AnasayfaBlogKullanıcı Deneyimi Tasarımı Nedir?
Satış - Pazarlama

Kullanıcı Deneyimi Tasarımı Nedir?

25 Haziran 2021
Bir kişi dizüstü bilgisayar ve cep telefonunu birlikte kullanıyor. Kişi bir kağıt parçası üzerindeki bir çizimi işaret ediyor ve diğer eli dizüstü bilgisayarın klavyesinde. Bir kalemin yakın çekimi var ve kişinin eli de bir parça kağıt tutuyor. Çizim bir tel kafes veya bir web sayfası gibi görünüyor. Kişi çizime odaklanmış gibi görünüyor ve ifadesi düşünceli.
Kullanıcı Deneyimi Tasarımı Nedir?Neden Önemlidir?İş İmkanları
Ziyaret potansiyelini artırmaya yönelik geniş bir çaba. Tüketici ve kullanıcı odaklı bir alan olarak temel gayesi ziyaretçi deneyimini mümkün olduğu en iyi şekilde yaşatmaktır.Tüketici davranışları ve pazarlama açısından çok değerli bir kazanım kavramını ifade eder. Dijital mecralar açısından önemli hale gelmiştir. Kullanıcının anlık olarak iyi bir deneyim yaşayabileceğini sağlar.Kullanıcı deneyimi pek çok iş alanında kullanılabilir. Hedef kitlesi bulunan iş alanları, kullanıcı deneyimini yaratmak için stratejiler üretir. Kullanıcı deneyimi tasarım uzmanı gibi çeşitli iş pozisyonları mevcuttur.
Mobil uygulamalar, bilgisayar ve web sitelerinin tasarımını ilgilendiren bir iş. Çeşitli deneyim boyutlarıyla ilgili alanlarda kullanılıyor.Web sitesi ya da mobil uygulama, kullanıcının giriş yaptığı andan itibaren ilgili mecrada kalmasına yarayacak ve kullanabilecek nitelikte olmayı gerektiriyor. Kullanıcı odaklı bir sistemi ele alarak oluşturulur.Ürün ve hizmet tasarımında kullanıcı odaklı tasarımlara rağbet artıyor. Dijital pazarlama ve web sitesi tasarımında da bu stratejik görüş hakim. Çeşitli iş alanlarında çeşitli iş pozisyonları oluşturuyor.
Bir dijital ürün-hizmette ya da somut bir üründe karşılığı olan deneyimin tasarlanmasıdır. Doğrudan kullanıcıya yönelik bir fayda içerir.Kullanıcıya yönelik bir fayda içerir. Deneyim tasarlama, son yıllarda en çok ciddiye alınan işlerden biri haline gelmiştir. İşlevsel bir ihtiyacınızı karşılayacak ürünleri bulmanızı sağlar.Kullanıcı deneyim tasarımın birçok farklı sektörde değerli bir beceri olduğu kabul edilir. Bu nedenle, bu alanda yetenekli olanlar için geniş iş olanakları mevcuttur.
Kullanıcıyı ilgili siteye ya da uygulamaya çekmek ve temel olarak kullanıcı ile etkileşimi sürdürebilir kılmak için kullanılır.Kullanıcı Deneyimi Tasarımı, site trafiğini artırmak, daha iyi bir kullanıcı hizmeti sunmak, tüketicinin web sitesinde işini kolaylaştırmak ve gerekli iyileştirmeleri yapabilmek için önemlidir.Kullanıcı Deneyimi Tasarımı, kullanıcı deneyimini anlayarak doğru adımlarla ilerleyen iş yerleri için değerli bir beceridir. Bu, pazarlama, ürün tasarımı ve hizmet alanlarında kariyer fırsatları yaratır.

Tüketici ve kullanıcı odaklı bir çağda yaşadığımızın en büyük kanıtlarından biri, kullanıcı deneyimi tasarımı gibi bir alanın var olmuş olması. Yaygın kullanılan adıyla UX tasarımı, ziyaret potansiyelini artırmaya yönelik geniş bir çabayı ifade eder. Kullanıcı deneyimi tasarımı (UX), tüketici ve kullanıcı odaklı bir alan olarak temel gayesi ziyaretçi deneyimini mümkün olduğu en iyi şekilde yaşatmaktır. Bu noktada da sorulması gerekilen bir konu vardır. Kullanıcı deneyimi için nasıl bir değerlendirme ve planlama yapılabilir ve kullanıcı odaklı tasarım nasıl yapılır? 

Kullanıcı deneyimi tasarımını önemli yapan şey, tüketici odaklı olmasıdır. Günümüzün pazarlama stratejileri, tüketiciyi bir kenara atamayacağını bilerek gerekli pazarlama deneyimleri yaratıyor. Üstelik kullanıcı deneyiminin her alanda önemsenmesinden dolayı hemen hemen her ürün ve ürün-hizmet ve marka tasarımında, kullanıcı odaklı tasarımlara rağbet artıyor. Dijital pazarlama ve web sitesi tasarımı için de bu stratejik görüş hakim. Peki kullanıcı deneyimi odaklı tasarım tam olarak ne işe yarar ve kullanıcı odaklı bir tasarım nasıl yapılır?

