‘’Lider kimdir?’’ diye sorulduğu zaman zihnimizde kitlelerin peşine takıldığı, hakkında kitaplar yazılan, büyük fikirleri, büyük yetenekleri, büyük liderlik becerileri olan insanlar canlandırırız. Aslında durum hiç de gözümüzde büyüttüğümüz gibi değildir. Ortak bir geziye gitmeyi düşünen arkadaşlarımızı, ebeveyn olarak çocuklarımızı, sosyal medyada bir kampanya başlatıp takipçilerimizi harekete geçirmek de liderliktir.
Liderlik, insanların fikir birliği sağladığı hedeflerine ulaşabilmeleri için tetikleyici olmaktır, diye cevaplayabiliriz. Liderlik için öncelikle belirlenmiş bir amacımız olmalıdır. ‘’Neyi, niye istiyorum? Nereye, nasıl gideceğim? Nasıl başaracağım?‘’ sorularının net cevaplarını bilmiyorsanız lider olmak sizin için hayalden öteye geçemez. Eskiden liderliğin doğuştan gelen bir yetenek olduğu düşünülürdü. Günümüzde, bu algı yerini liderlik becerileri öğrenilerek kazanılabilir anlayışına bıraktı.
Cesaret, kararlılık, bulunulan koşullar içerisinde optimum faydayı sağlayacak uzlaşı ortamını oluşturabilmek liderliğin her zaman geçerli özelliklerindendir. Bununla birlikte her alanda değişen ve gelişen dünya, liderlik konusunda da farklı yaklaşım ve yöntemlerin ortaya çıkmasına ve benimsenmesine neden oluyor.
Etkin liderlik yapabilmek için insanları motive etmek, esin kaynağı olmak, tetiklemek ve etkilemek gerekiyor. Bunu başarabilmek için gereken liderlik becerileri;
Liderlik ve yöneticilik; birbirini tamamlayıcı, benzer hatta iç içe geçmiş kavramlardır. Aralarındaki en belirgin fark; liderlerin değişim durumlarının, yöneticilerin ise karmaşık durumların üstesinden gelmesidir. Bununla birlikte, yöneticilik liderlik, liderlik de yöneticilik becerilerini gerektirir. İkisinin özellikleri de birbirini besler, bu yüzden ayrı ayrı düşünülmeleri zordur.
Liderlik Becerileri |
Yöneticilik Becerileri |
İzlenecek yol belirleme |
Bütçeleme ve plan yapma |
İnsanları bir ülküde toplama |
Teşkilatlandırma ve görevlendirme |
Motivasyon ve ilham kaynağı olma |
Kontrol ve problem çözme |
Öncelikle çalışın. İnsan çalışarak beceri kazanır. Var olan becerilerinizin kondisyonu çalışarak arttırılır. Tecrübeleriniz dersleriniz olsun. Daha çok tecrübe kazanmak için zorlayıcı işler gerçekleştirin. Daha önce aynı durumu deneyimlemiş farklı kişilerin çözümlerini inceleyin. Sorumluluk almaktan çekinmeyin. Farklı işler yapın, farklı roller üstlenin. Bu işleri yaparken de yanlış yapmaktan korkmayın ki tecrübeleriniz artsın.
Yalnız tek bir tip değil farklı liderlik türlerini de benimseyin ve farklı liderlik becerileri deneyimleyin. Böylece farklı koşullarda nasıl davranmanız gerektiğini öğrenir ve daha başarılı olursunuz. Liderlik ve yöneticilik becerilerinizi geliştirmek için İstanbul İşletme Enstitüsünden Liderlik ve İşletme Yöneticiliği Eğitimi, Yönetim ve Organizasyon Eğitimi gibi eğitimleri alabilirsiniz.
Liderlik özellikleri konusunda eksik olduğunu ya da tamamlamanız gerektiğini düşündüğünüz bir özelliğiniz varsa İstanbul İşletme Enstitüsünden online Liderlik Eğitimi – Postmodern Liderlik dersini alın. Liderlik becerileri kazandıkça; çevresine güven veren, farklı durum ve koşullara kolay adaptasyon sağlayan, ilham verici etkin bir lider olma yolunda hızlı adımlarla yol aldığınızı göreceksiniz. Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgi için Etkili Yöneticilik ve Liderlik İçin 7 İpucu yazısını okuyabilirsiniz.
Yazar: Feryal Rüzgarlı Tekin
Liderlik üzerine çok bilgilendirici bir yazı, teşekkür ederiz @FeryalRüzgarlıTekin