AnasayfaBlogKendini Geliştirmek İçin Neler Yapılabilir?
Kişisel Gelişim

Kendini Geliştirmek İçin Neler Yapılabilir?

05 Ocak 2021
Bir kadın bir çıkıntıda oturmuş, elindeki kalemle bir kitaba bir şeyler yazıyor. Uzun saçları bir saç bandıyla arkaya toplanmış ve gözleri konsantrasyon içinde kapalı. Gri spor ayakkabılar giyiyor ve yanında bir sırt çantası var. Yazdığı kitabı iki eliyle göğsüne yakın tutuyor. Dik oturuyor, odaklanmış ve düşünceli görünüyor. Yüzü profilden ve ifadesi derin bir konsantrasyona sahip. Arka fonda yüksek binalar ve parlak bir gökyüzüyle bir şehir manzarası var.
Kişisel Gelişim YoluAyrıntılarEk Faydalar
MeditasyonKişiye 'an'ı yaşama ve zihinsel sağlığını koruma fırsatı sağlar.Streste azalma, huzurun artması, iyimserlik korunması
Hobi edinmeZamanı unutturan, başka bir şey düşünmez hale geldiğimiz faaliyetlerdir.El becerilerinin, entelektüel birikimin ve sosyal hayatın gelişmesi
OkumaNiteliği yüksek, öğretici ve ilham verici kitaplardan seçilir.Dil becerilerinin geliştirilmesi ve yeni bakış açılarının keşfi
Yeni dil öğrenmeYeni bir kültürün kapılarını aralar ve hafızayı güçlendirir.Özgeçmişin güçlenmesi, özgüvenin artması
YazmaÖğrenmek, düşünmek ve kendini ifade etmeye yardımcı olur.Kişinin iç dünyasının analizi ve kişilik gelişimi
Seyahat etmeYeni yerler ve kültürler hakkında pratik bilgi edinme yolu.Kültürel farkındalığın artması, yeni deneyimler kazanılması
Podcast'ler dinlemeKonularında uzman kişilerin deneyimlerini ve bilgilerini paylaştığı kaynaklar.Farklı bakış açıları kazanma, kişinin ilgi alanlarına yönelik bilgi edinme
Kişisel projeler geliştirmeMüşteri veya patron olmadan, tamamen kişinin kendi ilgi alanlarını keşfettiği projeler.Kendine olan güvenin artması, yeni yetenekler keşfetme ve geliştirme
Gönüllü çalışmaTopluma geri vermek ve kişinin toplumsal sorumluluğunu yerine getirmesinin bir yolu.Empati yeteneğinin geliştirilmesi, toplumsal farkındalığın artması
Eğitimlere katılmaBelirli bir konuda daha fazla bilgi edinmek ve uzmanlaşmak için yapılan etkinlikler.Kişisel ve mesleki becerilerin geliştirilmesi, katılımcıların ağı genişletme

Kişisel gelişim meselesi çok farklı açılardan ele alınabilir ve kişisel gelişimin çok farklı tanımları yapılabilir. Her şeyden önce tıpkı madende arama yapar gibi kendini tanıma, derinleşme, farkına varma serüveniyle başlar. Madeninde değerli taşlar bulan insan onları işleyerek zenginleşir.

Kişisel gelişim, insanın potansiyellerini keşfederek daha iyi bir versiyonuna ulaşma çabasıdır denebilir. Madenden her zaman değerli materyaller çıkmaz. İnsanoğlu bazen de iç yolculuğunda baş edilmesi gereken karanlık keşifler yapabilir. O zaman keşfedilenlerle barışmak, onları kabullenmek ve gerekirse iyileştirmek için desteğe ihtiyaç duyabilir. Merak duygusu ve daha iyiye yükselme arzusu olan her insan kişisel gelişim konusunda yol alabilir. Bazen tek başına, bazen yöntemlerden veya başkalarından destek alarak nerelerde eksik kaldığını, nerelerde daha mutlu olabileceğini keşfetme yolcuğuna çıkabilir. 

