AnasayfaBlogAlmanca Öğrenmek Zor Mu? Dizi ve Eğitim Önerileri
Almanca Öğreniyorum

Almanca Öğrenmek Zor Mu? Dizi ve Eğitim Önerileri

01 Mart 2022
Gözlüklü ve pembe gömlekli bir kadın bir bayrağın önünde durmuş gülümsüyor. Yüzü kameraya odaklanmıştır ve gözleri lenslerin arkasından görülebilmektedir. Yüzünde parlak bir ifade var. Yanında bir bilgisayar ekranında bir ızgara görüntüsü var. Arka planda beyaz zemin üzerinde siyah bir kuş görülüyor. Görüntünün sol tarafında, üzerinde siyah ve kırmızı çizgiler olan küçük beyaz bir kare görülüyor. Kadının boynu ön planda, yakın plandadır. Görüntü yüksek bir açıdan çekilmiş ve iyi aydınlatılmış.

Almanca öğrenmesi zor bir dil değil. Almanca öğrenmenin tek yolu yok. İster online eğitim ister yüz yüze kurslar aracılığı ile ders alabilir, kitaplardan faydalanabilir veya uygulamaları kullanabilirsiniz.

Öğrenme sürecinde yapılanları; her gün düzenli bir şekilde uygulamak önemlidir. Alıştırma yaparken birinin sizi düzeltmesi her zaman daha iyidir. Öğretmenlerin öğrencilerine yüksek sesle okuma yaptırması örnek verilebilir. Almanca öğretmeninin, eğitmenin dilbilgisi kurallarını gözden geçirmesi, yazarken veya konuşurken öğrenciyi kontrol etmesi de öğrenme sürecinde etkilidir. 

Kolay YönlerZor Yönler
Alfabenin benzerliği: Almanca ve Türkçe, Latin alfabesini kullanır.Cinsiyet sistemi: Almanca'da üç cinsiyet vardır: eril (der), dişi (die) ve nötr (das).
İngilizce ve Türkçe'den gelen bazı ortak kökenli kelimelerÇekim ekleri: İsimler, sıfatlar ve fiiller çeşitli eklerle çekimlenir.
Türkçeye benzer sözcük yapısı: Almanca'da bileşik kelimeler yaygındır, Türkçede olduğu gibi.Dört vaka sistemi: Nominatif, akkusativ, dativ ve genitiv vakaları mevcuttur.
Dilbilgisi kurallarının tutarlılığı: Almanca dilbilgisi kuralları genellikle düzenli ve tutarlıdır.Sözcük sırası: Almanca cümle yapısı, özellikle yardımcı fiiller ve geçişli fiillerle daha karmaşıktır.
Almanca konuşulan ülkelerle yoğun ekonomik ve sosyal ilişkilerSesli harflerin telaffuzu: Bazı sesli harfler ve ünlü kombinasyonları Türkçe'dekilerden farklıdır.
İnternet, dil öğrenme uygulamaları ve çevrimiçi kaynakların bol olmasıSesli ve sessiz harf uyumu: Bazı sessiz harfler ve ünsüz kombinasyonları zor olabilir.

Almanca Öğrenmek Zor Mu? Kolay Mı?

Herhangi bir yabancı dil öğrenmek, yapılması zor şeylerden biridir. Bu süreç zaman zaman sinir bozucu da olabilir ancak doğru araçlara ve kaynaklara sahipseniz, işler çok daha kolaylaşacaktır. 

Yetişkin bireyler olarak yeni bir dil öğrenmek için çaba sarf etmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Gayret gösterdikten sonraki süreçte Almancanın iddia edildiği kadar zor bir dil olmadığını göreceksiniz. Kolay öğrenme yönteminizi keşfetmek de dil öğrenme sürecini kolaylaştıran etkenlerden biridir.

Almanca öğrenmek zor çünkü emek vermek gerekiyor. Almancayı en iyi şekilde konuşmak istiyorsanız; zamana ve sabra ihtiyacınız olacak. Bu durum sadece Almanca için değil, öğrenilen bütün yeni yabancı dil için geçerlidir. 

Almancayı arkadaş canlısı dil olarak değerlendirmek mümkündür. Dilbilgisi olarak değerlendirildiğinde ve Latince veya Fransızca gibi diğer dillerle karşılaştırıldığında, öğrenmesi oldukça kolaydır. Telaffuzu da oldukça basittir. İngilizce ile karşılaştırıldığında kelime dağarcığının çok geniş olması sorun teşkil edebilir. 

Almancayı en iyi şekilde öğrenmek istiyorsanız zaman ayırmanız gerekecek. Çaba göstermeye istekliyseniz ya da şöyle diyelim; gösterdiğiniz çaba ile dile yeterince yetkin olmanız doğru orantılıdır. Kazandığınız her yetkinlikle birlikte kendinize olan güveniniz hızla artacak ve kısa bir süre için anadil düzeyinde Almanca öğrenmiş gibi hissedeceksiniz.

Almanca öğrenmek tam anlamıyla zor değil. Birçok yazım kuralına sahip bir dildir. İspanyolcaya oranla çok kolay olmasa da yine de kolaydır. Almanca öğrenmenin de kendine has avantajları vardır. Dil bilgisi ve cümle yapısı açısından İngilizce ile çok yakından ilişkilidir. Almanlar kelimelerdeki her harfi telaffuz eder.



Almancayı düzgün bir şekilde öğrenmek için alfabesini ve gramerini bilmeniz gerekir. Bir dili akıcı şekilde konuşmak için ortalama 2-3 yıl eğitim almanız gerekir. Bu süre yaşadığınız yere, gösterdiğiniz çabaya ve öğrenme becerilerinize göre değişiklik gösterecektir.

