AnasayfaBlogOkuduğunuza Değecek 17 Kişisel Gelişim Kitabı
Kişisel Gelişim

Okuduğunuza Değecek 17 Kişisel Gelişim Kitabı

20 Aralık 2020
Resimde kitaplardan oluşan bir kolaj görülmektedir. Her kitabın farklı bir kapağı ve başlığı var ve beyaz bir arka plan üzerinde bir desen halinde düzenlenmiş. Kitapların renkleri parlak maviler ve yeşillerden donuk griler ve kahverengilere kadar değişiyor. Bazıları resimli, bazıları metinli olmak üzere en az 10 farklı kitap var. Kitapların dizilişi ilginç bir görsel etki yaratıyor ve renklerin kombinasyonu eğlenceli bir dokunuş katıyor. Kitaplar boyutlarına göre düzenlenmiş gibi görünüyor; büyük kitaplar ortada, küçük kitaplar ise kenarlarda yer alıyor. Bu resim edebiyattaki çeşitliliğin harika bir temsilidir.
Kitap AdıYazarKitap Hakkında
Pür DikkatCal NewportOdaklanma, dikkat eksikliği ve düzenli çalışma gibi konuları detaylı bir şekilde işler.
Seninle BaşlamadıMark WolyKalıtsal aile travmalarının birey üzerindeki etkilerini ve bu sorunların çözüm yollarını inceler.
İyi HissetmekDavid BurnsDuygudurum dalgalanmaları, depresyon, özgüven eksikliği gibi psikolojik konuları işleyerek pratik çözüm yolları sunar.
İnsan OlmakEngin Geçtanİnsanın kendini ve toplumu anlaması üzerine önemli bilgiler sunar.
Psikolojide TiplerCarl Gustav JungKişilik tiplerini ve psikoloji biliminin kişilik üzerine görüşlerini detaylı bir şekilde inceler.
Tarihte Toplumsal CinsiyetMerry E.Wiesner HanksToplumsal cinsiyet üzerine farklı perspektifler sunar ve toplumsal cinsiyetin tarihteki rolünü inceler.
Teknoloji ve Sosyal DeğişimJohn MumfordTeknolojinin sosyal hayata etkileri ve sosyal dönüşümü ele alır.
Kültürel PsikolojiSteven J.HeinePsikoloji ve kültür arasındaki bağları inceleyen bir yapıttır.
Bilim ve İnsanlıkCarl SaganBilimin hayatımızdaki önemi ve etkileri üzerine fikirler sunar.
Sanat ve KişilikAdrian StokesSanatın kişi üzerindeki etkileri ve sanatın kişisel gelişime katkıları üzerine incelenmiştir.

Kişisel gelişim, son yılların en popüler kavramlarından biri olmakla beraber en ihmal edilen ve yanlış anlaşılan kavramların da başını çekmektedir. Maalesef günümüzde bir şeyin popüler olması o şeyin değerini anlamakla aynı anlamı taşımamaktadır. Söz konusu kişisel gelişim gibi herkesi ilgilendiren bir konu olunca da çoğu zaman bağlamından koparılan noktalara değinildiği görülmektedir. Kişisel gelişim, kişiye özel bir etki sunar ve popülerleşen kişisel gelişim kavramından farklı olarak her türden gelişimi içerir. Karşımıza binlerce örneği çıkarılan kişisel gelişim kitapları ve tavsiyeleri, kişinin neredeyse hiçbir şey yapmadan gelişimi hedeflemesini amaçlıyor.

Kişisel gelişim her şeyden önce bir bakış açısı geliştirme ve kişisel hayatta bu bakış açısını kullanacak birikimde olmayı içerir. Bugün görmek zorunda kaldığımız kişisel gelişim kitapları maalesef kâr amacını önceleyen, kişinin düşünce ve anlam dünyasına katkı sunmayan özellikleriyle okuyucuya sunulmuştur. Bu yazımızda hep gördüklerinizden farklı olarak gerçekten düşünce dünyanızı ve kişisel bakış açısını geliştirmeye yardımcı kitapları, ilginize sunacağız. 

Kişisel Gelişimi Nasıl Anlamalıyız?