Kişisel gelişim, kendini fiziksel, mental, psikolojik ve ruhsal açıdan beslemek, büyütmek, dengeye gelmeye çabalamak olarak tanımlanabilir. Varış noktası olmayan, sürekli bir yolculuk halidir. Değişimin sürekli olduğu bu dünyada, kendinden çıkıp her an yeniden yaratılan kendi en iyisine doğru durmadan yürümektir. İnsanın ruhunu besleyen, potansiyelini en iyi şekilde kullanmasına vesile olan, dengesizliklerini dengeleyen, ona ilham veren, düştüğünde kalkmasına yardımcı olabilecek her şey bu kapsamda tutulabilir.

Kendini Geliştirmek İçin Yapılabilecek Aktiviteler

Yerinde saymanın gerilemeye eşit sayıldığı zamanlarda yaşıyoruz. Arayışın sonsuz, gelişimin daim olduğu gerçeğinden hareketle insanın kendisi için yapabileceği gerçekten çok şey var. Bazı alternatifler aşağıda listelendi.

  • Meditasyon Yapmak

Meditasyon, kullanılmaktan kirlenmiş ve kırışmış bir kıyafeti yıkayıp ütüleyerek yenileme etkisini zihin ve ruh için yapar. Bunu kişiyi “an”da tutarak gerçekleştirir. Anda olmak, ne geçmişte yaşanmışlıkların etkisinde ne de gelecek zamanın belirsizliklerinin yarattığı endişelerin etkisinde olmaktır. Sadece fiziken değil, zihnen de şimdide ve burada olmak algılarımızı açar.

Meditasyon yaparak gevşer, sakinleşir, zihnimizi berraklaştırır, yenileniriz. Omuzlarımızdaki kaygı yükünü atmanın, stresten uzaklaşmanın, huzuru hissetmenin en kolay yollarından biri meditasyon yapmaktır. Zihinsel sağlığımızı korumamıza, net düşünebilmemize, günlük endişeleri yok etmemize ve iyimserliğimizi korumamıza büyük faydası olabilir. Böylece kişisel gelişim süreci beden, zihin, ruh dengesi temelinde çok daha sağlıklı ilerleyecektir. Meditasyonu nefes alıp verme sürecine odaklanarak yapabileceğimiz gibi spotify, youtube gibi kanalların sesli ya da görsel yardımlarıyla da uygulayabiliriz.

  • Hobi Edinmek



Yaparken zamanı unutturan, başka bir şey düşünmeden kendimizi vererek yapacağımız her iş meditatif bir etki yaratır. Yetenek ya da ilgi alanlarına göre çok çeşitli hobiler edinmek mümkün olabilir. Fotoğraf çekmek, takı tasarlamak, resim yapmak, blog yazmak, kürek çekme, yüzme, okçuluk, atıcılık gibi farklı spor dallarıyla ilgilenmek, koleksiyon yapmak, yoga ya da pilates yapmak gibi alternatifler denenebilir. Yeni hobiler kişinin el becerilerine, entelektüel birikimine ve kişisel gelişim evresine katkı sağlar. Ayrıca farklı sosyal ortamlara erişmek, farklı insanlarla tanışmaya da vesile olabilir. 

  • Okumak

Kitap, dergi, blog, makale, web sitesi ayırmadan okumak kişisel gelişim için yapabilecek aktivitelerin başında gelir. Niteliğe dikkat ederek seçkin, geliştirici, bilgilendirici, ilham veren yazıları ya da kitapları tercih etmek kuşkusuz gelişime en büyük katkıyı sunar. Sesli kitap uygulamaları ile kitap okumak eylemini kitap dinlemek olarak değiştirmeye başladıysak ta basılı yayınların tadı her zaman başka olacaktır.

