AnasayfaBlogEn İyi Kişisel Gelişim Kitapları
Kişisel Gelişim

En İyi Kişisel Gelişim Kitapları

28 Ekim 2019
Duvarda bir kitap rafı sıralanmıştır. En üst raf, her biri kendine özgü kapak tasarımına sahip farklı renk, şekil ve boyutlarda kitaplarla dolu. Rafın en üstünde beyaz kapaklı ve bir kuş resmi olan bir kitap var. İkinci rafta arka planda bir insan ve kapağında bir karikatür olan bir kitap var. Üçüncü rafta parlak sarı kapaklı bir kitap var. Dördüncü rafta açık mavi kapaklı bir kitap var. En alt rafta yeşil, turuncu, mor ve kırmızı dahil olmak üzere çeşitli renklerde bir dizi kitap var. Her kitabın kendine özgü bir kapak tasarımı var ve hepsi rafta düzgün bir şekilde dizilmiş.
Kitap AdıYazarKitap Hakkında
Duygusal ZekâDaniel GolemanDaniel Goleman’ın eseri Duygusal Zeka’da, EQ’nun IQ’dan çok daha önemli olduğu vurgulanıyor. Duygusal zekânın doğuştan gelen bir davranış olmadığını aksine hayatta yaşanmış olan olaylardan çıkarılan duygusal derslerin insan hayatını belirlediğini ifade ediyor.
Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir HayvandırAhmet Şerif İzgörenAhmet Şerif İzgören’in yazdığı bu eserde hayatın temel parçaları üzerine verdiği öğütler ve çeşitli hayat hikayeleri yer alıyor. Benlik, alışkanlıklar, sevgi, olumlu düşünce ve diğer konular hakkında düşündürücü mesajlar sunuyor.
Kendine Yatırım YapAnonimKişisel gelişim kitaplarına olan ilginin yükselmesiyle kendimize yatırım yapmanın önemi daha da belirginleşmiştir. Bu kitap, kendimize olan yatırımımızı nasıl artıracağamıza dair stratejiler ve alışkanlıklar sunar.
Kendini KeşfetAnonimKişisel gelişim, kendi kendimizi keşfetmek ve sonrasında bu keşifler üzerine hayatımızı inşa etmektir. Bu kitap, bir bireyin hayatındaki önemli değişiklikleri ve kendini keşfetme süreçlerini ele alır.
Duygusal Zeka ve İş DünyasıAnonimKişisel gelişim ve duygusal zeka bir bireyin iş hayatında büyük öneme sahiptir. Bu kitap, bu bağlantıyı detaylarıyla ele alarak, duygusal zeka competencesının iş başarısına olan etkisini açıklar.
Sosyalleşme ve KişilikAnonimKişisel gelişim, sosyalleşme becerilerimizle yakından ilgilidir. Bu kitap, kişisel gelişim süreci içinde sosyalleşmenin, insan ilişkilerinin ve kişilik yapısının rolünü ele alır.
Her Şeye Rağmen BaşarıAnonimBaşarının kişisel gelişim içinde önemli bir yer tuttuğunu ifade eden bu kitap, başarının önündeki engelleri ortadan kaldırmak için stratejiler sunar.
Hayata Dair NotlarAnonimBu kitap, kişisel gelişim sürecimizde hayatı anlamlandırmamıza ve hayatla ilgili dersler alabilmemize yardımcı olmayı amaçlar.
Geleceği OluşturmakAnonimKişisel gelişim, sadece bugünümüzü değil, geleceğimizi de şekillendirmemize yardımcı olur. Bu kitap, bu konudaki fikirleri ve stratejileri sunar.
Hayattan Keyif AlmakAnonimKişisel gelişim sürecimiz bizi, hayattan daha fazla keyif almayı öğrenmeye yönlendirebilir. Bu kitap, yaşamın farklı alanlarında keyif almanın yöntemlerini sunar.

