AnasayfaBlog7 Adımda Kişisel Gelişim Deviniminin Özeti
Kişisel Gelişim

7 Adımda Kişisel Gelişim Deviniminin Özeti

22 Ağustos 2018
Bir adam sağ elinde siyah bir evrak çantası taşırken bir dizi merdivenden çıkarken görülüyor. Mavi bir gömlek, siyah bir kravat, siyah elbise pantolonu ve siyah elbise ayakkabıları giymektedir. Yüz hatları görünmüyor ama kulağı kısmen görünüyor. Görüntünün sol tarafında siyah metin ve bir sayı içeren beyaz bir daire görülüyor. Arka plan, sağ üst köşesinde siyah bir nesne bulunan beyaz bir duvardır. Adam merdivenlere odaklanmış, tepeye ulaşmaya kararlı. Acelesi var gibi görünüyor ve merdivenleri ikişer ikişer çıkıyor.
Gelişim AşamalarıAçıklamaÖnemli Notlar
Fark et ve hedefleGelişim süreci eksik olan rengi bulup, sararmış kısmı boyamaya karar vermekle başlar.Eksikliklerin ve eksik renklerin farkına varmak gelişimin ilk adımıdır.
Eskiyi unutGelişim sürecinin bir aşaması da geçmişi unutma ve yeni bir başlangıç yapmaktır.Geçmişteki hataların unutulup ders alınması oldukça önemlidir.
Yalnız kalYalnızlık, gelişimin bir parçası olup, kişinin kendisiyle yüzleşmesine ve düşüncelerini derinlemesine incelemesine imkan verir.Yalnızlık, gelişim sürecinde özgüvenin gelişmesinde de rol oynar.
Yeni bilgiyi öğrenirken yorulÖğrenirken yaşanan yorgunluk, gelişim için önemli bir geçiş dönemi olup, yeni bilgilerin özümsenmesi ve sindirilmesi aşamasıdır.Yorgunluk, yeni bilgilerin öğrenilip sindirilmesi için gereklidir.
Öğrendiğini uygulaÖğrenilen yeni bilgilerin hayata aktarılması ve uygulanmasının esas olduğu aşamadır.Öğrenilen bilgilerin pratiğe dökülmesi, gelişimin sürdürülebilir olması için önemli bir basamaktır.
YenilenebilmeGelişim sürecinin son aşaması yenilenme aşamasıdır. Yorgunluk, yalnızlık, unutma ve öğrenme aşamalarının sonunda kişi yenilenmiş olur.Yenilenme aşamasında kişi, gelişim sürecinin tüm aşamalarının mükafatını alır.
Gelişim SüreciGelişim süreci, kişinin eksiklerinin farkına varıp, bu eksiklikleri giderme, yeni bilgiler öğrenme ve bu bilgileri hayata uygulama sürecidir.Gelişim süreci, kişisel gelişim ve kendini yenileme yolculuğudur.
Gelişimin SonuGelişim sürecinin sonunda kişi, yeni bilgiler öğrenmiş, kendini yenilemiş ve hayatına bu bilgileri uygulayabilmiştir.Gelişim sürecinin sonunda kişi, yenilenmiş ve kendini geliştirmiş olur.
Gelişimin AmacıKişisel gelişim, kişinin hayattaki hedeflerine ulaşmasını, eksikliklerini gidermesini ve kendini daha iyi bir hale getirmesini amaçlar.Gelişimin temel amacı, kişinin yaşam kalitesini artırmaktır.
Gelişimin ÖnemiKişisel gelişim, kişinin kendi iç dünyasında ve dış dünyada daha başarılı ve tatminkar bir yaşam sürdürmesine yardımcı olur.Gelişim, kişinin hayatta karşılaştığı zorluklarla başa çıkabilmesine yardımcı olacak yeteneklerin geliştirilmesinde önemlidir.

Gelişmek en başta, fark edip hedeflemektir. Eksikliğini avutmanın mümkün olmadığı herhangi bir konuyu derinlemesine bir sorgulamayla yargılamak ve onu gidermeye kararlı olmayı amaçlamaktır. Gelişmek, unutmaktır. Bir yenisini eklemek için acıtan eski bir anıyı sonsuza dek silmek gibi. Arzuladıklarına ulaşmak adına, daha önce sahip olduğun için sana zarar veren diğerlerinden, sessizce ayrılman gerekir.

Gelişmek bir yerde, belli bir zamana kadar yalnız kalmaktır. Tek başına göğüslemek mecburiyetini kabullendiğin bir çuval gibi, yeri gelene kadar sırtından indiremezsin! Çünkü öğrenmek, yalnız bir eylemdir. Kimisi için yalnızlık ürkütücü de olsa, elde etmek zorunda olduğun deneyimi, düşme ihtimalin var diye hazır bekleyen eller arkanda dururken, kazanamazsın. Gelişmek yorulmaktır. Nefes almaya hasret, bir yerlerde rastgele sürünürken kalbinin teklediği o son dakikada "evet, başardım." diyebilmektir. Yeni gelen bilgiye öyle müthiş bir açlığın vardır ki, beşer onar merdivenleri çıkarken soluksuz kaldığını fark edemezsin.

