teknolojik sistemlere ilgi duymalıdır. En az bir yazılım dili bilmesi gerekir. Yabancı dil bilmeleri de iş hayatına olumlu katkılar sağlar. Alanıyla ilgili yenilikleri takip etmelidir. Kendini geliştirmeye önem vermelidir. Bireyler kendini ne kadar çok geliştirir ve alanının inceliklerini öğrenirlerse iş hayatına girdiklerinde o kadar rahat ederler. Hem iş bulmaları kolaylaşır hem de uzmanlıkları sayesinde ön plana çıkabilirler. İlgi alanlarına göre çalışmak istedikleri sektörü seçebilirler. Çalışma ortamları genellikle ileri teknolojiye sahip laboratuvar ve atölyelerdir. Temiz ve sakin yerlerdir. Ancak bazen fabrika gibi gürültülü ortamlarda da çalışabilirler. Çalışırken bilgisayar yazılımları, hesap makinesi, çizim araç gereçleri, metre ölçü aletleri, sıcaklık ve basınç ölçü aletleri kullanır.

Mekatronik Mühendisi Ne İş Yapar?

Mekatronik mühendislerinin çalışma alanları çok geniştir. Bu nedenle şanslı mesleklerden olduğu söylenebilir. Çalışma şartları genellikle iyidir. Kamuda hafta içi 40 saat civarında çalışırlar. Özel sektörde ise bu 50-60 saati bulabilir. Özel sektörde hafta sonu da çalışılabilir. Pek çok alanda mekatronik mühendisinin ürettiği araçlar kullanılır. Mekatronik mühendisleri insansız araçlar, robotik, uzay, eğitim, otomotiv sanayi, haberleşme, savunma sanayi gibi alanlarda çalışabilirler. Hem kamuda hem de özel şirketlerde iş bulabilirler. Kendilerine ait ofis açabilirler. Ar-ge çalışmalarında yer alırlar. Çalıştığı sektöre ve yaptığı işlere göre üretim mühendisi, otomasyon mühendisi, bakım onarım mühendisi gibi isimler alır. En önemli sorumluluğu iyi bir eğitim alarak bu mesleği yapmaktır. Makine mühendisleri odasına bağlı olarak çalışırlar. Mekatronik mühendislerinin görev ve sorumlulukları şunlardır:

  • Bilgisayar yazılımlarını kullanarak sorunlara çözüm üretir.

  • Yeni projeler geliştirir.

  • Çamaşır ve bulaşık makineleri tasarlar.

  • ABS fren sistemleri ve hava yastığı yapar.

  • Otomatik ve sürgülü kapı sistemlerini üretir.

  • Bomba imha cihazları yapar.

  • MR cihazı ve röntgen cihazı gibi tıbbi cihazları üretir.

  • Laboratuvar cihazları üretir.

  • Bilgisayar aksesuarları üretir.

  • İnsanın ve insan gücü kullanımının tehlike yaratacağı durumlarda bilgisayar destekli yöntemler geliştirir.

  • Proje maliyet hesaplaması yapar.

  • Üretim prosedürlerini takip eder.

  • Üretilen makinelerin performans testlerini gerçekleştirir.

  • Karmaşık sistemlerin modelleme ve simülasyonunu yapar.

  • Otomatik etiketleme ve paketleme uygulamaları geliştirir.

  • Otomatik güvenlik ve iklimlendirme sistemleri uygulamaları yapar.

  • İnşaat makineleri üretir.

  • Ekipmanların ve personellerin belirlenmesinde çalışır.

  • Üretim sürecini kontrol eder.

  • Yöneticisi olduğu personelleri denetler.

  • İstek ve ihtiyaca göre proje üretilmesini sağlar.

  • Projelerin zamanında teslim edilmesini sağlar.



Mekatronik Mühendisi Maaşları

Mekatronik mühendisleri alıştıkları yere göre farklı maaşlar alır. Bireyler uzmanlık alanına ya da uzmanlaşmak istediği alana göre iş bulurlar. Dolayısıyla bu da maaş üzerinde oldukça belirleyicidir. Kamuda çalışanlarla özel sektörde çalışanların maaşları birbirinden farklıdır. Mesleki tecrübe de maaşı etkiler. Yabancı dil bilgisine sahip olanlar daha fazla maaş alabilir. Çalışılan kurumdaki pozisyon ve firmanın büyüklüğü de maaşı etkileyen diğer etkenlerdir. Örneğin savunma sanayinde çalışırsanız özel sektörde ortalama olarak verilen ücretler sizin için başlangıç ücreti olur.

Çalışılan firmanın geliştirdiği cihazlar da maaş konusunda belirleyicidir. Kamuya atanmış bir mekatronik mühendisinin maaşı ortalama 7500 lira civarında olur. Kişinin unvanı ve derecesi arttıkça maaşı da artar. Özel sektörde çalışanlar en az asgari ücret ile başlar. Bu ücret en çok 10000 lirayı bulabilir. Ancak ortalama olarak 4000 lira ile 5000 lira arasında maaş aldıkları söylenebilir. Bu maaşlara asgari geçim indirimi tutarı da eklenir. Kendi işini kuranların da bu miktarlardan çok daha fazlasını kazandıkları söylenebilir.

Mekatronik Mühendisi Nasıl Olunur?

Mekatronik mühendisi çok yaygın olarak bilinmeyen ancak teknik personel olmasından dolayı çok ihtiyaç duyulan bir meslektir. Meslek liselerinin elektronik, metalürji, otomasyon gibi bölümlerinden mezun olanlar üniversitede avantajlı olurlar. 2 yıllık ön lisans endüstriyel otomasyon, kontrol sistemleri teknolojisi ve mekatronik bölümü bitirenler dikey geçiş sınavına girerek mekatronik mühendisliğine geçiş yapabilirler. Ya da üniversitelerin mühendislik fakültelerinin mekatronik mühendisliği ve mekatronik sistemler mühendisliği bölümlerinden birini bitirenler de olabilir.