Kişisel gelişim ile ilgili duygusal gelişimden iş dünyasına ve sosyalleşmeye kadar farklı alanlarda yazılmış birçok kitap var. Kişisel gelişim nedir? En basit tanımıyla herkesin kendini tanıma ve buna göre hareket ederek kendini tamamlama sanatıdır diyebiliriz. Hem kendinizle hem çevrenizle doğru iletişimin temelleri kişisel gelişimle başlar. En iyi kişisel gelişim kitapları da bize bu yolda rehberlik eden temeli yaşanmış gerçek olaylara ve bilimsel çalışmalara dayalı öğretilerden oluşur.

İnsanın ister iş hayatında olsun ister özel hayatında olsun her şeyden önce en büyük yatırımı yapması gereken kendisidir. Kişisel gelişim kitapları kendinize yapacağınız yatırım için her an elinizin altında olan kaynaklardır. Kişisel gelişim kitaplarına özellikle 2017’den bu yana gösterilen ilgi bazı klasikleşmişlerin yeniden basılmasına ve yeni birçok kişisel gelişim kitabının yazılmasına sebep olmuştur. Hangi kişisel gelişim kitapları okumalıyım diye düşünenler için en iyi kişisel gelişim kitapları içerisinden eski ve yeni kitaplardan bir liste hazırladık. 

En Çok Okunan Kişisel Gelişim Kitapları 

En çok okunan kişisel gelişim kitapları elbette bu listeyle sınırlı değil. Bu liste sizin için sadece bir rehber niteliğinde. Herkese keyifli okumalar :) 

Duygusal Zekâ – Daniel Goleman 

En çok okunan kişisel gelişim kitaplarından ünlü psikolog Dr. Daniel Goleman’ın eseri Duygusal Zeka’da,  EQ’nun IQ’dan çok daha önemli olduğu vurgulanıyor. Dr. Golemann, duygusal zekânın doğuştan gelen bir davranış olmadığını aksine hayatta yaşanmış olan olaylardan çıkarılan duygusal derslerin insan hayatını belirlediğini ifade ediyor.

Kitaptan bir alıntıyla duygusal zekâ tanımı “Kişiler arası ilişkilerde zekâ, diğer insanları anlamaktır: Onları ne harekete geçirir, nasıl çalışırlar, onlarla nasıl iş birliği yapılabilir? Başarılı satıcılar, politikacılar, öğretmenler, klinik doktorlar ve dini liderler büyük olasılıkla yüksek düzeyde kişiler arası zekâya sahiptir. Birey içindeki zekâ içe dönük, karşılıklı bir yetenektir. Kişinin kendisi hakkında dikkatli, doğru bir model oluşturup bunu etkili bir yaşam sürebilmek için kullanma becerisidir.”  Cümlelerinden ibarettir. Fakat kitapta asıl anlatılmak istenen duygusal zekânın ne olduğu değil, eğitim programlarının duygusal zeka üzerindeki etkisidir. 

Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır – Ahmet Şerif İzgören 

Ahmet Şerif İzgören’in yazdığı bu eser 23 bölümden oluşuyor ve her bölümün başında o bölümle ilgili özlü sözler yer alıyor. Kitapta geçen bazı cümleleriyle okurunu hem güldürüyor hem de düşündürüyor A. Şerif İzgören. Benlik, alışkanlıklar, sevgi, olumlu düşünce, mücadele, iyilik, hırs gibi hayatın parçası olan olaylar kıssadan hisseye hikâyelerle okurlara aktarılıyor.

Kitabın bir kısmında Ahmet Şerif İzgören, “ Hayat size verilmiş en büyük armağandır. Değerini anlamasanız bile en azından hak etmeye çalışın. Hayatın ne kadar büyük bir armağan olduğunu anlamanız için başınıza mutlaka büyük bir acı gelmesini beklemeyiniz. Gülümsemek size iç huzur getirir. Beyin vücut kaslarının hareketlerini takip eder ve hormon dengesini değiştirir. En mutsuz anınızda gülümseyin rahatladığınızı görürsünüz. Gülümsemek iletişime değer katar.” diyor. 
Ahmet Şerif İzgören’in düşündürücü bu kitabı insanın hayatını gözden geçirmesi gerektiğini vurgularken inceden de ders vermeyi ihmal etmiyor. 