Gelişmek, amaçladıkların uğruna heba ettiklerine acımayı bir kenara bırakıp, sonunda öğrendiklerini hayata geçirmektir. Artık bildiğin her kelimeyi yeni bir cümlenin içine sığdırıp, kurduğun oncasını haykırmaktır. Fakat bazı gerçekler var ki, gelişimi ne boyutta bir tutkuyla arzularsan arzula, onları yok sayamazsın; "Düşeceksin!" Hangi yoldan gidersen git, hangi amaçla hangi duvardan tırmanırsan tırman düşüp bir yerlerine ölümcül kesikler açmaya mecbursun. Korkma, iyileşemeyeceğine kendini inandırmayıp pes etmediğin sürece hayatta kalacak ve yaralarını iyileştirebileceksin.

Kişisel Gelişim Aşamaları

Gelişmek, sonunda yenilenebilmiş olmaktır. Yorgunluğunun, yalnızlığının, unuttuklarının ve yaralarının mükafatını almaktır. Bu mükafattan pay alabilmek için sırasıyla;

1 - Fark et ve hedefle

Sekiz milyar insandan daha fazlayız şu avuç içi kadar dünyada ve aksini de iddia etsek, bir olmuş sığmışız bir kere o avuca. Hem sayımız hem aklımız sapıtmış, hiçbirimiz kusursuz büyüyememişiz. Eksiltili sanat eserleri olarak doğmuşuz. Hepimizin ruhuna her boyadan sürülmemiş. Gelişmek tam da bu kıssadan hareketle, eksik olan rengi bulup, sararmış kısmı boyamaya karar vermekle başlıyor aslında. Bir nevi gök kuşağını tamamlamak, yeni bir ahengi selamlamak...

2 - Eskiyi unut

Kaç insan geçmişinden şüphe duymaz, çocuklar hariç? Kaç insan, kaç kuyuda saklamıştır sara sarmalaya pişmanlıklarını? Yani bir parça yanlışlık var hepimizin hayatında çünkü herkes mutlaka en az iki kez kırılmış aynı köşeden. Herkes mutlaka acısını duymuş düzeltemediği renksizlikten. Öyleyse şimdi unutmak zamanı! Madem ki yeni bir rengi sararmış duvarımıza layık görebildik sonunda, ilk adım duvarın sararmışlığına astar atmakta.

Varsayalım ki, hayat altı üstü bağnazlık dolu bir yapıdan başka hiçbir şey sunmamış olsun bize, yani unutmak bir kaygı olsun ve şöyle en afillisinden bir cahil olalım bizde. Kişisel gelişimi sırf unutma korkumuzu yenemediğimizden reddedelim ve adına kişisel doğrular deyip aslolan bilgiden kaçalım. Nereye kadar yolu var gittiğimiz taşlığın? Nereye kadar dümdüz ilerler ayaklarımız? Ya tırmanmamak için tersine saptığımız bu yolun sonunda dipsiz bir boşluktan aşağı atlamak zorunda kalırsak? Kaçmak imkânsız söz gelimi de olsa bir yerde insansak hepimiz. Gelişim, önceden bildiklerimizi bir daha önümüze çıkmayacak şekilde unuttuğumuzda başlayacak. Gelişim ruhumuzu tatmin edebileceğimiz doygunluklara yeni kısımlar ayırmaktan doğacak.

3 - Yalnız kal

Yalnız kalmak mevzusuna gelince, yazıktır ki insan ciddi bir mahkumiyetin kendisine esirlik duyar bu süreçte. Kavranmaktan çok kıvrılmaya çivilenmiştir. Sesini duyuramama endişesi baskındır. Oysa teslimiyet bu endişeden baskın olursa yalnızlık, gelişimin ta kendisi olacaktır. İnsana düşünmek için süre tanıyıp, yüklerini tek başına kaldırabileceğini kanıtlar. Bireysellik ve başkalaşım olgularını güçlendirip, ödül üleşimini sonlandırır.

Yani kişisel gelişim süresince yalnızlık, sonu özgüvene dayalı bir performans geçişidir ve gereklidir.

