AnasayfaBlogTarımsal İşletmecilik Bölümü (MYO)
Bölümler

Tarımsal İşletmecilik Bölümü (MYO)

15 Aralık 2020
Yeşil bir topu tutan bir elin yakın çekimi görülüyor. Top parlak ve pürüzsüzdür ve içi canlı bir yeşil tonuyla doludur. El yumruk pozisyonunda ve topu sıkıca kavramış durumda. Top, yeşil bir meyve görüntüsü veren bir sapla çevrilidir. Arka planda, yapraklı bir ağaçla birlikte uzakta mor bir nesne var. Görüntü parlak ışıkla aydınlatılmış ve renkler daha da canlı hale getirilmiş. Görüntüdeki her şey keskin odakta olup elin ve topun net ve ayrıntılı bir şekilde görülmesini sağlamaktadır.
Bölüm TanımıEğitim Süresi ve Eğitim Diliİş İmkanları
Tarımsal işletmecilik, tarıma dayalı işletmelerde verimliliği ve kaliteyi arttırmayı hedefler.2 yıllık bir bölümdür ve eğitim dili Türkçe'dir.Tarımsal ve hayvansal üretim yapan tüm işletmeler
Bu bölüm, proje hazırlayabilen, çiftçileri örgütleyebilen ve işletmenin büyümesi için çalışacak kişileri yetiştirir.2 yıllık ön lisans programıdır.Tarıma dayalı sanayi işletmeleri, paketleme ve soğuk hava tesisleri
Tarımsal işletmecilik bölümü, doğaya ve çevreye karşı duyarlı ve etik değerlere sahip elemanlar yetiştirir.Ön lisans programıdır ve eğitim süresi 2 yıldır.Tarımsal girdi üretim ve satışı yapan firmalar, tarımsal danışmanlık şirketlerine
Toplumun ve bireylerin ihtiyaçlarına uygun, nitelikli ve bilinçli personel yetiştirme amacı taşır.2 yıllık ön lisans programıdır ve eğitim dili Türkçe'dir.Tarım Kooperatiflerinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müdürlüklerinde ve taşra teşkilatlarında
Tarımsal İşletmecilik, sanayi ve iş dünyası tarafından tercih edilen ve ülke ekonomisine katkı sağlayan personel yetiştirir.2 yıl süren bir önlisans programıdır, Türkçe eğitim verir.Bankalarda, belediyelerde ve özel girişimcilerin işletmelerinde
Bu bölüm, tarımsal işletmelerin ekonomik ve pazarlama konularında bilgi sahibi olmasını sağlar.2 yıllık bir ön lisans programıdır. Eğitim dili Türkçe'dir.Tarım ve gıda sektöründeki birçok farklı işletmede çalışabilirler.
Tarımsal İşletmecilik, bireyleri tarım ve hayvancılık üzerine danışmanlık verebilecek düzeyde yetiştirir.2 yıllık bir ön lisans eğitimidir, eğitim dili Türkçe'dir.Çeşitli tarım ve hayvancılık işletmeleri, tarımsal danışmanlık firmaları
Tarımsal İşletmecilik, bireylerin tarım işletmelerinde gelişimi ve verimliliği artırmayı hedefler.2 yıl süren ön lisans programıdır ve eğitim dili Türkçe'dir.Geniş bir yelpazede iş imkanı sunar, tarım sektöründe birçok farklı alanda çalışma hakkını elde ederler.
Tarımsal İşletmecilik, bireylerin tarımsal kaynakları verimli şekilde yönetmeyi öğrenmesini hedefler.2 yıl süren bir ön lisans programı olup, eğitim dili Türkçe'dir.Tarımsal işletmeler, tarım ürünleri üretim ve satış alanları
Tarımsal işletmecilik bölümü, tarımsal üretim ile ilgili stratejileri ve yönetimi gibi konularda bilgi verir.Ön lisans programıdır ve 2 yıl sürelidir. Eğitim dili Türkçe'dir.Tarımsal üretim yapan işletmelerde, tarım danışmanlık firmalarında, Gıda ve Tarım Bakanlığı ve belediyelerde iş bulabilirler.

