AnasayfaBlogHedef Belirleme: Hayatınızın Yol Haritası
Hedef Belirleme

Hedef Belirleme: Hayatınızın Yol Haritası

02 Eylül 2019
Bir kadın dürbününden bakıyor, gözleri uzaktaki bir manzaraya odaklanmış. Çizgili bir elbise giymiştir ve güneş ışığı boynunda parıldamaktadır. Pencere pervazına yerleştirilmiş bir merdivenin üzerinde durmaktadır, arka planda çok sayıda penceresi olan yüksek bir bina görünmektedir. Dürbünü gözlerine doğru tutuyor ve dürbünün içinden bakarken yüzü kararlı. İfadesi konsantre olmuş, uzaktaki manzaraları görmeye hevesli.
Hedef Belirleme AdımlarıNeden Önemli?Öneriler
Kendinizi TanımaGerçekten ne istediğinizi belirlemenize yardımcı olur.Kendinizi analiz edin ve objektif bir değerlendirme yapın.
Hedeflerinize Ulaşmada Önemli DetaylarBaşarının simgesi olan hedeflerinizi belirler.Sadece geçici bir heves veya istek yerine gerçek hedefler belirleyin.
Hedefleriniz İçin Liste HazırlamaHedeflerinize ulaşma sürecini organize etmenizi sağlar.To-Do listesi oluşturun ve listeyi düzenli olarak güncelleyin.
Hedeflerinizi BölünAna hedefinize ulaşmak için ara hedefler belirleme zaman kazanmanızı sağlar.Ara hedeflerinize ulaşmak için belirli zaman periyotları ayarlayın.
Sorumluluk AlınHedeflerinizi sahiplenmenize ve bu hedefler üzerinde kontrol sahibi olmanızı sağlar.Hedeflerinizin sonucunda hem başarı hem de başarısızlık için sorumluluk alın.
Cesur OlunHedef belirlerken yanılgılar yapmanıza izin verir ve daha iyi stratejiler oluşturmanızı sağlar.Kendinizi bir hedefi belirlerken hatalar yapmaktan korkmayın.
Hedeflerinizin Gerçekleşmesi İçin Yapılması GerekenlerPlanlı hareket etmeyi ve belirli bir süreç boyunca iradeyi sürdürme yeteneğini geliştirir.Birden fazla plan yapmayı ve riski göz önünde bulundurmayı düşünün.
Hedeflerinizi Gerçekleştirirken Kendinize Zaman VerinHedeflerinizi gerçekçi bir zaman çerçevesi içinde belirlemenizi sağlar.Hedeflerinize kendi hızınızla ulaşabileceğiniz bir zaman çerçevesi belirleyin.
Ana Hedefinize Ulaştıktan Sonra Kendinizi ÖdüllendirinMotivasyonunuzu artırır ve hedeflerinize ulaşma sürecini tatmin edici hale getirir.Kendinizi yeni hedefler belirlemekte başarılı olduktan sonra minik ödüllerle şımartın.
Hedef BelirlemeHayatınızı aynı anda birden fazla alanda organize etmenin bir yolunu sağlar.Hedeflerinizi belirlerken kendi geleceğiniz, değerleriniz ve potansiyeliniz konusunda düşünün.

 “Sizin gerçek gücünüzü ortaya çıkaracak sır, sizde yeteri kadar heyecan yaratacak, sizin gerçek yaratıcılığınızı ortaya çıkaracak ve tutkunuzu ateşleyecek hedefler tespit etmektir.” der Anthony Robbins. 

Hedef Belirleme Nedir?

Hedef belirleme hayatınıza yön vermek ve bu yönde nasıl ilerleyeceğinizi belirlemektir diyebiliriz. Hedefleriniz sizi istediğiniz yaşama taşıyan basamaklardır. Kim olursanız olun hangi konumda olursanız olun yaşamınızı değerli ve size özel kılmak için hedeflere ihtiyacınız vardır. Hedefleri olmayan bir şirket sizce başarılı olup varlığını sürdürebilir mi? Tabii ki sürdüremez. Bu soruyu şimdi kendinize uyarlayın. Hedefsiz ne kadar mutlu bir yaşam sürdürebilirsiniz? Unutmayın ki geminizin kaptanı sizsiniz. Hayatınızı hedefleriniz doğrultusunda yönlendirmelisiniz. 

Hedef Belirlemek için İlk Adım: Kendinizi Tanıyın

Ne istediğinizi bilmek önemlidir. Bunun yolu da kendinizi tanımaktan iyi analiz etmekten geçer. Üniversiteye hazırlanan bir öğrenci düşünelim. Puanına göre seçim yapmayı hedeflemek, hayatı boyunca keyif almayacağı bir mesleği yapmak anlamına gelir. Aynı şekilde çevresinin yönlendirmesiyle hedefleyeceği bir meslek ne kadar başarı getirebilir? Tam da bu noktada bir hedef belirleme için ilk adım kendinizi tanımak ve bu doğrultuda seçimler yapmak önemlidir. Hedeflere ulaşmanın yolları farklıdır. 

