AnasayfaBlogBaşarısızlıkla Nasıl Başa Çıkılır?
Kişisel Gelişim

Başarısızlıkla Nasıl Başa Çıkılır?

06 Ekim 2021
Çerçevenin ortasında beyaz gömlekli ve kravatlı bir adam durmaktadır. Ciddi bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor, elleri önünde düzgünce kenetlenmiş. Gömleği parlak bir şekilde aydınlatılmış, beyaz kumaşın netliği ve kravatının pürüzsüz dokusu vurgulanıyor. Arka plan nötr bir gridir ve adamın giysilerinin parlak renkleriyle hoş bir kontrast oluşturur. Adam profesyonel bir ortamda, belki de bir ofiste veya başka bir kurumsal ortamda duruyor gibi görünüyor. Resmin resmi ama davetkâr bir atmosferi var ve bu da adamın önüne çıkan her türlü zorluğun üstesinden gelmeye hazır olduğunu gösteriyor.
Başarısızlıkla Başa Çıkma YoluYapılması GerekenlerOlumlu Etkileri
Hatalarınızdan Ders AlınHata yaptığınızı kabul edin ve neden olduğunu anlamaya çalışın.Hataları kabul etmek sizi alçakgönüllü yapar ve başkalarının size güvenmesini sağlar.
İlerlemeye Devam EdinHatalar üzerinde durmak yerine, hatadan ders çıkarıp ilerlemeye devam edin.Gelecekteki hatalarınızı minimuma indirgeyen bir donanım kazanırsınız.
Başkalarına Açık OlunHatalarınızı ve yaşadığınız zorlukları başkalarıyla paylaşın.Başkalarının desteğini alabilir ve bir sonraki adımınızı daha doğru atabilirsiniz.
Beklentileri Anlamaya ÇalışınBaşarısız olunan durumda sizden ne beklendiğini anlamaya çalışın.Beklentileri anladığınızda daha iyi bir planlama yapabilirsiniz.
Kendine Karşı Dürüst OlunKendi eylemlerinizden sorumluluğunuzu kabul edin.Dürüstlük, öz-farkındalığı artırır ve başarısızlığı sahiplenebilme yeteneğinizi geliştirir.
Üzerinde DurmayınBaşarısızlık acısıyla çok fazla meşgul olmayın, bir sonraki adımınıza odaklanın.Gelecekteki başarısızlıklardan daha çabuk toparlanabilirsiniz.
İyileşmek İçin Kendine Zaman VerBaşarısızlık sonrası duygusal iyileşme sürecine girmenize izin verin.Duygusal iyileşmenin tamamlanması, gelecekteki karşılaşabileceğiniz benzer durumları daha sağlıklı bir şekilde ele almanızı sağlar.
Yaşadıklarınızı Kabul EdinBaşarısız olduğunuz gerçeğini kabul edin ve bununla yüzleşin.Sorumluluk almak ve yaşadıklarınızı kabul etmek, kişisel gelişiminizi olumlu şekilde etkiler.
Hedeflerinizi BelirleyinBaşarısız olduktan sonra doğrudan hedeflerinizi belirleyin ve onlara ulaşmak için çalışmaya başlayın.Hedefleriniz doğrultusunda çalışmak, motivasyonunuzu artırır ve başarılı olma ihtimalinizi yükseltir.
Kendinizi AffedinBaşarısız oldunuz diye kendinizi affedin ve kendinize karşı daha anlayışlı olun.Kendinizi affetmek, daha huzurlu bir zihin durumu sağlar ve kişisel gelişiminize katkıda bulunur.

Herkes başarısız olur. Kimse mükemmel değildir. Başarı olduğu kadar başarısızlık da hayatın bir parçası. Çok fazla yürürseniz ayak bileğinizi bükme ihtimaliniz kaçınılmazdır. Çok fazla alkol alırsanız bir yerde bayılmanız muhtemel bir durumdur. Bir seçimi kaybetmek veya başarısızlığa uğratmak da mümkün. Hayatınızda en az bir kez başarısızsanız bu yazıyı okuyorsunuz demektir.

Ancak zaman zaman başarısız olmakla, başarısızlığın hayatınızı tüketmesine izin vermek arasında çok ciddi bir fark vardır. Her insanın bir aksilik yaşaması mümkün. İnsanlar her zaman seçim yaparlar. Tüm bunların ağırlığının altında parçalanmak mı yoksa hatalardan ders çıkarmak mı? Başarıya ulaşmak asla başarısız olmamak ile ilgili bir durum değildir. Düştükten sonra kendini kaldırabilmektir. Ve bu hatayı bir daha yapmamaktır. 