Tarımsal ve hayvansal ürünlerin kullanımı her geçen gün artmaktadır. Bireylerin daha sağlıklı, kaliteli ve verimli ürünleri tüketmesiyle birlikte bu ürünlere olan ihtiyaç da artış göstermiştir. Ancak bireyler ve toplum her geçen gün bilinçlenmektedir. Bu yüzden daha sağlıklı ve kaliteli tarımsal ve hayvansal ürünlere ulaşmak istemektedir. Tam da bu noktada devreye tarımsal işletmecilik alanı girmektedir. Tarımsal işletmecilik alanı bireylerin ihtiyaçlarına cevap verme niteliği taşımaktadır. Tarımsal ve hayvansal üretim alanında bilimsel araştırma yöntemleri ile çalışır ve bu doğrultuda hizmet sunmaktadır.

Tarımsal işletmecilik alanı, toplumun istediği sağlıklı ve kaliteli gıda teminini sağlamaktadır. Aynı zamanda bunların bireyler ve toplum tarafından tüketilmesi için çalışmalar yürütmektedir. Bireylerin ve toplumların sağlıklı ve kaliteli gıdalara ulaşması için bu alanda nitelikli bireylerin yetişmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Tarımsal işletmecilik alanı da dünyada gelişen tarım alanında yeni yaklaşımlara uyum sağlayabilecek kişileri yetiştirmektedir. Tam anlamıyla bu alan bireylerin toplumun ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Tarımsal işletmecilik alanı üretim, pazarlama, ekonomi ve işletme alanında bilgi sahibi olan girişimci tarımcılar yetiştirir ve bu kişilerle işlerini yürütür. Bu alan yaptığı çalışmalarla bölge, il ve ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır ve bireylerin ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Aynı zamanda tarımsal işletmelerde tarımsal kaynaklar daha verimli şekilde kullanılmakta ve yönetilmektedir. Yazıya giriş yaptıktan sonra şimdi de akademik boyutu olan tarımsal işletmecilik bölümü hakkında bilgi sahibi olalım. Başlıyoruz!

Tarımsal İşletmecilik Bölümü Nedir?

Tarımsal işletmecilik bölümü, tarım ve tarıma dayalı işletmelerde, ekonomi ve ürün pazarlama, tarımsal muhasebe kayıtlarını düzenleme ve tarımsal sigorta alanında işleri yürütebilecek elemanların yetiştirilmesini sağlamaktadır. Tarımsal işletmecilik bölümü, tarımsal danışmanlık, çiftçi örgütlenmesi ve işletmenin kar durumunu arttıracak kişilerin yetişmesini sağlayan bir bölümdür. Toplumun ve bireylerin ihtiyaçlarını karşılayacak kişileri yetiştiren bir bölümdür. Tarımsal işletmelerin daha kaliteli ve verimli yönetilerek büyümesini sağlayacak bir eğitim anlayışı sunan bölümdür.

Tarımsal işletmecilik bölümü, sayısı her geçen gün artan tarım işletmelerinde proje hazırlayacak, çiftçileri örgütleyecek ve işletmenin büyümesi için çalışacak kalifiye elemanları yetiştiren bir bölümdür. Tarımsal işletmecilik bölümü, çalıştığı işletmeyi her geçen gün daha ileriye taşımayı amaç edinmiş, teknolojik olarak çağın gerektirdiği donanımlara sahip olan ve sürekli olarak gelişime açık bireylerin yetişmesini amaç edinmiş bir bölümdür. Tarımsal işletmecilik bölümü, doğaya ve çevreye karşı duyarlı, sorumluluk sahibi ve mesleki etik değerlere sahip çıkan kalifiye elemanları yetiştiren bir bölümdür.

Tarımsal işletmecilik bölümü, çalıştığı işletmenin sanayi ve iş dünyası tarafından tercih edilmesini sağlayacak seviyeye getiren, ülke ekonomisine katkı sağlayan ve toplumun ihtiyaçlarını yerine getiren kişileri yetiştiren bir bölümdür. Tarımsal işletmecilik bölümü, ön lisans derecesine sahip olduğu için 2 yıllık bir bölümdür. Yani, 4 eğitim yarıyılından oluşur. Ülkemizde devlet üniversitelerinde bulunan bir bölümdür. Birinci öğretim ve ikinci öğretim okuma avantajı bulunmaktadır. Öğretim dili ise Türkçedir. Bölümden mezun olabilmek için 120 AKTS’lik ders seçip bu dersleri başarı ile tamamlamak gerekir. Bölüm hakkında bilgi sahibi olduktan sonra şimdi de tarımsal işletmecilik bölümü iş imkanları hakkında bilgi sahibi olalım.

