AnasayfaBlogMor Renk ve Anlamı Nedir?
Kişisel Gelişim

Mor Renk ve Anlamı Nedir?

23 Aralık 2020
Bir çiçeğin bu yakın çekim görüntüsünde, ortada canlı sarı bir taç yaprağı görülmekte olup, etrafı farklı pembe tonlarında diğer birkaç taç yaprağı ile çevrilidir. Taç yapraklar mumsu bir dokuya sahip ve hafifçe açılarak çiçeğin merkezini ortaya çıkarıyor. İzleyiciye en yakın taç yaprağının merkezinde küçük, açık sarı noktalar yer alıyor. Arka plan bulanıklaştırılarak çiçeğe derinlik ve odak hissi verilmiş. Arka planda, uzaktaki bir sapı düşündüren bir miktar yeşil var. Çiçeğin parlak renkleri neşeli ve canlı bir atmosfer sağlıyor.
RenkAnlamıHayatımızdaki Etkisi
MorÜstün zekâ, asillik, zenginlik, ihtişam, lüks, spiritüellikKişilik üzerinde dengeleyici bir etkiye sahiptir, zihni rahatlatır ve stresi azaltır, yaratıcılığı ve hayal gücünü artırır.
KırmızıEnerji, heyecan, tutku, cesaretDikkat çekici ve uyarıcıdır. İnsanları harekete geçirir ve enerji verir.
TuruncuNeşe, enerji, dinamizm, sıcaklıkİyi hissettirir, motivasyonu artırır, sosyal etkileşimi teşvik eder.
SarıOptimizm, enerji, mutluluk, bilgelikBireyin moralini yükseltir, fiziksel ve zihinsel enerjiyi artırır.
YeşilDoğa, barış, rahatlık, tazelikİyileştirici ve sakinleştirici etkiye sahip olup, konsantrasyonu artırır.
MaviSakinlik, güvenilirlik, sadakat, düzgünlükStresi ve kaygıyı azaltır, yaratıcılığı artırır.
PembeSevgi, nezaket, tatlılık, masumiyetRahatlatıcı etkiye sahip olup, agresifliği ve enerji seviyelerini düşürür.
SiyahGüç, zenginlik, asalet, sofistikeOyun ve ciddiyeti simgeler, kişiye öne çıkma hissi verir.
BeyazSaflik, temizlik, masumiyet, boşlukRahatlatıcı, ferahlık verici ve açıklık hissi sağlar.
GriNötr, sessizlik, zamansızlık, pratiklikSakinleştirici ve dikkat çekmeyen renktir, profesyonellik ve özgünlük simgeler.

Renklerle ilgili başlıklarımıza kaldığımız yerden hızla devam ediyor. En görkemli renklerden biri olan mor renk ile renkler ve anlamları yazı serimize devam ediyoruz. Biliyorsunuz ki renklerin anlamları hayatımızın birçok alanını, biz farkında olmadan etkilemektedir. Bu yüzden hayatımızda hakim olduğumuz birçok kişisel gelişim konuları gibi, renklerin anlamlarına da hakim olmakta fayda vardır. Daha önceki yazılarımda kırmızı renk ve anlamı, turuncu renk ve anlamı ile sarı renk ve anlamı gibi renk başlıklarını işlemiştik. Bugün ise sırada mor renk ve anlamı var. O zaman gelin hep birlikte mor rengin hayatımızdaki etkilerine bakalım. Şimdiden keyifli bir yazı olur diyerek başlıyoruz. 

