AnasayfaBlogMBA Nedir? Neden MBA Yapmalıyım?
Online Eğitim

MBA Nedir? Neden MBA Yapmalıyım?

12 Kasım 2019
Parlak sarı bir gömlek giyen bir kadın beyaz bir tahtanın önünde duruyor. Uzun saçları düzgünce arkaya toplanmış ve bakışlarını doğrudan ileriye odaklıyor. Arka planda takım elbiseli bir adamın bulanık bir görüntüsü ve bir kadının boynunun yakın çekimi de görülebiliyor. Ayrıca, görüntünün sol üst köşesinde bir logonun yakın çekimi ve sağ alt köşede takım elbiseli bir adamın bir merdivenden yukarı doğru koştuğu görülüyor.
KonuAçıklamaÖnemli Notlar
MBA Nedir?İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı olarak tanımlanır.Donanımlı ve vasıflı yöneticiler yetiştirmeyi hedefler.
Neden MBA Yapmalıyım?Rekabet avantajı sağlar, iş dünyasında gerekli beceri ve bilgileri kazandırır.Yüksek maaş ve iş profesyonelleriyle ağ kurma fırsatı sunar.
MBA Programlarının KatkısıYönetimsel becerileri geliştirir, veri analizi yetisi kazandırır, geniş iş ağı kurmayı sağlar.Yüksek maaşla çalışma ve sektördeki ilerlemeyi hızlandırır.
Kimler MBA Yapabilir?Lisans programını tamamlamış veya iş tecrübesi olan kişiler yapabilir.TOEFL veya IELTS gibi İngilizce yeterlilik sınavları gereklidir.
MBA Eğitim TürleriTam Zamanlı, Yarı Zamanlı, Hızlandırılmış, Executive, Dual ve Uzaktan Eğitimli MBA programları bulunur.Her bir programın süresi ve yapılanması farklıdır.
Tam Zamanlı MBAİki veya dört yıllık sürelerde tamamlanan programdır.Hafta içi dersleri içerir ve genellikle yaz tatili vardır.
Hızlandırılmış MBADers ve sınav yoğunluğu fazla olan programdır.Dönem aralarında tatil yoktur.
Yarı Zamanlı MBAHafta içi akşamları veya haftasonları dersleri olan programdır.Çalışanlara yönelik programdır ve 3 yıl veya daha fazla sürebilir.
Executive MBAÇalışan profesyonellere yönelik olarak tasarlanmış programdır.Belli bir tecrübe seviyesi ve yöneticilik deneyimi gerektirir.
Dual MBAİki alanda yüksek lisans derecesi sunan programdır.Hem genel MBA hem de spesifik bir alanda uzmanlaşma imkanı sunar.

Son 20 yıl içerisinde gelişen ve günümüzde iyi bir kariyerin altın anahtarlarından biri olan MBA nedir? İngilizce açılımı Master Of Business Administration olan MBA Türkçede İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı olarak tanımlanır. Size katacağı artılara geçmeden önce MBA nedir biraz detaylandıralım. 

MBA Donanımlı ve vasıflı birer yönetici olabilmenizi sağlayan, yöneticilik formasyonu eğitiminden oluşan uluslararası alanda kabul gören bir yüksek lisans programıdır. Günümüzde artık ülkemizde ya da uluslararası alanda iş dünyasında artan rekabet çok daha nitelikli yönetici ihtiyacını da arttırmıştır. MBA bu ihtiyaca cevap veren nitelikte işletmelerin yönetim kademeleri için geliştirilen bir yüksek lisans programıdır. Türkçe ve İngilizce olarak yapılabilir.

Neden MBA Yapmalıyım?

MBA, dünyada en çok talep gören işletme derecesidir. Şirketler her zaman yönetim, pazarlama, finans ve daha fazlası gibi çeşitli alanlarda kendilerine yardımcı olacak MBA mezunları aramaktadır. MBA yapmanız için birçok neden vardır. Birincisi, MBA size iş piyasasında rekabet avantajı sağlayacaktır.

MBA ile, işverenlere iş dünyasında başarılı olmak için gereken beceri ve bilgiye sahip olduğunuzu gösterebileceksiniz. Ayrıca, MBA daha yüksek bir maaş kazanmanıza yardımcı olabilir. Yakın zamanda yapılan bir ankete göre, MBA mezunları için medyan başlangıç maaşı 105.000 dolardır. Son olarak, MBA size diğer iş profesyonelleriyle ağ kurma fırsatı verir.

