AnasayfaBlogYeni Bir Dil Nasıl Hızlı Öğrenilir?
Yabancı Dil Eğitimi

Yeni Bir Dil Nasıl Hızlı Öğrenilir?

09 Kasım 2021
Bu, gözlük takan ve gülümseyen bir kadının fotoğrafı. Üzerinde beyaz bir gömlek var ve saçları arkaya doğru toplanmış. Gözleri memnun bir ifadeyle kapalı. Arka planda klavyeli mavi bir dizüstü bilgisayar, iki defter ve içinde kalem ve kurşun kalem olan bir kalem kutusu var. Beyaz zemin üzerinde mavi bir metin de var. Kadının gözlerine yakından bakıldığında koyu renk kirpikleri, göğsüne yakından bakıldığında ise gömleğinin detayları görülüyor. Kadın mutlu ve kaygısız görünüyor, gülümsemesi yüzünü aydınlatıyor.
StratejiAçıklamasıEk Bilgi
Dili hayatınıza dahil etmekÖğrenmek istediğiniz dil, telefonunuzun, şarkılarınızın, izlediğiniz dizi filmlerin dili olmalıdır.Günlük yaşantınızın bir parçası haline getirilen dil, öğrenilmesi daha kolay olacaktır.
Şarkı sözü çevirmekÖğrenmek istediğiniz dildeki şarkıları dinleyerek ve çevirerek kelime dağarcığınızı geliştirebilirsiniz.Dinlediğiniz ve çevirdiğiniz şarkı sözlerinden, hangi kelimelerin sıkça kullanıldığını öğrenebilirsiniz.
100 kelime ezberlemekGünde 400 kelime kullanılır. Bu nedenle bir yabancı dilde en çok kullanılan 100 kelimeyi ezberlemek iyi bir başlangıç olacaktır.Bu kelimeler temel iletişim becerinizi geliştirecek ve cümle oluşturma yeteneğinizi arttıracaktır.
Dilinizi geliştirecek materyaller izlemekÖğrenilmek istenen dilde filmler, diziler ve animasyonlar izleyerek dilin aksanını, ritmini ve kullanımını anlamada yardımcı olur.Dilin doğru telaffuzu ve aksanı açısından özellikle yerel içeriklere odaklanmak yararlı olabilir.
Bir dil öğrenme uygulaması kullanmakGünümüzde birçok yabancı dil öğrenme uygulaması bulunmaktadır.Bu tür uygulamalar her düzeyde dili öğrenmeyi kolaylaştırır ve çoğu durumda kelime dağarcığını geliştirir.
Kendi kendine pratik yapmakİstenilen dilde düşünmek, kendinize o dilde konuşmak ve hatta o dilde günlük yazmak, yeni bir dil öğrenirken oldukça yardımcı olabilir.Dilinizi günlük yaşantınıza dahil ederek, öğrenme sürecini daha ilginç ve etkili hale getirebilirsiniz.
Bir kelime defteri tutmakBir kelime defteri, yeni öğrenilen kelimeleri ve ifadeleri track etmek için yararlı bir araç olabilir.Daha sonra geri dönüp tekrar etmek ve hatırlamak için, defterinize düzenli olarak yeni kelimeler ekleyin.
Sosyal çevreye dahil olmakDil bilgisini içselleştirmek için, o dili konuşan insanlarla sosyalleşmeye çalışın.Bir dilin anadili olarak konuşulduğu bir ülkeye seyahat etmek ideal olsa da, online dil değişim partnerleri veya yerel dil kulüpleri de yararlı olabilir.
Dil öğrenme kurslarına katılmakBir dil kursu, öğrenme sürecini hızlandırabilir ve dil yeteneklerinizi geliştirmenizi sağlar.Çevrimiçi kurslar, öğrenmek istediğiniz dili her yerde ve her zaman pratik yapmanızı sağlar.
Sabır ve tutarlılıkDil öğrenme, zaman alır ve sürekli pratik gerektirir. Sabırlı olun ve düzenli olarak pratik yapmaya devam edin.Her gün biraz zaman ayırarak ve yeni öğrendiklerinizi tekrar ederek, yeni bir dil öğrenme sürecini hızlandırabilirsiniz.