Kitabı inceleyin

Kendine İyi Bak Enneagram ile Kişilik Analizi – Uğur Batı 

Kitapla ilgili bilgi vermeden önce Enneagram’ın tanımıyla başlamak istiyorum. Enneagram, kişilik tanıma ve insanın kendini tanıması ile ilgili etkili bir yöntem. Aynı zamanda ABD’deki pek çok üniversitelerde bir ders olarak okutulan Enneagram; hukuktan sanata, tıptan işletmeye her alanda kullanılıyor. Bilenlerin bildiği “Lost” filminin karakterleri de Enneagram’dan ilham alarak tasarlanıyor. Dünya çapında ise Google, EBAy, Motorola, Apple, HP, Panasonic gibi dev şirketlerin personel seçimlerinde ve satış ve pazarlamada kullandığı bir yöntem. 

Kitaptan bahsedecek olursam, kitabın A ve B olmak üzere iki farklı yüzü bulunuyor. B yüzü tamamıyla okurun kendini tanımasını ve başkalarını tanımasını ifade ederken, A yüzü ise okuru B yüzüne hazırlıyor. Uğur Batı, kitabında okura sorular yönelterek adeta okuru köşeye sıkıştırıyor ve düşünmeye teşvik ediyor. Okurun okumaktan sıkılmadığı, karmaşıklıktan uzak, sade bir dille okur için yazılan bir eser ortaya çıkıyor kişisel gelişim kitapları severler için. 

Beden Dili – John Navarro 

beden dili iyi bir iletişimin ayrılmaz bir parçası. John Navarro bu kitabında beden dilinin kullanımıyla ilgili bir fikir sahibi olmanızı sağlıyor. Eski FBI ajanı John Navarro ve Princeton Üniversitesi’nde Psikoloji eğitimi gören Marvin Karlins’in beden dili hakkındaki profesyonel çalışmalarını ve deneyimlerini ortak olarak kaleme aldığı bir kitap.

İyi bir iletişim için esas olan beden dilinin ayrıntılı bir şekilde ele alındığı bu kitapta, resim ve örneklerle geçmişte meydana gelmiş olaylardan esinlenerek okura beden diliyle kontrolün her daim sağlanabileceği anlatılıyor. John Navarro, bu kitabı okuyan okurların insanları beden dillerine bakarak hızlı bir şekilde çözümleyebileceğini iddia ediyor. Ayrıca kitap, beden dili sayesinde karşınızdaki aileniz, arkadaşınız, akrabanız kim olursa olsun onların düşüncelerini değiştirebileceğinizi söylüyor. 

Takım Oyunu – Seth Godin 

Lider olmak, liderlik vasfını ön plana çıkarmak isteyenlerin ya da lider olmayı hiç düşünmeyen kişilerin okuması gerektiği bir kitap Takım Oyunu. Yöneticilik ve liderlik kavramlarının çokça üzerinde durulduğu bu kitapta liderlerin etrafındakileri nasıl etkilediğini Wikipedia’nın kurucuları örneğiyle açıklamıştır. 

İlgili eğitim: Liderlik Kursu

Seth Godin kitabında, günümüzün gelişmiş teknolojisinde internet ve sosyal medya aracılığıyla insanların fikirlerini rahatça ve özgürce ifade edebilmesine rağmen hiç kimsenin lider olmayı istememesinden bahsediyor. Ayrıca Godin’in söylemine göre lider olan biri topluluk önünde kendini rahat ve gür bir sesle ifade edebilir, karşıt görüş sonucunda gelişen tepkilerden asla çekinmez ve hâkimiyeti kurarak takımını yönlendirebilir ve sorumluluk almaktan korkmaz. 

Her Şey Seninle Başlar (Mümin Sekman)

En çok okunan kişisel gelişim kitapları içerisinde yer alan Mümin Sekman’ın Her Şey Seninle Başlar isimli kitabının çıkış noktası  “çaresizlik öğrenilmiştir başarılı olmak da öğrenilebilir” dir. 
Kitabın arka kapak bilgisi aslında her şeyi özetler: 

Çaresizlik öğrenilmiştir.
Başarılı olmak da öğrenilebilir.
Sende sandığından fazlası var!
Gelebileceğin en iyi yerde değilsin.
Yeni bir hayat için gereken, yeni bir akıldır.
Doğru şeyi yapmak için yanlış zaman yoktur.
Rüzgârı suçlamayı bırak, yelkenleri kullanmayı öğren!
Seyirci koltuğundan sıkıldıysan, sahneye çık.
Zirvede her zaman bir kişiye daha yer var.
Her şey seninle başlar!
Başkaları yapabildiyse, sen de yaparsın.
Hayatta ya tozu dumana katarsın,
Ya da tozu dumanı yutarsın.
Seçim senin!

