AnasayfaBlogNative Reklam Nedir?
Satış - Pazarlama

Native Reklam Nedir?

19 Kasım 2019
Çok sayıda renkli ışığa sahip bir bilgisayar ekranı görüntülenir. Görüntünün ana odağı, merkezinde parlayan bir ekran ve onu çevreleyen birçok renkli daire bulunan bir dizüstü bilgisayardır. Dizüstü bilgisayarın sağında bir bilgisayarın ekran görüntüsü yer almaktadır. Solda, beyaz metinli mavi beyaz bir işaret ve hemen altında beyaz kenarlıklı kırmızı bir daire var. Sol alt köşede, bir işaretin yakın çekimi var. Sağ tarafta, üzerinde bir grafik olan bir cep telefonu var. Sol üst köşede beyaz metinli mavi bir daire ve beyaz harfli mavi ve pembe bir arka plan var. Genel olarak, görüntü canlı ve görsel olarak ilginç bir ayrıntı koleksiyonu sunuyor.
Native Reklam Nedir?Neden Native Reklam Tercih Ediliyor?Native Reklam Nasıl Kullanılır?
Dijital platformlarda kullanılan içeriklere doğal akışın bir parçası olarak adapte edilen ücretli bir reklam modeli.Kullanıcı davranışlarının analiz edilmesi sonucu, doğrudan reklamların artık kullanıcılar için rahatsız edici olduğu ve native reklamların ise kullanıcı için rahatsızlık vermeden ilgi çekmeyi başardığı gözlemlenmiştir.Reklamın doğal görünmesi ve kullanıcıyı rahatsız etmemesi, hedef kitle belirlemesi, reklamın yayınlanacağı platformda format uyumu ve en sık kullanılan dijital platformların bilinmesi gerekmektedir.
Kullanıcının karşısına içerik biçiminde çıkan ve farkında olmadan tüketilen bir reklam modeli.Reklamların normal bir içerik gibi görünmesi ve kullanıcının doğrudan bir reklam olduğunu anlamaması nedeniyle daha fazla etkileşim alınır.Native reklam demek, reklamı içerik gibi sunmak demektir. Bu nedenle doğru içerik stratejisi ve hedef kitle analizi çok önemlidir.
Kullanıcıya rahatsızlık vermeden farkında olmadan marka bilinirliğini ve etkileşimi artıran bir reklam modeli.Kullanıcının ilgisini çekecek ve kullanıcının farkında olmadan reklam almasını sağlayan bir modeldir.Doğru içerik oluşturmak ve kullanıcıya sunmak bu reklam modelinin başarısında belirleyici faktörlerdendir.
Kullanıcının karşısına doğal bir akış içerisinde çıkan ve doğrudan bir reklam olduğunu anlatmayan bir reklam modeli.Kullanıcı rahatsız olmadığında ve reklamın bir parçası olduğunu anlamadığında daha olumlu bir etkileşim oluşur ve marka bilinirliği artar.Dikkat çekici, bilgilendirici ve eğlendirici bir şekilde hazırlanan içeriklerle ve doğru hedef kitle analiziyle kullanılır.
İçerik akışına doğal ve uyumlu bir şekilde entegre olan bir reklam modeli.Kullanıcı deneyimini bozmadan marka ve ürün tanıtımını optimize eder.Kullanıcı deneyimini ve beklentilerini dikkate alarak, özgün ve kullanıcıya değer katan içerikler hazırlanır.

Özellikle son iki yıldır dijital platformlarda sıklıkla kullanılmaya başlayan native reklam aslında eskiden beri geleneksel medya döneminde de farklı biçimlerde kullanılan bir reklam modelidir. Dizi ya da filmlerde kullanılan bir markaya ait cep telefonları native reklam modelinin eski dönemlerdeki örneklerinden biridir. 

Native Reklam Modeli Nedir?

Türkçeleştirilmiş haliyle yerel ya da doğal reklam olarak adlandırılan native reklam internet çağının getirdiği değişimlere adapte olarak dijital platformlarda yerini almış ve dijital pazarlamanın etkili bir reklam modeli olarak tüm dünyada ve ülkemizde tercih edilen popüler bir kavram haline gelmiştir. O halde native reklam nedir dediğimizde dijital platformlarda kullanılan içeriklere doğal akışın bir parçası olarak adapte edilen ücretli bir reklam modeli şeklinde genel bir tanım yapabiliriz. 