Yeni başlangıçlar her zaman zordur. Ancak ilk adımı attıktan sonra devamı bir şekilde gelecektir. Yeter ki siz o ilk adımı atacak cesareti gösterin. Yeni bir dil öğrenmek de aynı şekildedir. Tamamen başka bir kültüre dair bilgi ediniyorsunuz. Bu serüven aslında heyecan verici. Özellikle de öğrenmek istediğiniz yabancı dile ilginiz varsa. Her dil aslında birbirinden eşsizdir. Evet tabi ki benzer yönleri de oluyor. Örneğin İngilizce ve Almanca gerek gramer olsun gerek bazı kelimeler olsun birbirine benziyor. Ancak her dil yeni bir hikayedir. Siz de yeni bir dil öğrenerek yeni bir hikâyeye başlamış oluyorsunuz. Yabancı dil öğrenmenin şöyle bir kolaylığı var. örneğin siz ilk olarak ingilizce eğitimi aldınız. böylece ingilizceyi tamamen öğrendiniz. sonrasında almanca öğrenmeye karar verdiniz ve almanca eğitimi aldınız. ingilizceden daha kolay bir şekilde almanca öğreneceksiniz. özellikle böyle birbirine benzeyen dillerde öğrenmek daha da kolay. tabi ki birçok farkı var ama benzerlikleri de var. bu benzerlikler sizin öğrenmenizi hızlandıracak. kelimeleri birbiri ile bağdaştırmaya başlayacaksınız.

Yeni Bir Dili Hızlıca Öğrenme Yolları

Yeni bir şeylere başladığımızda bazen hemen tamamıyla öğrenmek isteyebiliriz. Veyahut öğrenmek için yeterince vaktimiz olmayabilir. Bu yüzden de acele etmemiz gerekebilir. Sebep ne olursa olsun hızlıca bir şeyler öğrenmek de mümkün. Örneğin 3 ayda da bir dili öğrenebilirsiniz. Belki 6 ayda öğrendiğiniz kadar sağlam ve iyi olmaz. Ancak bu sizin öğrendiğiniz gerçeğini değiştirmez. Zaten bir kere öğrendikten sonra üstüne bilgi eklemek daha kolay olacaktır. Ve tabi ki aslında öğrenmek hiçbir zaman bitmeyecektir. Türkçe üzerinden düşünürsek her yeni gün yeni bir bilgi edinebiliyoruz. Bir kelimenin anlamını veya nerede kullanılabileceğini öğrenebiliyoruz.

Çabucak yeni bir dil öğrenme konusuna geri dönelim. Yeni bir dili hızlıca öğrenmek için yapabileceğiniz birkaç adım önereceğim.

1 - O dili hayatınızın her alanına dahil etmek

Evet doğru duydunuz. O dil sizin hayatınıza tamamen nüfuz edecek. Telefonunuzun, şarkılarınızın, izlediğiniz dizi filmlerin dili öğrenmek istediğiniz yabancı dil olacak. O kadar çok karşınıza çıkacak ki dil ister istemez aşina olacaksınız. Özellikle telefon bu açıdan çok önemli. Şu an tamamen teknoloji çağındayız ve telefonlar elimizden düşmüyor. Telefonda neyin nerede olduğunu da çoğumuz ezbere biliyor. Başka bir dil olması aslında fark etmiyor yani. Siz zaten ezbere biliyorsunuz yerini. Telefon dilini değiştirdiğinizde bunu anlayacaksınız aslında. Mesela ayarlara girmek istiyorsunuz. Orada ayarlar yazdığını zaten biliyorsunuz. Ama şimdi başka bir dilde ayarlar yazacak. Hemen beyniniz ikisini birbiri ile bağdaştıracak. Bu sayede kelime dağarcığınız da gittikçe gelişecek.

