AnasayfaBlogBilgisayar Mühendisliği Bölümü
Bölümler

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

15 Ekim 2020
Gözlüklü ve ekose gömlekli bir kadın, eli çenesinde bir masada oturuyor. Köşesi çatlamış bir bilgisayar ekranına bakmaktadır. Arka planda, yakın çekimi de görülebilen bir merdiven görülüyor. Kadının gözleri yakın çekimde görülebiliyor ve eli de yakın çekimde görülebiliyor. Kadın bilgisayarın önünde oturmakta, eli çenesinin yanında ve bilgisayar ekranı arkasında görünmektedir. Kadın elindeki işi düşünürken yüzünde ciddi bir ifade vardır.
Bilgisayar Mühendisliği TanımıGerekli NiteliklerÇalışma Alanları
Bilgisayarın donanım ve yazılımını oluşturan bölümMatematik ve fen bilimlerine yatkınlıkBilgisayar ağları, donanım, yazılım, algoritmalar
Bilgi teknolojileri üzerinde çalışan bir mühendislik disipliniAnalitik zekaya sahip olmakİnternet ağları, işletim sistemleri, yazılımlar, programlar
Bilgisayarları ve onların mimarisini tasarlayan kişilerSayı ve sembollerle akıl yürütme yeteneğiTeknoloji tasarım ve geliştirme
Bilgisayar sistemlerinin fiziksel parçalarını geliştiren ve uygulayan mühendislik dalıTeknolojiye ilgi ve kendini geliştirmeye açık olmakMevcut teknolojiyi geliştirme veya yenisini dizayn etme
Bilim ve teknolojinin güncel konularını takip eden mühendislik dalıİngilizce bilmek veya yabancı bir dil öğrenmeye ilgi duymakBilgisayar mimarisi, mikro işlemciler, yazılım mühendisliği
Bilgisayarların ve onların sistemlerinin oluşturulmasında ve geliştirilmesinde rol alan mühendislikMeraklı ve öğrenmeye açık olmakDonanım ve yazılım mühendisliği
Bilgi teknolojileri üzerinde çalışan mühendislik disipliniBir mühendislik problemini tanımlama, modeli kurma ve çözme yeteneğiBilgisayar ağları, veri yapıları ve algoritmalar
Yazılım mühendisliğini de kapsayan geniş bir disiplinDikkatli ve sabırlı olmakİşletim sistemleri, bilgisayar ağları ve veri haberleşmesi
Bilgisayar bilimlerini teorik ve pratik olarak ele alan mühendislik dalıÇok geniş bir dünyadır ve hızla gelişip ilerlemektedirBilgisayar bilimi, yazılım mühendisliği, teknoloji tasarım ve geliştirme
Bilgisayarlar, yazılımlar ve teknolojik cihazların tasarlanması ve geliştirilmesinden sorumlu mühendislerMatematik sevmeli, matematik okumalısınızTeknoloji tasarımı ve yenilikçi çözümler sunma

Bilgisayarlar ve ardındaki kocaman dünya sizi büyülüyor mu? Programlamadan keyif alıyor musunuz ya da başlamak için hevesli misiniz? O halde Bilgisayar Mühendisliği için uygun adaysınız, bilgisayar bilimini öğrenmek için hazırsınız.

Bilgisayar teknolojisi tarafından yönlendirilen bir dünyada yaşıyoruz. Bugün artık neredeyse herşey için bir akıllı telefon uygulaması var.

Bilgisayarlar, her açıdan modern yaşamın bir parçası. Alışverişten, oyun oynamaya, iş dünyasından, iletişime, okuldan, sosyalleşmeye, akla gelebilecek her alanda bilgisayarlarla beraberiz. Tüm bu sistemler, bilgisayar bilimi tarafından oluşturuluyor.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Nedir?

bilgisayar mühendisliği, bilgisayarın donanım ve yazılımını oluşturmak üzere bilgisayar bilimi ile  elektrik mühendisliğini birleştiren bölümdür. bilgisayar ağları, donanım, yazılım, algoritmalar gibi bilişim teknolojileri üzerinde çalışmalar yürüten bir mühendislik disiplinidir. bu bölüm sadece sanal dünya ile ilgilenmez bilgisayar sistemlerinin fiziksel parçalarıyla da uğraşır.