Mor renk doğada olmayan, renk karışımlarıyla oluşturulan bir renktir. Kırmızı ve mavi renk karışımlarından elde edilir. Morun doğadaki enderliği ona değer katmaktadır. Gökkuşağının en güçlü dalgasına sahip olan renktir ve zamanla gelişen güçlü bir geçmişe sahiptir. Aslında, mor renk sembolizminin geçmişi, diğer renklerin oluşumundan daha önemli ve ilginçtir. Tarihten bu yana birçok anlam içeriğini temsil eder. Bunların çoğu hayal gücü, maneviyat ve zenginlikle ilgilidir. Güç ve zenginliği temsil eder. Hayal gücünü harekete geçirirken ideallerimizin peşinden daha sağlam adımlarla gitmemize yardımcı olur. Kimi zaman enerjimizi yükseltirken bizi olumlu yönlendiren, kimi zaman da yoğun kullanımların negatif etkisiyle yanlış şeylere sevk eden bir renktir. Peki nelerdir mor rengin bize kattığı olumlu ve olumsuz etkiler?

Mor Renk Ne İfade Eder?

Mor renk gücü ve politik konuları sembolize eder. Çünkü, mor renk otorite rengidir. Cesur tonuyla kimi zaman korkutucu olabilir. Mor rengin liderlik niteliğine, kraliyet ailesi tarafından kazandırıldığı söylenir. Otorite rengi olmasının yanı sıra cesur, prestijli ve yeteneği bünyesinde barındıran bir renktir. Geçmişten günümüze krallıklar, lordlar, imparatorluklar ve üstleri gibi iktidar sahibi olan herkes mor rengine düşkün olmuşlardır.

İlgili eğitim: Liderlik Eğitimi

Eski dönemlere değinmişken, mor rengin tarihteki yerinden de bahsetmeden geçmeyelim. Mor renk, ilk kez Neolitik çağda ortaya çıkmış. Pech Merle mağarasının ve Fransa’daki Neolitik bölgelerin sanatçıları, mağara duvarlarında kullanmış. Manganez ve hematit tozu çubuklarıyla mor rengini elde etmişler.

Medeniyetlerdeki imkanlar dolayısı ile zor üretilen mor boya, elit kesimdeki önemli kişilere diktikleri kumaşların boyasında kullanılırmış. En eski mor boya MÖ 15. yüzyılın başlarına kadar gittiğini düşünürsek bu şekilde nadide kullanılması da normal. 1,5 gr saf boya çıkarmak için 12.000 kabuklu deniz hayvanları kullanılırmış. Bu miktar, bir imparatorun giysisini boyamak için bile zar zor yetmekte olduğunu düşünürsek, oldukça zor bir üretim yapılmaktaymış.

İşte mor rengin zenginlik, güç ve asalet olarak bilinen anlamı, imparatorların ve yönetici kesimdeki yüksek rütbelilerin mor renkli kıyafetler giymesinden dolayı birbiriyle bağdaştırılırmış. Zamanla teknolojinin gelişmesiyle mor rengin üretimi kolaylaşmış olsa da anlamı her dönemde aynı kalmakta. Yani mor renk her zaman insan için asalet, güç ve lüksü simgelemeye devam edecektir. 

Yine eski dönemlerde mor renk, sihri, gizemi, maneviyatı , bilinçaltını, yaratıcılığı, saygınlığı ve yüksek makamı sembolize eder. Sembolizmin en önemli yönlerinden biri olan kuşaklar arası bölünmeyi oluşturur. Bu durum, her yaştan çok büyük fikir farklılıkları yatabilir. 

Bilimsel olarak, elektromanyetik enerjinin en güçlü görünür dalga boyudur. X ışınlarından ve gama ışınlarından sadece birkaç adım uzaklıktadır.

Mor Renk ve Etkileri

Mor renk geniş fikirli bir renktir. Tarafsız ve uygardır. Sahip olduğu bu özellikler, mor rengini spektrumda daha olgun renklerden biri haline getiriyor. Filozofların mor renge yönelme sebebi, anlayış ve kabul rengi olmasıdır. Keşfedilecek çok büyük bilinmeyenlerin olduğunu hatırlatan mor renk, ufku genişletme konusunda oldukça yeteneklidir. 