ÖneriNedenSonuç
Almanca öğrenme için belirli bir amaç belirlemekBelirli bir amacınız olduğunda, bu dili öğrenmek için motivasyon ve odaklamayı artırır.Almanca öğrenme süreci daha verimli hale gelir.
Günlük olarak Almanca çalışmakDil becerilerini geliştirmek için düzenli pratik önemlidir.Almanca becerileri yavaşça ama sürekli bir şekilde ilerler.
Almanca kitap okumakOkumak, yeni kelime bilgisini genişletir ve dilin kullanımını anlamayı sağlar.Daha fazla kelime bilgisi ve dil hakkında daha geniş bir anlayış ile daha yüksek bir beceri seviyesine ulaşılır.
Kelime kartları oluşturmakKelime kartları, hafızayı güçlendiren ve kelime dağarcığını genişleten önemli bir araçtır.Daha fazla kelime bilgisine sahip olunur ve dil anlama ve konuşma becerisi geliştirilir.
Uzun ifadeler üzerinde yoğunlaşmakUzun ifadeler, dilin bağlamı ve yapısı üzerinde daha zengin bir bilgi sağlar.Daha doğal ve akıcı bir şekilde Almanca konuşabilme yetenekleri geliştirilir.
Almanca konuşabilen bir kişi bulmakAlmanca konuşabilen bir kişi ile pratik yapmanız dil yeteneklerinizi hızla geliştirecektir.Almanca konuşma ve anlama becerisi geliştirilmiş olur.
Almanca diziler izlemekDizi izlemek, Almanca dinleme becerilerini geliştirir ve aynı zamanda eğlencelidir.Daha iyi dinleme becerilerine sahip olarak Almancanız ilerler.
Almanca kursuna katılmakKurslar, öğrenmeyi ve pratik yapmayı hızlandırır.Kısa sürede Almanca yetenekleri geliştirilmiş olur.
Youtube gibi sosyal medya platformlarındaki Almanca derslerini takip etmekYoutube derslerini takip etmek çeşitli bilgiler ve pratik dili hızlı bir şekilde öğrenmenizi sağlar.Kısa bir sürede Almanca dil yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz.
Almancayı düzenli olarak okuma ve yazmaDil becerilerini geliştiren iki temel pratiktir.Gelişmiş okuma ve yazma becerileri, genel Almanca yeteneklerini artıracaktır.

Almancayı Sıfırdan Öğrenmek

Almancayı sıfırdan öğrenmek ilk başta zor gelebilir, bu sizi korkutmasın. Her gün düzenli olarak 15-30 dakika harcıyorsanız öğrenmeniz çok uzun sürmez ve Almanca çok daha kolay hale gelir. Unutulmaması gereken ve yabancı dil öğrenme sürecinin mottosu şu olmalıdır: Öğrenmeye başlamak için asla çok geç ya da çok erken değildir. 

Almancayı sıfırdan öğrenmek istiyorsanız; öğrenmek ve pratik yapmak için biraz zaman harcamanız gerekir. Dil öğrenmeyi görev olarak kabul etmek ve görev bilincinde olmak önemlidir. Her gün bu göreve ne kadar zaman ayırdığınız, dil öğrenmeye ve dile zaman ayırmaya ne kadar istekli olduğunuza bağlı süre değişiklik gösterecektir. Birkaç ay, hatta yıllar alabilir. Herhangi bir bireyin Almanca dilindeki becerilerinin gelişmesi için ne kadar zamana ihtiyaç duyacağı dil öğrenme becerileri ile de doğru orantılıdır. 

Hayatın pek çok alanında olduğu gibi emek harcanan Almanca da kolaylaşacaktır. Yazının başlığına cevap vermek gerekirse Almanca öğrenmek zor değildir. Ne kadar sürede ve hangi düzeyde öğreneceğiniz; isteğinize, azminize ve çabanıza bağlıdır. 

Almanca Öğrenmek İçin Öneriler

“Almanca öğrenmek zor mu?” sorusunun cevabı pek tabi kişiden kişiye değişiklik gösterecektir. Almanca öğrenme sürecinizi kolaylaştıracak ve hızlandıracak; dil öğrenmeye başlamanıza yardımcı olacak birkaç öneri:

  • Almancayı ne için öğrenmek istediğinizi belirleyin ve ona göre çalışma programı hazırlayın. 

  • Günlük ve istikrarlı çalışın. Dile çalıştığınız vakit her gün eşit ya da yakın olsun. Bir gün 3 saat ertesi gün çalışmamak yerine her gün 1 saat çalışmak gibi. 

  • Almanca kitaplar alın. Basit hikaye kitapları okuyarak başlayın. Bilmediğiniz kelimelerde sözlüğe bakın. 

  • Kelime kartları oluşturun. Bilmediğiniz kelimeleri okurken ve/veya yazarken dinlemeye başlayın. Önce sık kullanılan Almanca kelimeleri öğrenmeye çalışın. 

  • Tek tek kelimeler yerine daha uzun ifadeler üzerinde daha fazla yoğunlaşın. Önce cümleleri öğrenmeye çalışın. 

  • Almanca öğrenme materyali içeren kütüphaneleri ve kitapçıları ziyaret edin. Seviyenize en uygun olanı seçin. 

  • Almancayı akıcı bir şekilde konuşabilen birini bulun, mümkünse ders alın ya da pratik yapıp yapamayacağınızı sorun.

  • Almanca diziler izleyin.

  • Online ya da yüz yüze bütçenize uygun Almanca kursuna katılın. 

  • Youtube gibi sosyal medya platformlarındaki dersler de bu süreçte fayda sağlayacaktır.

  • Dualingo gibi ücretsiz dil öğrenme uygulamalarından faydalanın. 

  • Ayrıca Almanya’nın uluslararası medya kuruluşu olan Deutsche Welle sitesinde de Almanca öğrenmenize yardımcı olacak pratikler var. Göz atmakta fayda var. 