Bilgisayar mühendisi, tüm bilgisayar donanım ve ekipmanlarının ve diğer teknolojik cihazların tasarlanması ve geliştirilmesinden sorumludur. Donanım ve yazılım mühendisi olarak bir bilgisayarın mimarisini ve fonksiyonunu tasarlayan kişidir.

Bilgisayarlar, internet ağları, yazılımlar, programlar, işletim sistemleri, donanımlar, algoritmalar gibi bilişim teknolojileri dünyasını hem teorik hem de pratik olarak ele alan bir meslektir, mevcut teknolojiyi geliştirir ya da sıfırdan yeni bir teknoloji dizayn ederler.

Bilgisayar mühendisliği oldukça popülerdir, günümüzün ve geleceğin mesleklerindendir .

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü İçin Gereken Nitelikler

Bir mühendiste bulunması gereken belli başlı özellikler bilgisayar mühendisinde de olmalıdır. Adaylar, matematik, fen ve temel mühendislik bilimlerine yatkın ve ilgili olmalıdır.

Bilgisayar ve matematik elele yürürler. Eğer matematiği yeterince sevmiyorsanız bilgisayar mühendisliği size uygun olmayabilir. Eğer bu bölümü istiyorsanız, matematik sevmeli, matematik okumalısınız.

Bu bölümü okumak ve başarılı olmak için genel olarak gereken nitelikler;

  • Bir mühendislik problemini tanımlama, modeli kurma ve çözme becerisine sahip olmak.

  • İyi bir mühendis olmak için analitik zekaya sahip olmak.

  • Meraklı ve öğrenmeye açık olmak.

  • Sayı ve sembollerle akıl yürütme becerisine sahip olmak.

  • Kendini geliştirmeye, günceli takip etmeye açık ve yatkın olmak

  • Teknolojiye ilgi duymak, bilgisayar dünyasına girmek için istekli/tutkulu olmak.

  • Dikkatli ve sabırlı olmak

Yazılım dilleri, teknolojik araçlar ve bu konudaki kaynakların büyük kısmı İngilizcedir. Dolayısıyla, yeterli düzeyde İngilizce bilmek veya yabancı dil öğrenmeye ilgi duymak ve/veya yetenek sahibi olmak gerekir.

Ayrıca bilgisayar bilimi çok fazla çalışmayı ve adanmışlığı gerektirir, çok geniş bir dünyadır ve hızla gelişip ilerlemektedir.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dersleri

Bilgisayar Mühendisliği bölüm programları genel olarak, temel mühendislik, sosyal bilimler ve bilgisayar bilimleri derslerinden oluşur.

Bilgisayar Mühendisliğinin temeli, teorik bilgiler ile başlayarak programlama, bilgisayar organizasyonu, sayısal tasarım, nümerik analiz, algoritmalar gibi derslerle verilir.

Daha sonra veritabanı uygulamaları, işletim sistemleri tasarımı, bilgisayar mimarisi, mikro işlemciler ve yazılım mühendisliği gibi konular işlenir.

son sınıfta öğrenciler, edindikleri tüm bilgi ve motivasyonu teknolojik gelişmelerle ve yaratıcılıklarıyla birleştirerek bir bitirme projesi hazırlarlar.