Bu ağ, iş fırsatlarına, iş anlaşmalarına ve daha fazlasına yol açabilir. Dolayısıyla, kariyerinizde ilerlemek istiyorsanız, MBA'den daha iyi bir derece yoktur.

MBA Programlarının Size Katkısı Nedir? 

  • Yönetimsel becerileri geliştirmek

  • Endüstri verilerine göre iyi analiz yapabilmek 

  • Şirketin dışarıya yansıttığı olumlu imajını devam ettirmek

  • Geniş bir iş ağı kurmak 

  • Girdiğiniz sektörde yüksek maaşla çalışmak 

  • Hayalinizdeki mesleği yapmak veya lisansını okuduğunuz mesleği yapmak için şirket kurmak

  • Sizi başarıya ulaştıracak ve kariyer basamaklarını hızla tırmandıracak fırsatları kendinize çekmek

  • MBA boyunca farklı bir yer ve o yere özgü kültürü gözlemlemek 

MBA yaptığınız zaman normal yüksek lisans yapan kişilere göre çok daha farklı bir bakış açısına sahip olacaksınız. Ayrıca iş dünyasında başarılarından adını söz ettiren ve sektörün önde gelen tanınmış isimlerinden olmaya adaysınızdır. Yani kariyeriniz için müthiş bir yatırımdır. Rekabet her zaman var demiştik ancak rekabet kendi içinizde de sürekli devam edebilir halde olmalıdır. MBA programı ile sadece ülkemizde değil, yurt dışında da pek çok iş fırsatı bulma şansınız olacaktır. 

Kimler MBA Yapabilir?

MBA nedir tanımlamasından da anlaşılacağı gibi MBA lisansüstü bir programdır. Bu sebeple katılımcılarda ilk olarak bir lisans programını tamamlamış olmaları şartı aranır. Ancak nadir de olsa bazı okullar lisans mezunu olma koşulunu ticaret gibi konular için devre dışı bırakabilmektedir. Yine okullara göre değişen koşullardan biri de lisans eğitiminin yanında 2-3 yıllık iş tecrübesidir. Bunun dışında MBA için istenilen yeterlilik düzeyleri aşağıdaki gibidir: 

  • İngilizce yeterlilik sınavı (TOEFL veya IELTS)

  • Üniversite not ortalaması (genel olarak 2.5 ortalama istenir)

  • GMAT testi yani Yüksek Lisans Yönetim Kabul Sınavı

mba programlarına katılabilmek için gmat testini başarıyla tamamlamanız gerekir. gmat testi bilgisayar üzerinden uygulanan adayların analitik yazma, eleştirel düşünme, kendilerini analitik olarak ifade etme, akıl yürütme, problem çözme, okuduğunu kavrama, analiz etme becerilerini ölçen bir yeterlilik testidir. aslında bu testin içeriği mba eğitiminde neler yapacağınızın cevabı niteliğindedir. 

Bu testte genel olarak tüm üniversitelerde yüksek puan istenir. Bu sebeple MBA için öncelikle GMAT testi ile ilgili kendinizi geliştirmelisiniz. Bunun için uygulayabileceğiniz bir yöntem yazının ilerleyen bölümlerinde sizi bekliyor. 

MBA Eğitim Türleri Nelerdir? 

MBA yapacak öğrenciler için ihtiyaçlarına ve MBA programının süresine göre pek çok MBA programı bulunur. Bunlar tam zamanlı, hızlandırılmış, executive( yönetici ), dual, yarı zamanlı, uzaktan eğitim uygulanan MBA  (EMBA) olmak üzere 6 çeşittir. 

Tam Zamanlı MBA: İki veya dört yıllık sürelerde yapılan bir MBA programıdır. Dersler genelde hafta içi yapılır. Ağustos – Eylül ayları gibi başlayan tam zamanlı MBA programı, bir sonraki senenin Mayıs ayına kadar sürer ve 3 – 4 aylık bir yaz tatili dönemi vardır. Ayrıca öğrenciler en az 12 ders geçtiklerinde MBA derecelerini almaya hak kazanır. 

Hızlandırılmış MBA: Tam zamanlı MBA programına göre ders ve sınav programları açısından yoğun bir MBA programıdır. Hızlandırılmış olması sebebiyle dönem aralarında tatil yoktur. 

