AnasayfaBlogMüşteri Sadakat Programı: Kapsamlı Rehber
Müşteri İlişkileri Yönetimi

Müşteri Sadakat Programı: Kapsamlı Rehber

26 Aralık 2019
Üzerine beyaz tebeşirle kelimeler yazılmış bir kara tahtanın yakın çekimi. Kelimeler, ortasında beyaz bir daire bulunan altın bir madalya ve kırmızı ve altın bir logo ile çevrelenmiştir. Madalya kara tahtanın sol üst köşesinde, logo ise sağ alt köşesinde yer almaktadır. Altın madalyanın beyaz dairesinin içinde bir harf vardır. Karatahtanın ortasında bir kelimenin yakın çekimi, solunda ise bir röntgenin yakın çekimi yer almaktadır.
KonuAçıklamaÖnem
Müşteri İlişkileri YönetimiMüşteriyi elde tutma ve bağlılığını sürdürme konusu için hayati öneme sahip olan CRM, stratejik bir yaklaşımdır.İletişim ve etkileşim ağı kurma, müşteri sadakatini arttırma.
Müşteri Odaklı PazarlamaÜrün odaklı değil, müşteri odaklı pazarlama yöntemleri kullanılır.Müşteri ihtiyaç ve isteklerine göre hizmet ve ürün geliştirme.
Müşteri SadakatiMüşterinin farklı seçenekler içinde varlığınızı, ürününüzü, markanızı seçmesi.Müşteri bağlılığı ve elde tutma, işletmenin büyümesi.
Müşteri Sadakat ProgramıHazırlanacak program pazar araştırması, müşteri profili, CRM yönetimini içeren kapsamlı bir müşteri analizi ve sonuçlarını göstermeli.Müşteri ilgi ve isteklerine çözüm yolları bulma
Rekabetçi AvantajÜrün konumlandırma, markalaşma, hizmet kalitesini arttırma, pazar analizi, teşhir ve tanzim etkinliklerin olması.İşletmenin müşterilere değer sunması ve müşterinin de sadık olmasını sağlama.
Ürün KonumlandırmasıÜrünün hangi özelliklerin ön planda olduğu, ürünle beraber duyguya yer verilmesi ve müşterinin ilgi ile isteğinin üründe nasıl yankı bulmasıMüşteriye değer sunmak ve sadakati sağlamak için önemli bir faktör.
Müşteri ProfiliMevcut ve potansiyel müşterilerin tercih, davranış ve ihtiyaçlarını belirlemek.Daha doğru ve etkili pazarlama ve satış stratejileri geliştirebilmek.
Sadık MüşteriBelirli nedenlerle ürüne ya da hizmete sadık kalan ve bu yüzden ürün ya da hizmetten ayrılma olasılığı düşük olan müşteri.İşletmenin sürdürülebilir büyüme potansiyeli.
Mevcut Müşteri Elde TutmaMevcut müşterileri elde tutma yolları, yeni müşteri edinmekten daha az maliyetli ve kolaydır.Maliyet etkinliği ve işletmenin büyümesi için önemli.
Müşteri Sadakati ÖlçeğiMüşteriye yönelik kullanım kolaylıklarının sağlandığı ve sadakatin ölçüldüğü bir dizi metrik ve araç.Müşterinin sadakat düzeyi, memnuniyeti ve markaya olan bağlılığını ölçmek için gereklidir.

Bir işletmenin, markanın ya da kurumun büyümesi yönünde en önemli faktörlerden biri; sahip olduğu müşteri potansiyelidir. İşletmenin devamlılığı sağlayan biricik şey de ürünlerini, hizmetlerini satın alabilecek müşteriler bulabilmesidir. Aksi hâlde başlangıç aşamasında kâr edebilme isteğini yerine getiremeyerek küçülmeye ve daha sonra yok olmaya giden bir süreç yaşanabilir.

Pek çok işletme de bu mutsuz sonu yaşamamak adına büyüme hedefi yolunda, müşterilerine yönelik teknik ve programlar geliştirmeye çabalıyor. Müşteriyi elde tutma ve bağlılığını sürdürme konusunda CRM yani Müşteri İlişkileri Yönetimi kavramını bilmeli ve nasıl kullanılacağına yönelik fikir sahibi olunmalıdır.

İlgili yazı: CRM Nedir? İşletmelere Faydaları Nelerdir?

