AnasayfaBlogKişisel Gelişim Filmleri
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Filmleri

26 Kasım 2019
Gözlüklü bir adam bir mağazanın cam duvarında görülüyor. Arkasında siyah metinli beyaz bir poster vardır ve yüzü duvara boyanmıştır. Ön planda elinde telefon tutan bir kişi vardır. Ayrıca bir sıra beyaz koltuğun yakın çekimi ve bir sandviçin yakın çekiminin yanı sıra üzerinde bir tabela ve metin bulunan cam bir kapı da vardır. Bu görüntü mağazanın atmosferini yakalıyor ve bize posterdeki adamın hayatına bir bakış sunuyor.
Film AdıYayın TarihiKısa Bilgi
Umudunu Kaybetme2006Bir baba ve oğlunun yaşam savaşını anlatan kıyafiyetli bir kişisel gelişim filmi.
Stajyer2013İki arkadaşın iş alım ve mülakat sürecinde birbirleriyle olan rekabetini anlatan motivasyonel bir film.
Ölü Ozanlar Derneği1989Okuldaki gidişatı ve gençlerin hayatlarını değiştiren İngilizce öğretmeninin öyküsünü anlatan bir klasik kişisel gelişim filmi.
3 Aptal2009Üç arkadaşın ve rekabet dolu okul sisteminin Hindistan'daki mühendislik okulunda yaşamını anlatan bir film.
Steve Jobs2015Teknoloji devi Apple'ın kurucusu Steve Jobs'un hayat hikayesini anlatan bir biyografik film.
Sosyal Ağ2010Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg ve arkadaşları arasında yaşanan olayları konu alan bir film.
Hayat Yolunda2014Bir adamın hayatını ve değerlerini yeniden değerlendirmesine yol açan olayları konu alan bir film.
Hepimiz Ölüydük1995Bir adamın hayatını yeniden inşa etmesine ve topluma yeniden adapte olmasına yardımcı olan olayları konu alan bir kişisel gelişim filmi.
Dönüşüm1998Bir kadının hayatını ve değerlerini yeniden değerlendirmesine yol açan olayları konu alan bir film.
Kendine İnan1986Bir adamın hayatını ve değerlerini yeniden değerlendirmesine yol açan olayları konu alan bir kişisel gelişim filmi.

Yeni bir şeyler öğrenmek, farklı bakış açıları kazanabilmek için yararlanabileceğimiz sayısız kaynaklardan biridir kişisel gelişim filmleri. Hayatımız boyunca sürekli bir şeyler öğreniriz. Önemli olan öğrendiklerimizden çıkardığımız derslerin bize faydalı, ışık tutan ve farkımızı ortaya koyabileceğimiz şeyler olmasıdır. Bu sebeple kişisel gelişim ve farkındalık kavramı hayatımızın önemli bir parçası haline gelmiştir. Her ne olursa olsun her zaman umutlu, azimli, motivasyonu güçlü, hatalarından ders çıkarabilen bireyler olmalıyız. İşte sizin için motive edici, ders veren nitelikte, başarı öyküleri içeren en iyi kişisel gelişim filmleri önerim: 

Umudunu Kaybetme (The Pursuit of Happyness) – 2006 

Yönetmenliğini Gabriele Muccino’nun, kurgusunu ise Steve Conrad’ın yaptığı 2006 yapımı Umudunu Kaybetme filmi bir baba ve çocuğun Amerika’da verdiği yaşam savaşını anlatıyor. Will Smith ve oğlu Jaden Smith ile birlikte Thandie Newton’un da başrol oynadığı film 1980’li yıllarda Ronald Reagan’ın ABD’de başkan olduğu dönemde geçiyor. Bu dönemde yaşanılan kriz sebebiyle Chris Gardner’ın yatırımı boşa gider ve geçim sıkıntıları başlar. Karısı, Chris Gardner ve oğlunu terk eder. Evden de kovulan baba ve oğul geçim mücadelesi içine girmişlerdir. Büyük zorluklar yaşayan baba hep dimdik durmaya çalışır ve oğlu her şeyden önemlidir. Ve dimdik durmasının sebebi de oğlunun verdiği sevgi ve hiçbir zaman umudunu kaybetmemesidir. 