  • Yeni Bir Dil Öğrenmek

Yeni bir dil, yeni ve bambaşka bir kültürün kapılarını aralayabilir. O kültürde insanların nasıl düşündüğünü, ifade tarzlarını öğrenmek yeni bakış açıları kazanmamıza yardımcı olur. Dilbilgisi ve gramer kurallarını öğrenirken, hafızamıza yeni kelimeler depolarken beynimizin kapasitesini de geliştiririz. Yeni bir dil öğrenmenin, bunamanın etkilerini ilaçlardan daha fazla hafiflettiğine dair araştırmalar bulunuyor. İş ararken özgeçmişimizin öne çıkmasına faydası olabileceği gibi özgüveni de artıracaktır.

  • Yazmak

Yazmak, kişiye okumaktan daha konforlu bir alan sunar. Yazarsınız, silersiniz, değiştirirsiniz, ya da arada araştırır sonra devam edersiniz. Düşünmeye, araştırmaya daha çok zaman ayırabilmek ve bitirme zamanlamasının elimizde olması yazmak eylemini geliştirici bir iletişim yolu yapar. Yazmak, öğrenmenin de yollarından biridir. Kelimelerle özgürce oynayabilmek, kendini ifade etmenin güzel yollarını da açar. Günlük tutmak, makale, blog, hikâye, deneme, roman ya da araştırma inceleme yazıları yazmak kişinin iç dünyasını analiz edip açabilmesini de sağlar.

  • Seyahat Etmek

Birini, bir şehri ya da kültürü yerinde görüp nefes alarak, dokunarak, hissederek, yaşayarak öğrenmek en kalıcı öğrenme yoludur denebilir. Kültür gezisi, bilim gezisi, sosyal gezi, turistik gezi, yurt içinde veya dışında olması fark etmez. Yer değiştirmek, rutinlerin dışındaki yerlere seyahat etmek kişinin duygularını, enerjisini, yaşama sevincini, motivasyonunu canlandırır. Doğa yürüyüşleri ilham verir, enerji depolanmasına yarar. Yeni şehirler yeni bakış açılarını aralar. Müzeler ve sergiler tarih, kültür konularında yeni ufuklar açar.

  • Nefes Egzersizleri Yapmak

Düzenli, yeterince derin ve yeterli sıklıkta nefes almanın yaşam kalitemiz üzerinde çok büyük etkisi bulunuyor. Nasıl nefes aldığımız, kalp başta olmak üzere dolaşım, sindirim ve sinir sisteminin çalışmasını, metabolizmayı, zihin ve ruh halimizi doğrudan etkiliyor. Nefes alıp verme sürecini iyileştiren böylece bazı bedensel ve psikolojik sorunların düzelmesine yardımcı olan, zihni sakinleştiren, yaşam kalitesini yükselten çeşitli nefes teknikleri bulunuyor. Bunları araştırıp uygulamak beden, zihin ve ruh sağlığımız üzerinde olumlu gelişmeler kaydetmemize yardımcı olacaktır. Kişisel gelişim yolculuğunda en iyi yatırım sağlığa yapılan yatırımdır. 

  • Önyargılardan Kurtulmak

“Hiç zamanım yok” söylemini zaman zaman hepimiz kullanırız. Yapılacak günlük işler, çözülmesi gereken sorunlar bazen insanı kilitler. Başka bir şeye vakit ayıramayacağımızı zannederiz. Belki de gelişmeye, öğrenmeye, kendimize yatırım yapmaya motivasyonumuz eksik olduğunda bu bahaneye sığınırız. Oysa vaktim yok bahanesi belki de bir yanılsamadır. Zaman sanılanın aksine ne kadar çok şeyle doldurulursa o kadar genişler. Sadece yapılması gereken işlerde öncelik sıralaması yapmak, zamanı verimli kullanmak ve istekli olmak sayesinde zamansızlığı bahane olmaktan çıkarabiliriz.

