AnasayfaBlogKişisel Gelişimin Önemi
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişimin Önemi

15 Mayıs 2018
Bu resim insanların yüzlerinden oluşan bir kolajdır. Farklı cinsiyetlerden, yaşlardan ve etnik kökenlerden çok sayıda kişi yer alıyor. İnsanların çoğu gülümsüyor ve doğrudan kameraya bakıyor gibi görünüyor. Sağ alt köşede gözlüklü bir kadın ve görüntünün sol ortasında gözlerinin üzerinde gözlük olan başka bir kadın var. Ayrıca sağ üst köşede gülümseyen kahverengi saçlı bir kadın ve sol alt köşede kameraya gülümseyen bir adam var. Ayrıca görüntünün üst orta kısmında mavi gömlekli bir kadın var. Bu görüntüdeki tüm insanlar gündelik bir ortamda görünüyor.
Kişisel Gelişim AşamalarıAçıklamaÖnemi
Kendini BilmeKişinin kendi zayıf ve güçlü yanlarını tanıması ve analiz etmesiKendini daha iyi anlama ve hedeflerine karşı daha bilinçli hareket etme
KarşılaştırmaKişinin kendisini başkalarıyla karşılaştırmasıZayıf noktaları belirleme ve üzerinde çalışma
DeğişimKişinin görüşlerini, bilgilerini ve becerilerini geliştirerek hayatını ilerletmesiKişisel ve profesyonel yaşamda ilerleme
KabullenmeKişinin zayıf ve eksik yönlerini kabul etmesiEksiklikler üzerinde çalışma ve kişisel değerlendirme
PlanlamaKişinin kısa ve uzun vadeli hedefler koyma ve bu hedeflere ulaşmayı planlamaBaşarıya ulaşma ve kişisel gelişim
Potansiyele UlaşmakKişinin çok çalışma ve kendi öz değerinin farkına varmasıKendinin en iyi halini bulma ve başarıya ulaşma
Kişisel BüyümeKişinin kendini sürekli olarak geliştirmesi ve büyümesiKişisel hedeflere ulaşma ve hayat kalitesini yükseltme
Hedef BelirlemeKişinin hayallerini, hedeflerini belirlemesi ve bu hedeflere ulaşmak için plan yapmasıKendini yönlendirme ve motivasyon sağlama
Başarı İçin ÇalışmaKişinin hedeflerine ulaşmak için gereken çabayı göstermesiBaşarıya ulaşma ve kişisel gelişim
Başarısızlıklardan Ders ÇıkarmaKişinin başarısızlık durumlarını analiz etmesi ve bu durumlardan ders çıkarmasıBaşarısızlık durumlarında bile kişisel gelişim sağlama ve kendini daha güçlü kılma

İnsanların; birey olarak yaşamından ölümüne kadar kendini geliştirmesine kişisel gelişim adı verilmektedir. İnsanlar, belirli potansiyellerle dünyaya gelmektedirler. Evrende iyiler, daha iyiler ve mükemmel insanlar mevcuttur. İnsanoğlu, fiziksel olduğu kadar nitelik olarak da gelişmektedirler. Kişilerin, herhangi bir alanda sahip olduğu potansiyelle daha çok başarılı olabilmesidir. Kişisel gelişimin ortaya çıkması; araştırma devri ve bilimselliği 1900’lü yılların başından itibaren şu soruyla başlamıştır: ‘’Niçin bazı insanlar başarılı, bazı insanlar başarısız olurlar? Sorusu kişisel gelişimin başlangıcı olmuştur.

Kişisel gelişim hakkında araştırma yapan bilim adamları, napelon hill, dale carnegie, normant vincent peal, og mandino, clement stone, brian tracy ve zig ziglar olarak bilinmektedir. bilim adamları, yıllar süren araştırmalar ve klinik çalışmalar aracılığıyla başarılı insanlar ile görüşmeler yaparak başarının sırrını keşfetmeye çalışmışlardır. bu çalışmalardan sonra kitaplar yazılmaya başlanmıştır. kişisel gelişimin en önemli noktası, insanın kendini tanımasıdır. kişi kendini tanımazsa gelişmesi de olanaksız olmaktadır. kişinin kendini tanıması, hangi alanlarda ne durumda bulunduklarını belirlemesi ve eksik olduğu noktalarda kendini geliştirmeye yönlendirmesi kişisel gelişimin başlangıcı olarak kabul etmekteyiz. i̇nsanların televizyondan, internetten, gazetelerden, kitaplardan ve okullardan okuduğu, gördüğü yeni bilgilerle öğrenerek kendini geliştirmesidir. i̇nsanların ilgi alanını belirleyip bu yönde kendini geliştirmesidir. kişisel gelişim herkese farklı bir yol belirlemektedir.