Mevcut müşteri potansiyelinin ne olduğunun, ne olacağına yönelik araştırma, pazarlama ve müşteri yönetimi ile ilgili stratejiler geliştirmeye çabalayan bir yönetim bütünü sağlanmalıdır. Müşteri ilişkileri Yönetimi içinde dikkat edilmesi gereken başlıca şey; ürününüzü pazarlarken ürün odaklı değil, müşteri odaklı pazarlama yöntemlerini kullanmaktır. müşteri potansiyelini araştırırken hedef kitlenizin kimlerden oluştuğuna yönelik bilgileri de edinmelisiniz. mevcut müşterilere ürününüze, markanıza ve hizmetinize bağlı kılmayı sağlayacak teknik ve yöntemler ile sadakati oluşturacak programlar edinmelisiniz. bu noktada bugünün rekabet ortamında müşteriyi elde tutmak ve yeni müşteri edinmek noktasında yararlanacağınız müşteri sadakati hakkında, detaylı bilgilere sahip olmanız rakipleriniz arasında sizi yukarıya taşıyacaktır.

İlgili eğitim: Churn ve Müşteriyi Elde Tutma Yönetimi

Müşteri Sadakat Programı Nedir?

Başarılı ve uygulanabilecek bir sadakat programından önce müşteri sadakatinin ne olduğunu öğrenmek gereklidir. Mevcut ya da yeni müşterinin farklı seçenekler içinde seçim hakkı varken işletmenizi, ürününüzü, markanızı sahiplenmesi olarak görülmektedir. Birçok aynı kullanıma sahip ürün ve marka içinde sizin ürününüzün tercih edilmesi için müşteri sadakat programından yararlanmanız gerekiyor. Hazırlanacak program pazar araştırması, müşteri profili, CRM yönetimini içeren kapsamlı bir müşteri analizi ve sonuçlarını göstermelidir. Buradan hareketle oluşturulan müşteri sadakat programı, müşterinin değişen ilgi ve isteklerine karşı çözüm yolları bulabilecek planı sağlamalıdır.

İlgili yazı: Müşteri Ne Demek? Tüketiciden Farkı Nedir?

Bugünün dünyasında müşteri sadakati kolay kolay sağlanabilecek ölçüde değildir. Bunun temel sebeplerinden biri tüketicilere sunulan ürünlerin, hizmetlerin çeşitliliği ve aynı kullanıma sahip ürünler arasında daha ucuz olanın ortaya çıkmasıdır. Bu rekabet ortamında müşteri neden bir ürüne , hizmete ya da markaya sadık olsun? Rekabet avantajı sağlamak için oluşturulan müşteri sadakat programı içinde; ürün konumlandırma, markalaşma, hizmet kalitesini arttırma, pazar analizi, teşhir ve tanzim etkinliklerin olması, işletmenin müşterilere değer sunmasını ve müşterinin de sadık olmasını sağlayan faktörlerdir.

Müşteri Sadakat Programı Örnekleri

Oluşturulan müşteri sadakat programı; rastgele, araştırmaya dayanmayan, veri ve pazar analizi içermeyen bir plan ile dokümana sahip ise programın fayda sunması pek beklenemez. doğru bir program, müşteri ve yeni müşteri potansiyelini analiz edebilen bu verilerden hareketle ne tür bir satış ve pazarlama teknikleri yöntemlerinin uygulanacağını içerir. sadakati içeren bir durum oluşturmak için yarışılan pazar alanının durum analizi yapılmalıdır. bu pazara dahil olan ve yeni girmiş ürün ile hizmetlerin özellikleri, fiyat durumu, müşteri potansiyeli araştırılarak karşılaştırma yapılmalıdır.

İlgili eğitimler: Satış ve Pazarlama Eğitimleri

Pazarlama dünyasında oluşan yeni gelişmeler, pazar analizi ile beraber incelenmeli ve ne gibi yeniliklerin müşteriler tarafından takip edildiği analiz edilmelidir. Ürün konumlandırması yapılırken ürünün hangi özelliklerin ön planda olduğu, ürünle beraber duyguya yer verilmesi ve müşterinin ilgi ile isteğinin üründe nasıl yankı bulmasına önem verilmelidir. Müşterinin ürüne sadık kalması, o ürüne yönelik birtakım duygular ve zihinde yaratılan imaja yönelik algıyı harekete geçirmesi ile ilgilidir.

Sadık müşteriler belli nedenlerle ürüne ya da hizmete sadakat göstererek üründen ayrılma olasılıklarını da düşürürler. İşletmeler, istediği sadık müşteri profiline ulaşmak için bazı farklılaştırma ve satış tekniklerini geliştirmeleri gereklidir. Yeni müşteri potansiyeline ulaşmak için ürünler gözden geçirilmelidir. Bu noktada yeni müşteri arayışına çıkarken bilinmesi gereken önemli bir nokta vardır. Mevcut müşterileri elde tutma yöntemi yeni müşteri edinmekten daha az maliyetli ve kolay yollar sunmaktadır. Bundan dolayı da mevcut müşteri profillerinin sınıflandırılması ve sadık müşteri sınıfına konumlandırmaya da özen gösterilmelidir.

