AnasayfaBlogTarım Ticareti ve İşletmeciliği Bölümü
Bölümler

Tarım Ticareti ve İşletmeciliği Bölümü

09 Ocak 2021
Hasır şapkalı bir adam buğday tarlasında duruyor. Güneş pırıl pırıl parlamakta, altın rengi tahıl saplarını ve adamın siluetini aydınlatmaktadır. Yüzü kameraya dönük duran adamın silueti ufukta beliriyor. Ön planda, sarı ve yeşil bir kurdelenin yanı sıra siyah zemin üzerinde beyaz bir harf görülüyor. Arka planda, elinde bir cihaz tutan bulanık bir insan figürü görülebiliyor. Görüntü, kırsalda bir yaz günü hissi uyandıran rüya gibi, hüzünlü bir niteliğe sahiptir.
KonularAçıklamalarÖnem
Tarım ve TeknolojiTeknolojik ürünler ve dijital dönüşüm tarım sektörü için önemli avantajlar sunuyor.Verimli ve modern tarımın ön koşulu
Tarım Ticareti ve İşletmeciliği BölümüTarım ürünlerinin işletme ve ticaret süreçlerini anlayabilecek bireyler yetiştiriyor.Sürdürülebilir tarımın ve tarımsal ticaretin efektif yönetilmesi
Eğitim PlanıÖğrencilere modern tarım ve işletme teknikleri öğreterek veri analiz yoluyla problem çözme yeteneği kazandırılması.Yetişen bireylerin sektörü daha iyi anlaması ve katkı sağlaması
Mezunların İş İmkanlarıKamuda veya özel sektörde çeşitli rollerde çalışabilirler, ayrıca kendi işletmelerini kurabilirler.Tarım sektörünün etkin ve bilinçli yönetilmesi
Kariyer AlanlarıTarımsal istatistik, tarım politikaları ve mevzuatları, çevre ekonomisi, tarım ticareti ve işletmeciliği gibi farklı alanlara yönelebilirler.Sektörün geniş boyutlarının keşfi ve ilerlemesi
İlgili KurumlarDış ticaret firmaları, tarıma dayalı sanayi işletmeleri, tarımsal kooperatifler, danışmanlık firmaları ve kamu kurumlarında çalışma imkanı bulunmaktadır.Tarım sektörünün kalkınması ve gelişmesi
KPSSKPSS’de yüksek puan alarak kamu kurumlarına atanabilirlerStabil kariyer seçenekleri ve kişisel gelişim
Mezunların İş İmkanlarıTarım ticareti ve işletmeciliği mezunları, ister kendi işletmelerini kursunlar, ister mevcut işletmelere danışmanlık yapsınlar veya sektördeki firmalarda görev alsınlar, kariyerlerini tarım ve ticaretini ilişkilendiren tüm alanlarda şekillendirebilirler.Sektörün çeşitlenmesi ve gelişme potansiyeli
Gıda, Tarım ve Hayvancılık BakanlığıBu bakanlık gibi devlet kurumlarına atanabilirler.Ülkemizde tarım ve hayvancılığı denetleyici ve geliştirici role sahip
Tarım EkonomisiTarım ve toprak bilgileriyle, ekonomi, ticaret, işletmecilik bilgilerini birleştirerek tarım konusunda uluslararası alanda istenen seviyeye gelmek mümkündür.Tarımın uluslar arası alanda etkili olabilmesi

Tarım, toplumların geleceği için stratejik öneme sahiptir. Küreselleşen ekonomik sistem, artan rekabet, değişkenlik gösteren pazar şartları ve küresel iklim değişiklikleri sebebiyle tarım sektörünün önemi giderek artıyor. Dünyayı sarsan Koronavirüs (Covid-19) salgınının da etkisiyle tarımda sürdürülebilirlik konusu masaya yatırılırken, gelecekte tarım nasıl olacak sorusuna cevaplar aranıyor.

Tarım sektörü, arazileri gelir getiren sistemlere dönüştürmek açısından tüm ülkeler için kritiktir. Toplumların yaşamını sürdürmesini sağlayan tarım, ihracata etkisi, diğer sektörlere hammadde ve sermaye sağlamasının yanı sıra ekolojik dengeye katkıda bulunması sebebiyle dünya genelinde vazgeçilmez bir sektör olarak önemini artırarak sürdürüyor. Bu gibi sebeplerle gelişmiş ülkeler, tarım sektörlerini gelişmekte olan ülkelere göre her zaman daha fazla koruyorlar.