Bu yolculukta herkes kendisini nereye götüreceğini belirlenmesinde kişilerin kendisine kaldığını söyleyebiliriz. Kişisel gelişim; insanların kendini tanımasıyla ve keşfetmesiyle başlamaktadır. Hedeflerimize, hayallerimize ulaşabilmek için kullanmış olduğumuz teknik ve yöntemleri içerisine almaktadır. Kişilerin, kendisinden daha fazlasını, mükemmelini bekleyerek bunları gerçekleştirmek için gerekeni yapmasıdır. İnsanların, mevcut durumlar üzerinde çalışmalar yapması ve kendisinin en yüksek potansiyelini ortaya çıkarmasıdır. Hayallerinize ve hedeflerinize göre aklınızı kullanarak yol haritanızı çizdiğiniz bir başarı hikâyesidir diyebiliriz. Olumsuz bulduğumuz davranış, düşünce, yargı ve inançları değiştirerek olumlu olan yeni düşünceleri, yargıları, inançları benimsenmesidir. Başka insanlarla iyi doğru ilişkiler geliştirmektir. Kişisel gelişim süreci; insanın kendini fark ederek dünya görüşünü yorumlaması ile başlamaktadır. Kişi, bu sürede kendinin eksikliklerinin farkına vararak bunları gidermeye çalışmasıdır. Bu sürece girdikten sonra kişiler her geçen günle beraber kendini güçlendirerek farkındalığı artırmasıdır. Kısaca insan, birey olduğunun farkına varmaktadır ve hayata bakışının geliştiğini söyleyebiliriz.

Kişisel Gelişimin Oluşturduğu Aşamalar Nelerdir?

Gelişmek; başarıya ulaşmak, kendi kendinize büyümeniz için kişisel gelişim yedi aşamadan oluşmaktadır. Kendini bilme, karşılaştırma, değişim, kabullenme, planlama, potansiyele ulaşmak, kişisel büyüme.

1-) Kendini Bilme

Kişisel gelişimde, ilk aşama kişilerin kendilerini bilmesidir. Peki, kişi nasıl kendini bilir? Analiz ederek, kendinin zayıf ve güçlü yanlarını belirlemesidir. Kişinin kendini bilmesi, kendini daha iyi anlamasına neyi istiyor ve neyi istemiyor onu belirlemesine nelere ihtiyacı var neleri başarmak istediğinle ilgili karar vermesini sağlamaktadır.

2-) Karşılaştırma

Sizden daha iyi olan birinin başarı sırlarını kıskançlık yapmadan öğrenmelisiniz. Başarının kilidini açmak bizlerin elindedir, kazançların ve kayıpları analiz ederek ilk önce kendinizi kendinizle karşılaştırmalısınız. Zayıf noktalarınızı belirleyip onların üzerine düşmelisiniz.

3-) Değişim

Görüşlerinizi, bilgilerinizi ve becerilerinizi geliştirerek hayatınızı iyi bir şekilde ilerletip değiştirmelisiniz. Çalışmak, değişimin ilk basamağı olarak yer almaktadır.

4-) Kabullenme Bana Ne Sağlar?

Zayıf, eksik yönlerinizi belirleyip kabul etmeye başlamalısınız. Mevcut durumunuzu kabul ederek kendinizi eleştirerek kendinizi değerlendirmenizi sağlayacaktır.

5-) Planlama Nasıl Yapılır?

‘’Salsa yapmayı öğrenmek mi istiyorsunuz? Spora başlamak mı ya da yabancı dil mi öğrenmek istiyorsunuz? Seçimlerinize ve nedenlerinize bakmadan, karar verdiğiniz hedeflere öncelik vermelisiniz. Kendinize kısa ve uzun vadeli hedefler koymalısınız. Plan yaparak bu planı yazmalısınız ve başarılarınızı not etmelisiniz. Her gün uyumadan önce hedeflerinizi okuyun öyle uyuyun.

