AnasayfaBlogKullanıcı Deneyimi Tasarımı (UX) Nedir?
Teknoloji

Kullanıcı Deneyimi Tasarımı (UX) Nedir?

01 Ekim 2020
Bu, dizüstü bilgisayar kullanan bir kadının yakın çekim görüntüsüdür. Kadın dizüstü bilgisayara bakmakta ve bir şeyler yazmaktadır. Elleri dizüstü bilgisayarın üzerinde görülüyor, sol eli dizüstü bilgisayarın trackpad'inin üzerinde duruyor ve sağ eli yazıyor. Her iki kolu da görünür, sol kolu dizüstü bilgisayarın yüzeyinde durmaktadır. Sol bileğinde bir saat var. Arka planda, resme modern bir görünüm veren, beyaz çizgileri olan siyah dikdörtgen bir nesne var. Kadın mavi bir gömlek giyiyor ve sağ bileğinde bir bilezik var. Yüz ifadesi odaklanmış ve kararlı görünüyor. Beyaz duvarları ve beyaz bir penceresi olan aydınlık bir odada oturuyor.
UX TerimleriTanımlarıAçıklamalar ve Önemli Notlar
Kullanıcı Deneyimi Tasarımı (UX)Kullanıcının bir ürün veya servis ile etkileşimini tasarlar.Artış gösteren rekabetten dolayı, markalar bu alanda avantaj sağlamak için UX'a önem veriyor.
UX TasarımcısıKullanıcı deneyimini değerlendirerek ve iyileştiren kişi.Bu alan uzmanları kullanıcıların sistemi nasıl algıladığını inceler, kullanıcı etkileşimini optimize etmek için tasarımlar geliştirir.
Bilgi MimarisiWeb sitesi veya uygulamanın yapılandırılması ve düzenlenmesi.Mimari sayesinde kullanıcılar platformda kolaylıkla gezinebilir. Bu, kullanıcı deneyimini direkt etkiler.
Don Norman ve UX'in TarihiUX terimini ilk ortaya atan kişi ve UX'in ortaya çıkış süreci.Don Norman, Apple'da çalışırken UX terimini icat etti. Bu sürecin üzerinden 20 yıldan fazla bir zaman geçmiştir.
Feng Shui ve UX Arasındaki İlişkiFeng Shui'nin UX tasarımına etkisi.Feng Shui'nin enerji akışına odaklanan ilkeleri, kullanıcı deneyimini optimize etmek için UX tasarımında kullanılır.
Kullanıcı İhtiyaçlarıTasarım sürecinde dikkate alınan kullanıcının kişisel hedefleri ve ihtiyaçları.Kullanıcı ihtiyaçları, deneyimin pozitif olmasını sağlamak için tasarım sürecinin merkezindedir.
UX Tasarımcısının GörevleriUX Tasarımcısının yükümlülükleri ve yerine getirilmesi gereken hedefler.UY tasarımcısı kullanıcı deneyimini optimize etmek için tasarım süreçlerini yönetir ve çeşitli analizler yapar.
UX'in Teknolojik TarihiUX kavramının teknoloji dünyasında ortaya çıkışı ve evrimi.Aslında UX kavramı teknolojiyle eş zamanlı olarak gelişmiş ve bu süreçte birçok değişiklik geçirmiştir.
UX'e İhtiyaç Duyan AlanlarUX'in önemli olduğu ve etkili olduğu alanlar.Web sitesi, uygulama, ürün ve hizmetlerde kullanıcı deneyimini iyileştirmek için UX tasarım önemlidir.
UX ve Kullanıcı TutumuKullanıcıların bir ürün veya hizmete olan tutumu ve bu tutumun UX tasarımını nasıl etkilediği.Kullanıcılar, kendilerine değer veren ve kullanımı kolay olan sistemleri tercih eder. Bu da UX'i vazgeçilmez kılar.

