AnasayfaBlogYeni Bir Dil Kariyere Nasıl Yardımcı Olur?
Kariyer

Yeni Bir Dil Kariyere Nasıl Yardımcı Olur?

28 Aralık 2020
Pencerenin önündeki masanın üzerinde bir küre ve kitaplar duruyor. Küre bir sehpanın üzerine tünemiş, yanında bir dizüstü bilgisayar ve bayrak tasarımlı bir kitap var. Kitap yeşil ve beyaz bir şeritle süslenmiştir. Ön planda her biri farklı dillerde yazılmış bir kitap yığını, arka planda ise beyaz metinli bir tabelanın yakın çekimi yer alıyor. Tabelada Hoş geldiniz yazıyor. Masanın etrafı aydınlık ve havadar bir atmosferle çevrilidir.
ÖzellikAyrıntıKariyere Etki
Küresel FırsatlarBir yabancı dil öğrenmek, uluslararası ilişkiler ve iş olanaklarına erişimi kolaylaştırır.Dil yetenekleriniz ile multimedya şirketleri, devlet daireleri ve dış ilişkiler gibi birçok pozisyon ve sektör için rekabet avantajı kazanabilirsiniz.
Geniş Düşünebilme YetisiYeni bir dil öğrenmek, farklı kültürlere ve bakış açılarına erişim sağlar.Bu yetenek bireyin bulunduğu iş ortamında çeşitliliği ve farklılıkları daha iyi anlamasını, böylece daha etkili ve verimli çalışmasını sağlar.
İletişim YetenekleriFarklı bir dilde yeterli iletişim kurabilme becerisi, iş yerindeki iletişim becerilerini de önemli ölçüde iyileştirir.İyi iletişim becerileri, bireyin iş ortamında daha etkili olmasını, iş ilişkilerini geliştirmesini ve daha fazla liderlik fırsatı bulmasını sağlar.
Çok Kültürlü BilinçYeni bir dil öğrenirken, aynı zamanda o dilin kültürünü de öğrenirsiniz.Bu, bireyin farklı kültürlerden kişilerle daha etkili bir şekilde çalışabilmesini sağlar ve küresel iş imkanlarına ulaşmasını kolaylaştırır.
Problem Çözme YetenekleriBir dil öğrenirken, yeni kelimeler ve gramatik yapıları hafızada tutmak için problem çözme yeteneklerini geliştirirsiniz.Problem çözme yetenekleri, işyerinde karşılaşılan zorlukları aşmak ve etkili çözümler bulmak için çok önemlidir.
Dikkat ve OdaklanmaBir dilde yetenekli olmak, sürekli pratik ve odaklanmayı gerektirir.Bu beceri, işyerinde detaylara dikkat etme ve görevlere odaklanma yeteneğini geliştirir.
Hafıza ve Öğrenme YetenekleriYeni bir dil öğrenmek, hafıza ve öğrenme yeteneklerini geliştirir.Bu yetenekler, yeni bilgileri hatırlama ve işyerinde hızlı ve sürekli öğrenmeyi gerektiren durumlarla başa çıkmak için önemlidir.
Öz-güvenBir dilde yetenekli olmanın verdiği özgüven, kişisel ve profesyonel yaşamda büyük bir fark yaratır.Özgüven, liderlik pozisyonları için gereklidir ve genellikle daha fazla iş imkanı ve terfi fırsatı demektir.
Çalışma DisipliniBir dil öğrenmek, sabır ve disiplin gerektirir.Bu özellikler, işyerinde zaman yönetimi, öncelik belirleme ve verimli çalışma kabiliyeti ile doğrudan bağlantılıdır.
Adaptasyon YeteneğiYeni bir dili ve kültürü kabul etmek, bir bireyin değişime uyum sağlama yeteneğini geliştirir.İş ortamında hızla değişen durumlara uyum sağlamak ve esnek olmak, kariyer gelişimi için çok önemlidir.

Yeni bir dil öğrenmek, sadece kariyer açısından değil, kişisel hayat deneyimi için de önemli görülmektedir. Çünkü bir dil öğrenme ve kullanma, yeni bir dünyanın da kapılarını açabiliyor. Ana dilimiz dışında bir ya da birden fazla dili aktif olarak kullanma, daha geniş düşünebilme ve farklı kültürleri de anlayabilme imkânı sunar. Artık ülkemizde de Türkçe dışında en az bir yabancı dili aktif kullanabilme şartı aranıyor. Günümüzde İngilizce başta olmak üzere bir yabancı dili kullanma yetkinliği, bir ihtiyaç hâline geldi. Bu durumu en çok da iş ve kariyer anlamında görebiliyoruz.