Native reklam yayınlanacağı platformdaki içeriğin biçimine uyum sağlayan yapısıyla kullanıcı için rahatsız edici göze batan yapıdan uzak bir reklam modelidir. Native reklamlar dijital mecranın içerisinde video, blog yazısı, liste, makale, test, infografik, hikâye gibi formatlarda hazırlanır.  Arama motorlarında, sosyal medya platformlarında öneri ya da öne çıkan olarak kullanıcının karşısına çıkar. Örneğin okuduğunuz bir blog yazısının altında kullanıcı tercihine göre tavsiye edilen bir başka blog yazısı olarak gösterilebilir. Native reklam modelinin işleyiş sürecine biraz daha yakından bakalım.

Neden Native Reklam Tercih Ediliyor?

Dijital platformun en büyük avantajlarından biri olan kullanıcı davranışlarının sürekli analiz edilebilmesi sonucunda son yıllarda internet ortamındaki direk reklamların artık kullanıcılar için bunaltıcı olduğu gözlemlenmiştir. Kendinizden pay biçin. Karşınıza sürekli açılan reklamların kaç tanesini izliyorsunuz? Hatta Ablock özelliği ile tamamen reklamları izlemeyi reddedenler bile giderek artıyor. 

Native reklamcılık bu duruma alternatif bir çözüm olarak geliştirilmiştir. Yapılan istatistikler native reklamın marka ve ürünlerle ilgili olumlu etkileşimler getirdiğini somut verilerle gösterdiği için yeni reklam modeli olarak tercih edilmeye başlanmıştır. Çünkü kullanıcı reklam görüntüsünden uzak doğal bir akış içerisinde normal bir içerikle karşılaşıyor. Bu durum kullanıcıyı rahatsız etmediği gibi doğru planlanmış bir içerik çoğu zaman kullanıcının ilgisini çekiyor.

Native reklamlar kullanıcıya fayda sağlayan bilgi veren zaman zaman da eğlenceli bir formatta hazırlanıyor. Bir reklam bombardımanından uzakta marka ve ürününüzün kullanıcı ile daha soft bir şekilde buluşması geri dönüşlerde de olumlu sonuçlar veriyor. Native reklam dijital pazarlamanın en favori reklam modellerinden biri olma yönünde bu sebeple hızlı bir yükselişe geçiyor.  

Native Reklam Nasıl Kullanılır?

Kelime anlamı olarak yerel, doğal anlamlarına gelen native aslında nasıl bir online içerik oluşturmanız gerektiğini belirleyen anahtar kelimedir. Kullanıcı için içerikle reklamı harmanlayan native reklamda dikkat etmeniz gereken en önemli şey reklam kokmayan bir yapı oluşturabilmenizdir. Kullanıcı için dikkat çekici, bilgilendirici, eğlendirici aynı zamanda normal bir içerik gibi gözükmesi önemlidir.

Dijital reklamcılık mecrasında etkili bir alternatif olarak kullanılan native reklam için ilk yapılması gereken doğru hedef kitle belirlenmesidir. Dijital dünyanın reklamcılığa sağladığı en önemli avantajlardan biri kullanıcıların ilgi alanlarına ve markanızın hedeflerine bağlı olarak istediğiniz kriterlere göre hedef kitle tanımlaması yapabilmeniz ve etkileşimlerini ölçebilmenizdir. Aynı avantajlar elbette ki native reklamcılık için de söz konusudur. 

Hedef kitle tanımlamasının ardından ikinci adım native reklamın yayınlanacağı mecradır. Çünkü reklamın ve reklam yapılacak platformun formatının birbirine uygun olması native reklamın en büyük özelliklerindendir. Ayrıca seçeceğiniz platformun ürün ya da markanızla özdeşleşebilecek olmasına da dikkat etmelisiniz. Örneğin yaşlanma karşıtı cilt ürünleriyle ilgili hazırlanacak bir native reklamın spor malzemeleri üzerine içerikleri olan bir platformda olması sizin için hiçbir artı getirmeyecektir.

Bu seçimi yaparken hedef kitlenizin en sık kullandığı dijital platformları da göz önünde bulundurmanız önemlidir. Tüm bu kriterlere bağlı olarak hazırlanan reklamınız için son aşama ücretlendirme ve onay aşamasıdır. Marka ya da ürünleriniz için native reklam kullanmak istiyorsanız, bu alanda çalışan uzmanlardan ve ajanslardan yardım almanız önemlidir. 

Native Reklamların Özellikleri

  • Kullanıcı ile marka arasında direk etkileşim oluşturur. 

  • Doğal bir akış içerisinde yer alması kullanıcı açısından rahatsızlık uyandırmadığı için normal bir içerik gibi okunu ya da izlenir. Native reklam bu özelliği ile yüksek etkileşim sağlayan bir reklam modelidir.

  • Etkileşimle doğru olarak marka bilinirliğini de yükseltir.

  • Ürün ya da marka ile ilgili bilgiyi kullanıcıyı sıkmadan verir.

