Ar-Ge açılım olarak ‘’Araştırma ve Geliştirme’’ demektir. Ar-Ge önceden ortaya çıkmamış buluşlar keşfetmek amacıyla araştırma faaliyetleri yaparak, ilk önce araştırmak, daha önce bulunmamışı bulmak sonrasında ürünü ve bilgiyi yenilemek demektir. Ar-Ge çalışanları genellikle çok iyi yetişmiş üstün eğitimler almış bilim adamları ve mühendislerden oluşur.
Ar-Ge, teknoloji, eğitim ve bilim, olmak üzere hayatımızın içinde neredeyse her alanda gelişmeler ve yenilikler sağlayacak bilgilerin, araçların ve ürünlerin elde edilmesiyle yapılan girişimlerdir. Bir ülkenin çağdaş refah düzeyinin arttırılabilmesi, teknoloji ve ekonomik yönden gelişebilmesi için en önemli çalışma faaliyetleri arasında Ar-Ge yer alır. Bütün çalışmalar bilgi ve araştırma odaklı olarak yapılır.
Ar-Ge çalışmalarının amaçları:
Araştırma ve Geliştirmeler sistematik ve yaratıcı olmalıdırlar. Yeni uygulamalar tasarlanmak üzere kullanılmalıdır. Amaç, yeni mamüller bulmak, rekabet üstünlüğü sağlamak, daha etkin üretim yöntemleri geliştirmek
Ar-Ge , OECD tarafından, “bilgi dağarcığını artırmak amacıyla sistematik olarak sürdürülen yaratıcı çalışma ve bu bilginin yeni uygulamalar yaratmak için kullanılması” olarak tanımlanmıştır. Ar-Ge, ürün kalitesi ve standardın üst seviyeye çıkartılması, yeni ürün geliştirilmesi, yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi, standardı yükseltip maliyeti düşürerek yeni teknikler geliştirilmesidir.
Ar-Ge teknik ve bilimsel bilgi birikimini arttırmak amacıyla, sistematik bir şekilde bilgi birikiminin yaratıcı ve etkin şekilde kullanılmasıdır. Bir ülkenin büyümesi ve gelişmesi için araştırma ve geliştirme başlıca gelen unsurdur. Şirketler ve işletmeler teni hizmet ve ürünler yaratmak için, üretimdeki kalitelerini arttırmak için Ar-Ge çalışmaları yaparlar.
Ar-Ge kriterleri: Bir faaliyetin Ar-Ge faaliyeti sayılabilmesi için gerekli 5 kriterin yerine getirilmesi gerekir:
Ar-Ge Projesi: Bir araya getirilip düzenlenerek, belli bir amaca yönelik yapılmış faaliyetlerdir. Ar-ge projelerini tanımlamak için şu sorular sorulur:
Ar-Ge faaliyetleri ve teknoloji neredeyse iç içe geçmiş durumdadır. Teknoloji olmadan Ar-Ge düşünülemez. Günümüzde rekabet dünyasında doğal kaynaklara ve basit işçiliğe değil, teknoloji geliştirmeye dayalı olup, üretim fonksiyonlarının en önemli aşaması teknolojik bilgidir. Teknoloji etkin bir şekilde üretilerek, teknolojik bakımdan ilerlenebilir. Teknolojiyi kullanarak yeni ürünleri uygun maliyetlerde üretmek mümkündür. Ar-Ge çalışmaları planlı ve sistemli bir şekilde yapıldığında yeni ürünler geliştirmek kolaylaşır. Planlı ve kapsamlı bir yol haritasıyla bu mümkündür. Ürün geliştirmek, farklı ürün ve hizmet türleri için esnek ve odaklı yaklaşım oluşturabilmek için Ar-Ge aşamalarını belirlemeli ve bunlara bağlı kalınmalıdır.