Yaratıcılıktan zevk alan mor renk, kişiyi orijinal düşünmeye teşvik eder. Sanata olan vizyonlu duruşu ile müzisyen, yazar, şair, ressam gibi sanatçılar mor renk ile motivasyonlarının daha da arttırdığına inanırlar. Ama buna ters olarak İtalya’da sahne alan sanatçıların çoğu, mor bir şey giymeleri gerektiğinde sahneye çıkmazlarmış. 

Empatiyi güçlendiren mor renk, özünde aşkı yansıtır. Ortama sıcaklık verir. Barış, şefkat ve sempatiyi savunur. Sevgi dolu ve aşırı duyarlı olan mor renge normal oranda maruz kaldığımız zaman, enerjisini almanın vermiş olduğu motivasyonun yanı sıra, çok yoğun maruz kalmalarda üzerimizde çok da olumlu etkiler bırakmayabilir. Kaos ve kargaşaya karşı olumsuz tepkiler ortaya çıkarabilir. Duygusal acıya yatkınsanız mor renkten uzak durmanız önerilir. Çünkü normalde olan duygusal acının üstüne daha da duygusallık katarak sizi sıkıntılı durumlara sokabilecek etkisi vardır. 

Son olarak mor renk vücudumuzda sağlık olarak ne gibi etkiler bırakıyor, ona bakalım. Mor renk, doğru oranda kullanıldığında zihni dengelemeye, takıntıları ve korkuları pozitif dönüştürmeye yardımcı olduğu için sinirsel bozuklukların düzelmesinde kullanılırmış. Çoğu psikolog, bu iddialara şüpheyle yaklaşsa da olumlu etkileri de gözden kaçmayacak kadar önemli olduğu bilimsel olarak tartışma konusu. Davranışsal bozuklukların tedavisinin yanı sıra aşırı yeme isteğini dindiren bir renktir. Vücuttaki hormonların ve salgı bezlerinin çalışmasını düzene sokmasına yardımcı olur. Akciğer, karaciğer, kalp, böbrek, ve eklem iltihapları gibi tedavilerde mor renk olumlu etkiler yansıtır. Morun açık tonları, kişiyi iyileştirici özelliğe sahipken koyu tonları aşırı depresif bir duruma büründürebilir. 

Mor renk hakkında da ilginç bilgiler paylaştıktan sonra bir başlık altında, ne anlama geldiğini toplamaya ne dersiniz?

Mor Renk ve Anlamı

Yazımızın başından itibaren bahsettiğimiz tarihsel içeriklerde göründüğü gibi, mor renk güç, zenginlik, asalet ve otoritenin sembolik bir rengidir. Oldukça değerli üretimi olduğundan nadide bir parçayı oluşturur. Geniş fikirlilik, sanata olan yeteneği, yaratıcılık ve duygusallığı ile bilinir. İstikrar anlamına gelir. Vizyoner bir bakışa sahiptir. Ruh halini yükseltir ve canlandırır. Maneviyat duygusunu arttırır. Bireysellik ve özgünlük anlamına gelir. 

İşte mor renginde hayatımıza etkileri, okuduğunuz gibi… Aslında saymakla bitmez. Renklerin kişisel gelişim üzerindeki etkileri, biz insanlar tarafından çok dikkate alınmasada inkar edilemez. Nasıl ki sürekli aynı insanları, aynı duvarları, aynı sokakları ya da dükkan vitrinlerini, değişmemiş görmekten bir süre sonra sıkılırız, işte renklere çok yoğun maruz kaldığımızda da aynı hissi yaşarız. Bizi farklı duygulara sürüklerler. Ama dozunda kullanmayı bilirsek, işte hayatımıza güzel yanlarını yansıtan sıcak dokunuşlarını hissetmeye başlarız.

