AnasayfaBlogOrtaöğretimde Uzaktan Eğitim Nasıl Verimli Olur?
Uzaktan Eğitim

Ortaöğretimde Uzaktan Eğitim Nasıl Verimli Olur?

03 Ocak 2021
Kulaklık takmış genç bir kız masanın üzerindeki deftere bakarak dikkatle bir şeyler yazmaktadır. Üzerinde koyu renkli bir kazak var ve sarı saçları yüzünden geriye doğru toplanmış. Defter beyaz bir sayfaya açılmıştır ve sağ elinde siyah bir kalem vardır. Altında kırmızı bir zemin olan aydınlık bir odada oturmaktadır. Arkasında pembe bir duvar ve yerde mavi bir yastık vardır. Yakınında bir kulaklık durmaktadır. Görüntü bulanık, ancak kızın yüzünün ve defterinin ayrıntıları odakta.
KonuÖneriDetay
Eğitim Alanı OluşturunEğitim ve yaşam alanlarını ayrıştırın. Daha disiplinli ve kuralları çizilen bir alan olmasına özen gösterin.Çocukların rahat edebileceği, dikkatinin dağılmayacağı, kitapları ve ders malzemelerinin bulunabileceği bir alan oluşturun.
Güvenli İnternet KullanımıUzaktan eğitimin, güvenli internet kurallarına uygun olarak alınmasına dikkat edin.Şüpheli ve uygunsuz sitelere girişi engelleyin, çocuğunuzun online aktivitelerini düzenli olarak kontrol edin.
Ders TakibiCanlı derslerin öncesi ve sonrası, verilen ödevlerin yerine getirilip getirilmediğini kontrol edin.Çocukların ders çalışma düzenlerine ve not alma şekillerine bakarak onları yönlendirin.
MotivasyonÇocukların öğrenme yaşantıları kazandıracak ortamları yaratın.Sevdikleri renkler ve motive edici sözlerden oluşan postitler hazırlayarak dikkatini derslere çekin.
ÖdüllendirmeÇocukları zaman zaman sürpriz ödüllerle motive edin.Ödüllerin yüksek meblağlarda olmayan yaş gurubuna ve cinsiyetine göre seçilmelidir.
Olumsuz EtkilerÇevreden gelebilecek olumsuz etkilere karşı zihinlerinde oluşturabilecek savunma mekanizmalarının temellerini atın.Bu eylem, çocukların gelişim sürecinde onlara yardımcı olacak ve sonraki eğitim hayatlarını olumlu yönde etkileyecektir.
Rol ModellikÇocukların ilk rol modelleri sizlersiniz. Aldığınız internet kullanımı, eğitim alışkanlıklarını onlara örnek olun.Sizlerin takip ettiği düzenin ve kuralların, çocukların eğitim hayatları üzerinde olumlu etkisi olacaktır.
Kendinizi EğitinÇocukları eğitmeden önce kendinizi eğitin. Öncelikle siz öğrenin sonra çocuğunuza öğretin.Etkili bir eğitim süreci için, sizlerin de uzaktan eğitim hakkında yeterli bilgiye sahip olması gerekir.
Uzaktan EğitimUzaktan eğitimin verimli olabilmesi için çocukların yalnızca ders izlemekle yetinmeyip, aktif olarak katılım sağlaması gereklidir.Ders esnasında not tutmalı, ayrıca verilen ödev ve projeleri zamanında tamamlamalıdırlar.
Aktif KatılımÇok daha fazla sonuç elde etmek için çocukları aktif olarak derse katılmaya teşvik edin.Soru sormalarını, açıklamalar yapmalarını teşvik edin. Bu, daha fazla bilgiyi hatırlamalarına ve anlamalarına yardımcı olacaktır.

Dünya’nın içinde bulunduğu pandemi dönemi maalesef bizleri evlerimize hapsetti. Pek çok sektörde olduğu gibi ortaöğretim kurumlarında da müfredat uzaktan eğitim şekline evrildi.