Başarısızlık Nasıl Atlatılır?

Söylediklerin sana kolay, gel de sen yaptıklarından ders çıkar ve bir daha yapma, diyebilirsiniz. Haklısınız ama hataları silip atmak veya üzerinde kafa patlatmak yerine her ikisini kullanarak başarısızlıkları atlatabiliriz. Yani bu demek oluyor ki; hem hataların üzerinde yeteri kadar düşünüp ders çıkaracağız hemde ders çıkardıktan sonra silip atacağız.

Peki insanlar neden hatalarını görmezden gelirler ya da hatalarının ağırlığının altında ezilmeye devam ederler, hiç düşündünüz mü? Hepimiz insanız ama başarısızlıkla başa çıkma yollarımız farklı. Ancak başarılı insanların başarı düzeyine ulaşamayanlardan yaptıkları şeyler kesinlikle var. Önce bunları incelememiz gerekiyor.

Başarısızlıkla Başa Çıkmanın Yolları

Hayatınızda daha da başarılı biri olmak istiyorsanız büyük zaman kazandıran tekniklerden alabileceğiniz birkaç alışkanlık var. İşte başarısızlığı başarıya döndürmenin ve başa çıkmanın 8 yolu;

1 - Hatalarınızdan ders alın

Hatalardan ders çıkarmak için önce hata yaptığınızı kabullenmelisiniz. İşleri batırdığınızı kabul etmek belli bir derecede sizi alçakgönüllü yapar. Bu da başkalarının size güvenmesini sağlar. Sadece hata yaptım demekten çekinme. Ne olduğunu kabul et, neden olduğunu anla ve hatadan bir sonuç ve ders çıkar. Aksi halde aynı yanlışa yeniden düşme tehlikesindesin.

2 - İlerlemeye devam edin

Bir hata yaptınız. Bu iyi çünkü en iyimizin de başına gelir. Şimdi durumu düzeltme zamanı. Çünkü bir dahaki sefere daha donanımlı olacağız. Geçmişteki hatalar üzerinde durmak  ve kahrolmak seni harekete geçirmeye caydırmaktan başka işe yaramaz. Bu da hatalarından bir şeyler öğrenmenin önüne geçer. Öyleyse kendini topla, ayağa kalk, dizlerini sil ve başarıya doğru ilerlemeye devam et!

3 - Başkalarına açık ol

Çoğu zaman başarısızlıktan hızlı ve verimli bir şekilde geri dönebilen insanlar destek almıştır. Ama bu birinin senin hatandan nasıl döneceğini anlamasına yardımcı olmaz. Yani duygularını içinde saklamanın anlamı yok. Ayrıca kimseye faydası yok. Olanlar hakkında konuşacak birine ihtiyacınız varsa bunu bir yakınınızla paylaşın. Tam olarak ne olduğunu bilirlerse tavsiye vermek için daha doğru yönlendirme sağlayacaklardır.

4 - İnsanların ne beklediğini anlamaya çalış

İş hayatında veya normal hayatta bir şeyler ters gittiğinde ortaya çıkan ilk soru “Sen ne yaptın?”. Bu soru insanın cevaplaması için yeterince kolaydır ancak söylemesi zordur. Bazen beklendiği gibi gitmeyen koşullar vardır. Ancak neden planlanmadığı gibi gitmediğini anlamak için senden bekleneni anlaman gerekiyor. Senden bekleneni ve optimum davranışı anlarsan, başarısızlığın canından bezdiren duygularından bazılarını anlayacaksın ve gelecekte aynı hatayı tekrar yapmaktan kaçınacaksın.

5 - Kendine karşı dürüst ol

İnsanlar başarısız olduklarında genelde dışa yükleme, dışa atfetme davranışında bulunurlar. “Aldatıldım!” veya “Bu hiç adil değil!” diye isyan ederler. Ya da şu da mümkün: “Allah bilir, o öyle istedi.” bile diyebilirler. Doğru olabilir ama her şeyin bir sebebi var. Kendi eylemlerimizden sorumluluğumuzu bilmemiz gerekiyor. Başarısızlığı sahiplendiğinizde öz farkındalık ve anlayışınız gelişir. Yani suçu başkasına atmak size bir şey kazandırmayacak.