Her şey Seninle Başlar, hayatı yeniden şekillendirme aracı olarak, kendi ayakları üzerinde durmak, kendi kanatları ile uçmak, başkalarına bağımlı olmadan yaşamak isteyenler için yazılmış bir kılavuz kitap niteliğindedir. Aynı zamanda felsefe ve tekniği ile bir başarı ideolojisini savunmaktadır. 

Aslında hemen hemen herkesin yaşadığı ortak bir sorun vardır. Bir işi nasıl yapmamız gerektiğini ya da yapmazsak neler kaybedeceğimizi ya da yaparsak neler kazanacağımızı biliriz. Buna rağmen bir türlü kabuğumuzu kırıp o işe başlayamayız. Mümin Sekman bu kitabında bunu psikolojik atalet olarak tanımlayıp bunun nedenlerine ve çözümlerine değiniyor. 

Alışkanlıkların Gücü (Charles Duhigg)

Kitap açıklamasının en çarpıcı bölümü şöyle:  “Kitabı okuduğunuzda, bazı insanların ve şirketlerin kendilerini neden bir çırpıda değiştirebildiklerini, bazılarınınsa neden yıllarca uğraştıkları halde değişmeyi başaramadıklarını anlayacaksınız.”  

Alışkanlıkların nasıl oluştuğuna dair tespitler ve bu alışkanlıkları değiştirme yöntemleri üzerine yazılmış bir kişisel gelişim kitabıdır. Zararlı alışkanlıklardan kurtulma ve iyi alışkanlıklara kanalize olma üzerine yoğunlaşan kitaptaki anlatılanlar hem özel hayatınızda hem de iş hayatınızda pek çok konuda size yol gösterici olabilir. 

Bir Ömür Nasıl Yaşanır? – İlber Ortaylı 

Ünlü tarihçi İlber Ortaylı’dan genci yaşlısı herkesin faydalanabileceği bir eser. İlber Hoca bu kitabında, kendi hayatından tecrübelerini de anlattığı gibi bir insanın çocukluğundan şimdiki haline kadar hayatında her zaman yaşadığı sorunlara ihtiyaç duyacağı çözümlerin olduğundan bahsediyor.  “ Herkes kendi talihinin mimarıdır “ diyerek insanların hayatlarını sadece kendilerinin yönlendirebileceğini anlatıyor. Ve okurlarına da “Cesur olun. Kendinizi rahat hissettiğiniz alanın dışında pencereler açın. Farklı dünyalarla ancak böyle tanışırsınız. Ben hep yerimde dursaydım, dünyamı değiştirecek insanları aramasaydım, bugün tanıdığınız ben olmazdım. Bir insanın bittiği an, miskinliğe esir olduğu andır. İnsan, konforundan vazgeçmeyi göze almalıdır. Kendi dünyasını yerinden kendisi oynatmalıdır.” diye tavsiye vermeyi de unutmuyor. 

İnsan Olma Yolculuğu (Osho) 

Osho, içsel dönüşüm bilimine dair olan katkılarıyla tanınmıştır ve öğretileri her yaştan ve her kültürden insan için evrensel sayılmaktadır. Osho’nun Yaşam Gereklilikleri serisi içerisinde yer alan bu kitapta özetle “Sıradan yaşamda gerçek mutluluğu bulmak mümkün mü?” sorusunun çözümlerini anlatır. Bizi huzursuz yapan, çatışmalarla dolduran ve genelde bencillikle cömertliğin, sevgiyle nefretin, kırılganlıkla gücün, umutla çaresizliğin kavşaklarında bırakan da budur.