Hedefe ulaşmada önemli detaylar nelerdir?

Başkalarının hedeflerinize müdahale etmesine izin vermeyin. Çünkü hedefler hayatınızdaki başarının simgesidir. İstediğiniz bir şey sadece geçici bir heves ya da istekten mi ibaret yoksa gerçekten onu mu hedefliyorsunuz öncelikle bunları iyi analiz etmelisiniz. Bunun için öncelikle hayal edin. Olmak istediğiniz konumda kendinizi hayal edin ve size nasıl hissettirdiğini gözlemleyin. 

sizi iyi hissettireceğini düşündüğünüz şeyler neler? bir meslek seçimi, bir iş kurma ya da hobi amaçlı bir şeylere başlamak gibi hedefleriniz varsa araştırma yapın. zorlukları ve avantajlarına göz atın ve size ne hissettirdiğine odaklanın. i̇ç sesiniz hedef belirleme için sizin rehberiniz olacaktır. ona güvenin.

Hedef Belirlemede Altın Kurallar 

Hedef belirleme başarıyı arttırıyor ancak hedeflerimiz kapasitemize uygun özellikli, ölçülebilir ve ulaşılabilir olmalı. Bu süreçte yapılabilecek neler var bir bakalım.

Hedefleriniz için Liste Hazırlayın

Bir şeyleri kafanızda evirip çevirmek yerine yazıya dökmek detayları görmenize olanak sağlar. Yani “To Do List” yapmalısınız. Listedeki her şeyi tek tek uygularsanız hedefinize ulaşmanız daha kolay olacaktır. Yazılı bir kaynağın olmaması karışık çalışmalar yapmanıza, hedeflerinize ulaşırken zorlanmanıza sebep olacaktır. 

Hedeflerinizi Bölün 

Ana hedefinize ulaşmak için ara hedefleriniz olsun. Ara hedefleriniz arasında mutlaka belirli zaman periyotları koyun. Bu sayede ara hedeflerinizi tek tek hızlı bir şekilde gerçekleştirdiğinizde ana hedefinize daha çabuk ulaştığınızı fark edeceksiniz. 

Sorumluluk Alın 

Hedefinize ulaşmak için aldığınız kararlarda başarı ya da başarısızlığın sorumluluğu size ait olmalı. Bu yüzden ileriyi önceden düşünmelisiniz. Başarısız olursanız neden başarısız olduğunuz konusunda ya da hedefinize ulaşırken ufak sapmalar olduğu konusunda kendinizi eleştirebilmeli, süreci değerlendirip analiz etmelisiniz. 

Cesur Olun

Kendinize hedef belirlerken yanlış yapmaktan korkmayın. Her yanlış hedef sizi doğru hedefe yönlendirecek birer basamaktır. 

Hedeflerinize Ulaşmak için Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Hedefleriniz doğrultusunda planlı hareket etmelisiniz. Birden fazla plan yapabilirsiniz bu tamamen size kalmış. Ama hedefleriniz doğrultusunda her zaman küçük de olsa bir risk olduğunu unutmamalısınız. İşte bu yüzden A, B, C ve D planlarınız olmalı. Hedeflerinizi birer birer gerçekleştirdiğinizde gerçekten yapabilirliğinizi görmek sizi daha da heyecanlandırır ve motivasyonunuzu artırır. Hedeflerinizi belirlerken ve gerçekleştirirken hırstan uzak durmalısınız. Burada odak hedef belirlemek ve gerçekleştirmek olmalı.  

Hedeflerinizi gerçekleştirirken planlı olmanın yanında kendinize zaman verin. Örnek olarak 5 ay sonra 10 kilo vereceğim gibi. Böylelikle verdiğiniz zamana göre hareket ederken disiplini elden bırakmamış olursunuz. Ana hedefinize ulaşan ara hedeflerinizi gerçekleştirdikten sonra kendinizi şımartın ve ödüllendirin. Bu sizin için en tatlı motivasyondur, tazelenmenizi ve dinlenmenizi sağlar. 

Hedefleri gerçekleştirmenin yolu içsel motivasyon. Hedef belirleme sürecinde kendimizi sıkça motive etmek ve içsel güdülemek sonuca ulaşmada her zaman kolaylık sağlayacaktır. Bunun akabinde bir sonraki hedefleriniz doğrultusunda analizlerinizi yapın, planlarınızı gözden geçirmeyi unutmayın. Hedef belirleme hayatınızı kendiniz için anlamlı kılmak demektir.

Hedefleriniz ve planlarınız doğrultusunda başarı sizi bulacaktır. Zira ne ekerseniz, onu biçeceksiniz. İş hayatında ise, hedeflerinize ulaşmak için birbirinden farklı ücretsiz online eğitimler alabilir sertifika sahibi olabilirsiniz. Örneğin, Kariyer Hedefinize Yardımcı Olan Sertifikalar neler bunları bilmenizde fayda var.