  • Grameri, kelimeleri ve konuşma pratiklerini eşit düzeyde; birlikte öğrenmeye gayret gösterin. 

Özetlemek gerekirse Almanca öğrenmek korkulacak bir şey değildir. Bir kez başladığınızda, temel bilgilere sahip olduğunuzda ve her öğrendiğiniz yeni şeyle Almanca öğrenmeniz kolaylaşacaktır. Unutulmaması gereken bütün dillerde olduğu gibi Almancanın da emek ve istikrar istediğidir. İnternetteki bilgilerden faydalanırken önemli olan, dikkat edilmesi gereken doğru kaynağa ulaşmak.

Almanca Öğrenmek İçin Adımlar

Almanca günümüzde oldukça popüler yabancı dillerden biridir. Hatta İngilizceden sonra geliyor denilebilir. Birçok ülkede ana dil olarak kullanılır. Örneğin Almanya ve Avusturya. Bazı ülkelerde de yarı yarıya Almanca konuşulmaktadır. Dolayısıyla kullanıldığı ülke sayısı da az değildir. Popülerliği biraz da buradan gelmektedir. Almanca öğrenmesi çok kolay bir dil değildir. İngilizce bilenler için benzer kelimeler vardır. Bu benzerlikleri kullanarak biraz kolaylık sağlanabilir. Yine de öğrenilmesi zordur.

Uzun kelimeleri ve derin dilbilgisi kuralları vardır. Ağızdaki bütün kasları çalıştırarak telaffuz yapılır. Der, die ve das olmak üzere üç artikeli bulunmaktadır. Bu artikellerin belirli bir kuralı yoktur. Tamamen ezber gerekmektedir. Dolayısıyla bu da Almanca öğrenmeyi zorlaştırmaktadır. Genelde ilk olarak gramer öğrenilmeli diyorlar. Ancak speaking ile başlayanların daha kolay öğrendikleri söyleniyor. Ben de buna katılıyorum. 

  • Eğitim almak

Almanca öğrenmeye başlamanın en güzel yolu tabi ki eğitim almak. Temelden öğrenme fırsatını elde edersiniz. Enstitü bu açıdan mükemmel bir yer. Almancanın her seviyesi ile ilgili eğitim var. Öğrenmeye istekli olmanız yeterli. Alanında başarılı bir eğitmenle hemen eğitime başlayabilirsiniz. Eğer Almanca eğitiminiz iç yok ise sıfırdan başlarsınız. Almanca Eğitimi (A1-A2) mükemmel bir başlangıç olacaktır. Sonrasında da Almanca B1-B2 eğitimi aldınız mı daha ne olsun. Artık Almancaya kocaman adım atmışsınız demektir. Almanca A1-A2 eğitiminde temel bilgileri öğreneceksiniz. Kendiniz cümle kurabilir hale geleceksiniz. Almanca eğitiminde (B1-B2) ise daha da gelişeceksiniz. Duyduklarınızı ve gördüklerinizi yazmayı öğreneceksiniz.

Bununla ilgili o kadar güzel etkinlikler var ki. Çok keyifli olduğuna emin olabilirsiniz. Denedim, onayladım. Etkinlikleri yaptıkça yapasınız geliyor. Etkinliklerin yanı sıra deneme sınavları da var. Bunlar da tabi sertifika sınavı için hazırlık. Sertifika sınavını da hemen kısaca anlatayım. Enstitü ’den Almanca eğitimi alıyorsunuz. Sonrasında eğitim süreniz içinde sertifika sınavına girmeniz gerekiyor. Eğer bu sınavdan yeterli puanı alırsanız, tebrikler. Almanca eğitimi ile ilgili artık bir sertifikanız var. Daha detaylı bilgi için Enstitü ’ye uğramayı unutmayın. Online ortamda böyle güzel ders almak. Üstüne de sertifika alabilmek. Böyle fırsatları değerlendirmek lazım.

  • 100 Kelime Kuralı

Tabi böyle bir kural yok, kural diye ben dedim. Bu hangi dil olursa olsun geçerlidir. Yapmanız gereken Almancanın en çok kullanılan 100 kelimesini bulmak. Top 100 olarak da aratabilirsiniz. Bu 100 sözcüğün içinde özneden fiile çeşitli sözcük türleri var. Bu sayede bu 100 kelime ile hemen cümle kurmaya başlayabilirsiniz. Yani okullarda ya da kurslardaki gibi öğrenmemiş olacaksınız. Normalde sırayla bir düzen içinde gidilir. 100 kelime kuralında ise öyle değil. Ayrıca grameri de sorun etmemelisiniz bu aşamada. Yabancı biri Türkçe konuştuğunda grameri bilmese bile anlayabiliyoruz sonuçta. Başta çat pat da olsa konuşabilmeniz o yabancı dile ilginizi arttıracaktır. Çünkü bu işi yapabildiğinizi fark edeceksiniz.

  • Dizi izlemek

Almanca diziler ve filmler izleyebilirsiniz. Çok popüler olan Almanca diziler (Almanca öğrenmek için izlenmesi gereken diziler) ve filmler var. Örnek vermek gerekirse Dark dizisini izleyebilirsiniz. Hatta daha iyisi çizgi filmler izleyebilirsiniz. Sonuçta çizgi filmler çocuklar için yapılıyor. Çocukların da kelime dağarcıkları daha az. Aynı şekilde telaffuzları da daha anlaşılır. Dolayısıyla anlamak daha kolay olacaktır. Tabi ki burada püf nokta şu. Başta Türkçe altyazılı izleyebilirsiniz. Ancak en güzeli Almanca dinlerken Almanca alt yazıyla izlemektir. Aynı anda hem Almanca duyacak hem de Almanca göreceksiniz. İki duyunuz da çalışmış olacak. Kesinlikle Almancanızın daha hızlı gelişmesinde etkili olacaktır. Bir de üstüne duyduklarınızı tekrar edebilirsiniz. Gerçekten o zaman en etkili şekilde öğrenebileceksiniz. 