Tarımsal İşletmecilik İş İmkanları Nelerdir?

Tarımsal işletmecilik bölümü iş imkanları arasında tarımsal ve hayvansal üretim yapan tüm işletmelerde çalışmak yer alır. Tarımsal işletmecilik bölümü iş imkanları arasında tarıma dayalı sanayi işletmelerinde çalışmak yer alır. Örneğin, konserve, salça, süt ürünleri, meyve suyu işletmeleri gibi. Tarımsal işletmecilik bölümü iş imkanları arasında tarımsal girdi üretim ve satışı yapan firmalarda çalışmak yer alır. Paketleme ve soğuk hava tesislerinde çalışmak da tarımsal işletmecilik bölümü iş imkanları arasında yer alır. Tarımsal işletmecilik bölümü iş imkanları arasında tarımsal danışmanlık şirketlerinde ve tarım kooperatiflerinde çalışmak yer alır.

Tarımsal işletmecilik bölümü iş imkanları arasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müdürlüklerinde ve taşra teşkilatlarında çalışmak yer alır. Bankalarda ve belediyelerde çalışmak da tarımsal işletmecilik bölümü iş imkanları arasında yer alır. Özel girişimcilerin seraları ve işletmelerinde çalışmak da bölümün sunduğu avantajlardan birisidir. Son olarak tarımsal işletmecilik bölümü iş imkanları arasında DGS sınavına girmek yer alır. Bu sınava girerek öğrenciler işletme bölümü, işletme-ekonomi bölümü, tarım ekonomisi bölümü, tarım işletmeciliği bölümü, lojistik bölümü okuyabilir. Bu sayede mezunların sahip olacağı iş imkanları genişlemektedir. Bu konu hakkında bilgi verdikten sonra şimdi de tarımsal işletmecilik bölümü mezunları ne iş yapar başlığını inceleyelim.

Tarımsal İşletmecilik Mezunları Ne İş Yapar?

Tarımsal işletmecilik bölümü mezunları ön lisans diploması derecesi ve “tarımsal işletmecilik meslek elemanı” unvanı elde ederek mezun olurlar. Mezunların yaptığı işler;

  • Tarımsal işletmecilik bölümü mezunları, temel işletmecilik, finans ve ileri düzeyde tarımsal işletmecilik alanında bilgi sahibi olarak işlerini yürütürler.

  • Tarımsal işletmecilik bölümü mezunları, tarımsal işletmelerin yönetim planını hazırlar ve bu plana uyulmasını sağlarlar.

  • Tarımsal işletmecilik bölümü mezunları, çiftliklerde hangi ürünlerin yetiştirilmesi gerektiğine karar verirler.

  • Tarımsal işletmecilik bölümü mezunları, üretimde kullanacakları hammaddeyi satın alır ve üretilen ürünlerinde pazarlanmasını sağlarlar.

  • Tarımsal işletmecilik bölümü mezunları, bir tarım işletmesinde üretimi yönetir, proje hazırlar, işletme kayıtlarını tutar ve işlemleri değerlendirirler.

  • Tarımsal işletmecilik bölümü mezunları, alanda karşılaşılan sorun ve konuları belirler ve bu sorunlara karşı çözüm önerileri getirirler.

  • Tarımsal işletmecilik bölümü mezunları, çalıştıkları işletmelerde karşılaştıkları iş güvenliği ve ilkyardım önlem alır ve sorunlara karşı çözüm önerileri getirirler.

  • Tarımsal işletmecilik bölümü mezunları, tarımsal ve hayvansal ürünlerin işletmelere en iyi şekilde hazırlanması ve pazarlanmasını sağlarlar.

  • Tarımsal ekonomi ile ilgili temel ögeleri değerlendirir ve tarımsal malların değerlerini belirlerler.

  • Tarımsal kooperatifçiliğin yerel ve ulusal kalkınmada kullanılması için faaliyetler düzenlerler.