Kişisel gelişim, yaratıcılık gibi neredeyse hakkında herkesin tavsiye verdiği ve kitap yazabildiği bir alana hapsedildi. Oysa yaşamı, daha da sürdürülebilir kılan şey, kişinin kendine kattıklarıdır. Günlük hayatımızdaki pratiklere uygun olmayan tavsiye kitaplar, kişisel gelişimi bir anda uygulanabilecek bir kavram olarak sunuyor. Ancak kitaplar, kişinin çabası ve isteği olmaksızın hayat değiştirecek etkiye sahip değillerdir. Yine kişisel açıdan gelişmek, tek bir alanla da sınırlı kalmadan çeşitli konu ve alanlarda farkındalığa ulaşmaktır. Yani; psikoloji, sosyoloji, tarih, teknoloji, kültür, antropoloji, bilim ve sanat konularındaki eserler ve kitaplar da sizin kişisel dünyanıza belirli bir etki sunar ve bir yerden sizi yakalayarak fikir-zihin gelişiminize olumlu katkı sunar. 

Tavsiye Edeceğim Kişisel Gelişim Kitapları

Kişisel gelişimin doğru anlamına ve tanımlarına baktığımıza göre her yönden sizi etkileyebilecek kişisel gelişim kitaplarına da geçebiliriz. Tavsiye niteliğindeki kitaplar, hep gördüğünüz kitaplardan biraz farklı. Eğer kişisel gelişim kitap tavsiyesi için hep aynı kitapları görmekten sıkıldıysanız ve gerçekten kendinize bir katkı sunmak istiyorsanız aşağıdaki kitapları gönül rahatlığıyla okuyabilirsiniz.

  • Pür Dikkat/ Cal Newport 

Odaklanma, dikkat eksikliği, düzenli çalışma ve sıkılmadan kaçınma gibi günlük hayatta uygulamak istediğiniz tüm fikir ve detaylı çalışmalar için Pür Dikkat kitabına rahatlıkla başvurabilirsiniz. Pür Dikkat, son yılların en çok konuşulan ve faydasını görenlerin tavsiye kuyruğuna girdiği kitapların başında gelmektedir. 

  • Seninle Başlamadı/ Mark Woly

Alt başlığı " Kalıtsal Aile Travmalarının Kim Olduğumuza Etkileri ve Sorunların Üstesinden Gelmenin Yolları" olan kitap, zihinsel ve psikolojik açıdan ataların ve ailenin kişiye olan olumsuz etkilerini mercek altına alıyor. Seninle başlamadı diyerek okuyucuya seslenen kitap, kişinin günlük yaşamda başa çıkamadıkları şeylerin izlerini kalıtsal geçmişte arıyor. Travma kavramını aile ilişkilerinde de arayan ve travmanın yaratabileceği sorunların çözüm yollarını aralayan Seninle başlamadı kitabı, her yaştan gencin ve yetişkinin anlayabileceği bir içeriğe sahip. 

  • İyi Hissetmek/ David Burns

David Burns'un çoğu kitabı, okunabilecek nitelikte olmakla beraber, uygulama esaslı konuları da içeriyor. Psikolojinin hayatımıza doğrudan etkisi, kişinin; olumlu, olumsuz, karamsar, iyimser gibi durumlar yaşamasına sebep olabiliyor. İyi hissetmek kitabı, duygudurumlarındaki dalgalanmaları konu ediniyor ve depresyon, özgüven, kızgınlık ve mükemmeliyetçilik gibi kavramlara uygulama esaslı anlatımlarla değiniyor. Kitapta; bu kavramlara yönelik pratik bilgi ve uygulamaları bulmak da mümkün. 

  • İnsan Olmak/ Engin Geçtan

Engin Geçtan söz konusu kitapta, insan olmaya dair bildiklerimiz ve bilmediklerimiz üzerinde duruyor. Kitapta; birey ve toplum, ana-baba ve çocuk, kaygı, yalnızlık, kendini yaşamak ve daha başka insana ait konu başlıkları ele alınıyor. Engin Geçtan'ın kavramlar ve yaşam örnekleri üzerinden insanı insana anlatma macerası, psikolojik açıdan yeni ufukları ve bakış açılarını keşfetmek isteyenler için ideal bir okuma olacaktır. 

  • Psikolojide Tipler/ Carl Gustav Jung

Psikoloji alanında adını sık sık duyduğumuz Carl Gustav Jung, Psikolojide Tipler kitabında da kişilikler ve kişiliğimiz hakkında detaylı bilgileri okuyuculara sunuyor. Jung'un kitabı, Psikoloji kitapları arasında kişilik kavramına yönelik en çok başvurulan kaynaklardan da biridir.