İlgili yazı: Müşteriyi Elde Tutmak İçin Bilmeniz Gereken 5 Yöntem

Müşteri Sadakati Ölçeği

Müşteri ilişkilerini yönetiminde, verileri analiz edebilmek ve takip edebilmek için müşteriye yönelik bazı kullanım kolaylıkları sağlanır. Özelikle dünyada ve daha sonra da ülkemizde yaygınlaşan bazı uygulama örnekleri vardır. Bu uygulama örnekleri sayesinde müşterinin hangi profilde yer aldığı, ürün ile markayı kullanma sıklığı ölçülür. Müşteri sadakatini doğru ölçebilmek adına müşteri kullanım kartı oldukça işlevsel bir yöntemdir. İlk defa ülkemizde Migros Market Club kart uygulaması, müşterinin hangi ürünleri aldığı, ilgi gösterdiği, kartı kullanma sıklığını ölçmesi bakımından yeni bir yöntem teşkil etmiştir.

Günümüzde birçok market, marka ve işletme de ürün satın alımında kart aracılığıyla müşterilerine kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Mağaza ve market kartı ile müşterilere bazı indirim ve fırsatlardan yararlanma olanağı sağlanarak müşterinin marka ve ürüne yönelik bağlılığı da olanaklar dahilinde artırılmış oluyor. Kart uygulaması dışında müşteri memnuniyeti anketi de sadakati ölçmek  için kullanışlı bir yöntemdir. Dijital bir çağda yaşadığımızdan dolayı anket kullanımı sosyal medya aracılığıyla sağlanmalıdır. Ayrıca müşterinin sadakati ölçmek ve araştırmak için müşteri şikayet ile önerileri dikkate alınmalı ve anında geri bildirim müşteriye dönmelidir.

Müşteri Sadakati Nasıl Sağlanır?

Buraya kadar oluşturulan müşteri sadakati programının, uygulanıp sadakati sağlamaya yönelik işlevleri önemli noktayı oluşturmaktadır. Müşteriyi ya da hedef kitleyi ürüne, markaya, hizmete sadık kılmak ve süreç boyunca sadık bir müşteri profili içinde kalmasını sağlamak için hazırlanan program dahilinde yapılması gereken bazı şeyler vardır. Öncelikle sahip olunan müşterilerinin profillerine yönelik sınıflandırma yapılmalı ve profillere uygun pazarlama yöntemleri geliştirilmelidir. Müşteri profilleri kısa dönemli ve uzun dönemli olarak genel bir tablo dahilinde kendi içinde ayrılır.

Yaratılan değer, duygusal bağlılık, çekici marka konumlandırması, ürün ve hizmetin kalitesi; müşterinin duygusal sadık müşteri kategorisinde yer almasını sağlar ve markaya bağlılık kolay kolay değişmez. Belirlenen müşteri profillerine göre yeni müşteri potansiyeli hakkında da bilgi alınabilmektedir. Nerelerde eksik ve yanlış değerlendirmeler olduğunu, kullanımın ne ölçüde azaldığı bu profillerin tespit edilmesi ile mümkündür. Müşteri sadakatini sağlamaya yönelik başka bir araç ise müşteri şikayetleri yönetimini sağlamaktır. Özellikle sosyal medya aracılığıyla müşteriler deneyimlerini kolayca karşı tarafa iletebiliyor.

İlgili eğitim: Şikayet Yönetimi Eğitimi

Müşteri Deneyimine Karşılık Vermek Önemli mi?

Müşterinin olumlu ya da olumsuz deneyimlerine doğru sözcüklerle ve iletişimle cevap vermek, müşterinin kendisini değerli hissetmesini sağlar. Bunun için işletme bünyesinde dijital pazarlama eğitimi alan uzman birinden yararlanarak sosyal medya dinamiklerine uygun pazarlama ve müşteri hattı kurulumu yapılması sağlanmalıdır. Satış öncesi ve sonrası müşterinin işletmeye ulaşması için erişilebilir adreslere sahip olunmalıdır. Günümüzün pazarlama ve satışında en önemli kavramlardan biri de güvendir. Güveni sağlayacak marka algısı ile imajı yaratılmalı, ayrıca güveni tesis edebilecek müşteri ilişkileri departmanına gereken önem verilmedir. Müşteriyle iletişimde doğru sözcük ve davranışlarda bulunulmalı ve olumlu cümlelerle müşteriyi sonuna kadar dinleme durumunda olunmalıdır.