Planlama; başarının anahtarı olup, kendinizi geliştirmede, doğru yönde hareket etmenizde ve başarılarınızı analiz etmede son derece önemlidir.

6-) Potansiyele Ulaşmak

Kişisel gelişim denilince ilk aklımıza gelmesi gereken çok çalışmak, şüphe ve korkularınıza karşı mücadele etmek olmalıdır. Her gün büyümek için kendi öz değerinizin farkına varmalısınız. Başarısızlığa karşı sizi ilgilendiren noktaya odaklanmalısınız. Deneyip kendi yeteneğiniz neymiş onu görmelisiniz. Elinizden gelen çalışmaları yapıp beklemeye koyulup sabretmelisiniz. Zamanı geldiğinde de emeklerinizin karşılığını almalısınız.

7-) Kişisel Büyüme

Kişisel gelişimin tüm aşamaları sıralı bir şekilde çıktıktan sonra son durak kişisel büyümeye ulaşmaktır. Kişisel büyüme için belli bir zaman belirtmek doğru olmamakla birlikte bu aşama sürekli olmaktadır.

Kişisel gelişimde ruh ve zihinsel açıdan düzgün bireyler olabilmek için; hedeflerimizi, varmak istediğimiz yeri netleştirmek. Kararsızlıklardan vazgeçmek. Bakış açılarını değiştirmek. Farklı olmak. Motivasyon seviyesini yükseltmek ve zamanı iyi yönetebilmek gerekmektedir. Özgüveni artırmayı sağlamaktır. Deneyim sahibi olabilmek. Başarıya odaklanmaktır. Değişime ve günümüze ayak uydurmak gerekmektedir. İmaj yenilemek ve sosyal iletişime sahip olabilmektir.

Kişisel Gelişim Kaynakları Nelerdir?

Kişisel Gelişim Ve Büyüme: Seçmiş olduğunuz herhangi bir konuda bireyin kendini bilinçli olarak yerleştirmesidir. Kişisel gelişim için; zihinsel, ruhsal, fiziksel ve sosyal kaynaklar gerekli olmaktadır.

Zihinsel Kaynaklar: Hafızanızı ve anlama yeteneğinizi, konsantrenizi geliştirecek etkenlerle uğraşmalısınız. Örneğin; Bulmaca çözmektir.

Ruhsal Kaynaklar: İbadet etmek, yoga ve meditasyon yapmak olarak nitelendirebiliriz. Dua ederek, ‘’Allah’’ ile bağlantı kurarak ruhsal büyümeyi artırabilirsiniz.

Fiziksel Kaynaklar: Günlük 30 dk yürüyerek ya da 15-30 dk koşu yaparak fiziksel kaynaklara örnek verebiliriz. Aynı zamanda günlük egzersizler, vücut için yeterli beslenme, uyku, sıvı almak ve hijyende fiziksel kaynaklara örnek olarak verebiliriz.

Sosyal Kaynaklar: Kişinin yalnız olmadığı hissi, umut ve duygusal destek verilmesi gibi yöntemlerle kişisel büyümeyi artırabiliriz. Aynı dertleri, sorunları, duyguları paylaşanların bir araya geldiği kaynaklardır. Örnek verecek olursak; down sendromlu çocuk anneleri, boşanan ebeveynler, alkol ve uyuşturucu bağımlılıklarının bir araya geldiği destek gruplarına örnek verebiliriz.