2 - Şarkı sözü çevirmek

Şarkılar genelde hayatımızın her yerinde. Gittiğimiz kafede, trafikteyken kulaklığımızda ve sokaklarda. Elinizden geldiğince hangi dili öğreniyorsanız o dilin şarkılarını dinlemelisiniz. Hızlı bir şekilde yabancı dil öğrenmek istiyorsanız her fırsatı değerlendirmelisiniz. Yani müzik dinlerken bile aslında beyninizi o dile yönlendirin. Tabi sadece dinlerseniz kulak aşinalığınız olur. Asıl yapmanız gereken kısım devamında. Şarkının kendi dilindeki sözlerini yazacaksınız. Sonrasında Türkçe veya İngilizce olarak çevireceksiniz. Ki İngilizceniz fena değilse kesinlikle İngilizce çevirmenizi tavsiye ederim. Hem İngilizceniz tekrar pekişir hem de benzerlikler varsa öğrenmenizi kolaylaştırır. Son olarak da iki dili yan yana koyacaksınız. Dinlerken sesli söylediniz mi daha ne olsun zaten. Hem duymuş hem görmüş hem de söylemiş olacaksınız. Alabileceğiniz en iyi verimlerden birisi yani.

3 - En çok kullanılan 100 kelimeyi ezberleme

Araştırmalara göre günde 400 kelime kullanıyoruz. Evet bunu kendi ana dilimizde yapıyoruz. Yıllar boyu öğrendiğimiz ve en iyi bildiğimiz dilde. Şimdi hiç bilmediğiniz bir yabancı dilde 100 kelime öğrendiğinizi düşünün. Ana dilinizde konuştuğunuz kelime sayısının dörtte biri bu. Aslında böyle bakınca ne kadar yüksek bir oran değil mi? İnanın yapması da oldukça kolay. Bu 100 kelimenin içerisinde isim, sıfat, yüklem gibi birçok kelime grubu yer alacak. Size iletişim kurmanız için temel olan kelimeleri verecek yani. Bu sayede basit şekilde cümle kurmayı da öğreneceksiniz. Bu arada daha yeni öğrenmeye başladığınız bir dilden bahsediyoruz. O seviyedeyken cümle kurabilmek sizin özgüven ve motivasyonunuzu da arttıracak yani. Daha yeni başlamışken bir bakıyorsunuz cümle bile kuruyorsunuz. Evet belki gramer düzgün olmayacak. Ekleri kullanmadan cümle kuracaksınız. Ama ne fark eder ki. Siz yeni başlamışken kimse sizden mükemmeliyet beklemeyecek. Aksine vay be ne kadar da hızlı öğrenmişsin diyecekler. Yani aradan övgüleri de toplamış olacaksınız.

4 - O dile ait bir şeyler izlemek

Film olabilir, dizi olabilir, animasyon olabilir. Canınız ne izlemek istiyorsa, tamamen sizin tercihinize kalmış. Yeter ki öğrenmeye başladığınız dile ait olsun. Bu konuda benim tavsiyem çizgi filmlerden yana olacaktır. Çünkü sonuçta çizgi filmler çocuklar için yapılıyor. Çocukların da dil bilgisi seviyeleri çok fazla değil. O yüzden çizgi filmlerde her şey basitçe anlatılıyor. Aynı zamanda çoğunda hareketler ile de destekleniyor. Bazen kelimeyi hiç anlamasanız bile izleyerek anlamını çıkarabiliyorsunuz. Bir de bu konu hakkında başka bir tavsiyem altyazı kullanın. Örneğin İngilizce bir video izleyecekseniz, İngilizce altyazı kullanın. Yani hem İngilizceyi duyun hem de görün. Bu sayede kelimelerin nasıl telaffuz edildiğini de görmüş olursunuz. Hatta çok iyi bildiğiniz bir film varsa o filmin orijinalini izlemenizi tavsiye ederim. Zaten replikleri hatırlayacağınız için anlamanız daha kolay olacaktır.