Artan rekabet ortamında markaların kendini ifade etme şekillerinden birisi olan web siteleri de teknoloji ilerledikçe görsel anlamda birbirleriyle yarışa giriyor. Ancak sadece güzel tasarlanmış bir web sitesine sahip olmak artık yeterli değil. Kullanıcı için etkileyici ve amacına hizmet etmeyen web siteleri ise kullanıcılar tarafından hemen fark ediliyor ve ilgi topluyor. Teknoloji ve teknolojinin getirdiği kolaylıklar aşama kaydettikçe web siteleri ve web uygulamaları da biri taraftan giderek daha karmaşık hale geliyor.

Eskiden kullanıcı ile tek yönlü bir ilişkide olan web siteleri artık zengin içeriklere sahip etkileşimli ortamlara dönüşmüş durumda. Ancak bu süreçte örneğin bir web sayfasında ne kadar güncelleme olursa olsun, o sitenin başarısı genellikle kullanıcıların onu nasıl algıladığı ile ilgili oluyor. Her kullanıcının kendini özel ve tek hissetmek istediği bir dönemde "Bu web sitesi bana değer veriyor mu? Kullanımı kolay mı? Kullanması hoş mu?" gibi sorular kullanıcılar tarafından her alanda sorgulanıyor. Tüm bu ve benzeri sorular ürün ve hizmetle etkileşimde bulunan kullanıcıların düzenli kullanıcı olup olmama konusundaki kararlarının temelini oluşturuyorlar.

İşte tam da bu noktada kullanıcı deneyimi tanımı ile aynı çatı altında toplanan kavramlar bütünü olan UX kavramı devreye giriyor. Kullanıcı deneyimi tasarımı yani UX nedir, altındaki başlıkları olmadan tek başına anlamı var mıdır? Henüz ülkemizde temellerini oturtmaya çalışan bu kavramı yakından inceleyelim. 

UX Tasarımı Nedir? 

Kullanıcı deneyimi tasarımı, en genel anlamıyla; bir kullanıcının hizmetleri, ürünleri, web sitesi veya daha fazlası aracılığıyla bir kuruluşla nasıl etkileşim kuracağını tasarlamaya odaklanan bir disiplindir. UX tasarımı insan merkezlidir. Tasarım sürecinde kullanıcısına vurgu yapılır. Kullanıcının ihtiyaçları, hedefleri, hatta hayal kırıklıkları, motivasyonları onun için çok önemlidir. 

ux tasarımı ürünü, web sitesini veya hizmeti kullanacak kişiyi anlamaya çalışır. bir ux tasarımcısı kullanıcının bir web sitesinde, uygulamada veya hizmette belirtilen özelliklere uyum sağlamasını beklemek yerine, tasarladığı kişinin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurur ve buna uyum sağlayan sezgisel bir arayüz oluşturur. ux tasarımın temelini oluşturan bilgi mimarisi aynı zamanda sayfalar, içerikler, butonlar ve diğer ögeler arasındaki hiyerarşiyi aynı çatı altında toplamak gibi önemli bir rol üstlenir.

Başarılı temelleri atılmış bir bilgi mimarisiyle kullanıcı, bulunduğu platformda nereye gideceği konusunda çok düşünmek zorunda kalmadan bu platformdan kolaylıkla geçebilmelidir. Kullanıcıyı platformda yönlendiren, rahat veya zor bir şekilde kullanıcının deneyim akışını sağlayan da bu mimaridir.

Ux Tasarımcısı Kimdir? 

UX üzerinde çalışanlar UX tasarımcıları olarak adlandırılır. UX tasarımcıları kullanıcıların bir sistem hakkında nasıl hissettiğini inceler ve değerlendirir. Bir UX tasarımcısı aynı zamanda birden fazla isimle de bilinmektedir.