Yarı Zamanlı MBA: Bu programda dersler hafta içi akşamları veya haftasonları yapılmasından dolayı 3 yıl veya üstü süreyle yarı zamanlı MBA programı devam eder. Bu program, zamanının uzun olması ve daha az yoğun olması sebebiyle çalışanlara hitap eden bir programdır. 

Executive (Yönetici) MBA: Profesyonel iş deneyimi olan çalışanlar ve yöneticiler için 2 sene ya da 2 senenin altı zamanlarda diploma almalarını sağlayan bir programdır. Genelde akşam, hafta sonları ya da online platformlarda Executive MBA programları verilir. Programın bünyesinde pratik ve uygulama çalışmaları bulunur. 3 yarıyıldan 6 yarıyıla kadar program tamamlanabilir. 

Uzaktan Eğitim ile MBA: Bu MBA programı online platformlarda gerçekleşir. e- postaya dayalı yazışma dersleri, interaktif videolar, canlı dersler, tele ve video konferanslar ya da çevrimdışı olarak yapılabilir. 

Dual MBA: Yapmış olduğunuz herhangi bir MBA programı ile başka bir yüksek lisans programını birleştirmenize yarayan program türüdür. İki yüksek lisans programını tek seferde aldığınızda zaman maddi açıdan da tasarruf sağlamış olursunuz. Okullara göre değişebilen süresi genelde iki yüksek lisans programının 4-5 yıl civarıdır ve bu süre zarfında tek programda iki yüksek lisans yapmış olursunuz. 

MBA Programının İçeriği Nelerdir? 

MBA programında okutulan dersler üniversitelere ve mezun olduğunuz lisans programına göre değişebilmektedir. Fakat bazı dersleri örnek olarak aşağıdaki şekilde verebiliriz: 

  • Yöneticiler için İstatistik 

  • Finansal Muhasebe ve Raporlama

  • Finansal Yönetim

  • Pazarlama Yönetimi 

  • Strateji Yönetimi

  • Türkiye’de İş Dünyası ve Yönetim 

  • İnsan Kaynakları Yönetimi 

  • Yöneticiler için Ekonomi 

  • Bilgi Sistemleri 

  • Yönetimde Eylem Geliştirme 

  • Yönetim Becerileri Geliştirme 

  • İş Dünyasında Etik 

  • Küreselleşme 

  • Örgütsel Davranış 

Ve bunun gibi daha örnek verilebilecek birçok ders MBA programlarında öğrencilerin alacağı derslerdir. Bir MBA programında temel ve seçmeli dersler bulunur. Temel dersleri analitik, etik ve işlevsel olmak üzere üç gruba ayırabilmemiz mümkündür. Seçmeli dersler ise MBA programını alan öğrencilerin uzmanlık alanlarına ve ilgili oldukları alanlara göre var olan derslerdir. 

MBA programında eğitimin yanı sıra sosyalleşme, iş projelerine katılma ve yurtdışı gezilerine katılma imkânınız da bulunuyor. Yurtdışında okuyor ya da okumaya karar vermiş iseniz çok şanslısınız. Zira gittiğiniz ülkelerde farklı kültürleri daha yakından inceleyebiliyorsunuz.

Ayrıca okuduğunuz okula göre yurtdışı gezilerine gitmeniz her seferinde zorunlu olmuyor fakat üst seviye olan bir okulda MBA programı alıyorsanız adını duyurmuş bir okulda MBA programını yapmanızın yanında yurtdışı gezileri de aldığınız MBA programının önemli bir parçası oluyor. 

Bilimsel Araştırma ve Yazma Teknikleri ve MBA 

MBA nedir sorusunun detaylı cevabından sonra, bu programın hem giriş sınavı GMAT için hem de MBA eğitiminiz boyunca araştırma yapma, doğru analiz etme, araştırmalarınızı makaleye dönüştürme ve hatta tez yazma konularında bilgi sahibi olmanızın gerekliliği de ortaya çıkmış oluyor. Bu konularda izlemeniz gereken yöntemleri bilmek size MBA boyunca yapacağınız çalışmalarda her şeyden önce hız kazandırır. 