  • Son olarak, çalıştıkları işletmede çalıştırılacak elemanları ve niteliklerini belirlerler.

Tarımsal İşletmecilik Dersleri Nelerdir?

  • Hayvansal Üretim

  • Bitkisel Üretim

  • İşletme Yönetimi

  • Mikroekonomi

  • Matematik

  • Tarımsal Ekoloji

  • Tarımsal Botanik

  • Tarımda İnsan Kaynakları Yönetimi

  • Makroekonomi

  • Bitki Koruma

  • Bitki Besleme

  • İstatistik

  • Tarımsal Kredi ve Finansman

  • Tarımsal Kooperatifçilik

  • Tarım Hukuku

  • Tarımsal Pazarlama

  • Köy Sosyolojisi

  • Tarımsal Girişimcilik

  • Tarımsal Muhasebe

  • Kırsal Kalkınma

  • Gıda Politikası

  • Tarımsal Proje Hazırlama Tekniği

  • bahçe tarımı

  • Toplam Kalite Yönetimi

Yukarıda belirtilen dersler genel olarak belirtilmiştir. Dersler üniversiteden üniversiteye göre değişiklik gösterebilir.

Tarımsal İşletmecilik Taban Puanları ve Sıralama

Bölümün taban puanları ve başarı sıralamasından bahsetmeden önce birkaç bilgi vermek isterim. Bu bölümü okumak isteyen kişiler ilk önce TYT sınavına girmek zorundadır. Ardından sınavdan alacağı taban puan ve sıralamaya göre tercih işlemlerini yapabilirler. Tercih işlemlerini yaparken adaylar taban puandan ziyade başarı sıralamalarını göz önünde bulundurmalıdır. Başarı sıralaması tercihin belirlenmesinde rol oynayan ana etkendir. Aşağıda sizlere hazırlamış olduğum liste en iyi üniversiteler tarımsal işletmecilik bölümü hakkında sizlere bilgi vermektedir. Liste, en güncel verileri içermektedir.

