AnasayfaBlogKişisel Gelişim Konuları Nelerdir?
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Konuları Nelerdir?

28 Kasım 2019
Bu, üzerinde siyah ve mavi mürekkeple yazılmış beyaz bir kağıdın görüntüsüdür. Kağıt bir yüzey üzerinde düz bir şekilde durmaktadır ve yazılar görünür ve nettir. Sol üst köşede, üzerinde daha fazla yazı olan bir tabelanın yakın çekimi var. Tabelanın beyaz arka planında siyah ve mavi yazılar var. Yazı hem basılı hem de el yazısı metnin bir kombinasyonu ve harfler, sayılar ve semboller içeriyor. Kağıt ve tabelanın her ikisi de odakta ve yazının detayları görülebiliyor. Kâğıt hafifçe kırışmış ve birkaç buruşukluk var.
Kişisel Gelişim KonusuTanımÖnemi
Kendini TanımaFiziki görüntünüzden ziyade özünüze ulaşma sürecidir.Kişisel gelişimi bir binaya benzetecek olursak temeli, kendini iyi tanımaktır.
Kendine Değer VermeÖzsevgi ve özsaygı ile kendimize hak ettiğimiz değeri verme yeteneği.Öz güven için kendinize duyduğunuz sevgi ön koşullardan biridir.
Güçlü İletişim BecerileriNet ve etkili bir şekilde fikir ve duyguları ifade etme yeteneği.İnsanlarla kurulan ilişkilerin kalitesini büyük ölçüde etkiler.
Olumlu DüşünmeHer durumda pozitif bir bakış açısı geliştirme kabiliyeti.Pozitif düşünme kişinin hayata karşı dirençli olmasını sağlar.
Gerçekçi OlmaHedeflerin ve beklentilerin reel ve mantıklı olmasını sağlama yeteneği.Kişinin hayal kırıklığı ve stresle karşılaşma olasılığını azaltır.
ÖzgüvenKişinin içerisinde bulunduğu yeteneklerin ve becerilerin farkında olma ve bunlara güvenme halidir.Özgüven, kişinin hayatta başarılı olma şansını artırır.
MotivasyonKendini hedeflere doğru harekete geçme isteği ve enerjisi.Motivasyon, hedeflere ulaşmayı ve başarılı olmayı sağlar.
Zaman YönetimiVerimli ve etkin bir şekilde zaman kullanma becerisi.Zaman yönetimi, kişinin stresini azaltır ve verimliliğini artırır.
Kişisel Bakım RutiniKişinin kendisi için zaman ayırma ve kendine iyi bakma yeteneği.Kişisel bakım, kişinin kendine değer vermesi ve kendine özen göstermesi için önemlidir.
Stresle Baş EtmeStres verici durumları ve olayları başarılı bir şekilde idare etme becerisi.Stres, bireysel mutluluk ve genel yaşam kalitesini etkiler.

İnsan gelişimi, çok yönlü olduğundan kişisel gelişim konuları da çok yönlüdür. Kişisel gelişim konuları size, bu süreçte neler yapmanız gerektiği konusunda kılavuzluk edebilir. Kişisel gelişim konularına gelecek olursak aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz. Kişisel gelişim konuları çeşitli mecralarda bu listeden daha uzun ya da daha kısa şekilde karşınıza çıkabilir. Bilmeniz gereken bu konuların çoğu zaman birbirini kapsayıp etkilediği ve kişisel gelişim konusunda herhangi birinin eksikliği durumunun domino etkisi yapabileceğidir.

Kişisel Gelişim Konuları 

Kişisel gelişim, insandaki duygu ve beceri dengesine muhtaçtır. Ve siz bu denge yönetiminin başındaki kişisiniz. Bunu asla unutmayın ve kişisel gelişiminiz konusunda başkalarının yönetimine girmeyin. Ne istediğini bilen ve bunun için ne yapması gerektiğine karar veren siz olmalısınız. Kişisel gelişim süreci aynı zamanda bilinç açıklığı ve farkındalık gerektiren bir süreçtir. Birey olmanın özerkliği bunu gerektirir. Birileri istediği için değil siz istediğiniz için yapmalısınız. Her ne kadar sorumluluklarınız ve sevdikleriniz olsa da sadece dış dünyanız için değil, kendiniz için de yaşamalısınız.