Kırılganlıkla gücün, umutla çaresizliğin kavşaklarında bırakan da budur. En iyi kişisel gelişim kitapları içerisinde yer alan İnsan Olma Yolculuğu, bu çelişkiler arasında seçim yapmak yerine, onları nasıl hayat yolculuğunun her zorluğunu olmamız gereken bireye dair yeni bir keşfe dönüştürmenin anahtarı olarak kabulleneceğimizi anlatır. İnsanın kişisel yolculuğunda mutlu olmak için gerçekten ne kadar çaba sarf ettiği üzerine iyi bir rehber kitap olduğunu düşünüyorum. 

Simyacı (Paulo Coelho) 

İlk basımı 1988 olan Simyacı, bugün hala en çok okunan kişisel gelişim kitapları içerisinde yer alıyorsa insanın içsel yolculuğuna ve hayata bakışına dair zamansız bir dille yazılmış bir klasiktir diyebiliriz. Simyacı kişisel gelişim kitapları içerisinde masalsı anlatım tarzıyla öne çıkar. Endülüslü çoban Santiago’nun hayallerinin peşinden giderken yaşadıkları üzerine kurgulanan hikâyelerde hayatı sorgulayan bakış açısı sizi var oluşla ilgili düşünmeye sevk ediyor. Simyacı’da bir yandan roman tadında Santiago’nun sürükleyici maceralarını okurken, diğer yandan yaşama ve insana dair ruhani bir felsefenin temelini öğrenirsiniz. Hayallerinizin peşinden nasıl gitmelisiniz? Simyacı’da bu sorunun cevabını da bulacaksınız. 

En iyi kişisel gelişim kitapları içerisinden içsel yolculuktan beden diline, iş dünyası ve özel hayatta başarıya kadar farklı konulardan seçtiğim 10 kitabı sizin için genel hatlarıyla özetlemeye çalıştım. Dünya üzerinde ve ülkemizde en çok okunan kişisel gelişim kitapları bunlarla sınırlı olmadığı gibi, kişisel gelişim konusunda tek rehberiniz de kitaplar değil. Başucunuzda birer danışma ya da hayata kısa mola anlarında değerlendirmek adına okuyabileceğiniz kişisel gelişim kitaplarının yanı sıra, İstanbul İşletme Enstitüsü’nün kişisel gelişim eğitimlerini  inceleyebilir en ilginizi çeken eğitimden başlayarak kendinizi geliştirmek adına ilk adımı atabilirsiniz :)