Yeni bir dil, kariyer fırsatları açısından her zaman artı bir yetkinliktir. Hatta okuduğunuz okuldan ya da bölümden ziyade, bir yabancı dili akıcı konuşmak daha öne çıkarıcı bir özelliktir. Küresel bir çağın gerekliliklerinden biri olarak yeni bir dilin kariyere ne açıdan yardımcı olabileceğine, gelin biraz daha yakından bakalım.

Yeni Bir Dil Öğrenmek Neden Önemli?

Yeni bir dil öğrenmenin, hem kariyer hem de kişisel hayat açısından faydaları oldukça fazladır. Aklımıza gelen ilk fayda, iş alanında bir farklılık yaratma olanağıdır. Biraz daha derin düşündüğümüz de ise iletişimi tek bir dile sığdırmadan konuşmak, anlamak ve anlaşmak da oldukça değerlidir. Eğitim sisteminin bir dersi olarak gördüğümüz yabancı dil eğitimi, ne yazık ki istenilen yabancı dili kullanma yetkinliğini vaat edemiyor. Hâl böyle olunca, bir yabancı dili öğrenmek, çoğunlukla kişinin ilgi ve isteğine bağlı olarak sürdürülebiliyor. dil öğrenme süreci ne kadar zorlayıcı olursa olsun, yabancı dilin mevcut durumunuzu nasıl değiştirebileceğini düşünerek işe koyulmak önemli bir motivasyondur. 

Yeni bir dil öğrenmek bilhassa İngilizce öğrenmek, size önemli ve gerekli görülen bir yetkinlik kazandırır. Yabancı dil konuşan akranlarınızla ve arkadaşlarınızla rahatlıkla iletişim kurabilir, ilgi alanlarınız ve çeşitli düşünceler için geniş çaplı araştırmaları bulabilir ve beyin gelişiminize farklı bir yönden olumlu katkı sunabilirsiniz. Çünkü bir yabancı dili öğrenmek ve kullanabilmek, zihin gelişimi açısından muazzam sonuçlar yaratmaktadır. Biraz daha açarsak farklı bir yabancı dil, ana dil yetkinliği gibi bir yetkinlik kazandırır ve bu durum da yüksek dikkat, birden fazla işle uğraşabilme, çoklu düşünebilme ve dilin anlam dünyasına katkı sunması gibi faydaları getiriyor.

Ayrıca bir yabancı dili öğrenme hedefini gerçekleştirebilmek, kişinin kendi motivasyonunu ve özgüvenini de artırıyor. Aslında ülkemizde bütün bu durumlardan daha önemli görülen bir başka fayda ise yeni dilin kesinlikle kariyere yardımcı olabilmesidir. Bu şüphe götürmez fayda, pek çok kişinin İngilizce ve daha başka yabancı dilleri öğrenmelerine önayak olmaktadır. Peki, kariyer hedefleri ve iş alanlarını genişletmek açısından yeni bir dil öğrenmenin faydaları nelerdir?

Kariyer ve İş Hayatı İçin Yeni Bir Dil Öğrenmek

Mesleki gelişim ve iş hayatına daha rahat adım atabilmek için İngilizce ve daha başka yabancı dilleri bilmek bir gereksinimdir. Artık CV hazırlama aşamasında, İngilizce yeterliliğini fark etmeden belirtme ihtiyacı duyuyoruz. Aynı zamanda İngilizce dışındaki yabancı diller de bir seçme kriteri olarak görülüyor. Kariyer hedefleri, sadece belli başlı sektörleri kapsamaz.

Türkiye'de akademik kariyer hedefleyen kişiler de vardır. Yine yurt dışında kendi mesleğini icra etmeyi isteyenleri de görmekteyiz. Bütün bu kariyer hedefleri, yeni bir dil öğrenmeye sebep olan itici etkenlerdir. Akademide var olabilmek ve uluslararası bir akademik kariyer için İngilizce muhakkak öğrenilmelidir. Zaten pek çok eğitim seçeneği için YDS, IELTS ve TOEFL bir ön şart olarak görülmektedir. 