Kullanıcı Deneyimi Tasarımı Ne Demek?

Bir alışveriş deneyimi ya da web sitesi ziyareti sırasında en çok neye dikkat edersiniz ya da kullanıcı odaklı sözünü sizin için anlamlı kılan şey nedir? İşletme ve bir değer üretmek isteyen markalar, tüketici araştırmaları neticesinde bu soruların cevaplarını bularak size en iyi ürün ve hizmet tasarımını sunabilmek için yarışıyorlar. Sonuçta değişen tüketici davranışları ve geliştirilmeye muhtaç pazarlama stratejileri, işletmeleri de ister istemez düzene ayak uydurmaya itiyor. Kullanıcı deneyimi tasarımı ise işin en kritik noktalarından birini oluşturuyor. 

Kullanıcı deneyimi tasarımı, günümüzde daha çok mobil uygulamalar, bilgisayar ve web sitelerinin tasarımını ilgilendiren bir iş olarak anılıyor. Bununla birlikte sadece bu işi kapsamayan UX, çeşitli deneyim boyutlarıyla ilgili alanlarda kullanılıyor. Kullanıcı deneyimi açısından deneyimin boyutları şu şekildedir; estetik, yansıtıcı, duygusal ve davranışsal. Örneğin, bir deneyimi, ürünün estetiği ile ilişkilendirebilirsiniz ya da daha çok web sitelerinde kullanılan işlevselci-davranışsal boyutu ele alarak web sitenizde kullanıcılara kolaylık sağlayacak bir arayüz deneyimi tasarlayabilirsiniz.

Genel olarak kullanıcı deneyimi tasarımı, bir dijital ürün-hizmette ya da somut bir üründe karşılığı olan deneyimin tasarlanmasıdır. Bu deneyim, doğrudan kullanıcıya yönelik bir fayda içerir. Ya duygusal bir deneyimin parçası olursunuz ya da işlevsel bir ihtiyacınız vardır ve bunu karşılayacak ürüne yönelirsiniz. Ayrıca şunu da belirtmek gerekir. Bugün kullanıcı deneyimi tasarımının dijital ortamlarda daha fazla kullanıldığını bilinen bir durum. Yani dijital uygulamalar açısından da kullanıcıyı ilgili siteye ya da uygulamaya çekmek ve temel olarak kullanıcı ile etkileşimi sürdürebilir kılmak önemseniyor.

Kullanıcı Deneyimi Tasarımı Neden Önemli?

Deneyim, tüketici davranışları ve pazarlama açısından çok değerli bir kazanım kavramını ifade eder. Bugün deneyimsel pazarlama gibi bir alan, kullanıcı odaklı deneyimi öne çıkarmak amacıyla pazarlama uygulamaları düşünüyor. Aynı şekilde çeşitli araştırma ve verilerden hareketle işe girişen kullanıcı deneyimi de kapsamlı bir deneyim aşamalarını ele alarak hizmet sağlıyor. Kullanıcı deneyimi tasarımı, sadece arayüz tasarımını geniş bir kapsamla ele almaz. İşin içinde iletişim tasarımı, görsel tasarım ve bilgi tasarımı gibi süreç içinde gerekli görülen aşamalar vardır. Tüm bu aşamalar, kullanıcının anlık olarak iyi bir deneyim yaşayabileceğinin teminatı olacak adımları ifade eder. 

Dijital mecralar açısından ise deneyim tasarlama, son yıllarda en çok ciddiye alınan işlerden biri. Çünkü bir web sitesi ya da mobil uygulama, kullanıcının giriş yaptığı andan itibaren ilgili mecrada kalmasına yarayacak ve kullanabilecek nitelikte olmayı gerektiriyor. Böylesi bir durum, kullanıcı deneyimi tasarımına ve onun bir alt kademesinde yer alan kullanıcı arayüz tasarımı işine ışık tutuyor. Her iki kavram da web site ve mobil uygulamaların kullanıcı dostu olabilecek unsurlarına yoğunlaşarak ilgili adımları yerine getiriyor. Sonuç olarak ise site trafiğini artırmak, daha iyi bir kullanıcı hizmeti sunmak, tüketicinin web sitesinde işini kolaylaştırmak ve gerekli iyileştirmeleri yapabilmek için kullanıcı deneyimi tasarımına ihtiyaç vardır. 



Kullanıcı Deneyimi Tasarımı İş İmkânları

Kullanıcı deneyimi, pek çok iş alanında kullanılabilecek bir iştir. Hedef kitlesi bulunan çeşitli iş alanları, kullanıcı yaratmak için birtakım stratejiler üretmek zorundadır. Buna bağlı olarak da tüketici davranışını anlayarak doğru adımlarla ilerleyen kullanıcı deneyimi yaratmak gerekir. İşte böylesi bir ihtiyaç da kullanıcı deneyimi tasarımı uzmanı gibi çeşitli iş pozisyonları yaratıyor. 