  • Tarihte Toplumsal Cinsiyet/ Merry E.Wiesner Hanks

Gerçek kişisel gelişim kitapları, daha önce geliştiremediğimiz bazı düşünce ve farkındalıkları da yerleştirmeyi biliyor. Toplumsal cinsiyet gibi her yaş ve cinsiyetten bireyin zihniyetini geliştirme/değiştirme konuları, kişisel olarak hayatımıza da katkı sunuyor. Günümüzde toplumsal cinsiyet kavramına yönelik farkındalık artsa da bilerek bu konuya dair fikir geliştirmeyenleri de görmek mümkün. Oysa kişisel gelişim fikri, her yönden kendi düşünceni oluşturmak ve uygulamakla ile ilgilidir. 

Toplumsal cinsiyetin doğuşuna, gelişimine ve bugüne ne gibi etkileri olduğuna dair kaynak niteliğinde Tarihte Toplumsal Cinsiyet kitabı, konuya giriş yapmak ve günümüzü sorgulamak isteyenler için başvuru kitaplardan biri.

  • Hayatı Yeniden Keşfedin/ Jeffrey Young-Janet Klosko

hayatı yeniden keşfedin kitabı, aslında kişisel gelişim nedir sorusuna da bir nevi cevap verecek bilgilerle karşımıza çıkıyor. kitap, çocukluk ve yetişkinliğe dair geniş konuları ele almasıyla biliniyor. hayatı yeniden keşfedin; korku, kaygı, hayır diyememek, aşağı hissetmek gibi farkında olmadan sahiplenilen inanış ve düşüncelere karşı bilimsel çözüm yolları sunuyor. yaşamı daha kalitesiz ve sağlıksız hâle getiren bu inanış ve hislere karşı kitap, pratik uygulamalarla kendinizi ve hayatınızı yeniden keşfetmenizin gerçekçi yollarını döşüyor.

  • Kendiyle Dost Olmak Hayatı Nasıl Kolaylaştırır?/ Wilhelm Schmid

Günlük hayatta çoğunlukla kendimizle yaşarız. Ne aile ne arkadaşlar ne de iş, kendimizle olan meşguliyetimize erişemez. Hâl böyle iken kendimizle dost olmak ve neden dost olmamız gerektiği, sağlıklı bir yaşamın da ön koşulunu oluşturuyor. Wilhelm Schmid kitabında, tehlikeli olabilecek bir kendini sevme furyasına kapılmadan, sağlıklı yaşam için gerekli bir dostluk önerisini okuyucusuyla paylaşıyor. 

  • Ebeveynlerde Tükenmişlik- Kaçınmanın ve Kurtulmanın Yolları/ Moira Mikolajczak Isabelle Roskam

Kişisel gelişim yalnızca belli bir zümre ya da gruba ait öneri ve bilgilerden oluşmaz. Kendisini geliştirmek isteyen biri için bilgiler ve kaynaklar sınırsızdır. Listemizde ebeveynlere uygun olacağını düşündüğümüz bir kitap var. Ebeveynlerde Tükenmişlik adını taşıyan kitap, ebeveynlerin de tükenme haklarınıın olduğuna bir vurgu yapıyor ve bu tükenmeye karşı neler yapılabilir sorusunun da cevabını veriyor. Kitap, tükenmişlik sendromunu yaşayan ebeveynlerin, hayatlarına çaresizlik hissine kapılmadan nasıl devam edebileceklerine dair kılavuz niteliğinde bilgiler sunuyor.

  • Diksiyon-Güzel ve Etkili Konuşma/ Suna Okur

Suna Okur'un teferruatlı kitabı, diksiyon konusuna uzman bir bakış açısı sunuyor. Söz konusu kitap, diksiyon ve etkili konuşma kitapları arasında rahatlıkla tavsiye edilebilecek bir anlatıma ve içeriğe sahip. Kitap; tonlama, ses bilgisi, yanlış telaffuz edilen kelimeler, açıklık, vurgu ve daha başka dil kuralları hakkında akıcı ve detaylı bir anlatıma ev sahipliği yapıyor. Suna Akın'ın eğitimini ve bilgi birikimini konuşturduğu Diksiyon- Güzel ve Etkili Konuşma, okunacak en doğru diksiyon ve kişisel gelişim kitaplarından biri. 