Ben yapamam, hiç gücüm yok söylemi de bir yanılsamadır. Eylemsizlik yapışkan bir ruh halidir. İnsanın durdukça durası, uyudukça uyuyası gelir. Zihinde eylemsizlik halimizi kırar ve hareket etmeye başlayabilirsek kaslar sistemli, düzenli bir şekilde çalışmaya başlar. Mecburi günlük işler kolaylaşmaya, insan canlanmaya ve gençleşmeye başlar.

Öğrenmek için geç kalmış olmak, fazlaca yaşlı olmak inancı da bir önyargıdan ibarettir. Kişisel gelişim sürecini devam ettirecek kadar genç olup olmadığımız içimizdeki yaşama sevinci, yüreğimizdeki sevme kapasitesi ve öğrenme hevesinin hep canlı olmasına bağlıdır. 

  • Kötü Alışkanlıkları İyileriyle Değiştirmek

Alışkanlıklar, rutine ve vazgeçilmezimize dönüşmüş faaliyetlerimizdir. Tekrarlayan davranışlar ya da alışkanlıklar günlük yaşantımıza kök salarak hayatımızı yönetmeye başlayabilir. Hangi alışkanlığın bizim için iyi, hangisinin kötü olduğunu bilmek gerçek bir farkındalık gerektirir.

Bize iyi gelmeyenleri, motivasyonumuzu, yaşam enerjimizi artıran, harcadığımız zamana ve efora değen alışkanlıklarla değiştirmek kendimize yapacağımız harika bir yatırım olacaktır. Televizyon ya da dijital platformlarda saatlerce dizi izlemek, sosyal medya bağımlılığı, cep telefonu bağımlılığı, geç yatma, geç uyanma, sigara, alkol kullanma, hareketsizlik, sağlıksız beslenme sağlığımızı, zamanımızı ve enerjimizi hoyratça harcamamıza neden olur.

Sabah erken uyanma, her gün belli saatlerde sosyal medyadan uzaklaşma, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapma, düzenli kitap okuma gibi alışkanlıklar kişisel gelişim yolculuğumuza büyük katkı sağlar. Günlük yaşantımıza okunan her kitabın son 30 sayfasını bir kafede bitirmek gibi küçük ritüeller eklemek her şeyi keyifli hale de getirebilir.

  • Eğitimlere Katılmak

İş hayatımızı desteklemek, yeniliklere uyum sağlamak ya da kişisel becerilerimizi artırmak için eğitim programlarına ya da atölye çalışmalarına katılım sağlayabiliriz. Online eğitim platformlarında zaman ve mekân kısıtından muaf kalarak katılabileceğimiz bazı kişisel gelişim eğitimleri şunlar olabilir:

İlgili eğitim: Anlayarak Hızlı Okuma Kursu

İlham Veren Kişileri Örnek Almak

Hayat hikâyeleriyle, başardıklarıyla, keşfettikleriyle ya da ürettikleriyle hayranlık uyandıran insanlar hakkında bilgi toplamak motivasyonumuzu artırabilir. Her şeye rağmen vazgeçmeme, pes etmeme, kendini gerçekleştirme hikâyeleri önümüzde yeni yolları aydınlatabilir. 

  • Yelkenli tekneleriyle beş yıl boyunca deniz üzerinde yaşayarak dünyayı dolaşan Elif Keskin Yurtbulmuş ve Mustafa Yurtbulmuş’un sıra dışı hikâyesi,

  • Kafasında yarattığı kahramanlara isim vererek, hatta hayat hikâyelerini yazarak onlara şahsiyet kazandıran, sonra da onların kaleminden eserler ortaya koyan Portekizli edebiyatçı Fernando Pesoa’nın hayatı ve dâhiyane eserleri,

  • Mardin’de bir köyde büyüyüp tüm imkânsızlıklara rağmen Datça’ya sörf yapmayı öğrenmek için giden, sonuçta uluslararası bir sörf eğitmeni olan Abdürrahim Korkmaz’ın hayranlık verici hikâyesi,

  • Yine Mardin’de doğup 2015 Kimya Nobel Ödülüne giden yoldaki ilham veren hayat hikâyesiyle Aziz Sancar sadece birkaç örnek.