5 - O dile ait kitap okumak

Bu konuda da öncelikli tavsiyem çocuk kitapları. Çocuklarla ilgili olan her şey sizin için mantıklı olacaktır. Çünkü o öğreneceğiniz dili çocuklar gibi konuşmaya başlayacaksınız. Yani başlangıç seviyesinde. Belki başta kelimelerin altına anlamlarını yazarak ilerlersiniz. Sonra bir bakmışsınız kelimelerin anlamlarını yazmanıza gerek kalmıyor. Çocuk kitapları da kelime ve gramer açısından basittirler. Bu da başlangıç seviyesinde dile alışmanızı ve çalışmanızı kolaylaştırır.

6 - Eğitim almak

Tabi eğitim almak bir dili kaliteli bir şekilde öğrenmek için mükemmel bir yoldur. İster bir kurs yerine giderek ister evden eğitim alabilirsiniz. Günümüzde online eğitimler oldukça popüler. Enstitü de yabancı dil eğitimi veren kurumlardan birisi. Üstelik verdiği eğitimler de gerçekten kaliteli. Eğitim sonunda da gerekli notu alırsanız sertifika alabiliyorsunuz. Yabancı dil eğitimi konusunda da seçenekler bol. Enstitünün verdiği bazı yabancı dil eğitimleri şu şekildedir: İngilizce Eğitimi, Rusça Eğitimi, Korece Eğitimi, Fransızca Eğitimi, İspanyolca Eğitimi, Japonca Eğitimi, Almanca Eğitimi, İtalyanca Eğitimi. İstediğiniz eğitimi seçerek yabancı dil öğrenmeye hemen başlayabilirsiniz. Alanında uzman eğitmenlerden oturduğunuz yerden eğitim alabilirsiniz. Hem de çok kolay bir şekilde.

Dili hayatınıza dahil etmek, Öğrenmek istediğiniz dil, telefonunuzun, şarkılarınızın, izlediğiniz dizi filmlerin dili olmalıdır, Günlük yaşantınızın bir parçası haline getirilen dil, öğrenilmesi daha kolay olacaktır, Şarkı sözü çevirmek, Öğrenmek istediğiniz dildeki şarkıları dinleyerek ve çevirerek kelime dağarcığınızı geliştirebilirsiniz, Dinlediğiniz ve çevirdiğiniz şarkı sözlerinden, hangi kelimelerin sıkça kullanıldığını öğrenebilirsiniz, 100 kelime ezberlemek, Günde 400 kelime kullanılır Bu nedenle bir yabancı dilde en çok kullanılan 100 kelimeyi ezberlemek iyi bir başlangıç olacaktır, Bu kelimeler temel iletişim becerinizi geliştirecek ve cümle oluşturma yeteneğinizi arttıracaktır, Dilinizi geliştirecek materyaller izlemek, Öğrenilmek istenen dilde filmler, diziler ve animasyonlar izleyerek dilin aksanını, ritmini ve kullanımını anlamada yardımcı olur, Dilin doğru telaffuzu ve aksanı açısından özellikle yerel içeriklere odaklanmak yararlı olabilir, Bir dil öğrenme uygulaması kullanmak, Günümüzde birçok yabancı dil öğrenme uygulaması bulunmaktadır, Bu tür uygulamalar her düzeyde dili öğrenmeyi kolaylaştırır ve çoğu durumda kelime dağarcığını geliştirir, Kendi kendine pratik yapmak, İstenilen dilde düşünmek, kendinize o dilde konuşmak ve hatta o dilde günlük yazmak, yeni bir dil öğrenirken oldukça yardımcı olabilir, Dilinizi günlük yaşantınıza dahil ederek, öğrenme sürecini daha ilginç ve etkili hale getirebilirsiniz, Bir kelime defteri tutmak, Bir kelime defteri, yeni öğrenilen kelimeleri ve ifadeleri track etmek için yararlı bir araç olabilir, Daha sonra geri dönüp tekrar etmek ve hatırlamak için, defterinize düzenli olarak yeni kelimeler ekleyin, Sosyal çevreye dahil olmak, Dil bilgisini içselleştirmek için, o dili konuşan insanlarla sosyalleşmeye çalışın, Bir dilin anadili olarak konuşulduğu bir ülkeye seyahat etmek ideal olsa da, online dil değişim partnerleri veya yerel dil kulüpleri de yararlı olabilir, Dil öğrenme kurslarına katılmak, Bir dil kursu, öğrenme sürecini hızlandırabilir ve dil yeteneklerinizi geliştirmenizi sağlar, Çevrimiçi kurslar, öğrenmek istediğiniz dili her yerde ve her zaman pratik yapmanızı sağlar, Sabır ve tutarlılık, Dil öğrenme, zaman alır ve sürekli pratik gerektirir Sabırlı olun ve düzenli olarak pratik yapmaya devam edin, Her gün biraz zaman ayırarak ve yeni öğrendiklerinizi tekrar ederek, yeni bir dil öğrenme sürecini hızlandırabilirsiniz
yeni bir dil öğrenmek yeni bir dili hızlıca öğrenmek yeni bir dil nasıl hızlı bir şekilde öğrenilir almanca rusça ingilizce fransızca italyanca ispanyolca yabancı dil yabancı dil öğrenmek korece japonca çince
Gül Yücel
Gül Yücel
Blog Yazarı