  • Kitap okumak

Başlangıç için çocuk kitapları okuyabilirsiniz. A1 seviyesinde kitaplar anlaşılma açısından daha kolay olacaktır. Çocuk kitapları da aynı şekilde daha kolay anlaşılır. Çocukluğunuzu düşünün. Mükemmel bir gramer kullanıyor muydunuz? Bütün eklere dikkat ederek konuştuğunuzu hatırlıyor musunuz? Koca bir hayır. Yani kendinizin üstüne bu kadar gitmeyin. Çocuk kitabı benim egomu zedeler de demeyin. Bu iş kolaydan zora giderek olur. Bir anda zora atarsanız kendinizi debelenir durursunuz. Boşuna o yabancı dilden soğumaya gerek yok. Eğer çok zorlanırsanız başta birkaç sayfa kelimeleri sözlükten bakarak gidersiniz. Ancak bazen detaylara takılmamak da gerekir. Geneli okuyup anlamak da ilerlemenizi sağlayacaktır. 

  • Şarkı Dinlemek

Kendi zevkinize hitap eden bir şarkı bulun ve başlayın dinlemeye. Öncelikle şarkı sözlerini Almanca ve Türkçe olarak bir kâğıda yazın. Sonra bunları karşılaştırın. Biz Türkçede bunu kullanıyoruz, onlar bunu. Daha sonra şarkı çalarken tekrar edin. Bakın bir taşla iki kuş. Telaffuz için pratik yapmaya da başladınız. Eğer bunlara üşeniyorsanız da çok güzel uygulamalar var. Şarkı çalarken üstte Almanca, altta da Türkçesi yazıyor. Hem de istediğiniz her şarkıda açıp kullanabilirsiniz. Şarkı dinlemek çoğu insana keyif verir. Keyif alırken öğrenmenize katkı sağlayabilirsiniz. En kötü, günde 1-2 şarkı dinleyin. O bile yanınıza kâr olacaktır. 

  • Konuşma pratiği yapmak

Konuşmak gerçekten en önemli şeylerden biri. Bir dili sadece gramere çalışarak öğrenemezsiniz. Öğrenseniz de konuşamazsınız. Konuşamadan da o yabancı dili biliyorum diyemezsiniz tabi. Yapmanız gereken şey konuşma pratiği. Bunun için bir sürü uygulama var. Ücretsiz uygulamalar da var. Yükleyin birkaçını, konuşun. Ne olsa karşınızdaki kişi yabancı biri. Rezil olsanız dahi sizi tanımıyor. Sizinle dalga geçemez. Geçse de niye umurunuzda olsun. Kim bilir bir daha ne zaman karşılaşacaksınız. O yüzden rahat olun. İnanın en etkili yollardan biri olacak. Zaten konuşmaya çalıştıkça gramer de öğreneceksiniz. Speaking kulüpleri oluyor. Onlara da katılarak konuşma pratiği yapabilirsiniz.

  • Almancaya maruz kalmak

Evet gerçekten de maruz kalmak. Bir dile ne kadar çok maruz kalırsanız o kadar rahat öğrenirsiniz. Telefonunuzun dilini, öğrenmek istediğiniz yabancı dil yapabilirsiniz. O yabancı dilin haber kanallarını, Youtube videolarını izleyebilirsiniz. Tamamen iç içe olursanız, bir yerden sonra daha kolay olacak. İllaki başta zorlanırsınız. Sonuçta bilmediğiniz bir dil. Telefondan örnek verelim. Burada görsel hafızanız yerine geliyor. Mesela ayarlar kısmı var. Siz o şeklin ayarlar olduğunu biliyorsunuz. Altında Almancası yazacak. Böylece siz kafanızda Almancası ile Türkçesini birleştireceksiniz. Youtube da video izleme kısmına gelelim. Mesela birini izliyorsunuz. O kişinin yaptığı hareketleri, mimiklerini göreceksiniz. Hem kulağınız aşina olacak. Hem gördüklerinizi ve duyduklarınızı birleştireceksiniz. Hatta size tavsiyem altına orijinal altyazısını da açın. Duyduklarınızın yazılışlarını da görürsünüz tam olur. Genel olarak sevdiğiniz aktivitelere Almancayı katmalısınız. Ne kadar çok Almanca olursa hayatınızda, o kadar kolay öğrenirsiniz.

Almanca Öğrenmek İçin İzlenmesi Gereken Diziler

Yabancı dil öğrenmenin ya da öğrenilen dili geliştirmenin en eğlenceli yöntemlerinden biri dizi izlemek. İnternet aracılığıyla bilginin bir tık uzakta olması bu süreci kolaylaştırıyor. Online dizi platformları ve yayınlarındaki dil çeşitlilikleri de yabancı dilde dizi izleme konusundaki kolaylıklardan bir başkası. Bu bağlamdaki en önemli platformun Netflix olduğunu söylemek yanlış olmaz kanaatindeyim. İngilizce, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca ve Almanca başta olmak üzere pek çok dili öğrenmeye yardımcı olacak diziler mevcut. 

Almanca Öğrenmenize Yardımcı Olacak Diziler

Özelde Almanca, genelde ise yabancı dil öğrenmek emek isteyen süreç. Yabancı dili öğrenmenin en etkili ve kolay yolu dili konuşulduğu ülkede öğrenmek: Almancayı Almanya’da Fransızcayı Fransa’da, İspanyolcayı İspanya’da.. Günümüz şartlarında özellikle kurdaki farklar sebebiyle bu çok ihtimal dahilinde değil. Bu küçük anekdottan sonra dönelim dizi izleyerek Almanca öğrenme konumuza. 