4 - Yeni bilgiyi öğrenirken yorul

İnsan, yorulmayı en çok benimsemiş varlıktır. Özümsenmiş bir sürü duygunun ismini yorgunlukla değiştirebilir, sevinince dahi "çok yorgunum" diyebilir. Örneğin, sağlığını dengeleyebilmek için spora gitmişsindir ve bir süre sonra bedeninde ki dengelenmişliği gerçekten hissedersin ama spordan döndüğünde, her seferinde dediğin tek şey; "çok yorgunum." Gelişmek benzeri bir yorgunluk işte, sana iyi gelecek bir sağ duyunun ön söz halindeki histerik dalgaları yahut yeniyi sindirme aşamasındaki mahcubiyetliğinin kırma iç güdüsü.

Öğrenirken yorulmak, güçtür. Normal tükenmişliklerin yanında bir nebze daha sert ve haşarıdır, çünkü hem yeninin bilinmezliği hem de bilginin sahada edinimi söz konusudur, ancak aşımı imkânsız değildir, nihayetinde her yorgunluk uzun ya da kısa elbet bir dinginliğe bağlanır. Bu herkesçe bilinen bir gerçektir.

5 - Öğrendiğini uygula

Gelişmeye erişebilmek doğrultusunda basamak basamak sonuca çıkarken bitti sandığımız nokta, bilgiye kavuştuğumuz andır. Oysa, asıl hikâye edinilen bilginin ışığına ayak uydurmaya çabalarken başlar. Son kademe zannettiğimiz yer aslında hikâyenin tekerleme kısmıdır. Bu aşamada doğru hareket, ruhunu yenileyip gerekli motivasyonu edindikten sonra söz edilen bilgiyi yaşamının bir parçası haline getirmektir.

Örneğin, edinim "sigaranın zararlı olması" ise doğru hareket sigarayı bırakmak olacaktır. Elbette ki, yıllanmış bir alışkanlığı bir anda sökmek mümkün değildir ve sökülmeye zorlanması durumunda geçici olacaktır. Bu noktada sigarayı bırakmak, doğru yöntemi bularak gerekli motive kaynaklarını tespit ettikten sonraya ertelenmelidir. Bu ertelenme süreci bilgiyi unutacak kadar uzatılmamalı ve vicdani bir rahatlama amacı gütmemelidir. Bu koşullarda sağlıklı bir uyarlama yaşanacaktır.

6 - Vazgeçme

Kaybetmek... Bu biz insanların kaygıya olan korkularından doğan yeni nesil bir sosyopatlık. Sanki insan ruhunun kabulsüz aforizması. Gerçek şu ki, gelişim insana yenilmezliği vaat etmez aksine gelişime gereksinim duymanın asıl sebebi eksik bir nevi kaybetmiş olmaktır. Hal böyleyken, şahsi cesaretinin sınırlarını zorlayarak kendi kişisel gelişimine olan açlığını gidermeye çalışan birey edinimi kazanmaya bir kala, pes etmenin eşiğine gelebilir. Düştüğünde kalkabilen bir insanın tekrar düşüşü o insana eskisi kadar korku vermese de ani bir yılgınlıkla yolundan dönmesi muhtemel olabilir.

Tavsiyem, teselli bulabildiğimiz herhangi bir şey veya kimseye sığınıp mağdur edebiyatı yapmadan yeniden başlayacak azmi elde edene kadar beklemektir. Bu bekleyişin, renkli bir aydınlığı çok geçmeden önümüze sermesi beklenir. İlaveten sonuç, kimi zaman dilediğimiz boyutta olmasa da gereksinimlerimizi karşılayacaktır. Boyutların, zamanla yükselmesi epey muhtemeldir.

7 - BAŞARDIN!

Doğum gerçekleşene kadar huzursuz bir müessesedir. Sancısal bir süreç kapıdayken monoton nefeslerimiz çoğunlukla yetmemiş ve yorulmuşuzdur. Defalarca yeniden denemiş ve hüsrana uğramışızdır. İnleyişlerimiz ve isyanlarımız inandığımız kubbelerle çakışmış. Acıyla kesiştiğimiz kısımlardan ağlamışızdır. Fakat nihayet bu bekleyiş ve çığlıklar sona erdiğinde birkaç dakikalık bir bebek gibi ağlak ve muhtaç hayallerimizi kucaklarız. Yani çabamız meyve vermiştir, yani artık büyümüşüzdür.

Gelişimimiz kısmi bir sonuca ulaşmış, hiç tamamlanmayacak da olsa bir parçası arzuladığımız renge boyanmıştır.