Duygusal Zekâ, Daniel Goleman, Daniel Goleman’ın eseri Duygusal Zeka’da, EQ’nun IQ’dan çok daha önemli olduğu vurgulanıyor Duygusal zekânın doğuştan gelen bir davranış olmadığını aksine hayatta yaşanmış olan olaylardan çıkarılan duygusal derslerin insan hayatını belirlediğini ifade ediyor, Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır, Ahmet Şerif İzgören, Ahmet Şerif İzgören’in yazdığı bu eserde hayatın temel parçaları üzerine verdiği öğütler ve çeşitli hayat hikayeleri yer alıyor Benlik, alışkanlıklar, sevgi, olumlu düşünce ve diğer konular hakkında düşündürücü mesajlar sunuyor, Kendine Yatırım Yap, Anonim, Kişisel gelişim kitaplarına olan ilginin yükselmesiyle kendimize yatırım yapmanın önemi daha da belirginleşmiştir Bu kitap, kendimize olan yatırımımızı nasıl artıracağamıza dair stratejiler ve alışkanlıklar sunar, Kendini Keşfet, Anonim, Kişisel gelişim, kendi kendimizi keşfetmek ve sonrasında bu keşifler üzerine hayatımızı inşa etmektir Bu kitap, bir bireyin hayatındaki önemli değişiklikleri ve kendini keşfetme süreçlerini ele alır, Duygusal Zeka ve İş Dünyası, Anonim, Kişisel gelişim ve duygusal zeka bir bireyin iş hayatında büyük öneme sahiptir Bu kitap, bu bağlantıyı detaylarıyla ele alarak, duygusal zeka competencesının iş başarısına olan etkisini açıklar, Sosyalleşme ve Kişilik, Anonim, Kişisel gelişim, sosyalleşme becerilerimizle yakından ilgilidir Bu kitap, kişisel gelişim süreci içinde sosyalleşmenin, insan ilişkilerinin ve kişilik yapısının rolünü ele alır, Her Şeye Rağmen Başarı, Anonim, Başarının kişisel gelişim içinde önemli bir yer tuttuğunu ifade eden bu kitap, başarının önündeki engelleri ortadan kaldırmak için stratejiler sunar, Hayata Dair Notlar, Anonim, Bu kitap, kişisel gelişim sürecimizde hayatı anlamlandırmamıza ve hayatla ilgili dersler alabilmemize yardımcı olmayı amaçlar, Geleceği Oluşturmak, Anonim, Kişisel gelişim, sadece bugünümüzü değil, geleceğimizi de şekillendirmemize yardımcı olur Bu kitap, bu konudaki fikirleri ve stratejileri sunar, Hayattan Keyif Almak, Anonim, Kişisel gelişim sürecimiz bizi, hayattan daha fazla keyif almayı öğrenmeye yönlendirebilir Bu kitap, yaşamın farklı alanlarında keyif almanın yöntemlerini sunar
ennegramgelişimkitapkişisel gelişimkişisel gelişim kitapları
Omuz hizasında kahverengi saçları olan genç bir kadın, yüzünün önünde tuttuğu beyaz bir akıllı telefonla selfie çekiyor. Parlak, neşeli bir gülümsemesi var ve gözleri tamamen açık. Sağ eli telefonu desteklerken sol eli yüzünün yan tarafında duruyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve bir çift kot şort giymektedir. Saçları hafifçe dağılmış ve rahat, kaygısız bir pozu var. Gri bir duvarın önünde duruyor ve etrafı parlak, güneşli bir atmosferle çevrili. Bu neşeli an, anı yaşamanın sevincini yakalıyor.
Banu Cantekin
İçerik Editörü

İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Gri gömlekli bir kadın sağ kolunu uzatmış, parmağıyla gökyüzünü işaret ediyor. Sırtından aşağı dökülen uzun siyah saçları var ve gözleri yukarı bakıyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve ağzı hafifçe açık. Üstündeki göklerden süzülen parlak güneş ışığıyla aydınlanıyor. Sol kolu bükülmüş ve eli dinlenme pozunda kalçasına dayanmış. Kıyafeti rahat, duruşu güçlü ve kendinden emin.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Neleri Kapsar?

23 Ekim 2018
Görüntünün ortasında duran ahşap bir tabela, okuyla yan tarafı işaret ediyor. Tabela açık kahverengi renkte ve ok parlak kırmızıya boyanmış. Ön planda, üzerinde kırmızı bir 'E' harfi bulunan beyaz bir yüzey var. Bunun sağında bulanık bir yol görüntüsü, solunda ise bir insan yüzünün yakın çekimi yer alıyor. Arka planda bir tabelanın yakın çekimi, ön planda ise ortasında bir ağaç kütüğü bulunan bir ağaç gövdesinin yakın çekimi yer alıyor. Ağaç gövdesi koyu kahverengi, ağaç kütüğü ise açık kahverengidir. Sağ üst köşede beyaz bir yüzey üzerinde tek bir 'E' harfinin yakın çekimi yer alıyor.
Kişisel Gelişim

Kişisel mi Gelişmeliyiz?

07 Eylül 2018
Parlak sarı kazaklı bir kadın yumrukları havada duruyor. Yüzü kameraya dönük, doğrudan kameraya bakıyor. Kolları dirseklerinden bükülmüş, yumrukları kararlı bir duruşla sıkılmış. Yüz ifadesi sert ve duruşu kendinden emin. Saçları kısa ve koyu renktir ve siyah pantolon giymektedir. Beton bir zemin üzerinde, loş bir alanda duruyor gibi görünüyor. Sarı kazağı karanlık arka planla keskin bir kontrast oluşturuyor ve varlığı hükmedici ve güçlü. Güçlü ve kararlı görünüyor, önündeki her türlü zorluğun üstesinden gelmeye hazır.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim ve Blog

01 Mayıs 2018