AnasayfaBlogKendi Kendini Eğitebilme Süreci
Kişisel Gelişim

Kendi Kendini Eğitebilme Süreci

01 Ekim 2019
Siluet halindeki bir adam bir iskeleden atlarken görülüyor. Havaya sıçrarken kollarını açmış ve bacaklarını havada bükmüştür. Başı yana dönüktür ve yüzü gölgededir. Güneş rıhtımda parlıyor ve su üzerinde parlak bir yansıma yaratıyor. Gökyüzünde uçan bir kuş görülüyor ve adamın ayakları yakın planda, bir ayağı iskelenin dışında, diğeri hala üzerinde. Adamın üzerinde bir tişört ve şort vardır ve vücudu atlayış yapmaya hazır atletik bir pozdadır. Silueti parlak gökyüzüne karşı vurgulanırken rıhtım, su ve gökyüzündeki kuş güzel ve huzurlu bir sahne oluşturuyor.
Kişisel Gelişim SüreçleriÖnemli Bilinç AdımlarıDeğişimi Hızlandıran Faktörler
Kendini bilme ve düşünme farkındalığıHayat tarzı, sosyal yaşam, düşünceler, alışkanlıklar ve sorumluluklar hakkında farkındalıkİstekli olma, düzenlilik, yeniliklere direnmeme
Bilinçli bir şekilde değişim sürecine girmeKişinin kendini ve hayatını değerlendirme fırsatı bulmasıİçsel motivasyon ve amaç belirleme
Kişisel değerlendirme ve kendini keşfetmeKendine yönelik bir değerlendirme yaparak güçlü ve zayıf yanlarını belirlemeHedef belirleme ve aksiyon almak
Öz-yansıtıcı düşünme ve iç gözlemDuygusal ve zihinsel durumları anlama ve iç deneyimleri belirlemeDüşünce ve duyguları düzenleyebilme becerisi

Yaşamda varlığımızı sürdürdüğümüz zaman zarfı içerisinde mühim bir konuma sahip olan kişisel gelişim süreci kişinin kendini bilmesiyle ve kendisi hakkında düşünme farkındalığının oluşması ile başlar. Hayat tarzı, sosyal yaşamı, düşünceleri, alışkanlıkları, sorumlu olduğu alanlar ile ilgili farkındalık kazanılması ve düşünmeye başlanılması kişisel gelişim yolunda ilk adımların atıldığının belirtisidir. İstekli olmak, düzenli olarak devam etmek, yeniliklere direnmemek bu yola devam ederken sizi değişim aşamasında hızlandıracaktır.  

Kişisel Gelişim Nedir? 

Kişisel gelişim temel anlamıyla kişinin kendi kendini eğitmesidir. Kişi kendi ihtiyaçları doğrultusunda eğitimler alabilir, kurslara katılabilir, ilgilendiği alanla ilgili kitaplar okuyabilir ve eksik olduğunu düşündüğü alanlarla ilgili gelişimini destekleyici faaliyetlerde bulunabilir. 
Her insanın öğrenme şekli farklıdır. Kendinizi gelişime adayan bir kişiyseniz size en uygun öğrenme şeklini zamanla bulabilirsiniz. Bu bir süreçtir ve gelişmenin öğrenmenin sonu yoktur. Bu süreçte kişisel gelişim ve önemi iyi kavranmalı. Sürecin bazı önemli detayları vardır. İşte en faydalı olanları. 

Kendini Bilmek 

Kişisel gelişim yolunda kendini bulmak gerekir. Bu aşama Yunus Emre’nin şu dizelerinde aslında karşımıza çıkar; 
İlim ilim bilmektir 
İlim kendin bilmektir 
Sen kendini bilmezsen 
Ya nice okumaktır 

Kişisel gelişim için en önemlisi nedir?

Kişisel gelişim için gerekli ilk adım kişinin kendisini tanıması, kendisi hakkında bilgi sahibi olması, güçlü ve zayıf yönlerini keşfetmesidir. Kendiniz hakkında bilgi sahibi olmak, güçlü ve zayıf noktalarınızı bilmek gereksinim duyduğunuz konular hakkında sizi amacınıza daha hızlı ulaştıracaktır. Kendi kişiliğiniz hakkında bilgi sahibi olmak gelişim ve değişim için önemli bir özelliktir.  

Karşılaştırma 

Kendinizi bildikten sonra doğal olarak diğer insanlarla kendinizi karşılaştırmaya başlarsınız. Burada önemli olan nokta kıyaslama yaparken hissettiğiniz duygudur. Bu duygu kıskançlık mı yoksa gıpta etmek mi? Sizi nasıl hissettiriyor? İki farklı duygudan hangisini hissettiğinizi gözlemleyin ve ona göre hareket edin. Gelişim ve değişim sürecinde bu aşamadan kendinize dersler çıkarın ve durumun farkında olun. Karşılaştırma aşamasında unutmayın ki en önemli husus aslında kendinizi diğerleriyle değil de kendinizle kıyaslamaktır.