Yazar: Alper Ceviz

Kendinizi Tanıma, Gerçekten ne istediğinizi belirlemenize yardımcı olur, Kendinizi analiz edin ve objektif bir değerlendirme yapın, Hedeflerinize Ulaşmada Önemli Detaylar, Başarının simgesi olan hedeflerinizi belirler, Sadece geçici bir heves veya istek yerine gerçek hedefler belirleyin, Hedefleriniz İçin Liste Hazırlama, Hedeflerinize ulaşma sürecini organize etmenizi sağlar, To-Do listesi oluşturun ve listeyi düzenli olarak güncelleyin, Hedeflerinizi Bölün, Ana hedefinize ulaşmak için ara hedefler belirleme zaman kazanmanızı sağlar, Ara hedeflerinize ulaşmak için belirli zaman periyotları ayarlayın, Sorumluluk Alın, Hedeflerinizi sahiplenmenize ve bu hedefler üzerinde kontrol sahibi olmanızı sağlar, Hedeflerinizin sonucunda hem başarı hem de başarısızlık için sorumluluk alın, Cesur Olun, Hedef belirlerken yanılgılar yapmanıza izin verir ve daha iyi stratejiler oluşturmanızı sağlar, Kendinizi bir hedefi belirlerken hatalar yapmaktan korkmayın, Hedeflerinizin Gerçekleşmesi İçin Yapılması Gerekenler, Planlı hareket etmeyi ve belirli bir süreç boyunca iradeyi sürdürme yeteneğini geliştirir, Birden fazla plan yapmayı ve riski göz önünde bulundurmayı düşünün, Hedeflerinizi Gerçekleştirirken Kendinize Zaman Verin, Hedeflerinizi gerçekçi bir zaman çerçevesi içinde belirlemenizi sağlar, Hedeflerinize kendi hızınızla ulaşabileceğiniz bir zaman çerçevesi belirleyin, Ana Hedefinize Ulaştıktan Sonra Kendinizi Ödüllendirin, Motivasyonunuzu artırır ve hedeflerinize ulaşma sürecini tatmin edici hale getirir, Kendinizi yeni hedefler belirlemekte başarılı olduktan sonra minik ödüllerle şımartın, Hedef Belirleme, Hayatınızı aynı anda birden fazla alanda organize etmenin bir yolunu sağlar, Hedeflerinizi belirlerken kendi geleceğiniz, değerleriniz ve potansiyeliniz konusunda düşünün
hedef belirleme hedef hayal motivasyon online eğitimler sertifika kariyer
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resimde bir dart tahtasının yakın çekimi görülmektedir. Tahtanın ortasında üçü solu, biri sağı ve biri de aşağıyı gösteren beş ok bulunmaktadır. Oklar dairesel beyaz ve turuncu bir desenle çevrelenmiştir. Dart tahtasının üzerinde bulutların olmadığı parlak mavi bir gökyüzü var. Görüntü, okların ayrıntılarının tam olarak görülmesini sağlayacak şekilde yakın bir perspektiften çekilmiştir. Arka plan hafifçe bulanıklaştırılarak tahtanın ortasındaki oklar daha da vurgulanmıştır.
Hedef Belirleme

Hedef Belirleme Nedir? Neden Önemlidir?

29 Ekim 2015
Takım elbiseli ve kravatlı bir adam bir merdivenden çıkarken görülüyor. Lacivert bir takım elbise, beyaz bir gömlek giymiş ve kırmızı bir kravat takmıştır. Merdivenleri zarif bir şekilde çıkarken sağ elini trabzanın üzerine koymuştur. Sağ ayağı bir sonraki adımı atarken sol ayağı havaya kalkmış ve dengede durmaktadır. Yukarı doğru ilerlemeye devam ederken gözleri önündeki basamaklara odaklanmıştır. Arka planda, uzaktaki bir binanın penceresi görülebiliyor. Güneş pırıl pırıl parlıyor ve ışığını merdivenlerin taş yüzeyine yansıtıyor. Adamın ayakları odakta, ayakkabısının ve taş yüzeyin yakın çekimi görülebiliyor. Görüntü hafif bulanık, sahnede birkaç ışık çizgisi var.
Hedef Belirleme

Hedef Belirleme Başarıyı Arttırıyor

20 Mayıs 2019
Bir adam dağlara doğru giden dolambaçlı bir yolda durmaktadır. Resmi bir takım elbise giymiştir ve başı hafifçe eğiktir. Yol ağaçların arasından uzaktaki dağlara doğru kıvrılıyor. Görüntünün ön planında, yakın planda beyaz bir nesne görülüyor ve adamın bacakları da aynı karede görülebiliyor. Arka planda daha uzakta, ağaçlar ruhani, bulanık bir orman oluşturuyor. Sahne huzurlu ve dingin, doğal dünyanın büyüleyici bir görüntüsünü sunuyor.
Karar Verme

Karar Verme ve Hedef Belirleme Yöntemi

13 Haziran 2019