Yazar: Buse Çalık

Fark et ve hedefle, Gelişim süreci eksik olan rengi bulup, sararmış kısmı boyamaya karar vermekle başlar, Eksikliklerin ve eksik renklerin farkına varmak gelişimin ilk adımıdır, Eskiyi unut, Gelişim sürecinin bir aşaması da geçmişi unutma ve yeni bir başlangıç yapmaktır, Geçmişteki hataların unutulup ders alınması oldukça önemlidir, Yalnız kal, Yalnızlık, gelişimin bir parçası olup, kişinin kendisiyle yüzleşmesine ve düşüncelerini derinlemesine incelemesine imkan verir, Yalnızlık, gelişim sürecinde özgüvenin gelişmesinde de rol oynar, Yeni bilgiyi öğrenirken yorul, Öğrenirken yaşanan yorgunluk, gelişim için önemli bir geçiş dönemi olup, yeni bilgilerin özümsenmesi ve sindirilmesi aşamasıdır, Yorgunluk, yeni bilgilerin öğrenilip sindirilmesi için gereklidir, Öğrendiğini uygula, Öğrenilen yeni bilgilerin hayata aktarılması ve uygulanmasının esas olduğu aşamadır, Öğrenilen bilgilerin pratiğe dökülmesi, gelişimin sürdürülebilir olması için önemli bir basamaktır, Yenilenebilme, Gelişim sürecinin son aşaması yenilenme aşamasıdır Yorgunluk, yalnızlık, unutma ve öğrenme aşamalarının sonunda kişi yenilenmiş olur, Yenilenme aşamasında kişi, gelişim sürecinin tüm aşamalarının mükafatını alır, Gelişim Süreci, Gelişim süreci, kişinin eksiklerinin farkına varıp, bu eksiklikleri giderme, yeni bilgiler öğrenme ve bu bilgileri hayata uygulama sürecidir, Gelişim süreci, kişisel gelişim ve kendini yenileme yolculuğudur, Gelişimin Sonu, Gelişim sürecinin sonunda kişi, yeni bilgiler öğrenmiş, kendini yenilemiş ve hayatına bu bilgileri uygulayabilmiştir, Gelişim sürecinin sonunda kişi, yenilenmiş ve kendini geliştirmiş olur, Gelişimin Amacı, Kişisel gelişim, kişinin hayattaki hedeflerine ulaşmasını, eksikliklerini gidermesini ve kendini daha iyi bir hale getirmesini amaçlar, Gelişimin temel amacı, kişinin yaşam kalitesini artırmaktır, Gelişimin Önemi, Kişisel gelişim, kişinin kendi iç dünyasında ve dış dünyada daha başarılı ve tatminkar bir yaşam sürdürmesine yardımcı olur, Gelişim, kişinin hayatta karşılaştığı zorluklarla başa çıkabilmesine yardımcı olacak yeteneklerin geliştirilmesinde önemlidir
Kişisel Gelişim Aşamaları Başarmak kişisel gelişim nedir kişisel gelişim nasıl gerçekleşir kişisel gelişim nasıl olur kişisel gelişimin önemi kişisel gelişim evreleri
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Gri gömlekli bir kadın sağ kolunu uzatmış, parmağıyla gökyüzünü işaret ediyor. Sırtından aşağı dökülen uzun siyah saçları var ve gözleri yukarı bakıyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve ağzı hafifçe açık. Üstündeki göklerden süzülen parlak güneş ışığıyla aydınlanıyor. Sol kolu bükülmüş ve eli dinlenme pozunda kalçasına dayanmış. Kıyafeti rahat, duruşu güçlü ve kendinden emin.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Neleri Kapsar?

23 Ekim 2018
Görüntünün ortasında duran ahşap bir tabela, okuyla yan tarafı işaret ediyor. Tabela açık kahverengi renkte ve ok parlak kırmızıya boyanmış. Ön planda, üzerinde kırmızı bir 'E' harfi bulunan beyaz bir yüzey var. Bunun sağında bulanık bir yol görüntüsü, solunda ise bir insan yüzünün yakın çekimi yer alıyor. Arka planda bir tabelanın yakın çekimi, ön planda ise ortasında bir ağaç kütüğü bulunan bir ağaç gövdesinin yakın çekimi yer alıyor. Ağaç gövdesi koyu kahverengi, ağaç kütüğü ise açık kahverengidir. Sağ üst köşede beyaz bir yüzey üzerinde tek bir 'E' harfinin yakın çekimi yer alıyor.
Kişisel Gelişim

Kişisel mi Gelişmeliyiz?

07 Eylül 2018
Parlak sarı kazaklı bir kadın yumrukları havada duruyor. Yüzü kameraya dönük, doğrudan kameraya bakıyor. Kolları dirseklerinden bükülmüş, yumrukları kararlı bir duruşla sıkılmış. Yüz ifadesi sert ve duruşu kendinden emin. Saçları kısa ve koyu renktir ve siyah pantolon giymektedir. Beton bir zemin üzerinde, loş bir alanda duruyor gibi görünüyor. Sarı kazağı karanlık arka planla keskin bir kontrast oluşturuyor ve varlığı hükmedici ve güçlü. Güçlü ve kararlı görünüyor, önündeki her türlü zorluğun üstesinden gelmeye hazır.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim ve Blog

01 Mayıs 2018