Bunun yolu da öncelikle kendinizi MBA programına hazırlamak için alabileceğiniz eğitim programlarından geçer. Enstitü’nün Bilimsel Araştırma ve Yazma Teknikleri Eğitimi sizin için MBA ve yüksek lisans programlarında bir disiplin içerisinde çalışabilmeniz için gerekli metotlardan oluşan iyi bir yol göstericidir. Aynı zamanda bu online eğitimden lisans öğrencileri, yüksek lisansa hazırlananlar ve şu an yüksek lisans ya da MBA yapanlar da faydalanabilir. 

Çünkü bu eğitim bilgi için her koşulu avantaja dönüştüren Enstitü uzaktan eğitim sistemi ile size sunuluyor. Bir konunun üzerine daha teknik ve bilimsel olarak yaklaşmak için hazırlanan Bilimsel araştırma ve Yazma Teknikleri eğitimi, konu araştırması en çabuk ve verimli nasıl yapılır sorusunun cevabını size veriyor. Aynı zamanda bulduğunuz bilgi kaynaklarını iyi analiz edip eksiğiniz ve yanlışınız olmadan nasıl aktarabileceğiniz de bu eğitimde sizlere öğretiliyor. 

Bunun yanı sıra bilimsel bir makale, lisans ve yüksek lisans projeleri yazmayı bilmeyenler için yazma teknikleri, bilenler için ise basit gibi görünen ama aslında birtakım hataların çıkış kaynağı olan atıf yapma ve kaynakça gösterme kavramlarını bu eğitim sayesinde akıllarınıza kazıyacaksınız. Ayrıca araştırma ve yazma merakı olan herkes de bu profesyonel eğitim ile doğru bir bakış açısı kazanarak yeni bir kariyer planlayabilirler. 

MBA Nedir?, İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı olarak tanımlanır, Donanımlı ve vasıflı yöneticiler yetiştirmeyi hedefler, Neden MBA Yapmalıyım?, Rekabet avantajı sağlar, iş dünyasında gerekli beceri ve bilgileri kazandırır, Yüksek maaş ve iş profesyonelleriyle ağ kurma fırsatı sunar, MBA Programlarının Katkısı, Yönetimsel becerileri geliştirir, veri analizi yetisi kazandırır, geniş iş ağı kurmayı sağlar, Yüksek maaşla çalışma ve sektördeki ilerlemeyi hızlandırır, Kimler MBA Yapabilir?, Lisans programını tamamlamış veya iş tecrübesi olan kişiler yapabilir, TOEFL veya IELTS gibi İngilizce yeterlilik sınavları gereklidir, MBA Eğitim Türleri, Tam Zamanlı, Yarı Zamanlı, Hızlandırılmış, Executive, Dual ve Uzaktan Eğitimli MBA programları bulunur, Her bir programın süresi ve yapılanması farklıdır, Tam Zamanlı MBA, İki veya dört yıllık sürelerde tamamlanan programdır, Hafta içi dersleri içerir ve genellikle yaz tatili vardır, Hızlandırılmış MBA, Ders ve sınav yoğunluğu fazla olan programdır, Dönem aralarında tatil yoktur, Yarı Zamanlı MBA, Hafta içi akşamları veya haftasonları dersleri olan programdır, Çalışanlara yönelik programdır ve 3 yıl veya daha fazla sürebilir, Executive MBA, Çalışan profesyonellere yönelik olarak tasarlanmış programdır, Belli bir tecrübe seviyesi ve yöneticilik deneyimi gerektirir, Dual MBA, İki alanda yüksek lisans derecesi sunan programdır, Hem genel MBA hem de spesifik bir alanda uzmanlaşma imkanı sunar
araştırma bilimsel araştırma ve yazma teknikleri eğitimi eğitim mba mba nedir mba programları yüksek lisans
Omuz hizasında kahverengi saçları olan genç bir kadın, yüzünün önünde tuttuğu beyaz bir akıllı telefonla selfie çekiyor. Parlak, neşeli bir gülümsemesi var ve gözleri tamamen açık. Sağ eli telefonu desteklerken sol eli yüzünün yan tarafında duruyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve bir çift kot şort giymektedir. Saçları hafifçe dağılmış ve rahat, kaygısız bir pozu var. Gri bir duvarın önünde duruyor ve etrafı parlak, güneşli bir atmosferle çevrili. Bu neşeli an, anı yaşamanın sevincini yakalıyor.
Banu Cantekin
İçerik Editörü

İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın masada oturmuş, bir deftere bir şeyler yazıyor. Kolye takıyor ve elindeki kalemi kâğıda tutuyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor. Diğer eli ise defteri tutmaktadır ve defterde yazıların olduğu bir sayfa açılmıştır. Arkasında içinde bir bitki olan beyaz bir saksı ve sağında bulanık bir palmiye ağacı görüntüsü var. Odadaki aydınlatma yumuşak ve sıcak, sahnedeki renkler ise soluk. Sahne, dış dünyanın güzel manzarasını sunan bir pencere ile çerçevelenmiştir.
Nedir?