Sizlerde kişisel gelişim konusunda kariyer boyutunda uzmanlaşmak ya da kendinizi geliştirmek istiyorsanız IIENSTITU web adresinden ücretsiz online eğitimlere katılabilirsiniz. Üstelik bu eğitimler sonrası gireceğiniz testlerden yüksek puanlar alarak, sertifika sahibi olabilirsiniz. Bu sertifikalar aynı zamanda kariyerinize de olumlu etkiler sunacaktır. Ayrıca IIENSTITU Blog sayfasından da çeşitli başlıklarda faydalı blog yazıları okuyabilirsiniz. 

Mor, Üstün zekâ, asillik, zenginlik, ihtişam, lüks, spiritüellik, Kişilik üzerinde dengeleyici bir etkiye sahiptir, zihni rahatlatır ve stresi azaltır, yaratıcılığı ve hayal gücünü artırır, Kırmızı, Enerji, heyecan, tutku, cesaret, Dikkat çekici ve uyarıcıdır İnsanları harekete geçirir ve enerji verir, Turuncu, Neşe, enerji, dinamizm, sıcaklık, İyi hissettirir, motivasyonu artırır, sosyal etkileşimi teşvik eder, Sarı, Optimizm, enerji, mutluluk, bilgelik, Bireyin moralini yükseltir, fiziksel ve zihinsel enerjiyi artırır, Yeşil, Doğa, barış, rahatlık, tazelik, İyileştirici ve sakinleştirici etkiye sahip olup, konsantrasyonu artırır, Mavi, Sakinlik, güvenilirlik, sadakat, düzgünlük, Stresi ve kaygıyı azaltır, yaratıcılığı artırır, Pembe, Sevgi, nezaket, tatlılık, masumiyet, Rahatlatıcı etkiye sahip olup, agresifliği ve enerji seviyelerini düşürür, Siyah, Güç, zenginlik, asalet, sofistike, Oyun ve ciddiyeti simgeler, kişiye öne çıkma hissi verir, Beyaz, Saflik, temizlik, masumiyet, boşluk, Rahatlatıcı, ferahlık verici ve açıklık hissi sağlar, Gri, Nötr, sessizlik, zamansızlık, pratiklik, Sakinleştirici ve dikkat çekmeyen renktir, profesyonellik ve özgünlük simgeler
mor mor renk ve anlamı mor renk ve etkileri mor renk ne ifade eder renklerin dili
Gözlük takan ve genişçe gülümseyen genç bir kadın. Orta uzunlukta kahverengi saçları var ve gözleri parlak ve ışıltılı. Gülümsemesi geniş ve doğrudan kameraya bakıyor. Pembe yanakları ve dostça bir ifadesi var. Gözlükleri kahverenginin açık bir tonunda ve yüzünde hafifçe orantısız duruyor. Üzerinde gri bir gömlek ve boynunda siyah bir eşarp var. Rahat ve mutlu görünüyor.
Dilara Şimşek Yılmaz
Blog Yazarı

Kadir Has Üniversitesi Grafik Tasarım mezunudur. Yaklaşık on iki yıldır pazarlama, kurumsal iletişim ve perakende gibi büyük markaların direktörlüklerine bağlı olarak çalışmıştır. Yaklaşık üç sene öncesinde hobi olarak başladığı blog/içerik yazarlığının eğitimlerini almıştır. IIENSTITU başta olmak üzere, çeşitli blog sitelerinde karma ve mesleki konularda içerik yazarlığı yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir el, üzerinde çeşitli renkli şekiller ve desenler bulunan bir duvara dokunmaktadır. Ortada büyük pembe bir altıgen ve solunda daha küçük bir daire var. El altıgeni yerinde tutuyor ve parlak arka plana karşı vurgulanıyor. Ayrıca mavi ve sarı bir duvarın yanında sağa işaret eden sarı bir ok var. Görüntünün alt kısmında mavi ve pembe bir arka planla birlikte arka planda bir cep telefonu ekran görüntüsü görülebiliyor. Genel sahne renkli ve davetkârdır; şekil ve renklerin karışımı ilgi çekici bir görsel deneyim yaratmaktadır.
İş Hayatı