Almanca öğrenmenize yardımcı olacak en popüler dizileri derledim. Son sırada sürpriz olacak bir film de ekledim. Burada dikkat edilmesi gereken dili öğrenmeye yeni başlanıyorsa Türkçe Altyazılı izlemek. Dili zaten biliyorsanız ve geliştirmek için izliyorsanız da Almanca altyazılı ya da altyazısız izlemek. 

  • Dark

Almanca öğrenmek ve dizi kavramlarının yanına yazılacak ilk dizi Dark. Dizi Wenden kasabasında geçiyor. Wenden; kurgusal, hayali bir kasaba ve eski nükleer santral yer alıyor. Kaybolan bir çocuğun hikayesi üzerinden gelişen olayları anlatıyor. Nükleer felaket, kasaba halkının birbiriyle bağlantılı etkileyici hikayesi izleyeni içine çekiyor. Alman yapımı bir dizinin ilk sezonu yayınlandı. İkinci sezon için de onay verildiği duyuruldu.

  • Bad Banks

Almanca öğrenmek için izlenmesi gereken dizilerden biri de bol ödüllü Bad Banks. Ünlü alman oyuncu ve sunucu Desiree Nosbusch’un oynadığı dizi, “En iyi yapım”, “en iyi senaryo”, “en iyi erkek oyuncu”, “en iyi yardımcı erkek oyuncu” ve “ en iyi yardımcı kadın oyuncu” ödüllerinin sahibi. Bad Banks bu ödülleri; Alman Televizyon Akademisi Ödüllerinde kazandı. 

Bad Banks dizisinde bir bankacının hikayesi anlatılıyor. Kariyer basamaklarını hızlı bir şekilde çıkan bankacının hikayesi farklı ülkelere de taşınıyor. Frankfurt’ta başlayan hikâye Lüksemburg ve Londra’ya uzanıyor. Dizinin heyecan dolu senaryosuna, oyuncu performansları da damga vuruyor ki ödüller de bunun bir kanıtı. Ayrıca bu etkileyici oyunculuklara görsel zenginlik de eşlik ediyor. 

  • Türkisch für Anfänger

Türkisch für Anfänger dizisi, 2006 yılında yapıldı. Berlin’de çekilen diz komedi türünde. Dizinin ana karakteri 16 yaşındaki Lena. Lena’nın annesi Türk polis şefi ile nişanlanır. İki farklı kültür arasında kalan Lena’nın hayatı paramparça oluyor. Tüm yaşananalar eğlenceli bir dille anlatılıyor. 

  • Babylon Berlin

Babylon Berlin, tarihi bir dizi. Hikaye 1920’li yıllarda geçiyor. Polis memuru Gereon Rath, Köln’den Berlin’e tayin ediliyor ve karanlık dünyalarla tanışıyor. En pahalı Alman dizileri arasında yer alan Babylon Berlin, hem Almanca öğrenmek isteyenlere hem de tarihi dizi severlere hitap ediyor. 

  • Charité

Charité dizisini de tarihi dizi kategorisinde saymak mümkün. Hikaye 1888 yılında ve bir hastanede geçiyor. Nobel ödüllü araştırmacılar Paul Ehrlich, Robert Koch ve Emil von Behring hikayesi anlatılıyor. Charité, en iyi Netflix dizilerinden biri olarak kabul ediliyor.

  • Dogs of Berlin

Dogs of Berlin dizisi suç ve komedi türünü içinde barındırıyor. Dizinin hikayesi, Türk asıllı futbolcunun ölümünü çözmek için görevlendirilen iki polis memuru üzerinden gelişiyor. Polislerden biri adalet yerini bulsun diye cinayeti çözmek için mücadele ediyor, bu sebeplerle kuralları da yıkıyor; diğeri ise suç çetelerine bulaşıyor. Sevilen alman dizileri arasında yer alıyor. 

  • Berlin Station

Berlin Station; başkent Berlin’in başrolde olduğu bir başka Alman dizisi. İstihbaratçı Daniel Miller, üzerinden işleniyor. Gizli görev için Almanya’ya gönderilen Miller, dışarıya bilgi sızdıran kişiyi bulmaya çalışıyor.

  • Stromberg

Stromberg, Almanca öğrenmek için izlenecek dizilerin başında geliyor. 6 sezonluk dizinin ana karakteri, sigorta bürosunun patronu. Dizide komedi ve kinaye iç içe. Eğlencesiyle Almanca öğrenmeyi de eğlenceli hale getiriyor. 

  • Weissensee

Weissensee, bir dönem dizisi. Hikaye 1980 ve 1990 yıllarında geçiyor. Doğu Berlin’deki iki ailesinin hikayesini anlatıyor. Berlin Duvarı’nın yıkılışı da dizide işleniyor. Önemli gelişmeler üzerinden ailelerin yaşadıkları izleyiciye aktarılıyor. 

  • Parfum

Parfum dizisi uyarlama senaryolardan. Patrick Süskind’in “The Perfume” romanının uyarlaması. Kitabı merkeze almayan dizide geçmiş ve şimdiki zaman iç içe. Dizinin ana karakteri yatılı okul öğrencilerinin de dahil olduğu cinayeti çözmeye çalışıyor. 

  • Skylines

Skylines dizisinin merkezinde müzik var. 6 bölümlük bir dizi ve hikaye Frankurt’ta geçiyor. Hiphop müzikte başarılı olmaya çalışan Jinn’in kariyer yolculuğu anlatılıyor.

  • Blocks 

Alman dizilerinde; farklı ülkelerden gelen bireylerin hikayeleri de anlatılıyor. Blocks da o dizilerden biri. Berlin’de yaşayan Arap kökenli Toni’nin hikayesi; Alman vatandaşlığına geçeme süreci ve kurtulmak istediği çeteler etrafında işleniyor. 