Teknoloji tüm sektörlerde olduğu gibi tarımda da değişikliklere neden oluyor. Tarım, teknoloji ve dijital dönüşüm ile şekilleniyor. ERP'den depo yönetimine kadar uzanan kapsamlı çözümlerle birlikte, dronelar, sensörler gibi teknolojik ürünler tarım sektörü için avantajlar sunuyor.

Tarım ticareti ve işletmeciliği bölümü, tarım ülkesi olan Türkiye’nin bu alandaki ihtiyaçlarına yönelik olarak, gerekli vasıflı personel kapasitesini karşılamayı amaçlayan bir lisans bölümüdür.

Öğrenciler, okurken temel tarım bilgisi ile birlikte ticaret bilgisi de alırlar. Böylelikle yetiştirilen ürünlerin ticaretini ve işletmelerin yönetim sürecini öğrenirler. Bu bölüm, tarım sektörü faaliyetlerinin daha bilinçli şekilde yapılmasına ve küresel boyuta taşınmasına olanak tanır.

Tarım Ticareti ve İşletmeciliği Bölümü Nedir?

Tarım ticareti ve işletmeciliği bölümü, tarla sürecinden başlayarak yetiştirilen tarım ürünlerinin çok daha iyi koşullarda satışını sağlayacak, ürünlerin uluslararası alanda daha iyi tanınması için projeler geliştirecek vizyon sahibi vasıflı bireyler yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Ayrıca ülkemizin tarım ticaretinde, uluslararası arenada yüksek gelişme sağlayan ülkeler arasında yer almasına katkı sağlamak gibi daha büyük bir amaca hizmet eder.

Ülkedeki ticaret, pazarlama ve ekonomiyi desteklemek suretiyle, sektörün daha iyi yerlere gelmesini kolaylaştırmak, tarım alanındaki dışa bağımlılığı en aza indirmek hedeflenir.

Bu doğrultuda öğrencilerin, modern tarım ve işletme tekniklerine hakim; bilimsel yöntemler kullanarak veri analizleri yapabilen; tarım ve tarım ekonomisi konusunda donanımlı olarak yetişmesi, projeler geliştirebilmesi ve problem çözme yeteneği kazanmalarını sağlayacak bir eğitim planı uygulanır.

Tarım ve ticaret hayatına katkılar sağlayacak, sektörel gelişmeleri dünya çapında takip ederek uygulayabilecek, gerektiğinde yepyeni ve kaliteli projeler geliştirecek kapasitede olmaları hedeflenir. Takım çalışmalarında yer alması ve sorumluluk sahibi bireyler olmaları beklenir. Her eğitim öğretim yılında geniş perspektifte dersler alan öğrenciler, teknolojiden muhasebeye kadar her alanda kendilerini yetiştirebilme olanağı bulurlar.

Öğrencilerin tarım ve toprak alanında edindikleri bilgilerle, ekonomi, ticaret, işletmecilik alanlarında edindikleri bilgileri birleştirmesi sayesinde, tarım konusunda uluslararası alanda istenen seviyeye gelmek mümkün olabilecektir. Bu nedenle tarım ticareti ve işletmeciliği bölümü öğrenci adayları, gelecek için iyi bir kariyer hedefi tutturabilme şansı bulur.

Tarladan başlayıp uluslararası ticarete varan uzun yolculuğun her adımını öğrenmek ve bu süreçte yer almak isteyen gençler bu bölümü düşünmelidir.

Tarım Ticareti ve İşletmeciliği Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Bölüm mezunları, kamuda veya özel sektörde çalışabilirler. Tarım alanındaki tüm sanayi ve araştırma kurumlarında araştırmacı, finansal yönetim, yasal işler sorumlusu, danışmanlık gibi görevler alabilirler. Ayrıca kendi işletmelerini kuran girişimciler olarak da kariyerlerini sürdürebilirler.