Stajyer (The Internship) – 2013

Başrollerini Owen Wilson ve Vince Vaughn’un oynadığı bu film, işsiz kalan iki arkadaşın iş alım ve mülakat sırasında birbirleriyle olan rekabetini anlatıyor. Billy ve Nick isimli iki genç, bir şirketin pazarlama departmanında çalışır ve dijital dünyaya adapte olmaya çalışır. Fakat adapte olmakta zorlanırlar ve böylelikle işten kovulurlar. İki kafadar, oturup düşünürler ve Google’a stajyerlik başvurusu yapmaya karar verirler. Google’a gelen yoğun başvurudan dolayı Google yetkilileri en zekileri almaya karar verir. Bu iki genç de birbirleriyle rekabet içerisine girer ve kendilerini kanıtlamaya çalışırlar. 

Ölü Ozanlar Derneği (Dead Poet Society) – 1989 

Ölü Ozanlar Derneği, hepimizin bildiği klasiklerden bir tanesi. Kitabını okumuşluğumuz veya filmini seyretmişliğimiz illa ki vardır. Ölü Ozanlar Derneği filmi, arkadaşlar arasındaki dayanışmayı ve yardımlaşmayı ele alıyor. 1950 yıllarında Welton Akademisi’ne atanan İngilizce öğretmeni John Keating, okuldaki gidişatı değiştiren en büyük faktör. J.Keating derslerinde öğrencilerine ders kitaplarını yırtıp atarak kalıplaşmış düşüncelerden uzak durmalarını ve hayatlarını olabildiğince dopdolu yaşamalarını söyler. Böylelikle okulun düşüncelerine zıt bir davranış sergiler. Keating’in bu okulun düşüncelerini bozan davranışı okul müdürü Nolan tarafından fark edilir. Fakat Keating okuldan uzaklaştırılamaz. Çünkü Keating’i çok seven öğrencileri birleşerek bu duruma karşı çıkarlar. 

3 Aptal (3 Idiots) – 2009

"All is well “ repliğiyle başrolünde Aamir Khan’ın rol aldığı film, Hindistan’da mühendis olarak üniversiteye başlayan öğrencilerin yaşamını anlatıyor. 3 kafadar, daima yarış halinde ve herkesin en iyi olması için çabaladığı okul sistemini değiştirmeye çalışıyorlar film boyunca. Raju, ailesini fakirlikten kurtarmaya çalışan bir öğrencidir. Farhan, ailesinin isteği doğrultusunda zoraki bu bölümü seçmiş olan bir öğrenci iken Rancho ise makinelere olan bağlılığı sebebiyle mühendislik okuyan bir öğrencidir. Üç arkadaş ve Profesör Viru arasında yaşananlar ve dostluk kavramının birlikte harmanlandığı bir baş yapıt. Hindistan ve ABD’de ilgiyle karşılanan ve izlenme rekorları kıran ve herkesin gerçekten izlemesi gereken bir film kesinlikle. 

Steve Jobs – 2015 

Günümüzün en büyük teknoloji devlerinden ve her saniye milyarlarca satış yapan Apple’ın kurucusu Steve Jobs’ın hayatını anlatan bir film. Filmin yönetmenliğini Danny Boyle yaparken, senaryonun ödülü ise Aaron Sorkin’in oluyor. Filmin ana oyuncusu Steve Jobs’ı Michael Fassbender canlandırırken Macintosh’un pazarlama müdürü Joanna Hoffmann’ı ise Kate Winslet canlandırıyor. İki başrol oyuncusuna yardımcı olarak Seth Rogen, Jeff Daniels, John Steen ve Michael Stuhlbarg yer alıyor. Filmin odak noktası Apple’ın 1984’te çıkardığı Macintosh, 1988’de Next ve 1998’de iMac ürünlerinin lansmanından önce yaşanan bazı olaylar oluyor. 