Üniversiteler arasında farklılıklar olsa da temel olarak dersler aşağıdaki gibi şekillenir;

  • Genel matematik

  • Nümerik analiz

  • Lineer cebir

  • Olasılık ve istatistik

  • Elektronik devreler

  • Mantıksal tasarım

  • Mikroişlemciler

  • Veritabanı Sistemleri

  • Bilgisayar organizasyonu ve mimarisi

  • Bilgisayar ağları ve veri haberleşmesi 

  • Programlama dilleri

  • Veri yapıları ve algoritmalar

  • İşletim sistemleri

  • Yazılım mühendisliği

Bunların dışında çeşitli seçmeli dersler de programlarda yer alır. Ayrıca, kimya, ingilizce, ekonomi gibi farklı branşlardan derslerle bölüm programı tamamlanır.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Bilgisayar mühendisleri, insanlar tarafından yazılımcı veya programcı olarak bilinir. Aslında, bilgisayar bilimleri üzerinde geniş bir eğitim aldıkları için birçok alanda görev yaparlar. Eğitim süresince herhangi bir alan seçimi yapılmaz. Bu süreçte veya mezun olduktan sonra kişiler uzmanlaşmak için alan seçebilir ve çalışma hayatına girebilirler.  

Bilgisayar ve dijitalleşmenin olduğu her yerde görev alabilirler, dijitalleşme ise hayatımızın her alanına yayılmış durumda.

Bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliğini de kapsayan bir disiplindir. Bu bölüm, bilgisayar biliminin geneline hakimken, yazılım mühendisliği bilgisayar yazılımına odaklıdır. Üniversitede bilgisayar mühendisliği öğrencileri, yazılım dersleri yanında temel elektronik, mikroişlemci gibi donanım dersleri alırken diğer bölümün öğrencileri yazılım geliştirme üzerine dersler alır.

Bilgisayar mühendisi, bilgisayar donanımlarını araştırır, tasarlar, geliştirir ve test eder, tüm bu bağlantı ve ekipmanları bilgisayar ve ağ sistemlerine entegre eder. Bu donanım aşağıdaki gibidir:

  • mikroişlemciler;

  • hafıza çipleri; RAM, ROM ve flash bellek

  • veri saklama üniteleri; hard diskler vb

  • giriş cihazları; klavye, joystick, kamera, mikrofon, oyun konsolu vb  

  • çıkış cihazları; yazıcı, monitor, ses cihazları vb

  • ağ ekipmanları; adaptor, modem, vb

Bilgisayar mühendisinin diğer önemli alanı yazılım geliştirmedir. Bilgisayar yazılımı şunları içerir:

  • işletim sistemleri;

  • uygulamalar; muhasebe, veritabanı yönetimi, grafikler, bilgisayar destekli tasarım (CAD), video, medya ve oyunlar

  • network ve iletişim; www, VOIP, mesajlaşma ve e-posta

  • araçlar; dosya yönetimi, disk yönetimi, arşivleme, yedekleme sistemleri vb

  • programlama dilleri;

  • güvenlik; antivirus, firewall, şifreleme vb.

Bazı bilgisayar mühendisleri robot, sanal gerçeklik, yapay zeka, mobil uygulamalar gibi daha spesifik ve bilimsel alanlarda uzmanlaşırlar.

Bilgisayar Mühendisliği Mezunu İş İmkanları Nelerdir?

Bu mühendisliğin başlıca çalışma alanları donanım, yazılım, sistem ve network olarak dörde ayrılır. Bu alanlarda analist, modelleme uzmanı, geliştirici, tasarımcı olarak görev alabilirler. Freelance olarak da çalışabilirler.

bununla birlikte iş analisti, web tasarımcılığı, yazılım tasarım uzmanlığı, donanım mühendisliği, kontrol mühendisliği, grafik tasarım ve çizim, ağ ve internet uzmanlığı, konfigürasyon yöneticiliği, veri mimarlığı, veri analistliği, robotik mühendisliği gibi geniş bir çalışma yelpazesi vardır.

Bilgisayar mühendisi nerelerde çalışır sorusuna, hemen her sektörde çalışır şeklinde cevap vermek yanlış olmaz.

Telekominikasyon, bankacılık, oyun ve eğlence sektörü ve eğitim sektöründe, her alandaki ticari firmada ve kamuda bilgisayar mühendislerine ihtiyaç duyulur. Ayrıca bu ihtiyaç, teknolojinin hızlanarak geliştiği çağımızda sürekli artmaktadır.

it danışmanı, veritabanı yöneticisi, oyun geliştirici, medya programcısı, network mühendisi, sistem analisti, it eğitmeni ve öğretmen gibi görevler alabilirler.