Tarım ticareti ve işletmeciliği mezunları, ister kendi işletmelerini kursunlar, ister mevcut işletmelere danışmanlık yapsınlar veya sektördeki firmalarda görev alsınlar, kariyerlerini tarım ve ticaretini ilişkilendiren tüm alanlarda şekillendirebilirler. Bunlar aşağıdaki gibi birçok alanı içerir:

  • Tarımsal istatistik ve veri işleme,

  • Tarım politikaları ve mevzuatları,

  • Çevre ekonomisi ve tarım ticareti,

  • Tarım işletmeciliği,

  • Sürdürülebilir gıda/tarım,

  • Farklı tarım modellerinin hayata geçirilmesi,

  • Arazi yönetimi

Mezunlar aşağıdaki kurum ve sektörlerde iş imkanlarına sahiptir;

  • Dış ticaret firmaları

  • Tarıma dayalı sanayi işletmeleri

  • Tarımsal kooperatifler

  • Danışmanlık firmaları

Bunun yanı sıra KPSS’de elde edecekleri puanlar ile kamu kuruluşlarına atanabilirler.

  • Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

  • Tarım Kredi Kooperatifi

  • Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı

gibi kamu kurumlarında çalışma imkanı bulabilirler.

Tarım Ticareti ve İşletmeciliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Tarım ticareti ve işletmeciliği bölümü öğrencileri alacakları eğitimle, tarımsal verileri analiz edebilen, bu analize dayanarak öngörülerde bulunabilen ve tüm bunların ışığında tarım işletmeciliğini gelişmiş ülkeler düzeyinde uygulayabilen uzmanlar olarak mezun olurlar.

Bölüm mezunları, sektörde çalıştıkları kurum ve firmalarda tarımsal verileri analiz ederek plan ve projeler oluşturmak, üretim sırasında ortaya çıkan problemleri çözmek ve tarım faaliyetlerinde sürdürülebilirliği geliştirmek gibi önemli sorumluluklar üstlenirler.

Tarım ticareti ve işletmeciliği uzmanları olarak öncelikli hedefleri, ülkemizin tarım konusunda iyi gelişmeler yaşamasını sağlamaktır. Ülkemizde yetiştirilen tarım ürünlerinde verimliliğin arttırılması ve dünya çapında yüksek standartlarda pazarlanması gibi konularda eğitimler almış olan mezunlar, tarımsal ticaretin gelişimine önemli katkı sağlarlar.

Bölümü seçmeyi düşünen öğrencilerin, tarımı sevmeleri, üretim ve ticarete ilgi duymaları beklenir.

Tarım Ticareti ve İşletmeciliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Tarım ticareti ve işletmeciliği bölümü, işletme ve ticaret derslerini, toprak, tarım ve gıda dersleriyle birleştirir. Bölümü seçen öğrencileri oldukça donanımlı bir ders müfredatı bekler. Yeditepe Üniversitesinde hem burslu hem de %50 indirimli seçenekler yer almaktadır. Öğretim dili İngilizcedir.

Bölüm derslerinde öne çıkan konular şöyledir:

  • Toprak Biliminin Temelleri

  • Ekonominin Prensipleri

  • Temel Bilgi Teknolojileri

  • Ekoloji

  • Sayısal Yöntemler

  • Tarımsal İstatistik ve Değerlendirme

  • Tarım Ticareti ve İşletmeciliği

  • Mikrobiyolojiye Giriş

  • Tarımsal İthalat ve İhracat Yönetimi

  • Tarım Modelleri

  • AB Tarım Politikası ve Gümrük Birliği

  • Tarımsal Bilişim Sistemleri ve Veri İşleme

  • Uluslararası Ticaret

  • Tarımsal Küçük Aile İşletmeciliği

  • Tarım Hukuku

  • Finansal Yönetim

  • Tarımsal Fiyatlama

  • Blok Zinciri (Blockchain)

  • Sürdürülebilir Tarım

  • Emtia Piyasa Analizi

  • Arazi Yönetimi, Islahı ve Atık Yönetimi

  • Bilimsel Araştırmanın Temelleri

  • Sürdürülebilir Gıda Sistemleri

  • Avrupa Ekonomileri

  • Gıda Güvenliği ve Risk Değerlendirme

  • Bitki Koruma ve Biyolojik Mücadele

Toprak analizi, su analizi, gübre analizi gibi uygulamaların olduğu laboratuvar çalışmaları yapılır. Bitki biyoteknolojisi laboratuvarları ile AR-GE ve üretim uygulamaları gerçekleştirmek üzere cam seralar mevcuttur. Bu donanım sayesinde, tarımsal iyileştirmeler yapmak amacıyla moleküler seviyede araştırmalar yürütülür.