Değişim 

Yeteneklerinizi ve fikirlerinizi geliştirerek yaşamınızın yönünü daha iyi olana çevirmeyi düşünmeye başladıysanız eğer değişim için birinci adımı atmışsınız demektir. Kişisel gelişim yolculuğu sürecinde kimse sana ne yapman gerektiği konusunda diretemez. Nedeni ne olursa olsun değişim için attığınız adım sizin gelişiminizi ve büyümenizi sağlayacak ciddi bir konudur.  Özetle değişim için kişisel gelişim şart.

Kabullenme 

Yaşamınızda başarmayı istediğiniz her ne ise bunun bilincine vardınız. Değişim sürecine daha çabuk başlamak için lazım olan zamanın ve göstermeniz gereken çabanın farkındasınız. Zayıf olan taraflarınızı keşfettiniz ve kabul ettiniz. Kişisel gelişim yalnızca güçlü yönlerinizi geliştirmeye yönelik değildir aynı zamanda zayıf taraflarınızı da kabul etmektir.  

Planlama 

Sebepleriniz ve tercihleriniz fark etmeksizin amaçlarınızı göz önünde bulundurun ve planlayın. Amaçlarınızı tespit edin. Başarılarınızı yazın. Planlama kişisel gelişimde büyük rol oynamaktadır çünkü yanlış tarafa doğru yol almanızı engeller ve başarılarınızı çözümlemenize katkı sağlar. 

Gücünüzü Elde Etmek 

Endişelerinizle ve korkularınızla mücadele etmek için kişisel gelişim ve değişim sürecinde çok çaba göstermeniz gerekir. Rahat olduğunuz alandan çıktığınız zaman gücünüze ulaşırsınız. Değişmek ve başarmak için kendinizin kıymetli olduğunu sürekli tekrarlayın. Hata yapmaktan çekinmeyin, gelişim için deneyebildiğiniz her şeyi deneyin. Denemeden neler yapabileceğinizi bilemezsiniz. 

Kişisel Büyüme 

Kişisel gelişimin bütün aşamalarını düzenli bir şekilde uygularsanız planlı bir şekilde ilerlerseniz ve kendinizi gelişime adayan bir kişiyseniz değişim sürecinin başladığını fark edebilirsiniz. Kişisel büyüme ve değişim için belirli bir süre olmadığından bu süreç devam eder. Öğrenmeye ara vermeden devam etmelisiniz. Her şeyi bildiğinizi düşünüyor olabilirsiniz fakat bu hataya düşmeyin ve gelişiminiz için ilerlemeye devam edin. Kişisel gelişim konusunda eğitimler almak senin için önemli bir yol gösterici olabilir. 

Kişisel gelişim eğitimleri nereden alınır?

İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından hazırlanan online eğitim programlarında yer alan Kişisel Gelişim Eğitimleri sayesinde yeni bir seni keşfedebilirsin. Ayrıca sertifika imkanı da bulunuyor.

Yazar: Şule Ayan

Kendini bilme ve düşünme farkındalığı, Hayat tarzı, sosyal yaşam, düşünceler, alışkanlıklar ve sorumluluklar hakkında farkındalık, İstekli olma, düzenlilik, yeniliklere direnmeme, Bilinçli bir şekilde değişim sürecine girme, Kişinin kendini ve hayatını değerlendirme fırsatı bulması, İçsel motivasyon ve amaç belirleme, Kişisel değerlendirme ve kendini keşfetme, Kendine yönelik bir değerlendirme yaparak güçlü ve zayıf yanlarını belirleme, Hedef belirleme ve aksiyon almak, Öz-yansıtıcı düşünme ve iç gözlem, Duygusal ve zihinsel durumları anlama ve iç deneyimleri belirleme, Düşünce ve duyguları düzenleyebilme becerisi
kişisel gelişim kişisel gelişim eğitimleri online eğitim sertifika planlama değişim
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Kozasından çıkan güzel bir kelebeğin yakın çekimi. Kelebek açık kahverengi renkte ve kanatlarında parlak sarı lekeler var. Başından uzanan narin antenleri görülebiliyor. Kanatları genişçe açılmış ve kanatlarındaki karmaşık desenler ortaya çıkıyor. İçinden çıktığı koza, açık sarı ve beyaz çizgili deseniyle hâlâ görülebiliyor. Arka plan koyu kahverengidir ve sol üst köşede beyaz bir metin logosu vardır. Genel sahne huzurlu ve dingindir ve kelebek görüntünün ana odağıdır.
Kişisel Gelişim

Kendini Geliştirmenin Yolları

27 Ekim 2021
Pembe elbiseli bir kadın pencere kenarında oturmuş, kucağında beyaz ve gri bir kedi tutuyor. Yüzünde küçük bir gülümsemeyle kediye sevgiyle bakarken, kedi de yanındaki oyuncağı kokluyor. Pencere kırmızı bir perdeyle örtülüdür ve dışarıyı görmektedir. Kadın yakın planda görülüyor, eli görünüyor, diğer eliyle kediyi besliyor. Parlak güneş ışığı odanın içine süzülmekte ve sıcak bir parıltı yaymaktadır. Kadının etrafı beyaz ve mavi boyalı bir duvarla çevrilidir; ahşap zemin ve mobilyalar da bu rahat atmosfere katkıda bulunmaktadır.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim ve Farkındalık

24 Ekim 2019