  • Schuld

Schuld bir başka uyarlama dizi. Ferdinand von Schirach’in kitabından uyarlandı. Altı bölümlük dizide, ceza avukatı ve aldığı davalar anlatılıyor.

  • Aus dem Nichts

Almanca öğrenmek için izlemesi gereken diziler arasına bir de film ekleyelim. Aus dem Nichts filmi; yönetmen Fatih Akın imzalı. İngilizce adı In the Fade. Diana Kruger’in başrolde oynadığı filmde Almanya’da gizli gizli devam eden ırkçılığı işliyor.

Diziler Aracılığıyla Almanca Öğrenirken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Almancayı yeni öğreniyorsanız Türkçe altyazılı izlemeye çalışın.

  • Sevdiğiniz türdeki dizlerden başlayın. 

  • İlk amacınınız dil aşinalığı kazanmak olsun.

  • Dile aşinalık kazandıktan sonra Almanca altyazılı izleyin.

  • Almanca altyazılı izlerken kelimeleri yazın ve anlamların öğrenmeye çalışın.

  • Cümle yapılarına ve konuşma diline dikkat edin. Bir süre sonra hangi kelimelerin ne anlama geldiğini kolaylıkla anlıyor olacaksınız. 

  • Uzun dizileri izleyin, dil bütünlüğü öğrenme konusunda da etkili olacaktır. 

  • Dil öğrenmek nasıl düzen istiyor ise dil öğrenmek amacıyla dizi izlemek de düzenli olmalı.

  • Gerekirse tekrar tekrar izleyin. 

  • Son aşamada Almanca öğrenmenize yardımcı olması için altyazısız izleyin. 

  • İlk izlemelerde zorlanabilirsiniz, bu sizi yıldırmasın. Dil öğrenme sürecinin emek ve devamlılık istediğini unutmayın.

Almanca ya da bir başka dil öğrenirken teknolojinin sağladığı bütün imkanlardan faydalanmak önemli. Online platformlar aracılığıyla dizi izlemek de bu imkanlardan biri. Dizi izleyerek sıfırdan dil öğrenmek mümkün olduğu gibi öğrenilen dili geliştirmek için de dizi izlenebilir.

Almanca Öğrenmek İçin Online Çözüm

Almanca birden çok ülkede anadil olarak kullanılıyor ve Alman ekonomisi dünyada önemli bir noktada bulunuyor. 130 milyon insan anadili olarak Almanca’yı kullanıyor ve Avrupa Birliği’nde en çok konuşulan dil statüsünde. Haliyle bir Avrupa ülkesine seyahat ettiğinizde Almanca ile karşılaşmama imkanınız oldukça az.

Türkiye ve Almanya’nın ticari ilişkileri her zaman iyi olmuştur bu yüzden kariyerinizin herhangi bir zamanında Almanca ile baş başa kalabilirsiniz. Sadece kariyer ile sınırlamak hata olur tabiki, Almanca öğrenmeniz için birkaç neden:

  • Kariyer: Uluslararası Alman firmalarında çalışmak gibi bir kariyer hedefiniz varsa ya da seçtiğiniz sektör itibariyle Alman iş ortaklarınız olacaksa öğrenmeniz çok işinize yarayacak ve gelen fırsatları anında değerlendirebileceksiniz.

  • Öğrenim: Almanya özellikle mühendislik ya da tıpta çok aşama kaydetmiş durumda. Öğreniminizin bir kısmını Alman üniversitelerinde tamamlıyor olmak size ayrı bir başarı sağlayacaktır.

  • Araştırma: Bilim alanında en çok kullanılan dillerinden biri Almanca, eğer araştırma alanında çalışmalar yapacaksanız Almanca öğrenmek sizi ileri taşıyacaktır.

  • Almanya’da Çalışma Fırsatı: Cazip çalışma koşulları ile Almanya en çok tercih edilen ikinci ülke konumunda. İyi bir Almanca ile sosyal koşullarınızı iyileştirebilirsiniz.

  • Yeni Diller Öğrenmek: Hobi olarak farklı dilleri öğrenen ve konuşmaya çalışan çok kişi olduğunu daha önce fark etmiş miydiniz?

  • Seyahat: Avrupa ülkelerinde gezerken zorluk yaşamamak için birçok ülkenin anadili olan Almanca’ yı öğrenebilirsiniz. Hem yeni şehirler gezmek, hem de yeni bir dil öğrenmek için hiçbir zaman geç değildir.

Evde Almanca Öğrenmek

Almanca öğrenmek istiyor ancak nereden başlayacağınızı bilemiyor musunuz? Ya da kurslarda saatlerinizi ve paranızı harcamak gözünüzde mi büyüyor? Yeni bir dil öğrenmek için kursa gitmek zorunda değilsiniz. Telefonunuza indireceğiniz birkaç basit uygulama ile pratiklerinizi yaparak Almanca öğrenebilir, giriş seviyesine uygun Almanca dil bilgisi kitapları edinebilirsiniz.

Kendinizi yeni doğmuş bir bebek gibi düşünün. Bebekler önce sesleri duyarlar ve ardından duydukları sesleri taklit ederler, sizde bunu örnek alın ve dinleyerek başlayın. Anlamasanız bile her gün ama her gün mutlaka Almanca müzik dinleyin, dizi veya film izleyin ki seslere karşı kulak aşinalığınız oluşsun.