Kendini Bilme, Kişinin kendi zayıf ve güçlü yanlarını tanıması ve analiz etmesi, Kendini daha iyi anlama ve hedeflerine karşı daha bilinçli hareket etme, Karşılaştırma, Kişinin kendisini başkalarıyla karşılaştırması, Zayıf noktaları belirleme ve üzerinde çalışma, Değişim, Kişinin görüşlerini, bilgilerini ve becerilerini geliştirerek hayatını ilerletmesi, Kişisel ve profesyonel yaşamda ilerleme, Kabullenme, Kişinin zayıf ve eksik yönlerini kabul etmesi, Eksiklikler üzerinde çalışma ve kişisel değerlendirme, Planlama, Kişinin kısa ve uzun vadeli hedefler koyma ve bu hedeflere ulaşmayı planlama, Başarıya ulaşma ve kişisel gelişim, Potansiyele Ulaşmak, Kişinin çok çalışma ve kendi öz değerinin farkına varması, Kendinin en iyi halini bulma ve başarıya ulaşma, Kişisel Büyüme, Kişinin kendini sürekli olarak geliştirmesi ve büyümesi, Kişisel hedeflere ulaşma ve hayat kalitesini yükseltme, Hedef Belirleme, Kişinin hayallerini, hedeflerini belirlemesi ve bu hedeflere ulaşmak için plan yapması, Kendini yönlendirme ve motivasyon sağlama, Başarı İçin Çalışma, Kişinin hedeflerine ulaşmak için gereken çabayı göstermesi, Başarıya ulaşma ve kişisel gelişim, Başarısızlıklardan Ders Çıkarma, Kişinin başarısızlık durumlarını analiz etmesi ve bu durumlardan ders çıkarması, Başarısızlık durumlarında bile kişisel gelişim sağlama ve kendini daha güçlü kılma
Kişisel Gelişimin Önemi.kişisel gelişim online kişisel gelişim sertifika online kişisel gelişim eğitimleri
Uzun, düz, kahverengi saçlı ve açık renk çerçeveli gözlüklü genç bir kadın, ellerini önünde kavuşturmuş, ciddi bir ifadeyle ayakta duruyor. Beyaz bir tişört ve mavi bir kot pantolon giymiş ve saçlarını kulaklarının arkasına toplamış. Bakışları aşağıya doğru yönelmiş, gözleri gözlüklerin arkasına gizlenmiş. Duvarları ve mobilyaları nötr tonlarda renklendirilmiş, iyi aydınlatılmış bir odada duruyor.
Ayşin Demirer
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. Eğitimin ekonomik ve siyasi yönden etkisi, kişisel gelişim gibi birçok konuda yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Gri gömlekli bir kadın sağ kolunu uzatmış, parmağıyla gökyüzünü işaret ediyor. Sırtından aşağı dökülen uzun siyah saçları var ve gözleri yukarı bakıyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve ağzı hafifçe açık. Üstündeki göklerden süzülen parlak güneş ışığıyla aydınlanıyor. Sol kolu bükülmüş ve eli dinlenme pozunda kalçasına dayanmış. Kıyafeti rahat, duruşu güçlü ve kendinden emin.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Neleri Kapsar?

23 Ekim 2018
Görüntünün ortasında duran ahşap bir tabela, okuyla yan tarafı işaret ediyor. Tabela açık kahverengi renkte ve ok parlak kırmızıya boyanmış. Ön planda, üzerinde kırmızı bir 'E' harfi bulunan beyaz bir yüzey var. Bunun sağında bulanık bir yol görüntüsü, solunda ise bir insan yüzünün yakın çekimi yer alıyor. Arka planda bir tabelanın yakın çekimi, ön planda ise ortasında bir ağaç kütüğü bulunan bir ağaç gövdesinin yakın çekimi yer alıyor. Ağaç gövdesi koyu kahverengi, ağaç kütüğü ise açık kahverengidir. Sağ üst köşede beyaz bir yüzey üzerinde tek bir 'E' harfinin yakın çekimi yer alıyor.
Kişisel Gelişim

Kişisel mi Gelişmeliyiz?

07 Eylül 2018
Parlak sarı kazaklı bir kadın yumrukları havada duruyor. Yüzü kameraya dönük, doğrudan kameraya bakıyor. Kolları dirseklerinden bükülmüş, yumrukları kararlı bir duruşla sıkılmış. Yüz ifadesi sert ve duruşu kendinden emin. Saçları kısa ve koyu renktir ve siyah pantolon giymektedir. Beton bir zemin üzerinde, loş bir alanda duruyor gibi görünüyor. Sarı kazağı karanlık arka planla keskin bir kontrast oluşturuyor ve varlığı hükmedici ve güçlü. Güçlü ve kararlı görünüyor, önündeki her türlü zorluğun üstesinden gelmeye hazır.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim ve Blog

01 Mayıs 2018