6 - Üzerinde durma

Başarısızlık acı verici bir deneyimdir. Ama hatalardan ne kadar çabuk ders alırsanız ve bunu anladıktan sonra aklınızdan çıkarırsanız gelecekte de daha iyi durumda olursunuz. Bu olmazsa başka bir yol deneyin. Ama amacınız başarısızlıktan kurtulmak ve onu anlamak olsun. Bir başarısızlığı anladıktan sonra aklınızdan çıkarmanız bundan vazgeçtiğiniz anlamına gelmez. Sadece artık işe yaramayan bir şeyin sizi mutsuz etmesinden kurtulursunuz. Değerli vaktinizi boşa harcamayın.

7  - İyileşmek için kendine zaman ver

Bir başarısızlığı yaşadıktan sonra ilerlemeden önce kendi kendine düşün, gerekirse yas tut ve iyileşmek için kendine zaman ver. Duyguları onurlandırmak önemli bir şey. Yoksa bir ara size musallat olmak için yine gelebilirler. Bir şeyi halletmeden hayatınızdan çıkarmayın, bu başarısızlıklarınız ve hatalarınız olsa bile. İnsanlar bir olay veya durumla ilgili duygularını tam olarak işlemeden iyileşme sürecine girdiklerinde bu duygular kafalarının karışmasına sebep olur. Kötüleşme süreci daha da artar. 

8 - Pes etme

Hayatta her zaman kendimiz kadar başkaları tarafından da yapılmış hatalarla karşılaşırız. Ne kadar zor olursa olsun bir plan başarısız olduğunda kendinizden veya hedeflerinizden vazgeçmeyin. Bu sefer işler yolunda gitmemiş olabilir ama bu yolun sonu değil. Bir dahaki sefere her şeyi tam olarak yapacağın anlamına da gelmiyor. Öyleyse kendini toparla ve kaldığın yerden devam et. Sen bu güce sahipsin!

Hatalarınızdan Ders Alın, Hata yaptığınızı kabul edin ve neden olduğunu anlamaya çalışın, Hataları kabul etmek  sizi alçakgönüllü yapar ve başkalarının size güvenmesini sağlar, İlerlemeye Devam Edin, Hatalar üzerinde durmak yerine, hatadan ders çıkarıp ilerlemeye devam edin, Gelecekteki hatalarınızı minimuma indirgeyen bir donanım kazanırsınız, Başkalarına Açık Olun, Hatalarınızı ve yaşadığınız zorlukları başkalarıyla paylaşın, Başkalarının desteğini alabilir ve bir sonraki adımınızı daha doğru atabilirsiniz, Beklentileri Anlamaya Çalışın, Başarısız olunan durumda sizden ne beklendiğini anlamaya çalışın, Beklentileri anladığınızda daha iyi bir planlama yapabilirsiniz, Kendine Karşı Dürüst Olun, Kendi eylemlerinizden sorumluluğunuzu kabul edin, Dürüstlük, öz-farkındalığı artırır ve başarısızlığı sahiplenebilme yeteneğinizi geliştirir, Üzerinde Durmayın, Başarısızlık acısıyla çok fazla meşgul olmayın, bir sonraki adımınıza odaklanın, Gelecekteki başarısızlıklardan daha çabuk toparlanabilirsiniz, İyileşmek İçin Kendine Zaman Ver, Başarısızlık sonrası duygusal iyileşme sürecine girmenize izin verin, Duygusal iyileşmenin tamamlanması, gelecekteki karşılaşabileceğiniz benzer durumları daha sağlıklı bir şekilde ele almanızı sağlar, Yaşadıklarınızı Kabul Edin, Başarısız olduğunuz gerçeğini kabul edin ve bununla yüzleşin, Sorumluluk almak ve yaşadıklarınızı kabul etmek, kişisel gelişiminizi olumlu şekilde etkiler, Hedeflerinizi Belirleyin, Başarısız olduktan sonra doğrudan hedeflerinizi belirleyin ve onlara ulaşmak için çalışmaya başlayın, Hedefleriniz doğrultusunda çalışmak, motivasyonunuzu artırır ve başarılı olma ihtimalinizi yükseltir, Kendinizi Affedin, Başarısız oldunuz diye kendinizi affedin ve kendinize karşı daha anlayışlı olun, Kendinizi affetmek, daha huzurlu bir zihin durumu sağlar ve kişisel gelişiminize katkıda bulunur
motivasyon 3.0 başarısızlıkla nasıl başa çıkılırkariyer konsantrasyon
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.