AnasayfaBlogDeming ve 5 Yönetim Kuralı
Kalite Yönetim Sistemleri

Deming ve 5 Yönetim Kuralı

10 Mart 2016
Soluk tenli genç bir kadın, yüzünün önünde siyah ibreleri ve rakamları olan beyaz bir saat tutuyor. Beyaz ve gri desenli bir bluz giymiş ve kahverengi saçlarını yüzünden geriye doğru toplamış. Yüz ifadesi ciddi ve gözleri saate doğru bakıyor. Saatin kırmızı bir saniye ibresi ve beyaz bir yelkovanı vardır ve arka plan gridir. Arkasında, üzerinde beyaz bir yemek arabası ve beyaz bir kaşık resmi olan bir tabela var.
Yönetim KuralıAçıklamaÖrnek
Eğlenceyi İşe Geri DöndürünOlumlu bir çalışma ortamı yaratmak ve çalışanların refahı için çaba göstermek.Ofis içi sohbetlere ve aktivitelere yer vermek, olumlu bir tavrı teşvik etmek.
İnsanlara İşe Gelme Nedeni GösterinÇalışanlara dünyada fark yaratma ve işleri ile pozitif etki bırakma fırsatı vermek.Proje çalışmalarını ve sonuçlarını paylaşmak, çalışanların etkilerini görmelerini sağlamak.
Çalışanları BekletmeyinYeni işe alınanları hoş karşılamak ve onlara yol göstermek.Eğitim programları düzenlemek, yöntem ve beceriler konusunda rehberlik yapmak.
Sorumluluğu Sonuna Kadar VerinÇalışanlara görevlerinin onların itibarı ile ilgili olduğunu hatırlatmak ve kalite için sorumluluk alınmasını sağlamak.Yüksek kalite beklentisini vurgulamak, takımı performans hedeflerine yönlendirmek.
Yeniliği Teşvik Edin ve KutlayınÇalışanların düşüncelerini, yeni fikirlerini ve önerilerini teşvik etmek ve ödüllendirmek.İnovatif projeleri ve yaratıcı çözümleri başarıyla tamamladıklarında çalışanları ödüllendirmek.
İşin Amacını Açıkça BelirtinAçık ve anlaşılır bir amaç oluşturmak ve çalışanlara yol göstermek.Stratejik hedefleri ve beklenen sonuçları iletme, her projenin amacını ve kapsamını belirlemek.
Yüksek Kaliteyi HedefleyinKalite standartlarını belirlemek ve takımları bu hedeflere yönlendirmek.Kalite kontrol süreçlerini ve değerlendirme ölçütlerini belirlemek.
Hızlı ve Doğru Geri Bildirim VerinÇalışanların performansını sürekli izlemek ve gelişim için gerçek zamanlı geri bildirim sağlamak.Düzenli performans değerlendirmeleri yapmak, özel denetimler ve görüşmeler düzenlemek.
Ekip Çalışmasını Teşvik EdinTakım çalışmasının önemini vurgulamak ve ekip içi işbirliğini güçlendirmek.Takım etkinlikleri düzenlemek, işbirliği ve iletisim kural ve yöntemlerini belirlemek.
Öğrenme ve Gelişime Yatırım YapınÇalışanların kişisel ve profesyonel gelişimine destek olmak ve onları sürekli öğrenme sürecine teşvik etmek.Eğitim programları ve çalışan gelişim planları oluşturmak, çeşitli eğitim kaynaklarına erişim sağlamak.

Bugün bile, ölümünden 23 yıl sonra, William Edwards Japonya’da tanrı gibi görülüyor.  Deming İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Japonya’nın küresel bir güç merkezi haline gelmesine yardım etmiş ve de Japon iş dünyasına kaliteli yönetimi öğretmiş bir Amerikan mühendistir. Çalışanların şirketlerinden değil, yöneticilerinden ayrıldığı söylenir. 2016 yılında birçok insan kötü yönetimden dolayı işlerini bırakacak. Deming’s in yönetim için olan felsefesi bu yılda bile ihtiyaç duyduğumuz şey.

5 Yönetim Kuralı Nedir?

Eğlenceyi işe geri döndürün. İnsanlara işe gelmeleri için bir sebep gösterin. Çalışanları bekletmeyin. Sorumluluğu sonuna kadar verin. Yeniliğe teşvik edin ve kutlayın.

1- Eğlenceyi işe geri döndürün.