İlgili eğitim: Diksiyon Kursu

  • Dijital Minimalizm/ Cal Newport

Minimalizm kavramına aşinayız ama bir de dijital minimalizm kavramını irdelersek kaynak kitap Dijital Minimalizm, ilk tavsiye edilecek kitapların başında gelir. Pür Dikkat kitabının da yazarı Cal Newport, Dijital Minimalizmde teknolojinin ve dijitalleşmenin insanı esir alabilecek yönlerine karşı bir yol haritası sunuyor. Çağımızı ve içinde yaşadığımız dijitalleşmeyi anlamak ve gerektiğinde onu karşımıza almaktan da çekinmemizi anlatan kitap, okunmaya ve düşünmeye değer. 

  • Son Doğal İnsan-Nereden Geldik, Nereye Gidiyoruz?/ Robert A. Norman Sharad P. Paul

Teknoloji ve yapay zekânın gelişiminin konuşulduğu bir dönemde, bu alanda bilgi edinmek için Son Doğal İnsan kitabına başvurabilirsiniz. Kitap, yaşadığımız ve yaşayacağımız değişimlerin iyiliğe hizmet edip etmediğine, gelecekte insan olmanın anlamına ve gelecekte bizi bekleyen tıbbi ve sosyal sorunlara kafa yoran nitelikli bir araştırma. Son Doğal İnsan, tıptan teknolojiye her yönden geçmişin ve geleceğin insanına ışık tutan kitaplardan biri olarak öne çıkıyor. 

  • Aptallarla Ne Yapmalı?-Onlardan Biri Olmamak İçin/ Maxime Rovere

Şaşkınlıktan nasıl kurtuluruz, aptalların ağzına nasıl düşeriz, bir aptalı nasıl dinleyebiliriz ve aptallar niçin çoğalır gibi ilgi çekici konu başlıklarına sahip kitap, onlardan biri olmamak için ne yapmalı sorusunu işliyor. Kurum ve insanların oluşturduğu aptallıkla başa çıkarken ne yapmalı ve nasıl bunla baş etmeli gibi detayları, kitapta ilgili konular ışığında bulabiliyorsunuz. 

  • Son Buzul Erimeden-İklim Değişikliği Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey/ Prof. Dr. Levent Kurnaz

Bir dünya sorunu olan iklim krizi ve küresel ısınma, artık bizden bilinçlenmemizi bekliyor. Son Buzlar Erimeden, son yıllarda etkilerine yakından şahit olduğumuz iklim krizi ile ilgili kaynak ve araştırma kitaplarından biri olarak karşımıza çıkıyor. İklim, doğaya ve insana doğrudan etki edebilecek kadar güçlü olaylara önayak olabilir. Son Buzul Erimeden kitabı da bu durumun farkında olarak gidişatın olumlu olmadığını söylüyor ve bireysel, ulusal ve uluslararası açıdan durumu gözler önüne seriyor. İklim değişikliğinin artık gözden kaçırılmaması gerektiğini belirten kitap, iklim konusunda yazılmış en iyi Türkçe kaynaklardan da biri. 

  • Kendini Arayan İnsan/ Rollo May

İnsanın bir yere varmasından önce kendini anlamlandıran şeyleri araması her zaman daha önemli olmuştur. Rolla May'in kitabı da binbir endişenin arasında, insana bir çağrı yapmayı başarıyor: "vaziyeti keşfet, var olma mücadelesi ver ve zamanını aş." Tabii ki bunları söylerken bilinçli bir varoluşçu psikolog olduğunu bize hatırlatıyor. Özellikle günümüzün insanına bir bakış sunan kitap, sizin yaşantınıza da ışık tutacak kadar gerçeklere yakın. Kendini Arayan İnsan dışında Rolla May'in Yaratma Cesareti ve daha başka kitapları da farklı düşüncelere ve keşfetmenin hazzını yaratan bilgilere sahip olmalarıyla öne çıkıyor.

  • İnsan Ne ile Yaşar?/ Tolstoy

Kişisel gelişim tavsiye kitap listesinde Tolstoy'un ne işi var diye düşünebilirsiniz. Fakat kişisel gelişim kitapları, bir kategoriye hapsedilmeyecek kadar geniş içeriklere sahiptir. Kısa bir öykü kitabı olan İnsan Ne İle Yaşar, bize de bu soruyu sorarak hayatın devamı için neye ihtiyacımız olduğunu keşfetmemizi sağlıyor. Zaten kişisel gelişim biraz da anlam dünyamızı oluşturmak ile ilgili değil midir?