  • Reklam engelleme araçlarına yakalanmadıkları için avantajlıdırlar. Tabii gelecekte bu durum ne olur bilinmez ama şu an için bu avantajdan yararlanmak mümkün.

  • Native reklam, reklam yorgunluğu ve banner körlüğü için iyi bir alternatiftir.

  • Reklam havasından uzaktır ama özünde bir reklamdır.

  • Farklı platformlarda kullanılabilmesi sebebiyle kullanıcılar tarafından paylaşılabilir olması sebebiyle internette yayılabilir ve erişiminizi arttırır.

  • statistiksel olarak ölçülebilen bir reklam türüdür.

İçerik Pazarlaması ve Native Reklam Arasındaki Farklar

İçerik pazarlaması ve native reklam temel amaçları yönünden birbiriyle benzer özellikler taşısa da kullanım alanı ve kullanım şekliyle birbirinden ayrılır. Firmalar içerik pazarlamasını daha çok kendi mecralarında kullanıyor. Yani web sitelerinin blog bölümlerinde ve sosyal medya hesaplarında hedef kitlelerine yönelik içerikler üretiyorlar. Native reklam ise kullanım alanı olarak sınırları genişletiyor ve farklı platformlarda yer alan video, makale gibi içerik modelleri içerisinde kullanılıyor.

Buradaki bir diğer fark, native reklam için firma bu alanları kullanırken bir ücret ödüyor. İçerik pazarlamasıyla firma kullanıcıyı kendi sayfasına çekmeye çalışırken native reklamla firma kullanıcının ilgi alanı olan sayfalarda bir doğal bir içerik modeliyle yer alır. 

İçerik pazarlaması daha kalıcı, daha uzun dönem planlamalı içerikler üretirken, native reklam daha kısa vadeli tanıtımlar için kullanılabilir ve sürekli güncellenebilir. 

Native Reklamcılık ile İlgili Örnekler

Native reklamcılık ile ilgili vereceğimiz örneklerle aslında internet üzerinde bu yerli reklam modeliyle ne kadar sık karşılaştığımızı daha iyi anlayabiliriz. örneğin bir blog sitesi Mobil İçin Yararlı En iyi 10 Uygulama “ başlıklı içeriğin içine uygulamalar ile ilgili detaylar ekler. İşte bu bir native reklamdır. Herhangi bir markanın ya da kurumsal bir firmanın, sponsoru olan firmaya sosyal medyadan attığı tweet ya da gönderi bile doğal reklama örnektir. Ya da yine bir ünlü blog sitesinin “iPhone XS Max İncelemesi” adlı içeriği doğrudan Apple’a ait olan bir ürünün incelenmesinden dolayı bu paylaşıma da native reklam denir.  

Bu içerikler ürün hakkında detaylı bilgi verirken aynı zamanda markayı öven cümlelerden oluşur. Bir markanın sponsorluğunda hazırlanan cilt bakımıyla ilgili bilgilerden oluşan videolar yine native reklamcılık çalışmalarındandır. Sosyal medyada çokça gördüğümüz önerilen içerikler de native reklama örnek olarak verilebilir. Ayrıca sosyal medyada bu reklamların çabuk yayılma potansiyeli olduğundan hedef kitle native reklam için yazılan içerikleri okurken reklam görüntüsüyle karşılaşmadığı için daha güvenli ve önyargısız bakıyor ve markayla etkileşimde bulunuyor. 

Native reklamlar, eskiden beri bu isimle tanımlanmasa dahi kullanılıyordu. 1960 yıllarından bu yana gazete ve dergi ilanlarında içeriklerin sponsorlanması ya da sayfa giydirme şeklinde de ayrıca kullanılmış ve bu kanallarda da elde edilen başarılar elbette var. Günümüzde dijital mecranın kullanıcı tarafından kabul gören sempatik reklam modeli native reklam iyi bir gelecek vaad ediyor ve bu durum bir meslek yeni bir uzmanlık alanının oluşumuna da kapı aralıyor. Şu bir gerçek ki native reklamcılık pazarlama iletişimine de yeni bir boyut getiriyor.