Yaşınız kaç olursa olsun çocuk hikaye kitapları okuyarak başlayın. Direkt olarak Alman Edebiyatına giriş yapmanız sizi üzebilir. En kolaydan zora doru ilerleme planlaması yapın. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri not alın ve kuracağınız cümlelerde kullanmaya çalışın. Beynimiz yazıya döktüğümüz bilgileri daha zor unutuyor. Kendinize küçük bir sözlük oluşturmaya çalışın ve anlamı bilmediğiniz kelimeler için Almanca – Türkçe sözlük yerine Almanca – Almanca sözlük kullanmaya özen gösterin.

Günlük tutabilirsiniz. Basit ve birkaç cümleden oluşan sayfalarınız zamanla daha uzun yazılara dönüşecek, endişeniz olmasın. Disiplinli bir çalışma ile başarabilirsiniz. Anadili Almanca olan ya da Almanca’ yı iyi düzeyde konuşan arkadaşlar edinin. Karşılıklı konuşmaktan çekinmeyin ve hata yapmaktan korkmayın. Kendinize konuşacağınız konular belirleyin ve bu konularla ilgili araştırma yaparak, diyaloglar oluşturun.

Yukarıdaki basit birkaç uygulama ile evde kendi kendinize çalışarak Almanca düzeyinizin zamanla geliştiğini farkedeceksiniz. Öğrendiğiniz konuları bol bol tekrar etmeniz gerektiğini unutmayın. Geriye yönelik tekrar yapmadığınızda ya da “Artık öğrendim.” dediğiniz anda unutmaya başlarsınız.

İnternette Almanca Öğrenmek İstiyorum

Bilgiye ulaşmanın çok olduğu bir devirde yaşıyoruz ve bunu iyi değerlendirmek bizim elimizde. Almanca gibi artikelleri fazla olan bir dili kursa gitmeden öğrenmenin ve konuşabilmenin yolu internetten geçiyor. Evinizin rahatlığından ayrılmadan, trafik sıkıntısı yaşamadan, bilgisayarınız ya da cep telefonunuzdan derslerinizi takip ederek, zorlanmadan yabancı dil öğrenebilirsiniz. İnternetten seviyenizi ölçen bir test ile başlangıç yapabilirsiniz.

Enstitü kapsamında verilen online eğitimler programlarında Almanca Eğitimi yer almakta. Katılımın ücretsiz olduğu bu eğitimle günlük konuşmaları yapabiliyor olacaksınız, sorulara yanıt verebilecek ve kelime dağarcığınızı artırıyor olacaksınız. Aynı zamanda ileri Almanca seviyelerine hazırlığın temelini atmış olursunuz.

Telefonunuza mutlaka Almanca uygulamalar indirin. Bu uygulamalar ile kelime çalışmaları, testler ile dil bilgisi geliştirme, okuma ve anlama testleri ile gelişim sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda sıkıldığınız da oynadığınız oyunların bile Almanca versiyonlarını indirerek kendinizi geliştirebilirsiniz. Her anınızı Almanca ile geçirerek deneyim kazanabilirsiniz.

Öğrenme sürecinde internetten sonuna kadar faydalanmalısınız. Almanca dizi ve filmler bu süreçte oldukça işinize yarayacak. Almanca pratik için izleyebileceğiniz 5 film tavsiyesi:

  1. Lola rentt (Run Lola Run) – 1998: Erkek arkadaşını kurtarmak için 20 dakika içinde 100.000 mark bulması gereken Lola’ nın aksiyonunu anlatan bir filmdir. Ders çalışmaktan sıkıldıysanız, aksanlara odaklanmak istiyorsanız, tercih edebilirsiniz.

  2. Das Leben der Anderen (The Lives of Others) – 2006: Bir oyun yazarını dinlemek üzere görevlendirilen ajanın yaşadıklarının gerilim ve drama unsurlarıyla anlatılmasıdır. İzledikten sonra Almanca iyi bir sohbet konunuz olacak.

  3. Good Bye Lenin – 2003: Berlin seyahatinizde size rehberlik edebilecek bir filmdir. Berlin Duvarı’nın yıkıldığı günlerde kalp krizi geçiren ve Sosyalist Almanya’ yı destekleyen annesine, komadan uyandığında hiçbir şeyi etmemeye çalışan Alex’ in keyifli ve zaman zaman üzücü macerasını konu alıyor.

  4. Das weiße Band (The White Ribbon) – 2009: 1910’  lu yıllarda geçen film, bir Alman köyündeki din, otorite ve şiddet kavramlarını konu alıyor. Bu film Almanca öğrenmeye yeni başlayanlar için mükemmel bir pratik özelliği taşımaktadır. Çünkü filmdeki karakterler gayet yavaş ve anlaşılır konuşuyorlar.

  5. Downfall (Der Untergang) – 2004: Tarihin yakın olaylarına şahitlik etmek isterken bir yandan da Almanca çalışmak istiyorsanız tam size göre bir film olduğunu söylemekte yarar var. Türkçe’ ye çöküş olarak çevrilen bu film Hitler’in son yılını konu alıyor. Avusturya aksanlı bir Almanca konuşmak isterseniz tercihinizi Downfall’ dan yana kullanabilirsiniz.

Film izlemek dil pratiği yapmanızın yanı sıra günlük hayattaki konuşmaları, sözleri ve ifadeleri karşınıza çıkarır. Altyazılı ya da altyazısız seçenekler ile kendinize alternatifler sunabilirsiniz. Aynı zamanda kelimeleri nasıl telaffuz ettiklerine dikkat edebilir ve kendinizde yüksek sesle telaffuz edebilirsiniz. Böylece konuşurken sıkıntı yaşamadan kelimeleri doğru söyleyebilirsiniz.

Kütüphanelerden edinemeyeceğiniz çok sayıda makaleyi internet ortamında bulabilirsiniz. Bu makaleler hem kariyer ve kişisel gelişim hayatınıza katkı sağlarken hem de dili öğrenmenizde işinizi kolaylaştırır. Cümle yapılarını kavrayabilir, yeni kelimeler öğrenebillirsiniz. Ancak öğrendiğiniz her yeni kelimeyi, kelime defterinize yazmayı unutmayın.