Sürdürülebilirlik ve gıda güvenilirliği için tüm gelişmiş ülkeler blokzinciri (blockchain) kavramını uygularlar. Bu nedenle müfredatta blok zinciri dersleri yeralır. 

Eğitim süresi boyunca hem teorik dersler hem uygulamalı dersler alınır. Ayrıca anlaşmalı kurumlarda staj yapma imkanı sunulmaktadır.

Tarım Ticareti ve İşletmeciliği Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Bölüm için 2021 yılı taban puanları ve sıralaması aşağıdaki gibidir:

ÜniversiteBölümTaban PuanSıralama
Yeditepe ÜniversitesiTarım Ticareti ve İşletmeciliği (İngilizce) (Burslu)365,5807397.766
Yeditepe ÜniversitesiTarım Ticareti ve İşletmeciliği (İngilizce) (%50 İndirim)220,67072856.819
Tarım ve Teknoloji, Teknolojik ürünler ve dijital dönüşüm tarım sektörü için önemli avantajlar sunuyor, Verimli ve modern tarımın ön koşulu, Tarım Ticareti ve İşletmeciliği Bölümü, Tarım ürünlerinin işletme ve ticaret süreçlerini anlayabilecek bireyler yetiştiriyor, Sürdürülebilir tarımın ve tarımsal ticaretin efektif yönetilmesi, Eğitim Planı, Öğrencilere modern tarım ve işletme teknikleri öğreterek veri analiz yoluyla problem çözme yeteneği kazandırılması, Yetişen bireylerin sektörü daha iyi anlaması ve katkı sağlaması, Mezunların İş İmkanları, Kamuda veya özel sektörde çeşitli rollerde çalışabilirler, ayrıca kendi işletmelerini kurabilirler, Tarım sektörünün etkin ve bilinçli yönetilmesi, Kariyer Alanları, Tarımsal istatistik, tarım politikaları ve mevzuatları, çevre ekonomisi, tarım ticareti ve işletmeciliği gibi farklı alanlara yönelebilirler, Sektörün geniş boyutlarının keşfi ve ilerlemesi, İlgili Kurumlar, Dış ticaret firmaları, tarıma dayalı sanayi işletmeleri, tarımsal kooperatifler, danışmanlık firmaları ve kamu kurumlarında çalışma imkanı bulunmaktadır, Tarım sektörünün kalkınması ve gelişmesi, KPSS, KPSS’de yüksek puan alarak kamu kurumlarına atanabilirler, Stabil kariyer seçenekleri ve kişisel gelişim, Mezunların İş İmkanları, Tarım ticareti ve işletmeciliği mezunları, ister kendi işletmelerini kursunlar, ister mevcut işletmelere danışmanlık yapsınlar veya sektördeki firmalarda görev alsınlar, kariyerlerini tarım ve ticaretini ilişkilendiren tüm alanlarda şekillendirebilirler, Sektörün çeşitlenmesi ve gelişme potansiyeli, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bu bakanlık gibi devlet kurumlarına atanabilirler, Ülkemizde tarım ve hayvancılığı denetleyici ve geliştirici role sahip, Tarım Ekonomisi, Tarım ve toprak bilgileriyle, ekonomi, ticaret, işletmecilik bilgilerini birleştirerek tarım konusunda uluslararası alanda istenen seviyeye gelmek mümkündür, Tarımın uluslar arası alanda etkili olabilmesi
Tarım Ticareti ve İşletmeciliği Bölümü tarım ticareti Tarım Ticareti ve İşletmeciliği yeditepe üniversitesi tarım tarım işletmeciliği
Resimdeki kadının yüzünde sıcak bir gülümseme var. Gözlük takmış ve saçlarını geriye doğru toplamış. Gözleri mutlulukla parlıyor ve dudakları neşeli bir ifadeyle hafifçe yukarı kıvrılmış. Açık renkli bir bluz giyiyor ve boynunda küçük bir kolye var. Doğrudan kameraya bakıyor ve bakışları davetkâr. Cildi parlıyor ve rahatlamış ve mutlu görünüyor. Kolları iki yanında duruyor ve iyi bir ruh hali içinde görünüyor. Kendinden emin ve rahat görünüyor.
Neslihan Tatar
Blog Yazarı