İş alanları açısından ise İngilizce öğrenmek öncelikli hedefiniz olmalıdır. Çünkü İngilizce, uluslararası geçerliliğini uzun zamandır koruyan küresel bir dil. Zaten iş ilanında ve mülakatında da İngilizce dil yetkinliği istenmektedir. Özel sektör açısından İngilizce dil yetkinliği, ilk bakılan mesleki özelliklerden biridir.

Sadece dili konuşmak değil, dili yazılı şekilde kullanabilmek de son yıllarda daha öne çıkabilmektedir. Uluslararası bağlantıları olan ve bir şekilde bir ülkeye hizmet sağlayan şirket ve kurumlarda ise İngilizce kullanabilmek, bir zorunluluktur. Reklam, iletişim yazılım, ticaret, tasarım ve sivil toplum gibi alanlarda İngilizce ve daha başka yabancı diller çoğunlukla istenmektedir. 

Ayrıca yeni bir dil öğrenmek, kendi ilgi alanlarınız ve keşfettiğiniz alanlarda çalışma olanağı sağlar. Öğrencilik yıllarından itibaren İngilizcesi iyi olan pek çok kişinin, çeviri işleriyle para kazandıkları biliniyor. Ayrıca çeviri işleri, zamanla kişinin o mesleğe adım atmasını kolaylaştırabiliyor ve ciddi bir mesleki deneyim elde etmesine de yardımcı oluyor. Yine ülke sınırları dışında, freelance olarak iş yapmak isteyebilirsiniz. Bu durumda elbette ki İngilizce ya da istenilecek bir dili kullanarak ilgili kişi ya da kurumlarla iletişim kurmanız gerekecektir.

Görüldüğü üzere yabancı bir dil öğrenmenin meslek ve kariyere tamamen olumlu etkileri vardır. Kişinin kendi mesleği dışında başka bir işe girmesi dahi yabancı dili kullanabilmesi ile mümkün olabiliyor. Bununla beraber ülkemizde en çok İngilizce dil yetkinliği istenmektedir. Yani, yarım yamalak bir dil öğrenmektense ilk önce İngilizce dil yetersizliğinizi çözmeye çalışın.

İngilizce Dışında Hangi Yabancı Diller Kariyeri Olumlu Etkiler?

Tüm iş alanları için İngilizcenin ilk istenilen dil olduğunu rahatlıkla tespit edebiliriz. Eğitim sürecimizde de en çok İngilizce diline maruz kalıyoruz ve öğreneceksek İngilizce öğrenmeyi tercih ediyoruz. Yine de bazı iş alanları ve pozisyonlar için İngilizce yanında ya da İngilizce dışında başka bir dil yetkinliği istenebiliyor. Bu durumu en çok sivil toplum kuruluşlarında, çeviri-yazarlık alanlarında, havacılık, lojistik, ticaret ve enerji sektörlerinde görebiliyoruz.

İlgili sektörlerin en çok istedikleri diller ise Arapça, Almanca, Fransızca, Çince ve Rusça. Söz konusu diller, İngilizcenin yerine ya da İngilizce yanında ikinci bir dil olarak istenebilmektedir. Sivil toplum kuruluşlarında en çok Arapça dili öne çıkmaktadır. Enerji ve ticaret sektörü için ise Çince, Rusça ve Almancanın öne çıktığını söyleyebiliriz. Aslında hangi yabancı dili öğrenmeniz gerektiğini meslek ve sektörünüz belirlemektedir.

Yazılım işiyle meşgul birine, İngilizce yetebilir ama başka bir yabancı dili öğrenmenin de katkısını iş yapmak istediği yere göre tespit edebilir. İngilizce dışında hangi yabancı dili öğrenmeniz gerektiğini şu sorulara sorarak ve yanıtlayarak anlayabilirsiniz:

  • Sektörde ve meslekte egemen olan dil ne?

  • Freelance işler için hangi diller ön plandadır?

  • Hangi ülkede iş yapacağım ve gideceğim ülkedeki ana dili konuşmak çok mu önemli?

  • İş alanımın genişlediği ülkeler ve diller nelerdir?

  • Akademik kariyer için hangi dil öğrenmeye daha uygundur?

Kariyer İçin Yabancı Dil Öğrenme Eğitimleri

Eğitim sürecinde karşılaştığınız yabancı dil eğitimi sizi tatmin etmemiş olabilir. Bu durumda dil öğrenmek ve kullanmak için kendi yol haritanızı belirleyerek yola çıkmalısınız. Kariyer, kişisel gelişim, iletişim kurmak ya da eğitim almak, elinizden ne geliyorsa bunu kullanmak zorunda olduğunuza ikna olun.