Neredeyse tüm işletmeler bilgisayarlarla çalışır ve büyük firmaların kendi IT çalışanları vardır. Bilgisayar mühendisi, finansal kurumların, sağlık sektörünün, imalat sanayinin ve daha birçok özel sektör ile devlet kurumlarının IT bölümünde çalışabilir. IT danışmanlık hizmeti veren firmalarda görev alabilirler. Çok büyük teknoloji şirketlerinde iş imkanı mevcuttur.

Birçok mezun, yazılım geliştirme üzerine kendi işlerini kurarlar.

Bilgisayar mühendislerini birçok şirkette proje yöneticisi olarak görebilirsiniz.

Bir firmada yazılım yapmak isteyin ya da bir teknoloji girişimcisi olmak, bilgisayar mühendisliği diploması dünya kadar iş alternatifini önünüze serecektir.

Bilgisayar Mühendisinin Sorumlulukları Nelerdir?

Uzmanlık konusuna bağlı olarak görevler farklılık göstermekle birlikte genel mesleki sorumlulukları şöyle sıralanabilir;

  • Bilgisayar donanım ve yazılımı üzerine araştırma yaparak, geliştirmek

  • Bilgisayar donanım sorunlarını tespit etmek, gidermek, düzenli bakım faaliyetleri gerçekleştirmek

  • Mevcut bilgisayar donanımını güncel tutmak veya yeni teknolojiyi eski ekipmanlara uygulamak

  • Yeni mobil uygulamalar oluşturmak üzere yazılım ekibi ile birlikte çalışmak

  • Dahili ağ ve internet özellikli uygulama kullanımı için teknik destek sağlamak

  • Bilgi işlem güvenliği ve yedeklemesi için gerekli çalışmaları yapmak

  • Bilgi işlem ihtiyaçlarını öngörmek ve yedek donanım tedarik etmek

  • İşletim sistemlerini yönetmek

  • Network tasarlamak, kurmak ve test etmek

Bilgisayar mühendisinden beklenen nitelikler genel olarak şöyledir;

  • Analitik düşünme kabiliyeti,

  • Detay odaklı çalışma ve uzun süre konsantrasyon sağlayabilme,

  • Yaratıcılık ve eleştirel düşünce yapısına sahip olma,

  • Ekip çalışmasına yatkınlık,

  • Mesleki yenilikleri öğrenmeye duyulan heves,

Bilgisayar mühendisi, fiziksel ve sanal sistemlerin doğru şekilde entegre olduğundan, donanım ve yazılım programlarının birlikte sorunsuz şekilde çalıştığından emin olmalıdır.  