Böyle bir şey de varmış, böyle de yapılabiliyormuş dedirten başarı öykülerini TEDx konuşmalarından takip etmek te mümkün.
Kişisel gelişim macerası, hayatın her alanında sürdürülebilecek hiç bitmeyen bir yenilenme faaliyetidir. Bu macerayı sürdürmek, derinleştirmek, sonuçlarını yaşam alanlarına ve kariyere uyarlamak için yapılabilecek diğer faaliyetler:

  • Mükemmeliyetçiliği bırakmak, kusurların içindeki güzellikleri görebilmek, 

  • Eğitim koçu, danışman ya da mentorluk desteği almak, 

  • Bir müzik aletini çalmayı öğrenmek,

  • Genel kültür, sağlıklı yaşam, edebiyat gibi türlerdeki podcastleri dinlemek,

  • Motivasyonu artıracak, ilham verecek filmleri izlemek.

Meditasyon, Kişiye 'an'ı yaşama ve zihinsel sağlığını koruma fırsatı sağlar, Streste azalma, huzurun artması, iyimserlik korunması, Hobi edinme, Zamanı unutturan, başka bir şey düşünmez hale geldiğimiz faaliyetlerdir, El becerilerinin, entelektüel birikimin ve sosyal hayatın gelişmesi, Okuma, Niteliği yüksek, öğretici ve ilham verici kitaplardan seçilir, Dil becerilerinin geliştirilmesi ve yeni bakış açılarının keşfi, Yeni dil öğrenme, Yeni bir kültürün kapılarını aralar ve hafızayı güçlendirir, Özgeçmişin güçlenmesi, özgüvenin artması, Yazma, Öğrenmek, düşünmek ve kendini ifade etmeye yardımcı olur, Kişinin iç dünyasının analizi ve kişilik gelişimi, Seyahat etme, Yeni yerler ve kültürler hakkında pratik bilgi edinme yolu, Kültürel farkındalığın artması, yeni deneyimler kazanılması, Podcast'ler dinleme, Konularında uzman kişilerin deneyimlerini ve bilgilerini paylaştığı kaynaklar, Farklı bakış açıları kazanma, kişinin ilgi alanlarına yönelik bilgi edinme, Kişisel projeler geliştirme, Müşteri veya patron olmadan, tamamen kişinin kendi ilgi alanlarını keşfettiği projeler, Kendine olan güvenin artması, yeni yetenekler keşfetme ve geliştirme, Gönüllü çalışma, Topluma geri vermek ve kişinin toplumsal sorumluluğunu yerine getirmesinin bir yolu, Empati yeteneğinin geliştirilmesi, toplumsal farkındalığın artması, Eğitimlere katılma, Belirli bir konuda daha fazla bilgi edinmek ve uzmanlaşmak için yapılan etkinlikler, Kişisel ve mesleki becerilerin geliştirilmesi, katılımcıların ağı genişletme
Kendini Geliştirmek İçin Neler Yapılabilir Kendini geliştirmek için yapılabilecek aktiviteler kişisel gelişim dil öğrenmek
Bu fotoğrafta canlı bir gülümsemeye sahip genç bir kadın görülüyor. Kendinden emin ve dostça bir ifade ile doğrudan kameraya bakıyor gibi görünüyor. Omuz hizasında kahverengi saçları kulaklarının arkasına toplanmış. Beyaz bir gömlek ve koyu renk kot pantolonuyla güzel bir uyum sağlayan kahverengi bir deri ceket giyiyor. Cilt tonu sıcak, açık kahverengidir ve yüz hatları güzel bir şekilde simetriktir. Gözleri derin, koyu kahverengi ve dişleri mükemmel derecede beyaz ve düz. Mutlu ve rahat görünüyor, neşesi resimden yayılıyor.
Gökben Biler
Blog Yazarı