Almanca konuşabilmek kariyer hayatı için gerekli mi?

İngilizce’ nin yanında bildiğiniz dillere Almanca’ yı katmak sizi iş hayatında ummadığınız yerlere getirebilir. Gerekli olmadığı söylemek yanlış olabilir ancak Almanya’nın ekonomiye etkisini göz ardı etmemelisiniz. Kariyerinize Alman firmalarında devam etmek istiyorsanız bilmeniz, istediğiniz işe ulaşmanızı kolaylaştıracaktır.

Almanca’yı evde nasıl öğrenebilirim?

Disiplinli bir çalışma ile evde de Almanca öğrenebilirsiniz. Edineceğiniz Almanca bir kaynakça, bolca okuyacağınız hikaye kitabı ve izleyeceğiniz filmlerle çok güzel ilerleme kaydedebilirsiniz. Fakat bir kursa gidiyor gibi her gün belirli bir saat aralığı belirleyip o saatler de aksatmadan çalışmalısınız.

İnternetin Almanca öğrenmede faydası olur mu?

İnternetten alacağınız online eğitimler ile Almanca temelinizi oluşturabilirsiniz. Film ve müzikler ile telaffuzunuzu geliştirebilirsiniz. Aynı zamanda seviyenizi ve öğrendiklerinizi çeşitli uygulamalardan test çözerek kontrol edebilirsiniz.

Online Almanca Eğitimi

“Almanca öğrenmek zor mu?” başlıklı yazının son bölümünde İstanbul İşletme Enstitüsü’nün yabancı dil eğitimleri arasında yer alan Almanca eğitimine de değinmek isterim. Almanca Eğitimi (A1-A2) ve Almanca Eğitimi (B1-B2). A1-A2 düzeyindeki eğitime 73 bin 515 kişi katılmış. Online eğitim ve belirli kontenjana kadar ücretsiz. Kontenjan dolduktan sonra yapılan ücretlendirme ise cüzi miktarda. Öğrenci bütçesini asla zorlamayacaktır. 

Almanca Eğitimini (A1-A2) tamamladığınızda Almancanın temelini atmış olacaksınız ve günlük hayatınızda kendinizi ifade edebileceksiniz. Bir sonraki seviyenin de ilk adımı olacak. 

Almanya’da çalışmak, eğitim almak, yüksek lisans yapmak ya da doktora yapmak isteyenler için ikinci adım da Almanca Eğitimi (B1-B2) olacak. Yine harçlıkla ödenebilecek ücretteki bu eğitime de göz atmanızı ve eğitimden faydalanmanızı öneririm. 

Yazıyı özetleyen soru ve cevaplardan önce dipnot sayılabilecek bir bilgi de eklemek isterim. Enstitü bünyesindeki yabancı dil eğitimleri oldukça geniş. Almancanın yanı sıra İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Fransızca, Rusça, Korece ve Japonca eğitimleri de var. Bu eğitimlerin tamamı belirli bir kontenjana kadar ücretsiz. Sonrasında ise öğrenci bütçesi asla sarsmayacak düzeyde ve eğitimler fazlasıyla talep görüyor.

almanca almanca öğrenmek almanca eğitimi
Sarı saçlı bir kadın, beyaz arka plan, renkli gözlü
Beyza Keskin
Sosyolog, Blog Yazarı

Dokuz Eylül Üniversitesi Psikoloji bölümünden sonra Ege Üniversitesi'nde Sosyal Psikoloji bölümünden de mezun olmuştur. Sonrasında Marmara Üniversitesi'nde Sosyal Psikoloji bölümünü bitirmiştir. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Arkasında kırmızı ve sarı bir bayrak bulunan oyuncak bir uçak, siyah ve kırmızı kumaş bir yüzey üzerinde durmaktadır. Oyuncak uçak beyazdır, kanatlarında ve kuyruğunda kırmızı bir şerit vardır ve gövdenin ortasında bir logo bulunmaktadır. Ön planda, sol üst köşede bir numara görülüyor. Güneş parlak bir şekilde parlıyor, sahneyi aydınlatıyor ve uçağa canlı bir parlaklık veriyor. Uçağın arkasında, üzerinde beyaz yazılar bulunan parlak sarı ve kırmızı bir bayrak vardır. Sahne arka planda mavi bir gökyüzü ile çerçevelenmiş ve tüm görüntü neşe ve macera duygusu ile doludur.
4.8
(189)

Almanca Kursu (A1-A2)

4 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1102606
Bu resimde, muhtemelen Alman eğitimini temsil eden bir bayrak üzerinde oyuncak bir uçak görülüyor. Bayrak, kursun zorluk seviyesini simgeleyen kırmızı ve siyah renktedir ve üzerindeki sayı B1-B2 seviyesini göstermektedir. Oyuncak uçağın yakın çekimi eğitim temasını daha da vurguluyor. Genel olarak, bu resim yoğun ama ödüllendirici bir deneyim fikrini aktarıyor.
5
(16)

Almanca Eğitimi (B1-B2)

10 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1249524
Bu çevrimiçi kurs görseli kızıl saçlı ve kalpli bir kadını göstermektedir. İspanyolca kursunu (A1) temsil eden siyah beyaz puantiyeli bir gömlek giymektedir. Kalp ayrıca dil öğrenmenin önemini sembolize edebilecek kırmızı ve sarı şeritlerle süslenmiştir. Bence bu görsel öğrencileri İspanyolca kursuna (A1) katılmaya ve öğrenme yolculuklarını keyifli hale getirmeye teşvik ediyor.
5
(23)

İspanyolca Kursu (A1)

12 Konu5 Saat
Çağla AlperÇağla Alper
1110444