Bölüm genellikle 4 yıllıktır. Ancak bazı üniversitelerde hazırlık bölümü ile birlikte 5 yıl sürer. Mekatronik mühendisliğini tercih edebilmek için lisede sayısal bölümden mezun olmak ve AYT’nin sayısal puan türünden yüksek puan almak gerekir. Bölümde ilk iki yılda Türk dili, İngilizce ve tarih gibi genel dersler gösterilirken son iki yılda meslekle ilgili yapay zeka, statik, mekanik gibi teknik dersler gösterilir. Bölümde okuyanlar 30 gün genel mesleki staj ve 30 gün de teknik staj olmak üzere toplamda 60 gün staj yaparlar. Ancak bu stajlar ara dönem tatillerinde yapılamaz. Sene arasında yapılabilir. Bölümden mezun olanlar mekatronik mühendisi unvanını alır ve lisans diplomasına sahip olur.

Okulu bitirdikten sonra daha kolay iş bulabilmek için okurken ya da mezun olunca bireylerin kendini geliştirecek eğitimler alması ve sertifika sahibi olması önemlidir. Office programları, Auto Cad. Proteus, Matlab, Ansys gibi programlar bilmeleri gereken programlar arasında yer alır. Kamuda çalışmak isteyenler kamu personeli seçme sınavının genel kültür genel yetenek alanına girerek yeterli puan aldıkları takdirde atanabilirler. Ancak 90 ve üzerinde bir puan almaları gerekir. Özel sektöre girmek kamuya göre nispeten daha kolay olur. Özel sektörde çalışmak isteyenler mezun olduktan sonra şirketlere başvuru yapabilirler. İsteyenler de yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlayarak akademisyen olabilirler. Özgün projeler geliştirenler de bilim adına çalışmalar yapabilir.

İlgili eğitim: Ms Office Kursu

Disiplinlerarası Mühendislik, Mekatronik mühendisliği, makine, elektrik elektronik, bilgisayar ve yazılım mühendisliği dalından oluşur, Teknolojiye ve makinelerin işleyişine hâkim olmayı gerektirir, İnsan Gücüne İhtiyaç Azaltma, Mekatronik mühendisleri, insan gücünün minimuma indirilmesi için sistemler tasarlar, Verimli ve otomatik çalışan makineler ve sistemler oluşturmayı gerektirir, Yaratıcı Düşünme, Mekatronik mühendisleri, problemlere yeni ve yaratıcı çözümler üretir, Etkin problem çözme ve geliştirilmiş çözüm tasarlama yeteneği gerektirir, Teknolojiye İlgi, Mekatronik mühendislerinin teknolojiye ve makinelerin işleyişine büyük ilgisi vardır, Teknolojik gelişmeleri ve makinelerin işleyişini anlamayı ve güncel kalmayı gerektirir, Üretim Mühendisi, Mekatronik mühendisleri, ayrıca, üretim sürecini kontrol eden üretim mühendisleri olarak da rol alır, Makine üretim sürecinin tüm yönlerine hakim olmayı gerektirir, Verimlilik Artırma, Mekatronik mühendisleri, mevcut sistemlerde verimliliği artırır, İyileştirme ve optimizasyon yeteneklerini gerektirir, Bakım Mühendisi, Mekatronik mühendisleri, makinelerin bakım ve onarımından da sorumludur, Makine bakımı ve onarımı konusunda teknik beceri ve bilgi gerektirir, Uygulamalar Tasarlama, Mekatronik mühendisleri, otomatik güvenlik ve iklimlendirme sistemleri gibi uygulamaları geliştirir, İleri seviye planlama ve kodlama yeteneklerini gerektirir, Araştırma ve Geliştirme, Mekatronik mühendisleri ayrıca Ar-Ge çalışmalarında yer alır ve yeni projeler geliştirir, Araştırma yapma ve bilgiyi uygulamaya dökme yeteneği gerektirir, Uzay ve Savunma Sanayii, Mekatronik mühendisleri, uzay ve savunma sanayinde de önemli roller oynar, Detaylara dikkat eden, hassas ve güvenilir olmayı gerektirir
Mekatronik Mühendisi Mekatronik Mühendisi nedir Mekatronik Mühendisi ne iş yapar Mekatronik Mühendisi nasıl olunur Mekatronik Mühendisi maaşları Mekatronik Mühendisliği
Kadın mavi bir arabanın yanında duruyor. Beyaz bir üst ve mavi bir kot pantolon giyiyor. Saçları uzun ve kahverengidir. Ciddi bir ifadeyle kameradan uzağa bakmaktadır. Kollarını önünde kavuşturmuş. Araba krom aksanlı ve alaşım jantlı dört kapılı bir sedan. Arka planda ağaçların olduğu asfalt bir yola park edilmiş. Güneş parlak bir şekilde parlıyor ve yerde gölgeler yaratıyor.
Seray Akyüz
Blog Yazarı

Selçuk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 2015 yılında mezun oldu. Mezun olduktan sonra çeşitli okullarda edebiyat öğretmeni olarak çalışan Akyüz, pandemi sürecinde İstanbul İşletme Enstitüsü'nde çeşitli eğitimler aldı. Aldığı bazı eğitimler sonucunda ajanslarda içerik üretmeye başladı. Edebiyat, eğitim, sağlık ve dekorasyon gibi konularda yazılar yazmakta.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.