  • Deneyim Tasarımcısı

  • Etkileşim Tasarımcısı

  • Bilgi Mimarı

UX Tasarımın Teknolojik Tarihi

Diğer birçok disiplinle, özellikle de web tabanlı sistemlerle karşılaştırıldığında, UX nispeten yenidir. UX terimini irdeleyecek olursak tarihin çok çok eski dönemlerine kadar dayanan örneklerini verebiliriz. Ancak ilk olarak 1993 yılında bilişsel psikolog ve tasarımcı Don Norman tarafından Apple'da çalışırken ortaya atılan bir kavram olmuştur. Donald Norman’ın, 90'lı yılların başlarında Apple'daki ekibe katılan bir bilişsel bilim adamı olarak, tüm UX'i kapsayacak bir terime ihtiyacı vardı. UX tasarımına olan ihtiyacı ise şu sözleriyle ifade etmiştir. “İnsan arayüzünün ve kullanılabilirliğinin çok dar olduğunu düşündüğüm için bu terimi icat ettim. Endüstriyel tasarım, grafikler, arayüz, fiziksel etkileşim ve kılavuz dahil olmak üzere kişinin bir sistemle ilgili deneyiminin tüm yönlerini ele almak istedim. "Dolayısıyla, Apple'ın Kullanıcı Deneyimi Mimarı olarak Norman, iş unvanında UX'e sahip ilk kişi olur.

Feng Shui ve UX Tasarımı İlişkisi

Yaklaşık 6.000 yıl öncesine dayanan Feng Shui,“rüzgar” ve “su” olarak tercüme edilir ve enerji akışıyla (chi) ilişkili nesnelerin (örneğin mobilya) mekansal düzenlemesini ifade eder. Pratikte Feng Shui, çevrenizi en uygun, uyumlu veya kullanıcı dostu bir şekilde düzenlemekle ilgilidir. Düzen ve çerçeveden malzeme ve renklere kadar her şey Feng Shui'nin alanına girer. UX tasarım da Feng Shui’ye benzer olarak tasarım yoluyla insanların hayatlarını optimum koşullarda düzenlemeye hizmet eden bir yaklaşımdır. Hatta günümüzde birçok tasarımcının tasarım kararlarında Feng Shui felsefesinden yararlandığı görülmektedir.

Kullanıcı Deneyimi Tasarımcısının Görevleri Nelerdir? 

Bir iç mimar yeni bir mobilya tasarlarken hangi aşamalardan geçiyorsa, bir UX tasarımcısı da yeni bir mobil uygulama tasarlarken benzer ilkelerle tasarım yolculuğuna adım atar. Bu yolculuğun başından sonuna bir takım hedefleri vardır ve bu hedefleri tamamlayarak sonuca ulaşır. En önemli hedefleri sezgisel, kullanıcı dostu bir deneyim yaratmak olan bir UX tasarımcısının tasarıma adım attığı andan itibaren özellikle sırasıyla gitmesi gereken belli başlı hedef ve görevleri vardır: 

  • Rakipleri analiz etmek,

  • Konu ile alakalı kişilerle görüşmeler yapmak,

  • Yaptığı görüşmeleri analiz etmek,

  • Tasarlayacağı uygulamada kullanıcının hikayelerini oluşturmak, kişi tiplerini belirlemek ve kullanıcı senaryolarını yazmak,

  • Bilgi mimarisini belirlemek ve site haritasını oluşturmak,

  • Sitenin yavaş yavaş omurgasını çizmek, taslak çizimlerini yapmak,

  • Prototipleri tasarlamak,

  • Elindeki örnek kurgularla kullanılabilirlik testlerini yapmak,

  • Test sonucuna göre projenin durumuna göre başa veya aradaki aşamalara geri dönüp testleri tekrar etmek.

UX Tasarımcısının Beceri ve Gereksinimleri Nelerdir?

  • İletişim, işbirliği ile takımda uyum sağlayabilme yeteneği,

  • Problem çözme becerisi,

  • Tasarımcı bakış açısıyla düşünme özelliklerini sağlayabilmesi,

  • Kullanıcı merkezli tasarımı benimsemiş olması,

  • Detaylarda boğulmayarak önemli detayları da gözden kaçırmaması,

  • Yaratıcı ve analitik bir yaklaşıma sahip olması,

  • Online web tabanlı birçok tasarım, araştırma ve prototip programlarını kullanabilmesi,

  • Güçlü sunum ve iletişim becerileri; tasarım kararlarını müşteriler ve paydaşlar ile birlikte ifade etme ve tartışma yeteneği,

  • Şirket hedeflerini başarılı dijital içerikli deneyimlere dönüştürme becerisine sahip bireyler olmalıdırlar. 