En Önemli Kişisel Gelişim Konuları

Kişisel gelişimim için ilk ne yapmalıyım?” diye soracak olursanız; ben ilk adım olarak kendini tanımanızı öneririm. Fiziki görüntünüzden ziyade özünüze ulaşın. Doğuştan getirdiğiniz mizacınıza ve buna uygun hayat amacınıza odaklanın. Yaşamınızı gözden geçirin, maddi değil manevi boyutta yaşadığınız eksiklikleri görmeye çalışın. Eknomik koşullar sadece sizin elinizde olan bir mevzu değil. Manevi dünyanıza da etkisi var ama iyi bir kişisel yönetim gücünüz oluşursa bir şeyin sizi ne kadar etkileyeceğine siz karar verebilirsiniz. Kişisel gelişimi bir binaya benzetecek olursak temeli, kendini iyi tanımaktır diyebiliriz. Temelinizi ne kadar sağlam atarsanız üstüne çıktığınız katlar o kadar sağlam olur.

Stresle baş etme

Üzerinize çöken stres dumanlarını bir an önce dağıtmaya bakın. Göz gözü görmeyen sisli bir yolda nereye gideceğinizi bırakın nerede olduğunuzu bile bilemezsiniz. O yüzden ferah bir gelecek için çabalayın. Stres, kötü bir rüya gibi, halüsinasyon gibidir. Ona gerçek olmadığını hatırlatın ve geldiği yere geri yollamayı bir an önce öğrenin. Bunu istiyor ama nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız; yardım alın. Online eğitim platformlarıyla bunu evinizden sağlamanız bile mümkün. Enstitüde yer olan eğitimler, dersler ve stresle baş etme konulu blog yazıları size çok olumlu yansıyacaktır.

Olumlu düşünme alışkanlığı

Güçlü insanların özelliklerine dikkat edin; kendine olan inançları, bir gün her şeyin güzel olacağına olan inançları, tüm acılara rağmen hayatı kucaklamaları hiç şüphesiz onların pozitif oluşuyla bağlantılıdır. Son dönemde iyice artan davranış bozukluklarının temelinde karamsarlık ve kötü bir şey olacakmış hissi çok ağır yaşanmaktadır. O olay, kişinin başına gelse ancak o kadar etki eder. Hiç olmamış travmaları yaşar ve yıpranırlar. Ruhunuzun bir bağışıklık sistemi var ve sizi hayata karşı dirençli kılıyor. Ruhunuzda pozitif, iyi edici atmosferin çoğalmasını sağlayın. Bu sistemin en önemli güç kaynağı olumlu bakış açısı geliştirmek. İster buna Polyannacılık diyin ister pozitif olmak; ama asla kendinizi kandırmak olarak görmeyin. Bu olumlu düşünce mucizesi, sizi karanlıklardan çekip çıkaran bir ele dönüşecek, unutmayın.

Kendine değer verme

Önce kendinize hak ettiğiniz değeri verin. Kendinizi, değiştiremeyeceğiniz her şeyinizle sevin ve beğenin. Sevmek her türlü olumsuzluğun ve kötülüğün iyileştiği yerdir. Kendine değer verme ve öz güven birbiriyle ilişkilidir. Hatta öz güven için kendinize duyduğunuz sevgi ön koşullardan biridir denebilir. Ayrıca kendinize değer vermek sadece kendinizi sevmekle olmaz. Kendinize saygı duymayı da öğrenmelisiniz. Özsaygınız yüksek olmalı. Dış dünya tarafından beğenilmek sizin mutluluk kriteriniz olmamalı. Maalesef, teknolojinin zararları arasında; beğeni köleliği kişisel gelişim süreçlerini resmen baltalıyor. Bir başka mevzu da öz güven dozunun iyi ayarlanması. Aşırıya kaçmış bir öz güven; dışarıdan şımarıklık, ukalalık gibi algılanabilir. Az olması ise bırakın dış dünya tarafından nasıl görüneceğini, sizin açınızdan yetersizlik ve mutsuzluk sebebi olarak görünecektir.

Kişisel Gelişim Neden Önemli?