Ar-Ge çalışmaları, maliyetli olmasıyla birlikte, oldukça kapsamlı ve getirisinin uzun vadede çalışmalardır. Bu nedenle işletmeler açısından riskler içermektedir. Ar-Ge performans ölçümlerinin yapılmasıyla, faaliyetlerin sistematik bir şekilde yürütülerek bu riskleri en aza indirilebilir. Teknoloji yönetim süreci şu aşamalardan oluşur:
Kavram geliştirmek
Bir ürün ortaya çıkarmadan önce ne yapılacağı hakkında düşünmek gerekir ve bunun ilk aşaması kavram geliştirmektir. Bu şekilde fikirlerin geçerliliği test edilebilir. Bir çok farklı kavram Ar-Ge çalışmanıza dahil olacaktır. Kavramların analizi yapılmalıdır. Güncel piyasa eğilimlerini inceleyerek güçlü yönler, tehditler, zayıf yönler incelenmeli yani Swot analizi yapılmalıdır. Bu analizi yaparak fikir geliştirme konusunda başarılı sonuçlara ulaşmak mümkündür. Swot analizi sayesinde fikirlerinizi hedef kitlenizin istek ve ihtiyaçlarına göre olan yöntemlerle üretebilirsiniz. Kavram geliştirmeye katkıda bulunmak ve üretimi kolaylaştırmak için aşağıdaki adımları inceleyebilirsiniz;
Kavram tarama
Geliştirmiş olduğumuz fakat uygun olmayan kavram, mümkün olan en kısa zamanda iyi kavramların ayrıştırılmasını bu aşama sağlar. Kavram mutlaka objektif olarak farklı bir göz tarafından incelenmelidir. Güncel piyasalardaki pazar potansiyeli araştırılarak yatırım için belirli taramalar yapılmalıdır.
Konsept yaratma ve test etme
Hedef kitleniz tarafından Ar-Ge çalışmalarının nasıl karşılandığı çok önemlidir. Fikir taramadan geçse bile hedef kitle üzerinde test etmelisiniz. Kitlenizden alacağınız geri dönüşlere göre tüketicilerin fikirlerini görsel olarak da görebileceği bir konsept yaratmalısınız. Konseptin beğenilirliğini ve anlaşılırlığını test etmelisiniz. Daha iyi bir konsept geliştirmek ve pazarlama mesajını tam olarak vermeniz için bu aşama düşünmenizi sağlar.
İş analizi
Konsept yaratma işlemini sonuçlandırdıktan sonra hizmet veya üründen kar edip edemeyeceğinizi planlamak için iş analizi görev tanımı yapmak gerekir. Bunun içinde iş analizine ihtiyaç duyulur. İş analizi yaparken, maliyetleri değerlendirmeli, eksi rekabet noktaları belirlenmeli, ürüne talep ilgisi araştırılmalıdır. Enstitü tarafından verilen İş analizi ve görev tanımı online eğitim programı ile bu konuda uzmanlaşabilirsiniz.
Tasarım geliştirme ve doğrulama
Pazarlama ve teknik aşamasına üretilen kavram onaylandıktan sonra geliştirme aşamasına geçilebilir. Karar verilen herhangi bir üretim yöntemi araştırılabilir. Bu aşamada kesin tasarım ve üretim yöntemi geliştirme ve doğrulama aşamasına geçilir.
Test pazarlaması
Test pazarlaması tüketici veya konsept testlerden farklı olarak pazarlama planını takip eden prototip ürünü bütün olarak sunar. Bütün konsepti doğrulamak için gereklidir. Üründen pazarlamaya kadar tüm aşamaların iyileştirilmesi için kullanılır
Marka tescili
Üretime başlamadan önce ilk yapılması gereken tescile uygun marka belirlemek sonrasında marka tescil belgesi almaktır. Bu aynı zamanda ürününüzün güvencesidir.
Ticarileştirme
Test aşamasından sonra ürünü piyasaya sürüp kesin karar verme aşamasıdır. Fiyatlandırma, pazarlama ve dağıtım aşamaları detaylı olarak planlanmalıdır.
Ürününüzü piyasaya sürün
Sorunsuz bir şekilde maksimum etkiye sahip olmak için piyasa performansı gözden geçirilmesi gerekmektedir.
Ar-Ge sorumlusunun görev tanımı nedir?
Ar-ge sorumlusu, araştırma projelerini denetleyerek, sonuçları analiz ederek önerilerde bulunur. Projelerin detayını değerlendirerek, araştırmanın planlanan zaman ve bütçede sonuçlanmasını sağlar. Araştırma geliştirmenin tüm aşamalarını raporlayarak ilgili birimlere sunar.
Ar-Ge sorumlusunda bulunması gereken nitelikler nelerdir?
Pratik zeka ile problem odaklı olmalıdır, yaratıcı fikirler geliştirebilmelidir. İnisiyatif kullanabilmeli etkin karar vermeli ve iletişimi güçlü olmalıdır. Raporlama faaliyetlerini yapabilecek yetenekte olmalıdır.
Ar-Ge sorumlusu hangi eğitimleri almalıdır?
Üniversitelerin dört yıllık lisans bölümlerini bitirmelidir. İlgili sektörün ihtiyacına göre, makine mühendisliği, kimya mühendisliği, metalürji ile ilgili bölümlerden mezun olmalıdır.En az bir yabancı dil bilmelidir.