Endüstri Yüksek Mühendisidir. Farklı sektörlerde kalite, verimlilik, iş güvenliği, eğitim gibi konularda çalıştıktan sonra aktif iş hayatından ayrıldı. Farklı uğraşlar ve kariyer arayışı ile enstitünün İkna Teknikleri, Yaratıcı Yazarlık, İçerik Editörlüğü ve İçerik Uzmanlığı eğitimlerini aldı. Enstitü blog sayfalarına katkı sağlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Parlak sarı ve beyaz bir traktör güneşli bir günde ekin tarlasında ilerliyor. Ön planda aracın içinde oturan bir kişi görülüyor. Arka planda sarı ve kahverengi bir yüzeyin bulanık görüntüsü, renkli bir tablonun yakın çekimi ve sağ üst köşede bir tablonun yakın çekimi yer alıyor. Görüntünün alt kısmında sarı bir nesnenin yakın çekimi ve bir metnin yakın çekimi görülebiliyor. Gökyüzündeki sarı ve beyaz bulutlar bu pitoresk manzaraya katkıda bulunuyor.
Bölümler

Tarım Ekonomisi Bölümü

25 Mayıs 2020
Bir kişi uzun otlarla kaplı bir tarlada ayakta durmakta ve sağ elinde kahverengi bir yaprak demeti tutmaktadır. Kişinin kolu yakın planda görülebiliyor ve yaprak demeti sıkıca tutulmuş. Yapraklar kahverenginin çeşitli tonlarına sahip ve dokuları pürüzlü ve kuru. Kişinin eli güçlü ve kararlı görünüyor ve görüntünün arka planında bol miktarda ot ve diğer bitkilerin bulunduğu yemyeşil bir manzara var. Görüntü sıcak ve davetkâr, gökyüzünde parlayan güneş huzurlu bir atmosfer yaratıyor. Kişinin yüz ifadesi görünmüyor ve izleyiciyi sahneyi yorumlamak için hayal gücünü kullanmaya bırakıyor.
Bölümler

Tarla Bitkileri Bölümü

27 Şubat 2021
Bir grup adam çimenlik bir alanda bir arada duruyor. Güneş üzerlerinde parlıyor ve parlak gülümsemelerini ortaya çıkarıyor. Bir adam öne çıkıyor, kask takmış ve elinde büyük bir havuç tutuyor. Geniş geniş sırıtıyor, dişleri yüzünün koyu teniyle tezat oluşturacak şekilde parlıyor. Başka bir adam şapkasıyla yakınlarda duruyor. Yüzüne yakın çekim yapıldığında sıcak ifadesi ortaya çıkıyor. Yanındaki yerde beyaz bir 'O' harfi vardır. Daha uzakta, uzun parmaklarıyla bir bitkiyi kavrayan bir kişinin elinin yakın çekimi görülüyor. Adamlar birlikte durmaktadır; neşe ve arkadaşlığın mükemmel bir görüntüsü.
Bölümler

Organik Tarım Bölümü (MYO)

27 Ocak 2020
Bu resim güneşli bir günde tarlada çalışan bir çiftlik makinesini tasvir etmektedir. Makine parlak ve canlı bir sarı ve turuncu renkte, arka planda ise mavi gökyüzü var. Ön planda, bulanık bir insan bacağı figürü görülebiliyor. Tarla sarı ve turuncu renklerin bir kombinasyonudur ve her tarafa dağılmış bitkiler ve ağaçlar vardır. Çiftlik makinesi, görünüşe göre insan eli değmemiş geniş bir araziyle çevrilidir. Güneş gökyüzünde yükseklerde, görüntüye parlak ve sıcak bir atmosfer sağlıyor. Makine modern, şık ve verimli bir tasarıma sahip. Tarlanın canlı renkleri arasında göze çarpıyor.
Bölümler

Tarım Makineleri Bölümü (MYO)

09 Ocak 2021