Dijital platformlarda kullanılan içeriklere doğal akışın bir parçası olarak adapte edilen ücretli bir reklam modeli, Kullanıcı davranışlarının analiz edilmesi sonucu, doğrudan reklamların artık kullanıcılar için rahatsız edici olduğu ve native reklamların ise kullanıcı için rahatsızlık vermeden ilgi çekmeyi başardığı gözlemlenmiştir, Reklamın doğal görünmesi ve kullanıcıyı rahatsız etmemesi, hedef kitle belirlemesi, reklamın yayınlanacağı platformda format uyumu ve en sık kullanılan dijital platformların bilinmesi gerekmektedir, Kullanıcının karşısına içerik biçiminde çıkan ve farkında olmadan tüketilen bir reklam modeli, Reklamların normal bir içerik gibi görünmesi ve kullanıcının doğrudan bir reklam olduğunu anlamaması nedeniyle daha fazla etkileşim alınır, Native reklam demek, reklamı içerik gibi sunmak demektir Bu nedenle doğru içerik stratejisi ve hedef kitle analizi çok önemlidir, Kullanıcıya rahatsızlık vermeden farkında olmadan marka bilinirliğini ve etkileşimi artıran bir reklam modeli, Kullanıcının ilgisini çekecek ve kullanıcının farkında olmadan reklam almasını sağlayan bir modeldir, Doğru içerik oluşturmak ve kullanıcıya sunmak bu reklam modelinin başarısında belirleyici faktörlerdendir, Kullanıcının karşısına doğal bir akış içerisinde çıkan ve doğrudan bir reklam olduğunu anlatmayan bir reklam modeli, Kullanıcı rahatsız olmadığında ve reklamın bir parçası olduğunu anlamadığında daha olumlu bir etkileşim oluşur ve marka bilinirliği artar, Dikkat çekici, bilgilendirici ve eğlendirici bir şekilde hazırlanan içeriklerle ve doğru hedef kitle analiziyle kullanılır, İçerik akışına doğal ve uyumlu bir şekilde entegre olan bir reklam modeli, Kullanıcı deneyimini bozmadan marka ve ürün tanıtımını optimize eder, Kullanıcı deneyimini ve beklentilerini dikkate alarak, özgün ve kullanıcıya değer katan içerikler hazırlanır
dijital pazarlama içerik pazarlaması native reklam pazarlama pazarlama iletişimi reklam
Omuz hizasında kahverengi saçları olan genç bir kadın, yüzünün önünde tuttuğu beyaz bir akıllı telefonla selfie çekiyor. Parlak, neşeli bir gülümsemesi var ve gözleri tamamen açık. Sağ eli telefonu desteklerken sol eli yüzünün yan tarafında duruyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve bir çift kot şort giymektedir. Saçları hafifçe dağılmış ve rahat, kaygısız bir pozu var. Gri bir duvarın önünde duruyor ve etrafı parlak, güneşli bir atmosferle çevrili. Bu neşeli an, anı yaşamanın sevincini yakalıyor.
Banu Cantekin
İçerik Editörü

İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resimde bir bina üzerindeki büyük bir reklam panosu görülüyor. Üst ortada mavi zemin üzerine beyaz bir harf ve sol alt köşede bir logonun yakın çekimi yer alıyor. Logonun sağında, üzerinde metin bulunan bir tabelanın yakın çekimi yer alıyor. Daha sağda, üzerinde bulanık bir insan başı resmi olan başka bir tabelanın yakın çekimi yer alıyor. Reklam panosu reklamlar içeriyor ve parlak bir şekilde aydınlatılmış. Reklam panosunun arka planı açık sarı-kahverengi renktedir.
Dijital Pazarlama

Dijital Pazarlama Ve Etkili Reklam Türleri

07 Ekim 2019
Bu görüntü, cephesinde birçok tabela bulunan büyük bir binayı göstermektedir. Sol tarafta, sarı zemin üzerine siyah harflerle yazılmış bir tabelanın yakın çekimi görülüyor. Görüntünün ortasında, binanın yan tarafında siyah zemin üzerine beyaz harflerle yazılmış bir tabela görülüyor. En sağda, mavi ve beyaz desenli bir elbisenin yakın çekimi görülüyor. Daha sağda, siyah zemin üzerinde sarı bir harf görülüyor. Resmin alt kısmında, içinde birden fazla oyuncak bulunan bir raf görülüyor. Genel olarak görüntü, cephesinde ve çevresindeki alanda birçok işaret ve nesne bulunan bir binayı göstermektedir.
Satış - Pazarlama

Doğru ve Etkili Reklam Nasıl Yapılır?

01 Mayıs 2020
Bir web sitesini görüntüleyen parlak ekranlı bir dizüstü bilgisayar görülüyor. Web sitesi beyaz bir arka plana ve bağlantılar ve metin kutuları içeren bir ana sayfaya sahiptir. Dizüstü bilgisayarın klavyesi görülebiliyor ve görüntünün sağ üst köşesinde bulanık bir insan figürü görülebiliyor. Dizüstü bilgisayar ahşap yüzeyli bir masanın üzerinde oturuyor gibi görünüyor. Dizüstü bilgisayarın renkleri siyah ve gümüş, web sitesi ise mavi ve siyah metinlerden oluşuyor. Web sitesindeki metin net ve okunması kolay. Web sitesi modern ve profesyonel bir tasarıma sahiptir.
Sosyal Medya

YouTube Reklam Kapatma Yöntemleri

13 Ocak 2020