İş Dünyasında Renklerin Dili

24 Şubat 2021
Bu resim, siyah ve sarı bir yüzey üzerinde sarı ve gri nesnelerden oluşan benzersiz bir sanat eserini göstermektedir. Nesneler geometrik şekiller gibi görünmekte ve aralarında beyaz bir heykel göze çarpmaktadır. Kompozisyonun merkezinde siyah bir zemin üzerinde sarı bir yılan heykeli yer alıyor ve bu heykel sağ alt köşedeki sarı bir bantla tamamlanıyor. Resmin sol tarafında siyah zemin üzerinde sarı bir heykel ve onun altında sarı ve gri bloklar yer alıyor. Üst kısma doğru, siyah ve sarı yüzey üzerine beyaz ve sarı harfler dizilmiştir. Bu büyüleyici sanat eserinin izleyicinin dikkatini çekeceği kesindir.
Nedir?

2021 Pantone Yılın Renkleri

24 Aralık 2020
Beyaz zemin üzerinde birkaç parlak sarı çiçeğin yakın çekimi. Çiçekler, taç yaprakları dışa doğru kıvrılan bir küme halinde düzenlenmiştir. Her çiçeğin küçük, sarı bir merkezi vardır ve etrafı birkaç kat daha büyük, sarı yapraklarla çevrilidir. Yapraklar ince ve narindir ve kenarları hafifçe yıpranmıştır. Arka planda beyaz yüzey hafif dokulu. Işıklandırma çiçeklerin güzelliğini vurgulayarak canlı ve büyüleyici bir görüntü yaratıyor.
Kişisel Gelişim

Sarı Renk ve Anlamı

10 Aralık 2020
Yandan beyaz dalgaların geldiği mavi bir su kütlesinin yakın plan çekimi. Güneş ışığı yüzeyden yansıyarak parıltılı bir etki yaratıyor. Ortada, mavi arka planda göze çarpan, üzerinde beyaz metin bulunan büyük bir tabela var. Metin kalın bir yazı tipiyle yazılmış ve harfler belirgin bir şekilde öne çıkıyor. Tabelanın her iki yanında sahneye hareket hissi katan ince beyaz çizgiler yer alıyor. Resmin alt kısmında mavi zemin üzerinde beyaz bir harf görülüyor. Harf ince beyaz bir kenarlıkla çevrelenerek öne çıkarılmış. Resmin sağ üst köşesinde, mavi bir su yüzeyinin yakın çekimi görülüyor ve yüzeyde beyaz dalgalanmalar var. Görselin tamamında mavi ve beyazın bir arada kullanılması sakin ve huzur verici bir atmosfer yaratıyor.
Kişisel Gelişim

Mavi Renk ve Anlamı Nedir?