Sosyal Ağ (The Social Network) – 2010 

Bir dünya markası ve sosyal medya ağı olan, hepimizin cep telefonlarında vazgeçilmez olarak yer alan Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg ve arkadaşlarının yaşadıklarını konu alan bir film Sosyal Ağ. 2003 yılı Ekim ayının bir gecesinde kız arkadaşından ayrılan Mark, Harvard Üniversitesi’nde kampüsteki tüm kızların bilgisinin bulunduğu veri tabanına sızar ve bir uygulama yazmaya karar verir. Facemash olarak adlandırdığı bu uygulamada kızların fotoğraflarının oylanmasıyla hangisinin güzel olduğu seçilecektir. Bu uygulama zamanla başarılı olur ve Harvard Üniversitesi’nin dikkatini çeker. Daha sonra Facemash, günümüzde kullandığımız Facebook’a dönüşür. Önceden yalnızca Harvard’da kullanılan Facebook zamanla tüm dünyaya yayılır ve başarısı tartışılamaz hale gelir. 

İyilik Bul, İyilik Yap (Pay It Forward) – 2000

Mr. Simonet’in öğrencilerine verdiği bir ödev önce proje, sonra ise evrensel bir akım haline geliyor. Konu ise gerçekten insanı derinden vuruyor. “ Dünyayı değiştirmek için bir fikir üret ve onu gerçekleştir. “ 

11 yaşındaki Trevor ise kafasında evirip çeviriyor ve proje olarak, yardım ettiği bir kişinin üç kişiye yardım etmesini sağlayarak bunu herkese yaymayı planlıyor. Böylelikle dünyanın daha iyi bir yer olmasını amaçlıyor. Tabii ki Trevor için kâğıtta yazılanları uygulamak pek de kolay olmuyor. 2000 yılında vizyona giren filmde Trevor karakterini Haley Joel Osment canlandırırken, Mr. Simonet’i ise Kevin Spacey oynuyor. 

Efsane Adam (The World’s Fastest Indian) – 2005 

Efsane Adam’ı motosiklet tutkunları kesinlikle izlemeli. Ana karakter Burt Munro’nun azmi ve başarısı motosikletlere ilgi duyanlar için bir ışık olabilir. Burt Munro, Indian marka motosikletlerini modifiye eden ve onlara hayranlık duyan birisi. 68 yaşındaki Burt Munro,  1920 model 1000 cc motosikletiyle hız rekorunu kırıyor. Kırılan rekorun üzerinden 50 yıl geçmesine rağmen henüz bu hız rekorunu geçebilen olmamıştır. Bir yıldız olan Anthony Hopkins’in başrol oyuncusu olduğu bir film olan Efsane Adam, harika bir başarı hikayesini izleyenlerin huzuruna getiriyor. 

Limitsiz (Limitless) -2011 

Limitsiz, insan beyninin ve potansiyelinin küçük bir bölümünün nasıl kullanıldığını izleyicilere aktarıyor. Filmin başrol oyuncusu Eddie, Newyork’ta yaşayan fakat hayatından memnun olmayan çok kötü bir yazardır. Eddie, kız arkadaşından ayrılır ve bir gün yolda yürürken eski bir arkadaşıyla karşılaşır. Arkadaşının vermiş olduğu hap ile sonsuza kadar hayatı değişen Eddie, hapı içtikten sonra beynini tamamen kullanan biri haline geliyor. Fakat Eddie, bu hapı kullandıkça her şeyin farklılaştığını anlasa da artık geri dönüşü yoktur. Zekâsının artmasıyla birlikte Dünya artık onun için çok değişik bir yer olmuştur. Eddie’nin hap sayesinde hayatı değişse de başına gelecek olan belalar eksik olmayacaktır. Hapın iyi yönü beynin tamamını kullanmak olsa da kötü yan etkisi de vardır. Bu da kısa zamanda kendini gösterecektir. 