Bu süreçte çocuklarınızın ortaöğretim kurumlarından alacakları eğitimlerin verimliliğini sorgulayarak endişelenebilirsiniz. Evde eğitim mi olur? Okulun yerini alabilecek mi? Sınava hazırlık nasıl olacak? Ya istediği bölümü tutturmazsa? Önce sakin olun. İnanın.

Etkili Uzaktan Eğitim İçin Yapılması Gerekenler

Etkili uzaktan eğitim için yapmanız gereken birkaç kural uygulamak o kadar.

Eğitim Alanı Oluşturun

Yaşam alanları ile eğitim alanları çoğu zaman veliler tarafından karıştırılmakta. Aslında yaşam alanının bir parçasıdır eğitim alanı. Ortak noktaları her iki alanda da çocuk rahat etmelidir. Ancak eğitim alanının olmazsa olmazı daha disiplinli ve kuralları çizilen bir alan olmasıdır. Bunu sağlamanın yolu okul ortamını eve taşımaktan geçer. Çocuğa ait çalışma masası, derslerini alabileceği bilgisayarı veya tableti olmalı. Tabi kitapları, defterleri, kalemleri.

Okula gider gibi odasına gidip derse girer gibi uzaktan canlı derslere katılmalı öğretmeninin talimatları doğrultusunda not tutmalı kitaptan takip etmelidir. Sadece ekran başında dinleyerek başarı olmaz. Çocuğunuz bunun bilincinde olmalı yaparak yaşayarak öğrenmelidir. 

Eğitim alanları çocuklar, dikkatlerini dağıtacak her türlü olumsuz etkilerden uzak tutulmalı, motivasyonlarını artıran unsurlar taşımalıdır. Örneğin; odası güzel kokmalı, aydınlık, temiz olmalıdır. Renklendirmeler ve aksesuarlar çocukların eğitim kademelerine göre uygun seçimler olmalıdır. Çocuklarınıza öğrenme yaşantıları kazandıracak ortamları yaratacak olan mimarlar siz velilersiniz.

Eğitimi Güvenli İnternet Ortamında Alınmasını Sağlayın

Uzaktan eğitimin güvenli internet kurallarına uygun olarak alınması çok önemlidir. İçinde bulunduğumuz karantina günlerinde gerek biz büyüklerin gerekse çocuklarımızın internet kullanımı giderek artmakta. 

Bu süreçte güvenli internet kullanımını ilk önce siz öğrenin sonra çocuğunuza öğretin. Tıpkı konuşmayı, kıyafetlerini giymeyi, toplum içinde nasıl davranılması gerektiğini, sevgiyi, saygıyı daha sayamadığımız pek çok şeyi öğrettiğiniz gibi.

Unutmayın çocuklarınızın ilk rol modelleri sizlersiniz. Uygunsuz sitelere girmelerine, zamanlarının çoğunu oyun sitelerinde harcamalarına müsaade etmeyin. Kontrollerinizi yaparken onları cezalandırmayın. Olumsuz ve olumlu yönlerini anlatın.

Ders Takiplerini Yapın

Canlı dersler başlamadan önce gerekli hazırlıkların yapıldığını kontrol edin. Derslerden sonra verilen görev ve ödevlerin yerine getirilme durumlarını da. Komutan gibi davranmayın. Hissettirmeden bilinçli hareket ederek takiplerinizi yapın. Defter düzenlerine, not tutma şekillerine bakın. 

Ortaöğretimde Uzaktan Eğitim Nasıl Verimli Olur?

Çocuklarınızın sevdiği renklerden ve duyduklarında motive olabileceği sözlerden oluşan eğlenceli postitler hazırlayın. Detaylar tamamen çocuklarınızla olan iletişime ve sizin yaratıcılığınıza bağlı. Hazırlanan postitler görünür yerlerde olmalı. Bilgisayarın veya klavyenin üstünde.

Gardroplarına veya eşyalarına yapıştırılmış şekilde olabilir. Dikkat etmeniz gereken sayıları; fazla ne de az olmalı. Dersler hakkında bir şeyler öğrenmek üzere tasarlanmış minik soruları onlara sorun. Aldığınız yanıtlar karşısında vereceğiniz tepkiler çok önemli.