Bilgisayarın donanım ve yazılımını oluşturan bölüm, Matematik ve fen bilimlerine yatkınlık, Bilgisayar ağları, donanım, yazılım, algoritmalar, Bilgi teknolojileri üzerinde çalışan bir mühendislik disiplini, Analitik zekaya sahip olmak, İnternet ağları, işletim sistemleri, yazılımlar, programlar, Bilgisayarları ve onların mimarisini tasarlayan kişiler, Sayı ve sembollerle akıl yürütme yeteneği, Teknoloji tasarım ve geliştirme, Bilgisayar sistemlerinin fiziksel parçalarını geliştiren ve uygulayan mühendislik dalı, Teknolojiye ilgi ve kendini geliştirmeye açık olmak, Mevcut teknolojiyi geliştirme veya yenisini dizayn etme, Bilim ve teknolojinin güncel konularını takip eden mühendislik dalı, İngilizce bilmek veya yabancı bir dil öğrenmeye ilgi duymak, Bilgisayar mimarisi, mikro işlemciler, yazılım mühendisliği, Bilgisayarların ve onların sistemlerinin oluşturulmasında ve geliştirilmesinde rol alan mühendislik, Meraklı ve öğrenmeye açık olmak, Donanım ve yazılım mühendisliği, Bilgi teknolojileri üzerinde çalışan mühendislik disiplini, Bir mühendislik problemini tanımlama, modeli kurma ve çözme yeteneği, Bilgisayar ağları, veri yapıları ve algoritmalar, Yazılım mühendisliğini de kapsayan geniş bir disiplin, Dikkatli ve sabırlı olmak, İşletim sistemleri, bilgisayar ağları ve veri haberleşmesi, Bilgisayar bilimlerini teorik ve pratik olarak ele alan mühendislik dalı, Çok geniş bir dünyadır ve hızla gelişip ilerlemektedir, Bilgisayar bilimi, yazılım mühendisliği, teknoloji tasarım ve geliştirme, Bilgisayarlar, yazılımlar ve teknolojik cihazların tasarlanması ve geliştirilmesinden sorumlu mühendisler, Matematik sevmeli, matematik okumalısınız, Teknoloji tasarımı ve yenilikçi çözümler sunma
bilgisayar mühendisi Bilgisayar Mühendisliği Mühendis Programlama Tasarım Yazılım
Resimdeki kadının yüzünde sıcak bir gülümseme var. Gözlük takmış ve saçlarını geriye doğru toplamış. Gözleri mutlulukla parlıyor ve dudakları neşeli bir ifadeyle hafifçe yukarı kıvrılmış. Açık renkli bir bluz giyiyor ve boynunda küçük bir kolye var. Doğrudan kameraya bakıyor ve bakışları davetkâr. Cildi parlıyor ve rahatlamış ve mutlu görünüyor. Kolları iki yanında duruyor ve iyi bir ruh hali içinde görünüyor. Kendinden emin ve rahat görünüyor.
Neslihan Tatar
Blog Yazarı

Endüstri Yüksek Mühendisidir. Farklı sektörlerde kalite, verimlilik, iş güvenliği, eğitim gibi konularda çalıştıktan sonra aktif iş hayatından ayrıldı. Farklı uğraşlar ve kariyer arayışı ile enstitünün İkna Teknikleri, Yaratıcı Yazarlık, İçerik Editörlüğü ve İçerik Uzmanlığı eğitimlerini aldı. Enstitü blog sayfalarına katkı sağlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü bir fotoğraf için gülümseyen bir adamı gösteriyor. Takım elbise giyiyor ve profesyonel bir ortamda olduğu anlaşılıyor. Boynunun ve yüzünün yakın çekimi neşeli ifadesini gösteriyor ve sakalı ona seçkin bir görünüm veriyor. Ayrıca siyah zemin üzerinde beyaz bir metin var, muhtemelen üretim yönetimi kursuyla ilgili. Genel olarak, bu görüntü kursun önemini aktarıyor ve konuyla ilgili bir güven ve gurur duygusu veriyor.
4.9
(16)

Üretim Yönetimi Eğitimi

24 Konu5 Saat
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Açık ten rengine sahip ve kahverengi gözleri mutlulukla parlıyor. Koyu renk saçları düzgünce kesilmiş ve yüzü rahat ve memnun. Beyaz arka planla güzel bir tezat oluşturan mavi bir tişört giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve olumlu tavrı bulaşıcı. Gerçekten mutlu ve o andan memnun görünüyor. Bu görüntü bir neşe anını yakalıyor ve öznenin duygusunu aktarıyor.Bahadır Atmaca
1008411
Resimde muhtemelen bir CV görüşmesine hazırlanan takım elbiseli bir adam görülüyor. Gözlüklü, sakallı ve düğmeli gömleğiyle kendinden emin ve iyi giyimli görünüyor. Arka planda metal bir kutunun yakın çekimi, bir saat ve bir kol görülebiliyor. Bu görüntü, bir CV görüşmesine nasıl hazırlanılması gerektiğine dair mükemmel bir örnektir.
4.6
(50)

CV Hazırlama Eğitimi

6 Konu3 Saat