Kariyer için öne çıkmanıza yardımcı olan diller hakkında araştırmalar yapın ve ilgili dilin eğitimini alın. Kendi kendinize de dil öğrenebilirsiniz: fakat eğitim almak dil öğrenme sürecinizi daha düzenli hâle getirir. Kariyer alanında kendi dil yetkinliğinizi artırmak amacıyla sıfırdan İngilizce, iş İngilizcesi veya İngilizce konuşma eğitimi alabilirsiniz.

Akademik kariyere hazırlanmak için ise YDS kursu alarak sınavdan yüksek puanlar almayı hedefleyebilirsiniz. Ayrıca sektörde egemen olan ya da kariyerinize olumlu bir etki sunacak diğer diller için de yabancı dil eğitimleri sayfasına göz atabilirsiniz. 

Yeni Bir Dil Öğrenmek Nasıl Kariyere Yardımcı Olur?

Başta İngilizce olmak üzere ana dil dışında bir başka yabancı dil, kişinin kendi alanı dışında da farklı alanlarda çalışabilmesine önayak olur. Ayrıca mesleki gelişim açısından kişinin kendine bir yetkinlik kazandırmasına yardım eder. Yine farklı iş alanlarında çalışabilmenin bir ön şartı da ilgili yabancı dili konuşabilmek, yazabilmek ve kullanabilmektir. 

İngilizce Dışında Hangi Diller Kariyeri Olumlu Etkiler?

Bazı iş alanları ve sektörler için İngilizce yanında ikinci bir yabancı dil istenmektedir. Türkiye'deki iş alanları için konuşursak en çok Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça dili istenmektedir. Aslında hangi dili öğrenmeniz gerektiğini, iş alanınız ve sektörün egemen olduğu ülkelerdeki diller belirlemektedir. 

Yabancı Dil Eğitimleri Nelerdir?

Bir dili öğrenmeye yönelik yapılabilecek en ideal yollardan biri ilgili dilin eğitimini almaktır. Hedefinize ve dili geliştirmek istediğiniz seviyeye göre Sıfırdan İngilizce, C1 İngilizce ya da diğer dillerin seviye eğitimlerine Enstitü sayfasından göz atabilirsiniz. Önerimiz ise İngilizce dil eksikliklerinizi gidererek başka dillerin eğitimini almanızdır.