İlgili eğitim: Dijital Pazarlama Eğitimi

Müşteriyle doğru, olumlu ve samimi iletişim için özel günlerde mesaj yazılması, belli aralıklarla indirim kampanyaları düzenlenmesi, geri bildirimlerden yola çıkarak olumlu geri dönüşlerin sağlanması gibi yöntemler de sadakati sürdürmeye yarayacak tekniklerdir. Müşteri sadakatini sağlamaya yönelik bilgi ve fikir almak, yöntemleri uygulamak için Enstitü aracılığıyla online eğitim olarak verilen müşteri odaklı satış teknikleri eğitimi alabilirsiniz.

İlgili eğitim: Müşteri Odaklı Satış Teknikleri

Müşteri İlişkileri Yönetimi, Müşteriyi elde tutma ve bağlılığını sürdürme konusu için hayati öneme sahip olan CRM, stratejik bir yaklaşımdır, İletişim ve etkileşim ağı kurma, müşteri sadakatini arttırma, Müşteri Odaklı Pazarlama, Ürün odaklı değil, müşteri odaklı pazarlama yöntemleri kullanılır, Müşteri ihtiyaç ve isteklerine göre hizmet ve ürün geliştirme, Müşteri Sadakati, Müşterinin farklı seçenekler içinde varlığınızı, ürününüzü, markanızı seçmesi, Müşteri bağlılığı ve elde tutma, işletmenin büyümesi, Müşteri Sadakat Programı, Hazırlanacak program pazar araştırması, müşteri profili, CRM yönetimini içeren kapsamlı bir müşteri analizi ve sonuçlarını göstermeli, Müşteri ilgi ve isteklerine çözüm yolları bulma, Rekabetçi Avantaj, Ürün konumlandırma, markalaşma, hizmet kalitesini arttırma, pazar analizi, teşhir ve tanzim etkinliklerin olması, İşletmenin müşterilere değer sunması ve müşterinin de sadık olmasını sağlama, Ürün Konumlandırması, Ürünün hangi özelliklerin ön planda olduğu, ürünle beraber duyguya yer verilmesi ve müşterinin ilgi ile isteğinin üründe nasıl yankı bulması, Müşteriye değer sunmak ve sadakati sağlamak için önemli bir faktör, Müşteri Profili, Mevcut ve potansiyel müşterilerin tercih, davranış ve ihtiyaçlarını belirlemek, Daha doğru ve etkili pazarlama ve satış stratejileri geliştirebilmek, Sadık Müşteri, Belirli nedenlerle ürüne ya da hizmete sadık kalan ve bu yüzden ürün ya da hizmetten ayrılma olasılığı düşük olan müşteri, İşletmenin sürdürülebilir büyüme potansiyeli, Mevcut Müşteri Elde Tutma, Mevcut müşterileri elde tutma yolları, yeni müşteri edinmekten daha az maliyetli ve kolaydır, Maliyet etkinliği ve işletmenin büyümesi için önemli, Müşteri Sadakati Ölçeği, Müşteriye yönelik kullanım kolaylıklarının sağlandığı ve sadakatin ölçüldüğü bir dizi metrik ve araç, Müşterinin sadakat düzeyi, memnuniyeti ve markaya olan bağlılığını ölçmek için gereklidir
müşteri sadakati dijital pazarlama crm ürün konumlandırması müşteri sadakat programı marka satış
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Takım elbiseli bir adam bir odada duvara yazı yazmaktadır. Elinde sarı bir konuşma balonu olan kırmızı bir telefon ahizesi tutmakta ve bir madalya çizimi de dahil olmak üzere çeşitli sembollerin bulunduğu beyaz bir tahtanın yanında durmaktadır. Ayrıca siyah beyaz bir gülen yüz çizimi de var. Ön planda bir büyüteç görülmektedir. Daha uzakta siyah çizgili sarı dikdörtgen bir nesnenin yanı sıra mavi bir kilit ve siyah ibreli yeşil bir saat çizimi var.
Müşteri İlişkileri Yönetimi

Müşteriyi Elde Tutmak İçin Bilmeniz Gereken 5 Yöntem

01 Mayıs 2016
Beyaz zemin üzerinde bir kelimeyi işaret eden bir elin yakın çekimi. İşaret parmağı uzatılmış ve başparmak içeri sokulmuştur. Kelime beyaz bir kağıt üzerine siyah mürekkeple yazılmıştır. Parmak hafifçe bulanıklaştırılmış ve görüntünün sağ alt köşesinde bir kalem görülüyor. Arka planda beyaz bir tabak üzerinde bir fincan kahve, bir çift siyah gözlük, yakın planda bir klavye ve bir kalem de görülüyor. Parmak, sanki vurgulamaya çalışıyormuş gibi kendinden emin ve kararlı bir bakışla kelimeyi işaret ediyor.
Dijital Pazarlama

İçerik Pazarlama Nedir?

27 Aralık 2019