ÜniversiteBölümTaban PuanBaşarı Sırası
Dokuz Eylül ÜniversitesiTarımsal İşletmecilik220,905271.288.416
Dokuz Eylül ÜniversitesiTarımsal İşletmecilik (İkinci Öğretim)209,789751.439.738
Aydın Adnan Menderes ÜniversitesiTarımsal İşletmecilik193,272801.667.521
Harran ÜniversitesiTarımsal İşletmecilik179,623711.736.971
Tarımsal işletmecilik, tarıma dayalı işletmelerde verimliliği ve kaliteyi arttırmayı hedefler, 2 yıllık bir bölümdür ve eğitim dili Türkçe'dir, Tarımsal ve hayvansal üretim yapan tüm işletmeler, Bu bölüm, proje hazırlayabilen, çiftçileri örgütleyebilen ve işletmenin büyümesi için çalışacak kişileri yetiştirir, 2 yıllık ön lisans programıdır, Tarıma dayalı sanayi işletmeleri, paketleme ve soğuk hava tesisleri, Tarımsal işletmecilik bölümü, doğaya ve çevreye karşı duyarlı ve etik değerlere sahip elemanlar yetiştirir, Ön lisans programıdır ve eğitim süresi 2 yıldır, Tarımsal girdi üretim ve satışı yapan firmalar, tarımsal danışmanlık şirketlerine, Toplumun ve bireylerin ihtiyaçlarına uygun, nitelikli ve bilinçli personel yetiştirme amacı taşır, 2 yıllık ön lisans programıdır ve eğitim dili Türkçe'dir, Tarım Kooperatiflerinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müdürlüklerinde ve taşra teşkilatlarında, Tarımsal İşletmecilik, sanayi ve iş dünyası tarafından tercih edilen ve ülke ekonomisine katkı sağlayan personel yetiştirir, 2 yıl süren bir önlisans programıdır, Türkçe eğitim verir, Bankalarda, belediyelerde ve özel girişimcilerin işletmelerinde, Bu bölüm, tarımsal işletmelerin ekonomik ve pazarlama konularında bilgi sahibi olmasını sağlar, 2 yıllık bir ön lisans programıdır Eğitim dili Türkçe'dir, Tarım ve gıda sektöründeki birçok farklı işletmede çalışabilirler, Tarımsal İşletmecilik, bireyleri tarım ve hayvancılık üzerine danışmanlık verebilecek düzeyde yetiştirir, 2 yıllık bir ön lisans eğitimidir, eğitim dili Türkçe'dir, Çeşitli tarım ve hayvancılık işletmeleri, tarımsal danışmanlık firmaları, Tarımsal İşletmecilik, bireylerin tarım işletmelerinde gelişimi ve verimliliği artırmayı hedefler, 2 yıl süren ön lisans programıdır ve eğitim dili Türkçe'dir, Geniş bir yelpazede iş imkanı sunar, tarım sektöründe birçok farklı alanda çalışma hakkını elde ederler, Tarımsal İşletmecilik, bireylerin tarımsal kaynakları verimli şekilde yönetmeyi öğrenmesini hedefler, 2 yıl süren bir ön lisans programı olup, eğitim dili Türkçe'dir, Tarımsal işletmeler, tarım ürünleri üretim ve satış alanları, Tarımsal işletmecilik bölümü, tarımsal üretim ile ilgili stratejileri ve yönetimi gibi konularda bilgi verir, Ön lisans programıdır ve 2 yıl sürelidir Eğitim dili Türkçe'dir, Tarımsal üretim yapan işletmelerde, tarım danışmanlık firmalarında, Gıda ve Tarım Bakanlığı ve belediyelerde iş bulabilirler
tarım tarımsal işletmecilik bölümü tarımsal işletmecilik bölümü mezunları tarımsal işletmecilik tarımsal işletmecilik bölümü iş imkanları
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Parlak sarı ve beyaz bir traktör güneşli bir günde ekin tarlasında ilerliyor. Ön planda aracın içinde oturan bir kişi görülüyor. Arka planda sarı ve kahverengi bir yüzeyin bulanık görüntüsü, renkli bir tablonun yakın çekimi ve sağ üst köşede bir tablonun yakın çekimi yer alıyor. Görüntünün alt kısmında sarı bir nesnenin yakın çekimi ve bir metnin yakın çekimi görülebiliyor. Gökyüzündeki sarı ve beyaz bulutlar bu pitoresk manzaraya katkıda bulunuyor.
Bölümler

Tarım Ekonomisi Bölümü

25 Mayıs 2020
Bir kişi uzun otlarla kaplı bir tarlada ayakta durmakta ve sağ elinde kahverengi bir yaprak demeti tutmaktadır. Kişinin kolu yakın planda görülebiliyor ve yaprak demeti sıkıca tutulmuş. Yapraklar kahverenginin çeşitli tonlarına sahip ve dokuları pürüzlü ve kuru. Kişinin eli güçlü ve kararlı görünüyor ve görüntünün arka planında bol miktarda ot ve diğer bitkilerin bulunduğu yemyeşil bir manzara var. Görüntü sıcak ve davetkâr, gökyüzünde parlayan güneş huzurlu bir atmosfer yaratıyor. Kişinin yüz ifadesi görünmüyor ve izleyiciyi sahneyi yorumlamak için hayal gücünü kullanmaya bırakıyor.
Bölümler

Tarla Bitkileri Bölümü

27 Şubat 2021
Bir grup adam çimenlik bir alanda bir arada duruyor. Güneş üzerlerinde parlıyor ve parlak gülümsemelerini ortaya çıkarıyor. Bir adam öne çıkıyor, kask takmış ve elinde büyük bir havuç tutuyor. Geniş geniş sırıtıyor, dişleri yüzünün koyu teniyle tezat oluşturacak şekilde parlıyor. Başka bir adam şapkasıyla yakınlarda duruyor. Yüzüne yakın çekim yapıldığında sıcak ifadesi ortaya çıkıyor. Yanındaki yerde beyaz bir 'O' harfi vardır. Daha uzakta, uzun parmaklarıyla bir bitkiyi kavrayan bir kişinin elinin yakın çekimi görülüyor. Adamlar birlikte durmaktadır; neşe ve arkadaşlığın mükemmel bir görüntüsü.
Bölümler

Organik Tarım Bölümü (MYO)

27 Ocak 2020