UX Tasarımcılarının Sektördeki Çeşitli Rolleri Nelerdir?

Kullanıcı Deneyimi Tasarımı (UX), Kullanıcının bir ürün veya servis ile etkileşimini tasarlar, Artış gösteren rekabetten dolayı, markalar bu alanda avantaj sağlamak için UX'a önem veriyor, UX Tasarımcısı, Kullanıcı deneyimini değerlendirerek ve iyileştiren kişi, Bu alan uzmanları kullanıcıların sistemi nasıl algıladığını inceler, kullanıcı etkileşimini optimize etmek için tasarımlar geliştirir, Bilgi Mimarisi, Web sitesi veya uygulamanın yapılandırılması ve düzenlenmesi, Mimari sayesinde kullanıcılar platformda kolaylıkla gezinebilir Bu, kullanıcı deneyimini direkt etkiler, Don Norman ve UX'in Tarihi, UX terimini ilk ortaya atan kişi ve UX'in ortaya çıkış süreci, Don Norman, Apple'da çalışırken UX terimini icat etti Bu sürecin üzerinden 20 yıldan fazla bir zaman geçmiştir, Feng Shui ve UX Arasındaki İlişki, Feng Shui'nin UX tasarımına etkisi, Feng Shui'nin enerji akışına odaklanan ilkeleri, kullanıcı deneyimini optimize etmek için UX tasarımında kullanılır, Kullanıcı İhtiyaçları, Tasarım sürecinde dikkate alınan kullanıcının kişisel hedefleri ve ihtiyaçları, Kullanıcı ihtiyaçları, deneyimin pozitif olmasını sağlamak için tasarım sürecinin merkezindedir, UX Tasarımcısının Görevleri, UX Tasarımcısının yükümlülükleri ve yerine getirilmesi gereken hedefler, UY tasarımcısı kullanıcı deneyimini optimize etmek için tasarım süreçlerini yönetir ve çeşitli analizler yapar, UX'in Teknolojik Tarihi, UX kavramının teknoloji dünyasında ortaya çıkışı ve evrimi, Aslında UX kavramı teknolojiyle eş zamanlı olarak gelişmiş ve bu süreçte birçok değişiklik geçirmiştir, UX'e İhtiyaç Duyan Alanlar, UX'in önemli olduğu ve etkili olduğu alanlar, Web sitesi, uygulama, ürün ve hizmetlerde kullanıcı deneyimini iyileştirmek için UX tasarım önemlidir, UX ve Kullanıcı Tutumu, Kullanıcıların bir ürün veya hizmete olan tutumu ve bu tutumun UX tasarımını nasıl etkilediği, Kullanıcılar, kendilerine değer veren ve kullanımı kolay olan sistemleri tercih eder Bu da UX'i vazgeçilmez kılar
kullanıcı deneyim tasarım web online UX tasarımı nedir
Bu, elini çenesine doğru kaldırmış, düşünceli bir ifadeyle uzaklara bakan bir kadının görüntüsüdür. Uzun, koyu renk saçları yüzünden geriye doğru toplanmış. Gözleri odaklanmış ve dudakları derin düşüncelere dalmış gibi hafifçe ayrılmış. Üzerinde beyaz bir bluz, siyah bir hırka ve ince altın bir kolye var. Beden dili rahat ve duruşu kendinden emin. Dikkatli ve düşünceli bir şekilde bir şeyler düşünüyor gibi görünüyor. Bakışları mesafeli ve yüzü sıcak, doğal bir ışıkla aydınlatılmış.
Aysun Şahin Besci
Blog Yazarı

Çocukluk hayallerini gerçekleştirmek adına Endüstri Ürünleri Tasarımı ve Marka İletişimi bölümlerini bitirdikten sonra tasarım bilgisiyle yeteneklerini buluşturduğu Noipaper Art&Craft'ı kurdu. 2009'dan bu yana çeşitli ürün tasarımı projelerine danışmanlık yapmakta bir yandan da Noipaper ile el yapımı ürünlerin değerini artırmak adına yetişkin ve çocuklara özel kağıt atölyeleri düzenlemektedir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.