2000 yılında Almanya’da doğdu. Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama bölümü öğrencisi. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi AÖF Radyo ve Televizyon Programcılığı bitirdi. Daha 17’yim adında bir kitap yazdı ve kitabı 2019 yılında basıldı. Şimdi de İstanbul İşletme Enstitüsü’nde yazılar yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görselde kollarını kavuşturmuş, kendinden emin ve özgüvenli bir tavır sergileyen bir kadın tasvir edilmiştir. İspanyolca Kursu A2, dili orta seviyede öğrenmek için harika bir yoldur. İspanyolca gramer, telaffuz ve kelime bilgisinin tüm temellerini açık ve anlaşılması kolay bir şekilde öğretir. Kursun ses ve video dosyaları, öğrencilerin pratik yapmalarına ve İspanyolca konuşma becerilerinde güven kazanmalarına olanak tanır. Ayrıca, kurs öğretilen kavramları pekiştirmeye yardımcı olan interaktif alıştırmalar da içermektedir. Bu kurs sayesinde öğrenciler, İspanyolca konuşan kişilerle etkili bir şekilde iletişim kurmalarına yardımcı olacak güçlü bir İspanyolca temeli oluşturabilirler. Ayrıca, kursun çevrimiçi eğitmeni öğrencilere kişiselleştirilmiş tavsiye ve geri bildirim sağlamak için hazırdır. Bu kurs, orta seviyede İspanyolca öğrenmek için ideal bir yoldur.
5
(3)

İspanyolca Kursu (A2)

12 Konu5 Saat
Çağla AlperÇağla Alper
1257524
Bu resimde, muhtemelen Alman eğitimini temsil eden bir bayrak üzerinde oyuncak bir uçak görülüyor. Bayrak, kursun zorluk seviyesini simgeleyen kırmızı ve siyah renktedir ve üzerindeki sayı B1-B2 seviyesini göstermektedir. Oyuncak uçağın yakın çekimi eğitim temasını daha da vurguluyor. Genel olarak, bu resim yoğun ama ödüllendirici bir deneyim fikrini aktarıyor.
5
(16)

Almanca Eğitimi (B1-B2)

10 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1249524