Egemen olan yönetim sistemi iş yerinde eğlenceyi yok etti.’’  Birçok insan ofise işten daha fazlası için gelir. Ofis hayatının sosyal açısı da çok önemlidir. Evden çalışan insanların çoğu yalnızlıktan şikayet ederler. Yani, bir yönetici olarak, asık suratla dolaşmayın ve memnun edici, davetkar bir örnek olun. Bir gülümseyin, pozitif tavır gösterin, ofis içi sohbetlere davet edin ve de çalışanların refahı için gerçek bir çaba gösterin. 2016 yılında korku bir çalışma tarzı olamaz. İnsanların zorbalık gördüğü eski yönetim şekli artık kabul edilmiyor. İnsanlar işte sadece eğlence değil aynı zamanda saygı da arıyorlar. Kimsenin uzun dönemli istihdam edileceği garanti edilemese de herkes saygıyla muamele görmeyi hak ediyor. Bu bilgiyi paylaşmak, insanların kendilerine minnettar kalındığını bilmesi ve destek sunduklarını bilmelerinden geçiyor. Çalışanların işi bırakmalarının bir sebebi de saygı eksikliğidir-çoğu durumda yönetim kısmında.

2 - İnsanlara işe gelmeleri için bir sebep gösterin.

“Başka bir dünya yaratmak için buradayız.” Anketler insanların ofise gelmelerinin tek nedeninin para olmadığını göstermeye devam ediyor. İnsanlar dünyada bir fark yaratmak istiyor. İşi yapmak, somut sonuçlar elde etmek, müşterilere yardım etmek ve pozitif etki bırakmak istiyorlar. Çalışanlara en olağan işlerden en sıradışı işe kadar bir çizgi çekin ve de daha iyi bir dünya yaratmak için neden bunların yapılması gerektiğini anlatın. Geri bildirim ve sonuçları da paylaşın ki çalışanların fark yarattığını gördüğünden emin olun.

3 - Çalışanları bekletmeyin.

“Yöntemsiz bir amaç işkencedir.’’ İşlerinin ilk haftasında angarya işlere hapsedilen genç çalışanlar tanıyorum. Bir şeyleri yapmaları isteniyor ama hiçbir yöntem verilmiyor. Hepimiz iyi bir iş çıkarmak ve işimizden gurur duymak isteriz. Yönetici olarak rolünüz her yeni işe alınan insanı hoş karşılamak, öğrendiğiniz kişisel deneyim ve dersleri paylaşmak ve kılavuzlardaki şirketin önerilen metodolojisini paylaşmak. İnsanları tahmin etmeye bırakmayın. Böyle yapmak başarısızlığa yol açar. Deming bunun tamamen işkence olduğuna inanır. 2016 yılında lafla peynir gemisi yürüten değil çalışanlara gerçekten yardım den bir koç olun. Kendinize patron demekten ve öyle görülmekten kaçının. Öğretmen olun, hoca olun, insanların başarmasını isteyen kişi olun. Takımınıza "sizin başarmanızı istiyorum" deyin. Yönetici olarak başarınız tamamen takımınızın başarısına bağlı. Bir kere işlerin yapılması için insanlara yol gösterdikten sonra onların gelişim için önerilerde bulunmasına izin verin. Ama her şey yol göstermeyle başlar.

4 - Sorumluluğu sonuna kadar vermek neden önemli?

“Kalite herkesin sorumluluğudur.’’  Kaliteyi önemseyen tek kişi siz değilsiniz. Takım üyelerinizin her biri güzel şeyler yapmak istiyor. Yüksek kalite ile anılmak istiyorlar. O yüzden insanlara her bir görevi yaptıklarında söz konusu olanın onların itibarı olduğunu hatırlatın.  Onlara bağlılığın size karşı değil kendi işleri ve kendilerine karşı olması gerektiğini anlatın. Yapabildiğiniz kadar işlerin doğru yapılması ve kalite için sorumluluk alınmasını sağlayın. Daha sonra herkesi kendilerine verdikleri sözlerden sorumlu tutun.

5 - Yeniliğe teşvik edin ve kutlayın.