Şimdi ya da Asla (The Bucket List) – 2007

Apayrı hayatlara sahip iki kişinin bir hastane odasını paylaşarak ortak noktalarını keşfetmelerini ve hayatlarının geri kalanını yapmak istedikleri şeyleri yapma arzusunu konu alıyor The Bucket List. Milyoner bir iş adamı olan Edward Cole’u canlandıran Jack Nicholson ve araba tamircisi Carter Chambers’a hayat veren Morgan Freeman, birlikte arabayla uzun bir seyahate çıkarlar. Bu zaman zarfında sıkı bir dost olurlar ve yaşadıkları her macera, oluşturdukları Bucket listesine eklenir. 
The Bucket List filmi aslında hayatta gerçekten yapmak istediklerimiz şeyler için vakit kaybetmeden harekete geçmemiz gerektiğini söylüyor. 

Kişisel gelişim filmleri ile evinizin konforunda hem dinlenip hem de kendiniz için iyi bir motivasyon yakalayabilirsiniz. Ayrıca kitap okumayı sevenler için hazırladığım en iyi kişisel gelişim kitapları yazıma da göz atabilirsiniz. Kişisel gelişim filmleri gibi evinizin konforunda online eğitimler almanız mümkün.  Enstitü tarafından verilen Kişisel Gelişim eğitimleri size fayda sağlar ve bu sayede yepyeni bakış açıları kazanabilirsiniz. 

Umudunu Kaybetme, 2006, Bir baba ve oğlunun yaşam savaşını anlatan kıyafiyetli bir kişisel gelişim filmi, Stajyer, 2013, İki arkadaşın iş alım ve mülakat sürecinde birbirleriyle olan rekabetini anlatan motivasyonel bir film, Ölü Ozanlar Derneği, 1989, Okuldaki gidişatı ve gençlerin hayatlarını değiştiren İngilizce öğretmeninin öyküsünü anlatan bir klasik kişisel gelişim filmi, 3 Aptal, 2009, Üç arkadaşın ve rekabet dolu okul sisteminin Hindistan'daki mühendislik okulunda yaşamını anlatan bir film, Steve Jobs, 2015, Teknoloji devi Apple'ın kurucusu Steve Jobs'un hayat hikayesini anlatan bir biyografik film, Sosyal Ağ, 2010, Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg ve arkadaşları arasında yaşanan olayları konu alan bir film, Hayat Yolunda, 2014, Bir adamın hayatını ve değerlerini yeniden değerlendirmesine yol açan olayları konu alan bir film, Hepimiz Ölüydük, 1995, Bir adamın hayatını yeniden inşa etmesine ve topluma yeniden adapte olmasına yardımcı olan olayları konu alan bir kişisel gelişim filmi, Dönüşüm, 1998, Bir kadının hayatını ve değerlerini yeniden değerlendirmesine yol açan olayları konu alan bir film, Kendine İnan, 1986, Bir adamın hayatını ve değerlerini yeniden değerlendirmesine yol açan olayları konu alan bir kişisel gelişim filmi
başarı öykülerikişisel gelişimkişisel gelişim filmleri steve jobs dead poet societythe pursuit of happyness
Omuz hizasında kahverengi saçları olan genç bir kadın, yüzünün önünde tuttuğu beyaz bir akıllı telefonla selfie çekiyor. Parlak, neşeli bir gülümsemesi var ve gözleri tamamen açık. Sağ eli telefonu desteklerken sol eli yüzünün yan tarafında duruyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve bir çift kot şort giymektedir. Saçları hafifçe dağılmış ve rahat, kaygısız bir pozu var. Gri bir duvarın önünde duruyor ve etrafı parlak, güneşli bir atmosferle çevrili. Bu neşeli an, anı yaşamanın sevincini yakalıyor.
Banu Cantekin
İçerik Editörü

İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.