Uzaktan Eğitimde Ödüllendirme Yöntemi

Genellikle beden dilini kullanın. Yargılamaktan kaçının zira bu çocuklarınızı sizden ve derslerden uzaklaştırır. Ansızın ödüller verin. Ödüller yüksek meblağlarda olmayan yaş gurubuna ve cinsiyetine göre seçilmelidir. Sevdiği bir yemek, bir kitap olabilir. Ödevlerini yaparsan istediğini alırım gibi şartlar koymayın farkında olmadan rüşvete alıştırmış ya da rüşveti öğretmiş olabilirsiniz.

Uzaktan Eğitim Sürecinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Unutmayın çocukların eğitim hayatları kendi yuvalarında başlar. Çevreden gelebilecek olumsuz etkilere karşı zihinlerinde oluşturabilecek savunma mekanizmalarının temellerini siz atın. Onları siz eğitmezseniz başkaları tarafından eğitilirler. Önce kendinizi eğiterek başlayın sonra çocuklarınızı eğitin.

Eğitim Alanı Oluşturun, Eğitim ve yaşam alanlarını ayrıştırın Daha disiplinli ve kuralları çizilen bir alan olmasına özen gösterin, Çocukların rahat edebileceği, dikkatinin dağılmayacağı, kitapları ve ders malzemelerinin bulunabileceği bir alan oluşturun, Güvenli İnternet Kullanımı, Uzaktan eğitimin, güvenli internet kurallarına uygun olarak alınmasına dikkat edin, Şüpheli ve uygunsuz sitelere girişi engelleyin, çocuğunuzun online aktivitelerini düzenli olarak kontrol edin, Ders Takibi, Canlı derslerin öncesi ve sonrası, verilen ödevlerin yerine getirilip getirilmediğini kontrol edin, Çocukların ders çalışma düzenlerine ve not alma şekillerine bakarak onları yönlendirin, Motivasyon, Çocukların öğrenme yaşantıları kazandıracak ortamları yaratın, Sevdikleri renkler ve motive edici sözlerden oluşan postitler hazırlayarak dikkatini derslere çekin, Ödüllendirme, Çocukları zaman zaman sürpriz ödüllerle motive edin, Ödüllerin yüksek meblağlarda olmayan yaş gurubuna ve cinsiyetine göre seçilmelidir, Olumsuz Etkiler, Çevreden gelebilecek olumsuz etkilere karşı zihinlerinde oluşturabilecek savunma mekanizmalarının temellerini atın, Bu eylem, çocukların gelişim sürecinde onlara yardımcı olacak ve sonraki eğitim hayatlarını olumlu yönde etkileyecektir, Rol Modellik, Çocukların ilk rol modelleri sizlersiniz Aldığınız internet kullanımı, eğitim alışkanlıklarını onlara örnek olun, Sizlerin takip ettiği düzenin ve kuralların, çocukların eğitim hayatları üzerinde olumlu etkisi olacaktır, Kendinizi Eğitin, Çocukları eğitmeden önce kendinizi eğitin Öncelikle siz öğrenin sonra çocuğunuza öğretin, Etkili bir eğitim süreci için, sizlerin de uzaktan eğitim hakkında yeterli bilgiye sahip olması gerekir, Uzaktan Eğitim, Uzaktan eğitimin verimli olabilmesi için çocukların yalnızca ders izlemekle yetinmeyip, aktif olarak katılım sağlaması gereklidir, Ders esnasında not tutmalı, ayrıca verilen ödev ve projeleri zamanında tamamlamalıdırlar, Aktif Katılım, Çok daha fazla sonuç elde etmek için çocukları aktif olarak derse katılmaya teşvik edin, Soru sormalarını, açıklamalar yapmalarını teşvik edin Bu, daha fazla bilgiyi hatırlamalarına ve anlamalarına yardımcı olacaktır
Uzaktan eğitim online eğitim ortaöğretim verimli eğitim verimli eğitim için ipuçları
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.