Çoğu üniversiteli genç, yeni mezun veya diğer öğrenciler yaşamlarında kendilerine şu soruyu sormuştur; “Okul bitince ben ne olacağım, nerede çalışacağım, nerede iş bulacağım?”. Bu tarz sorular genellikle öğrenci ve yeni mezun dönemlerinde bireylerin kendilerine sordukları sorulardır. Okunulan bölümle ilgili çalışılıp çalışılmayacağına karar verme, başka bir bölüm okuma, yüksek lisans yapma vb. bir sürü düşünce zihinlerimizi alt üst eder. Kariyer yolculuğuna atacağımız adım ülkemizde çoğu genç için oldukça sancılı geçmektedir.
Peki, nedir bu kariyer? Kariyer; bir meslek üzerinde zaman ve çalışmayla birlikte kazanılan aşama, uzmanlık veya başarıdır. Akademik kariyer de bu kariyer sürecinin içinde yer alır. Akademik kariyer üniversitede öğrencilik yıllarında çoğu öğrencinin hayal ettiği ve kariyer yolculuğuna başlamak istediği bir alandır. Akademisyen olmak, bilimle ilgilenmek, araştırma yapmak, bilimsel makale yazmak vb. aşamaları gerçekleştirmek üniversitede öğrencileri cezbetmektedir
Akademik kariyer ile akademisyen olmak mümkündür. Akademisyen ise uzmanı olduğu konularda araştırma yapan, bilimsel çalışmalarda bulunan ve alanı ile ilgili öğretim faaliyetlerini gerçekleştiren kişilere denir. Öğretim üyesi veya öğretim elemanı olarak da adlandırılır. Bu yazıda akademik kariyer hakkında bilgi sahibi olacaksınız.
Akademik kariyer yapmak, üniversite okuyan çoğu kişiyi cezbeden bir konudur. Akademisyen olmak, toplum tarafından saygı değer bir meslek olarak görülmektedir. Akademisyenlik; üniversite ve buna benzeyen yükseköğrenim kurumlarında uzman olmak ve uzmanı olduğu alanda çalımalar yapmak, bilimsel makale yazmak, bilimsel çalışmalarda bulunmak, sürekli bir gelişim ve öğrenme ihtiyacı içerisinde olmak demektir. Peki, akademik kariyer nasıl yapılır? Aşamalı olarak inceleyelim;
Üniversitelerin lisans bölümünden mezun olmak gerekir. Yüksek lisans yapmak gerekir. Yüksek lisans yapmak içinde bazı aşamalar bulunur. Akademik bir yolculuğa çıkmak isteyen kişiler tezli yüksek lisans yapması gerekir. Tezsiz yüksek lisans yapan kişiler bu yolculuğa devam edemezler. Yüksek lisans yapmak için ALES sınavı girilmesi gerekir. Bu sınavdan en az 55 puan alınması gerekir. Üniversiteye göre değişiklik göstermektedir. Kimi üniversiteler 70 puan istemektedir.
Yabancı dil puanı, genel not ortalaması, mülakat, CV, yüksek lisans referans mektubu istenmektedir. Eğer özel bir üniversitede yüksek lisans yapmak istiyorsanız üniversitenin belirlediği ücreti ödemek zorundasınız. Özel üniversitelerde yüksek lisans ücreti üniversiteye ve bölüme göre değişiklik göstermekle beraber 6.000-70.000 TL arasında değişmektedir.
Yüksek lisans eğitimini başarı ile tamamlayıp doktora programına başvurulması gerekir. Doktora programlarına başvurmak için üniversitelerin yayınladığı ilanları takip etmek gerekir. Doktora programları ders dönemi ve tez dönemi ile birlikte toplam 4 ile 6 yıl arasında değişmektedir. Akademik kariyer yapmak için yüksek lisans ve doktora yapmak şarttır. Üniversiteler ihtiyaçları doğrultusunda yıl içerisinde akademik kadro ilanları yayınlarlar.
Bu ilanlar içerisinde akademisyenin sahip olması gereken özelliklerde yüksek lisans yapıyor veya yapmış olmak diye belirtilir. Akademik kadro için örnek vermek gerekirse; “Sosyoloji bölümünden mezun olmuş, Sosyoloji alanında yüksek lisans yapmış veya yapıyor olmak, ALES’ten en az 70 puan almak, YDS’den en az 50 puan almak” gibi şartlar belirtilir. Belirtilen bu şartlar ve diğer şartlara uygun bireyler başvuruda bulunur. Başvuruda bulunan kişinin aşamaları geçmesi gerekir. Aşamaları geçen kişiler akademik kadroya dahil olur. Daha sonra mesleki kıdeminize göre diğer unvanlara da başvurularda bulunabilir.
Akademisyenlerin kademelerine ve unvanlarına göre sorumlulukları değişmektedir. Ancak hangi kademe ve unvandan olursa olsun hepsinin ortak sahip olduğu sorumluluklar bulunmaktadır. Bu sorumluluklar;
Akademik Kariyer Nedir?
Kariyer süreci içerisinde adlandırılır. Bu kariyer sürecinde amaç akademisyen olmaktır. Akademik kariyerde akademisyen olup bilimle ilgilenmek, araştırma yapmak, bilimsel makale yazmak, sürekli öğrenme durumunda olmaktır.
Akademik Kariyer Nasıl Yapılır?
İlk önce lisans eğitimi bitirilmelidir. Ardından yüksek lisans yapılması gerekir bunun için YDS ve ALES sınavlarından yeterli puan alıp diğer gereklilikler yerine getirilmelidir. Ardından doktora programına başvurulmalı ve üniversitelerin akademik kadro ilanları takip edilerek akademisyen olarak başlanmalı.
Akademik Kariyer Planlayanlar Hangi Niteliklere Sahip Olmalıdır?
Yoğun çalışma temposuna ayak uydurabilme ve disiplinler arası çalışabilmeli. Eleştirel ve farklı düşünsel yaklaşımlara sahip olmalı. Sürekli kendini geliştirebilmeli.