Küresel Fırsatlar, Bir yabancı dil öğrenmek, uluslararası ilişkiler ve iş olanaklarına erişimi kolaylaştırır, Dil yetenekleriniz ile multimedya şirketleri, devlet daireleri ve dış ilişkiler gibi birçok pozisyon ve sektör için rekabet avantajı kazanabilirsiniz, Geniş Düşünebilme Yetisi, Yeni bir dil öğrenmek, farklı kültürlere ve bakış açılarına erişim sağlar, Bu yetenek bireyin bulunduğu iş ortamında çeşitliliği ve farklılıkları daha iyi anlamasını, böylece daha etkili ve verimli çalışmasını sağlar, İletişim Yetenekleri, Farklı bir dilde yeterli iletişim kurabilme becerisi, iş yerindeki iletişim becerilerini de önemli ölçüde iyileştirir, İyi iletişim becerileri, bireyin iş ortamında daha etkili olmasını, iş ilişkilerini geliştirmesini ve daha fazla liderlik fırsatı bulmasını sağlar, Çok Kültürlü Bilinç, Yeni bir dil öğrenirken, aynı zamanda o dilin kültürünü de öğrenirsiniz, Bu, bireyin farklı kültürlerden kişilerle daha etkili bir şekilde çalışabilmesini sağlar ve küresel iş imkanlarına ulaşmasını kolaylaştırır, Problem Çözme Yetenekleri, Bir dil öğrenirken, yeni kelimeler ve gramatik yapıları hafızada tutmak için problem çözme yeteneklerini geliştirirsiniz, Problem çözme yetenekleri, işyerinde karşılaşılan zorlukları aşmak ve etkili çözümler bulmak için çok önemlidir, Dikkat ve Odaklanma, Bir dilde yetenekli olmak, sürekli pratik ve odaklanmayı gerektirir, Bu beceri, işyerinde detaylara dikkat etme ve görevlere odaklanma yeteneğini geliştirir, Hafıza ve Öğrenme Yetenekleri, Yeni bir dil öğrenmek, hafıza ve öğrenme yeteneklerini geliştirir, Bu yetenekler, yeni bilgileri hatırlama ve işyerinde hızlı ve sürekli öğrenmeyi gerektiren durumlarla başa çıkmak için önemlidir, Öz-güven, Bir dilde yetenekli olmanın verdiği özgüven, kişisel ve profesyonel yaşamda büyük bir fark yaratır, Özgüven, liderlik pozisyonları için gereklidir ve genellikle daha fazla iş imkanı ve terfi fırsatı demektir, Çalışma Disiplini, Bir dil öğrenmek, sabır ve disiplin gerektirir, Bu özellikler, işyerinde zaman yönetimi, öncelik belirleme ve verimli çalışma kabiliyeti ile doğrudan bağlantılıdır, Adaptasyon Yeteneği, Yeni bir dili ve kültürü kabul etmek, bir bireyin değişime uyum sağlama yeteneğini geliştirir, İş ortamında hızla değişen durumlara uyum sağlamak ve esnek olmak, kariyer gelişimi için çok önemlidir
yeni bir dil ingilizce öğrenmek sıfırdan ingilizce yabancı dil eğitimi yabancı dil öğrenme eğitimleri kariyer için yabancı dil
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu, sol üst köşesinde kırmızı ve sarı bir bayrak görünen bir fişli cihazın yakın çekim görüntüsüdür. Cihazın kendisi metal bir silindirdir ve üzerinde muhtemelen düğmeler veya anahtarlar bulunan gümüş bir nesne vardır. Sağ üst köşede, üzerinde sarı bir yıldız bulunan kırmızı bir işaret var. Metal silindir metal bir kabın içinde ve tüm fişli cihaz da bir hoparlörün üzerinde duruyor. Tüm bu bileşenler dikkatli bir şekilde düzenlenmiş ve odaklanarak eklenti cihazının ayrıntılı bir görüntüsünü veriyor.
Yabancı Dil Eğitimi

Yeni Bir Dil Öğrenmenin Detayları

19 Eylül 2019
Resmin ortasına beyaz bir bayrak üzerine kırmızı bir çalar saat yerleştirilmiştir. Saatin siyah bir kadranı ve biri on iki, diğeri altı rakamını gösteren iki gümüş ibresi vardır. Saatin kırmızısı beyaz arka plana karşı öne çıkarak canlı bir görüntü oluşturuyor. Saatin arkasında, bayrak tarafından kısmen engellenen siyah bir nesne yer almaktadır. Nesne düzgün kavisli bir şekle sahip ve hafif açılı. Genel resim, arka planda siyah bir nesne ile parlak kırmızı bir çalar saatten oluşuyor.
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dil Olarak Türkçe

20 Mayıs 2021
Başından rakamlar dökülen bir kadının yüzünün yakın çekimi gösterilir. Kadının ciddi bir ifadesi vardır; gözleri aşağıya bakmakta ve ağzı düz bir çizgi halindedir. Saçları geriye çekilmiş ve cildi bir ışık kaynağıyla aydınlatılmıştır. Sağ tarafında, üzerinde rakamlar kayan dijital bir ekran var. Rakamlar yüzünden yansıyıp kafasından aşağı doğru akıyor gibi görünüyor. Arka plan nötr bir gri ve görüntü solda kadının omzu ve sağda bir bilgisayar tarafından çerçevelenmiş.
Nedir?

Derin Öğrenme Nedir?

20 Ocak 2020
Bu görüntüde farklı renk ve dillerde birkaç etiket gösterilmektedir. Görüntünün ortasında beyaz metinli pembe ve yeşil bir etiket, sağ üst köşede ise beyaz metinli mavi bir konuşma balonu yer almaktadır. Görüntünün alt ortasında sarı bir etiket ve sol üst köşede siyah metinli yeşil bir etiket görülmektedir. Ayrıca, sol alt köşede mavi gökyüzünden çıkan beyaz bir duman ve sağ alt köşede beyaz harflerle pembe bir işaret var. Son olarak, görüntünün üst orta kısmında gökyüzünde bir jet görülüyor. Sonuç olarak, bu görselde farklı dillerde çeşitli etiketlerin yanı sıra başka unsurlar da yer alıyor.
Yabancı Dil Eğitimi

Başımızın Tatlı Belası: Dil Öğrenmek

22 Aralık 2020