Lisans ve lisansüstü öğrenimini Gazi Üniversitesi “Endüstri Mühendisliği” bölümünde tamamladı. Anadolu Üniversitesi bünyesindeki ikinci üniversite programını ise “Marka İletişimi” bölümünde tamamladı. Çalışma hayatına kamu sektöründe devam etmektedir. İstanbul İşletme Enstitüsü blog bölümünde içerik üretmektedir. İletişim, motivasyon, iş hayatı, kişisel gelişim, hobiler, tasarım, endüstri, kalite yönetimi, reklamcılık alanlarında yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, arka planda kablolar ve beyaz tahta bulunan bir devre kartı üzerinde çalışan bir kişiyi yakalıyor. Bu, fiziksel hesaplama ve robotikte kullanılan bir mikrodenetleyici platformu olan bir Arduino eğitimidir. Görüntüdeki kişi muhtemelen devre kartını kablolarla ve beyaz tahtadaki metinle programlıyor. Kodu yazmak için muhtemelen bir dizüstü bilgisayar kullanıyorlar. Bu görüntüde kabloları işaret eden bir parmağın yakın çekimi, kişinin kabloları nasıl birbirine bağladığını gösteriyor. Arka plandaki dizüstü bilgisayar, eldeki görevin karmaşıklığını ortaya koyuyor. Bu görüntü, dijital dünya için karmaşık ama bir o kadar da gerekli bir beceriyi öğrenme ve uygulama sürecini yansıtıyor. Teknolojinin gücüne ve yeni beceriler öğrenmenin önemine dair harika bir örnek. Arduino eğitimleri öğrencilerin programlamanın temellerini öğrenmelerini ve bunları fiziksel dünyaya uygulamalarını sağlar.
5
(4)

Arduino Eğitimi

19 Konu5 Saat
Yüzünde geniş bir gülümseme olan genç bir adam kameranın önünde duruyor. Kısa, siyah saçları ve parlak, mavi gözleri var. Beyaz bir tişört ve kahverengi kemerli siyah bir kot pantolon giyiyor. Kolları iki yanında ve başı hafifçe sola doğru eğik. Rahat bir duruşu var ve anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor. Gülümsemesi sıcak ve davetkâr, gözleri ise neşe dolu. Dünyayı ele geçirmeye hazır görünüyor.Erkan Varol
913464
Bu online kurs, öğrencileri dış ticaret alanında eğitmek için tasarlanmıştır. İthalat ve ihracat ilkelerinin yanı sıra ilgili yönetmelik ve prosedürlerin anlaşılmasını sağlamaya odaklanmaktadır. Kurs, küresel ekonomi ve uluslararası ticaret topluluğuna genel bir bakış sağlamakta ve uluslararası ticaretin zorluklarını ve fırsatlarını araştırmaktadır. Ayrıca tarifeler, vergiler ve ticaret anlaşmaları gibi konuların yanı sıra dış ticarette lojistiğin önemini de kapsamaktadır. Devlet destekli ticaret gibi çeşitli uluslararası ticaret türlerinin yanı sıra belgelerin, formların ve elektronik sistemlerin kullanımı hakkında derinlemesine bilgi sağlar. Ayrıca, öğrenciler dış ticaretin işletmeler, çevre ve toplum üzerindeki etkilerini anlayacaklardır. Son olarak, kurs öğrencileri dış ticaret sektöründe başarılı olmak için gereken becerilerle donatmaktadır.
4.7
(82)

Dış Ticaret Eğitimi

11 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
16611661