Kişisel gelişim, siz isteseniz de istemeseniz de sizinle birlikte var olamaya başlayan ve kişiye özel olarak farklı ilerleyen bir süreçtir. Ruhunuz gibi bedeninizde görmediğiniz ama hissettiğiniz, yaşarken varlığına muhtaç olduğunuz bir olgudur kişisel gelişim. Ve onu manevi yönden beslemeniz gerekir, tıpkı ruhunuzu beslemeniz gerektiği gibi. Aslında kendinizi bulduğunuz, ilerleyen aşamalar da ise manevi olarak kendinizi yeniden şekillendirdiğiniz bir süreçtir kişisel gelişim. Kişisel gelişimin önemini bilmeyen birçok insan kendinden habersiz ve mutsuz yaşayıp gitmektedir. Ben bu bireyleri süper güçlere sahip olan ama bundan haberi olamayan süper kahramanlara benzetiyorum.

Bir gün, bir yerde tesadüfen o gücü kullanana kadar ya da ömrünün sonuna kadar gücünden haberi olmadan yaşayan insanlar.  Oysa herkes kendini ve içindeki gücü keşfetme içgüdüsüyle doğar. Kendinize kulak vermelisiniz. Huzurlu ve boşa geçmişlik hissi uyandırmayan bir hayat için bu şart. Ömrünüzün son demlerini hissettiğinizde, yani Erikson’un psikososyal kuramındaki son basamak olan; “benlik bütünlüğüne karşı umutsuzluk” evresine geldiğinizde, umutsuz değil benlik bütünlüğüne varmış olmak istiyorsanız kişisel gelişiminize önem vermelisiniz. Kişisel gelişim konularını özümseyerek kendinizde eksik olanları tespit edip tamamlamaya çalışmalısınız. 

Kişisel Gelişiminizi Beslemek İçin Neler Yapabilirsiniz?

Kişisel gelişiminizi kesinlikle eğitimle destekleyin. Eğitim sizi bir yerden bir yere taşımaz; siz eğitim alarak bir yerden bir yere varırsınız. Eğitim size gereken bilgileri genel bir çerçeveyle ve gerektiğinde ayrıntıya inerek aktarır. Eğitim için illa yüz yüze kurslara gitmenize gerek yok. Online eğitim sertifika programlarına katılabilirsiniz. Enstitüde ücretsiz olarak alabileceğiniz birçok eğitim var. Bunlardan biri de kişisel gelişim eğitimleri. Üstelik sertifika alma imkânınız da mevcut. Ve sertifikalar uluslararası geçerliliğe sahip. Kişisel gelişim konularından biri olan; yeniliklere açık olmak, olgusunu deneyimleyin ve teknolojiye açık olun.

Teknolojinin kölesi olmaktan ya da teknolojisiz yaşamaktansa teknolojinin nimetlerinden faydalanmak akılcı bir iş olacaktır. Ayrıca kişisel gelişim kitapları okuyun, kişisel blog yazılarını takip edin, kişisel gelişim filmleri izleyin ve dünyaya duyarlı gurupların gönüllü katılımcısı olun. Kendinizi iyi hissettiren faaliyetlerde bulunmaya özen gösterin. Potansiyelinizi arttırın, yerinizde saymayın. Her gün kendinize az çok demeden bir şeyler ekleyin. Anlamını yeni öğrendiğiniz bir kelime bile bu süreçte değerlidir. Unutmayın, kişisel gelişiminiz tıpkı bir çocuk gibi ve öğrenip gelişmeye açık.

Onu hayatın akışına bırakıp giderseniz sadece büyür ve tesadüfi şekilde gelişir. Ama onu yetiştirirseniz, kendini keşfetmesini ve çok iyi yerlere gelmesini sağlarsınız. Kişisel gelişiminizi dengeli besleyin, büyütün ve yetiştirin. İşte o zaman; Maslow’un hiyerarşisinde zirvede yer alan, kendini gerçekleştiren insanlardan biri olmanız için önünüzde hiçbir engel kalmaz.