Yüksek Lisans Nedir?

09 Ocak 2020
Bu resimde, büyük bir şehirle çevrili bir kaidenin üzerinde duran bir Özgürlük Heykeli yer almaktadır. Heykel taştan yapılmıştır ve kollarını gökyüzüne doğru uzatmış bir şekilde durmaktadır. Arka planda mavi bir kulesi ve yeşil çatısı olan büyük bir bina var. Heykelin solunda kapısı olan bir başka bina daha var. Daha arka planda, çok sayıda yüksek binanın bulunduğu bir şehir silüeti görülüyor. Alt köşede, bir yolun yanında bir çit ve daha geride bir grup ağaç var. Genel olarak bu görüntü, hareketli bir şehirle çevrili Özgürlük Heykeli'nin güzel bir manzarasını göstermektedir.
Yurt Dışında Eğitim

Amerika'da Yüksek Lisans ve Doktora

23 Şubat 2021
Bu resim, üzerinde çeşitli eşyalar bulunan bir masayı göstermektedir. Bir bilgisayar klavyesi, kağıtlar, keçeli kalemler, gözlükler, pembe bir post-it notu, sarı bir fosforlu kalem, turuncu bir fosforlu kalem, sarı bir kare, sarı bir not defteri ve pembe bir kalem var. Görüntünün ortasında bir kişinin klavyedeki elinin yakın çekimi yer alıyor. Kağıtlar yazı ve çeşitli çizimlerle doldurulurken, keçeli kalemler ve fosforlu kalemler belirli kelimeleri veya cümleleri vurgulamak için kullanılıyor. Bardaklar ve post-it notlar ise bilgileri takip etmeye yardımcı olmak için kullanılıyor. Masa dağınıktır, ancak görevleri tamamlamak için gerekli olan eşyalarla doludur.
5
(12)

Nitel Araştırma Eğitimi

14 Konu9 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1139464
Bu online SPSS kursu, güçlü istatistiksel yazılım paketine derinlemesine bir bakış sunmaktadır. Eğitim, verilerin manipüle edilmesi, değişkenlerin oluşturulması ve temel hesaplamaların yapılması gibi temel kavramları tanıtarak başlamaktadır. Daha sonra veri analizi ve hipotez testi gibi daha gelişmiş konulara dalmaktadır. Öğrenciler sonuçları nasıl yorumlayacaklarını ve verileri anlamlı bir şekilde nasıl sunacaklarını öğreneceklerdir. Kurs ayrıca çok sayıda gerçek dünya örneği içerir, böylece öğrenciler becerilerini pratik senaryolara uygulayabilirler. Eğitimin sonunda öğrenciler SPSS hakkında kapsamlı bir anlayışa ve karmaşık problemleri çözmek için SPSS'i nasıl kullanacaklarına dair bilgi sahibi olacaklardır. Bu kurs, yazılımı ve yeteneklerini daha iyi anlamak isteyen herkes için idealdir.
5
(26)

SPSS Eğitimi

13 Konu9 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1257464
Dokunmatik ekrana dokunan bir parmağın yakın çekimi, parmak ekrana hassas bir şekilde dokunuyor. Kişinin eli görülebiliyor ve hafifçe bronzlaşmış. Ekran mavi beyaz bir tasarımla aydınlatılmış, üzerinde bir logo, bir dolar işareti, bir kilit ve bir anahtar deliği ve bir kurdeleyle sarılmış bir kağıt var. Arka plan farklı renk ve şekillere sahip bir grafiktir ve genel görüntü teknoloji tabanlı bir tasarıma sahiptir. Ekranda bir metin de görülebilmektedir. Görüntü çok ayrıntılıdır ve dokunmatik ekranla etkileşime giren bir kişinin ilginç bir görüntüsünü sunmaktadır.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1257464