10 Ekim 2020
Bir kişi açık havada ayakta durmakta ve üzerinde beyaz bir harf bulunan mavi bir trafik levhası tutmaktadır. Tabela parlak elektrik mavisi renginde ve dikdörtgen şeklindedir. Kişi açık renkli bir gömlek ve koyu renkli bir kot pantolon giymekte ve doğrudan tabelaya bakmaktadır. Tabela, üzerinde beyaz 'P' harfi bulunan bir dur levhası gibi görünmektedir. Kişi, arka planda bulut ya da bina görünmeyen masmavi bir gökyüzünün önünde durmaktadır.
Siyah bir tişört giyen kalın bıyıklı sakallı bir adam beyaz bir arka plan üzerinde duruyor. Yüzündeki saçlar koyu renk ve düzgünce kesilmiş, bakışları uzaklara odaklanmış. Geniş bir alnı, uzun bir burnu ve ince dudakları var. Gözleri koyu kahverengi ve güçlü bir çene hattına sahip. Kalın siyah saçları kısa, düz bir kesimle şekillendirilmiştir. Kollarını önünde kavuşturmuştur ve kendinden emin bir duruşu vardır. Temiz tıraşlıdır ve erkeksi bir duruşu vardır.Ekrem Sözen
1139464
Sıcak gülümsemeli bir kadın mağazada duruyor. Üzerinde ışıkta parlayan bir kolye ve şık bir bluz var. Gözleri güneş ışığında parlıyor ve ifadesinden neşe duygusu yayılıyor. Doğrudan elindeki tablete bakıyor ve dudakları neşeli bir gülümsemeyle kıvrılıyor. Saçları düz ve sırtından aşağı dökülüyor. Arka plan bulanık ve bir mağazanın önündeymiş gibi görünüyor. Duruşu ve kıyafeti, eğlenceli ve dışa dönük bir kişiliğe sahip, moda bilincine sahip bir birey olduğunu gösteriyor. Işıl ışıl görünüyor ve mutluluğu bulaşıcı.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1321588
Bu görsel, fotoğrafçılıkla ilgili bir çevrimiçi kursu tasvir etmektedir. Siyah elbiseli bir kadın, siyah metinli beyaz bir tabelanın önünde durmaktadır. Sahne, öğrenme ve profesyonel eğitim duygusunu yansıtmaktadır. Bu kurs sayesinde öğrenciler, yetkin fotoğrafçılar olmak için gereken bilgi ve becerileri kazanabileceklerdir. Kompozisyon, ışıklandırma, pozlama ve daha fazlası gibi konularla fotoğrafçılığın temellerini öğretmek için tasarlanmıştır. Katılımcılar bu kursa katılarak fotoğrafçılığın yaratıcı potansiyelini keşfedebilir ve çarpıcı görüntüler üretme tekniklerini keşfedebilirler. Doğru rehberlik ve doğru araçlarla herkes fotoğrafçılık sanatını öğrenebilir ve bunu harika fotoğraflar çekmek için kullanabilir.
5
(114)

Fotoğrafçılık Eğitimi

10 Konu5 Saat
Bu, siyah, kolsuz bir elbise giyen genç bir kadının fotoğrafı. Kollarını iki yana açmış, ayakta duruyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Saçları kısa küt kesilmiş ve çenesinin hemen altına kadar uzanıyor. Yüzü oval şekilli, küçük bir burnu ve dolgun dudakları var. Gözleri koyu renk ve badem şeklindedir ve kendinden emin bir bakışa sahiptir. Cildi pürüzsüz ve hafif bronzlaşmış. Yüksek yakalı ve düz, dar kesim siyah bir elbise giymektedir. Elbise hafif bir kumaştan yapılmıştır ve belinde ince gümüş bir kemerle tamamlanmaktadır. Düşük topuklu ve ayak bileğinde küçük bir tokası olan siyah ayakkabılar giyiyor. Genel görünümü modern ve şık.Evren Yılbaşı
1245464
Bu görselde ileri Excel eğitimi için dizüstü bilgisayar kullanan bir kişi yer almaktadır. Dizüstü bilgisayar açık ve kullanıcı klavyede yazıyor, bu da kursa aktif olarak katıldığını gösteriyor. Arka planda, öğrenme atmosferine katkıda bulunan siyah metinli bir tabela ve ahşap bir yüzey üzerinde bir tabak antep fıstığı görülebiliyor. Ayrıca, muhtemelen kurs sırasında içilen bir fincan kahvenin yakın çekimi ve rahatlatıcı ve konforlu bir ortam yaratan bir bitkinin yakın çekimi de bulunmaktadır. Dizüstü bilgisayar ekranında, kullanıcının aktif olarak verileri analiz ettiğini gösteren bir grafik görülebiliyor. Tüm bunlar bir araya gelerek bu ileri düzey Excel eğitim kursu için ideal bir öğrenme ortamı oluşturuyor.
4.9
(302)

İleri Excel Eğitimi

25 Konu4 Saat