  • Sahip Olmak ya da Olmak/ Eric Fromm

Okumanıza değecek son kişisel gelişim kitabımız, Eric Fromm'dan geliyor. Eric Fromm pek çok konuda bilgi birikiminizi artıracak kitapları ile tanınmaktadır. Eric Fromm'un listemize aldığımız kitabı ise sahip olmanın anlamını sorguluyor. Sahip olmanın geçiciliğine karşı "olmanın özgünlüğüne" bir çağrı niteliğindeki kitap, günlük hayatımıza da bir vurgu içeriyor. 

Pür Dikkat, Cal Newport, Odaklanma, dikkat eksikliği ve düzenli çalışma gibi konuları detaylı bir şekilde işler, Seninle Başlamadı, Mark Woly, Kalıtsal aile travmalarının birey üzerindeki etkilerini ve bu sorunların çözüm yollarını inceler, İyi Hissetmek, David Burns, Duygudurum dalgalanmaları, depresyon, özgüven eksikliği gibi psikolojik konuları işleyerek pratik çözüm yolları sunar, İnsan Olmak, Engin Geçtan, İnsanın kendini ve toplumu anlaması üzerine önemli bilgiler sunar, Psikolojide Tipler, Carl Gustav Jung, Kişilik tiplerini ve psikoloji biliminin kişilik üzerine görüşlerini detaylı bir şekilde inceler, Tarihte Toplumsal Cinsiyet, Merry EWiesner Hanks, Toplumsal cinsiyet üzerine farklı perspektifler sunar ve toplumsal cinsiyetin tarihteki rolünü inceler, Teknoloji ve Sosyal Değişim, John Mumford, Teknolojinin sosyal hayata etkileri ve sosyal dönüşümü ele alır, Kültürel Psikoloji, Steven JHeine, Psikoloji ve kültür arasındaki bağları inceleyen bir yapıttır, Bilim ve İnsanlık, Carl Sagan, Bilimin hayatımızdaki önemi ve etkileri üzerine fikirler sunar, Sanat ve Kişilik, Adrian Stokes, Sanatın kişi üzerindeki etkileri ve sanatın kişisel gelişime katkıları üzerine incelenmiştir
kişisel gelişim kişisel gelişim kitapları psikoloji kitapları kişisel gelişim kitap tavsiyesi diksiyon kişisel gelişim nedir
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Gri gömlekli bir kadın sağ kolunu uzatmış, parmağıyla gökyüzünü işaret ediyor. Sırtından aşağı dökülen uzun siyah saçları var ve gözleri yukarı bakıyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve ağzı hafifçe açık. Üstündeki göklerden süzülen parlak güneş ışığıyla aydınlanıyor. Sol kolu bükülmüş ve eli dinlenme pozunda kalçasına dayanmış. Kıyafeti rahat, duruşu güçlü ve kendinden emin.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Neleri Kapsar?

23 Ekim 2018
Görüntünün ortasında duran ahşap bir tabela, okuyla yan tarafı işaret ediyor. Tabela açık kahverengi renkte ve ok parlak kırmızıya boyanmış. Ön planda, üzerinde kırmızı bir 'E' harfi bulunan beyaz bir yüzey var. Bunun sağında bulanık bir yol görüntüsü, solunda ise bir insan yüzünün yakın çekimi yer alıyor. Arka planda bir tabelanın yakın çekimi, ön planda ise ortasında bir ağaç kütüğü bulunan bir ağaç gövdesinin yakın çekimi yer alıyor. Ağaç gövdesi koyu kahverengi, ağaç kütüğü ise açık kahverengidir. Sağ üst köşede beyaz bir yüzey üzerinde tek bir 'E' harfinin yakın çekimi yer alıyor.
Kişisel Gelişim

Kişisel mi Gelişmeliyiz?

07 Eylül 2018
Parlak sarı kazaklı bir kadın yumrukları havada duruyor. Yüzü kameraya dönük, doğrudan kameraya bakıyor. Kolları dirseklerinden bükülmüş, yumrukları kararlı bir duruşla sıkılmış. Yüz ifadesi sert ve duruşu kendinden emin. Saçları kısa ve koyu renktir ve siyah pantolon giymektedir. Beton bir zemin üzerinde, loş bir alanda duruyor gibi görünüyor. Sarı kazağı karanlık arka planla keskin bir kontrast oluşturuyor ve varlığı hükmedici ve güçlü. Güçlü ve kararlı görünüyor, önündeki her türlü zorluğun üstesinden gelmeye hazır.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim ve Blog

01 Mayıs 2018