“Yenilik üreticiden gelir, müşteriden değil.’’  Bir düşünce ekonomisinde çalışıyoruz. 2016’da her şirket en küçüğünden en büyüğüne kadar birer teknoloji şirketidir. Hiçbir müşteri hiçbir zaman ampul, iPad veya diğer birçok icadı istemedi. Yenilik sadece iyi bir şey değil. Bugünün iş dünyasının her şeyi. Düşünceleri, bir şeyleri yapmanın yeni yollarını ve yeni hizmetler için olan önerileri teşvik edin, onlara olanak verin ve ödüllendirin. Bugün çalıştığım şirket eski bir çalışanın önerisiyle doğdu. Müşteri hizmeti 2016 yılında satış öncesi, satış sırasında ve satış sonrasında müşterileri memnun edecek şekilde şaşırtmayı hedefleyen bütün şirketler için yenilik için özel bir alan olacak. Deming yeniliğin rekabetçi çağın bir numarası olacağını yıllar önce biliyordu. Deming sadece Japonya’ya danışmanlık yapmadı. Ford Motor Şirketi dahil olmak üzere Amerika’da büyük kurumlar tarafından da işe alınmıştı. Ama Ford, Deming’in kalite hakkında vaaz vermektense yönetim sorunlarını tartışmasından dolayı şoka girmişti.  Deming Ford’a problemlerin %85’inin tepedeki kötü pratik ve tavırlardan kaynaklandığını söyledi. Bu Ford’un duymak istediği şey değildi ama şirket dinledi ve öğrendi. Bir yönetici olarak size rapor verenlerin ve müşterilerinizin yaşamlarını geliştirmek adına eşsiz bir şansa sahipsiniz. İşin gerçek anlamını geri getirin. Kişisel sorumluluk hakkında tavsiye verin. Yeniliğe teşvik edin.

Eğlenceyi İşe Geri Döndürün, Olumlu bir çalışma ortamı yaratmak ve çalışanların refahı için çaba göstermek, Ofis içi sohbetlere ve aktivitelere yer vermek, olumlu bir tavrı teşvik etmek, İnsanlara İşe Gelme Nedeni Gösterin, Çalışanlara dünyada fark yaratma ve işleri ile pozitif etki bırakma fırsatı vermek, Proje çalışmalarını ve sonuçlarını paylaşmak, çalışanların etkilerini görmelerini sağlamak, Çalışanları Bekletmeyin, Yeni işe alınanları hoş karşılamak ve onlara yol göstermek, Eğitim programları düzenlemek, yöntem ve beceriler konusunda rehberlik yapmak, Sorumluluğu Sonuna Kadar Verin, Çalışanlara görevlerinin onların itibarı ile ilgili olduğunu hatırlatmak ve kalite için sorumluluk alınmasını sağlamak, Yüksek kalite beklentisini vurgulamak, takımı performans hedeflerine yönlendirmek, Yeniliği Teşvik Edin ve Kutlayın, Çalışanların düşüncelerini, yeni fikirlerini ve önerilerini teşvik etmek ve ödüllendirmek, İnovatif projeleri ve yaratıcı çözümleri başarıyla tamamladıklarında çalışanları ödüllendirmek, İşin Amacını Açıkça Belirtin, Açık ve anlaşılır bir amaç oluşturmak ve çalışanlara yol göstermek, Stratejik hedefleri ve beklenen sonuçları iletme, her projenin amacını ve kapsamını belirlemek, Yüksek Kaliteyi Hedefleyin, Kalite standartlarını belirlemek ve takımları bu hedeflere yönlendirmek, Kalite kontrol süreçlerini ve değerlendirme ölçütlerini belirlemek, Hızlı ve Doğru Geri Bildirim Verin, Çalışanların performansını sürekli izlemek ve gelişim için gerçek zamanlı geri bildirim sağlamak, Düzenli performans değerlendirmeleri yapmak, özel denetimler ve görüşmeler düzenlemek, Ekip Çalışmasını Teşvik Edin, Takım çalışmasının önemini vurgulamak ve ekip içi işbirliğini güçlendirmek, Takım etkinlikleri düzenlemek, işbirliği ve iletisim kural ve yöntemlerini belirlemek, Öğrenme ve Gelişime Yatırım Yapın, Çalışanların kişisel ve profesyonel gelişimine destek olmak ve onları sürekli öğrenme sürecine teşvik etmek, Eğitim programları ve çalışan gelişim planları oluşturmak, çeşitli eğitim kaynaklarına erişim sağlamak
Deming ve 5 Yönetim Kuralı deming döngüsüdemign felsefesideming ilkelerideming ilkeleri nelerdirdeming çemberi
Bu, açık mavi kravatlı, şık, lacivert bir takım elbise giyen bir adamın fotoğrafı. Düzgünce şekillendirilmiş kısa siyah saçları ve güçlü bir çene hattı var. Kendine güvenen ve dengeli bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor. Duruşu düzgün ve elleri önünde kenetlenmiş. Beyaz bir gömlek, siyah elbise ayakkabıları ve gümüş bir saat giyiyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında görünüyor.
Murat Beyler
Blog Yazarı

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olmuştur. Birçok alanda kendini geliştirmeye adamıştır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.