Bugün kullanıcı deneyim tasarımının epey aranan bir iş olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca bu alanda çalışmanın da popülerleştiği görülüyor. Ülkemizde web tasarım ve endüstriyel ürün tasarımı alanında bilgiye sahip mezunlar, kullanıcı deneyim tasarımına yöneliyorlar. Peki böyle bir işi en çok hangi alanlar talep ediyor?

Günümüzde web tasarımı konusunda, kullanıcı deneyimi tasarımcılarına ihtiyaç duyuluyor. Ayrıca satış-pazarlama alanında belli bir kademeye yükselen marka ve marka şirketleri de kullanıcı deneyimini önemsiyor. Sonuç olarak kullanıcı deneyimi konusunda kendinizi geliştirmeniz durumunda; web tasarım, nöropazarlama ve ürün geliştirme alanlarında çalışabilirsiniz. Ayrıca kullanıcı arayüz tasarımı işi de epey istenen yetkinliklerden biri olarak görülüyor. Kullanıcı deneyimi tasarımı konusunda ileri bilgiye sahip olmanız durumunda sadece yurt içinde değil, yurt dışında da çalışma imkânınız var.

Kullanıcı Deneyimi Tasarım Eğitimi Ne İşe Yarar?

Kullanıcı deneyimi tasarımı, gelişmekte olan ve çeşitli alanlarda da karşılığı olan iştir. Böylesi bir işin tabii ki eğitimini almak ve kendinizi de buna bağlı kanıtlamanız gerekir. Enstitü tarafından verilen Kullanıcı Deneyimi Tasarımı (UX Design) Eğitimi, temel düzey bilgiler edinerek alanı tanımanıza ve daha da ilerlemeniz için gerekli altyapıyı sunmayı amaçlıyor. Ayrıca pazarlama ve satış alanında çalışıp tüketici davranışları kapsamında kullanıcı deneyimi konusunda da bilginizi artırmak isteyebilirsiniz. Sertifikalı kullanıcı deneyimi tasarımı; deneyim tasarlanma ve deneyimin psikolojik boyutlarını anlamanız açısından epey doyurucu bilgiler sunacaktır. 

Ziyaret potansiyelini artırmaya yönelik geniş bir çaba Tüketici ve kullanıcı odaklı bir alan olarak temel gayesi ziyaretçi deneyimini mümkün olduğu en iyi şekilde yaşatmaktır, Tüketici davranışları ve pazarlama açısından çok değerli bir kazanım kavramını ifade eder Dijital mecralar açısından önemli hale gelmiştir Kullanıcının anlık olarak iyi bir deneyim yaşayabileceğini sağlar, Kullanıcı deneyimi pek çok iş alanında kullanılabilir Hedef kitlesi bulunan iş alanları, kullanıcı deneyimini yaratmak için stratejiler üretir Kullanıcı deneyimi tasarım uzmanı gibi çeşitli iş pozisyonları mevcuttur, Mobil uygulamalar, bilgisayar ve web sitelerinin tasarımını ilgilendiren bir iş Çeşitli deneyim boyutlarıyla ilgili alanlarda kullanılıyor, Web sitesi ya da mobil uygulama, kullanıcının giriş yaptığı andan itibaren ilgili mecrada kalmasına yarayacak ve kullanabilecek nitelikte olmayı gerektiriyor Kullanıcı odaklı bir sistemi ele alarak oluşturulur, Ürün ve hizmet tasarımında kullanıcı odaklı tasarımlara rağbet artıyor Dijital pazarlama ve web sitesi tasarımında da bu stratejik görüş hakim Çeşitli iş alanlarında çeşitli iş pozisyonları oluşturuyor, Bir dijital ürün-hizmette ya da somut bir üründe karşılığı olan deneyimin tasarlanmasıdır Doğrudan kullanıcıya yönelik bir fayda içerir, Kullanıcıya yönelik bir fayda içerir Deneyim tasarlama, son yıllarda en çok ciddiye alınan işlerden biri haline gelmiştir İşlevsel bir ihtiyacınızı karşılayacak ürünleri bulmanızı sağlar, Kullanıcı deneyim tasarımın birçok farklı sektörde değerli bir beceri olduğu kabul edilir Bu nedenle, bu alanda yetenekli olanlar için geniş iş olanakları mevcuttur, Kullanıcıyı ilgili siteye ya da uygulamaya çekmek ve temel olarak kullanıcı ile etkileşimi sürdürebilir kılmak için kullanılır, Kullanıcı Deneyimi Tasarımı, site trafiğini artırmak, daha iyi bir kullanıcı hizmeti sunmak, tüketicinin web sitesinde işini kolaylaştırmak ve gerekli iyileştirmeleri yapabilmek için önemlidir, Kullanıcı Deneyimi Tasarımı, kullanıcı deneyimini anlayarak doğru adımlarla ilerleyen iş yerleri için değerli bir beceridir Bu, pazarlama, ürün tasarımı ve hizmet alanlarında kariyer fırsatları yaratır
Kullanıcı Deneyimi Tasarımı Nedir Kullanıcı Deneyimi Tasarımı ne demek Kullanıcı Deneyimi Tasarımı UX desing kullanıcı deneyimi
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.