Kendini Tanıma, Fiziki görüntünüzden ziyade özünüze ulaşma sürecidir, Kişisel gelişimi bir binaya benzetecek olursak temeli, kendini iyi tanımaktır, Kendine Değer Verme, Özsevgi ve özsaygı ile kendimize hak ettiğimiz değeri verme yeteneği, Öz güven için kendinize duyduğunuz sevgi ön koşullardan biridir, Güçlü İletişim Becerileri, Net ve etkili bir şekilde fikir ve duyguları ifade etme yeteneği, İnsanlarla kurulan ilişkilerin kalitesini büyük ölçüde etkiler, Olumlu Düşünme, Her durumda pozitif bir bakış açısı geliştirme kabiliyeti, Pozitif düşünme kişinin hayata karşı dirençli olmasını sağlar, Gerçekçi Olma, Hedeflerin ve beklentilerin reel ve mantıklı olmasını sağlama yeteneği, Kişinin hayal kırıklığı ve stresle karşılaşma olasılığını azaltır, Özgüven, Kişinin içerisinde bulunduğu yeteneklerin ve becerilerin farkında olma ve bunlara güvenme halidir, Özgüven, kişinin hayatta başarılı olma şansını artırır, Motivasyon, Kendini hedeflere doğru harekete geçme isteği ve enerjisi, Motivasyon, hedeflere ulaşmayı ve başarılı olmayı sağlar, Zaman Yönetimi, Verimli ve etkin bir şekilde zaman kullanma becerisi, Zaman yönetimi, kişinin stresini azaltır ve verimliliğini artırır, Kişisel Bakım Rutini, Kişinin kendisi için zaman ayırma ve kendine iyi bakma yeteneği, Kişisel bakım, kişinin kendine değer vermesi ve kendine özen göstermesi için önemlidir, Stresle Baş Etme, Stres verici durumları ve olayları başarılı bir şekilde idare etme becerisi, Stres, bireysel mutluluk ve genel yaşam kalitesini etkiler
enstitu.kendine değer verme kendini tanıma kişisel gelişim özgüven
Sağ elini başının üzerine koymuş mutlu bir kadın. Yüzünde parlak, içten bir gülümseme var ve gözleri kapalı, bu da rahatlamış olduğunu gösteriyor. Açık kahverengi saçları alnından geriye doğru taranmış ve beyaz bir bluz giymiş. Başı hafifçe sola eğik ve duruşu kendinden emin. Anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor, yüzünden neşe yayılıyor. İfadesi memnuniyet ve mutluluktan ibaret.
Tuba Uyar
Blog Yazarı

1989 Aralık doğumdur. İskenderun/ Hataylıdır. Konya Necmettin Erbakan üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğretmenliği (BÖTE) bölümünden mezun olmuştur. 2019 yılında Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne başlamıştır, halen devam etmektedir. Yüz yüze İş güvenliği, online olarak içerik editörlüğü eğitimleri almıştır. Dijital İllüstratör çizimleri yapmakta ve yazar olarak çalışmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Gri gömlekli bir kadın sağ kolunu uzatmış, parmağıyla gökyüzünü işaret ediyor. Sırtından aşağı dökülen uzun siyah saçları var ve gözleri yukarı bakıyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve ağzı hafifçe açık. Üstündeki göklerden süzülen parlak güneş ışığıyla aydınlanıyor. Sol kolu bükülmüş ve eli dinlenme pozunda kalçasına dayanmış. Kıyafeti rahat, duruşu güçlü ve kendinden emin.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Neleri Kapsar?

23 Ekim 2018
Görüntünün ortasında duran ahşap bir tabela, okuyla yan tarafı işaret ediyor. Tabela açık kahverengi renkte ve ok parlak kırmızıya boyanmış. Ön planda, üzerinde kırmızı bir 'E' harfi bulunan beyaz bir yüzey var. Bunun sağında bulanık bir yol görüntüsü, solunda ise bir insan yüzünün yakın çekimi yer alıyor. Arka planda bir tabelanın yakın çekimi, ön planda ise ortasında bir ağaç kütüğü bulunan bir ağaç gövdesinin yakın çekimi yer alıyor. Ağaç gövdesi koyu kahverengi, ağaç kütüğü ise açık kahverengidir. Sağ üst köşede beyaz bir yüzey üzerinde tek bir 'E' harfinin yakın çekimi yer alıyor.
Kişisel Gelişim

Kişisel mi Gelişmeliyiz?

07 Eylül 2018
Parlak sarı kazaklı bir kadın yumrukları havada duruyor. Yüzü kameraya dönük, doğrudan kameraya bakıyor. Kolları dirseklerinden bükülmüş, yumrukları kararlı bir duruşla sıkılmış. Yüz ifadesi sert ve duruşu kendinden emin. Saçları kısa ve koyu renktir ve siyah pantolon giymektedir. Beton bir zemin üzerinde, loş bir alanda duruyor gibi görünüyor. Sarı kazağı karanlık arka planla keskin bir kontrast oluşturuyor ve varlığı hükmedici ve güçlü. Güçlü ve kararlı görünüyor, önündeki her türlü zorluğun üstesinden gelmeye hazır.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim ve Blog

01 Mayıs 2018