AnasayfaBlogUzaktan Eğitim Faydaları Nelerdir?
Uzaktan Eğitim

Uzaktan Eğitim Faydaları Nelerdir?

16 Mart 2021
Genç bir kadın, önündeki dizüstü bilgisayarın ışığıyla aydınlanan bir masada oturuyor. Mavi bir kalemle bir kâğıda bir şeyler yazıyor, elleri de dizüstü bilgisayarın klavyesinde yazıyor. Odak noktası mutlak, görevine konsantre olurken yüzü huzurlu ve kararlı. Arkasında, tek başına çalıştığını ima eden bir sandalye boş duruyor. Durgun bir ortamda oturuyor, odadaki tek hareket onun varlığı.
Uzaktan Eğitimin FaydalarıAçıklamaÖrnek
Maliyet AvantajıÜniversite ve kolej derslerinden daha ucuzdur ve birçok ek masrafı ortadan kaldırır.Seyahat, yeme - içme ve kitap ücretlerinden tasarruf edilir.
EsneklikDers çalışma şekli, yer ve zaman açısından esneklik sağlar.Çalışma saatleri dışında, evde veya herhangi bir yerde ders çalışabilme.
ZamanTam zamanlı bir işte çalışanlar için zaman yönetimini kolaylaştırır.İş yerinde veya evde belirlenen saatlerde derslere katılabilme.
Eğitime harcanan giderlerin azalmasıUzaktan eğitim, yüz yüze eğitime göre daha ekonomiktir.Mekana gidip gelmek için harcanan ulaşım masrafları ortadan kalkar.
Yüz yüze öğrenme olanağı bulunmayan öğrencilere erişim sağlanmasıCoğrafi sınırlamaları ortadan kaldırır.Farklı şehir veya ülkelerden ders alabilme
Öğrencilerin dünya çapındaki farklı yerlerden eğitim olanaklarından faydalanmasıKüresel ağ üzerinden herhangi bir bilgiye erişim sağlar.Yabancı eğitmenlerden veya üniversitelerden online ders alabilme.
Geleneksel eğitim uygulamalarında yer alan aksaklıkları gideren yeni alternatiflerin yaratılmasıDaha etkili ve interaktif bir öğrenme süreci sunar.Öğrencinin seviyesine ve hızına uyum sağlayan kişiselleştirilmiş eğitim programları.
Farklı durumlarda yeni imkanların geliştirilmesiyle, bağımsız ve bireysel öğrenmeyle kitle eğitimin yapılmasıÖğrencilerin kendi öğrenme ritimlerine göre çalışabilmelerini sağlar.Ayın herhangi bir saatinde ders alma veya konuyu kendi başına tekrar etme.
Dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan eğitimci ve öğrenciler arasında iletişim kurma olanağıKüresel çapta bağlantı kurmayı ve kültürel alışverişi teşvik eder.Ortak çalışma grupları, projeler veya forumlarda tartışma olanağı.
Mevcut eğitimin dışında kalan kişilere eğitim imkanı sunan yeni modellerin yaratılmasıHerkesin eğitime erişimini eşitlemek ve sosyal adaleti arttırmak.Ev hanımları, engelli bireyler, çalışan yetişkinler için uygun ders programları sağlamak.

başta yabancı dil olmak üzere birçok alanda uzaktan eğitimin kullanıldığı günümüz internet çağında, bağımsız öğrenme ve anlık bilgiye ulaşmada uzaktan eğitim oldukça sık tercih edilen bir eğitim yöntemi oldu. klasik kursların ve derslerin yerini alarak evden çıkmadan konforlu bir eğitim almayı sağlayarak zamandan ve paradan kazandırır oldu.

Uzaktan eğitim; vakitten ve ortamdan tamamen bağımsız bir biçimde, öğretim üyelerinin ve öğrencilerin kampüse gitme zorunluluğu olmadan, bulunan bilgisayar teknolojileri aracılığıyla tamamen sanal olarak; sesli, canlı ve görüntülü şekilde derslerin işlendiği, katılımcıların arzu ettiği zaman bu tür kayıtları yeniden görüntüleyebileceği ve izleyebileceği, günümüz koşullarında da eğitim ve öğretimin hızlıca bilgisayar ortamına geçmiş olduğu, yenilikçi, çağdaş ve akılcı eğitim sistemi olarak tanımlanabilir. Uzaktan eğitimin faydaları hakkında bilgi vermek okurlara yardımcı olacaktır. 

Uzaktan Eğitim Nedir?

Uzaktan eğitim internet üzerinden canlı olarak alınan bir eğitim şeklidir. Eğitim alınacak web sitesi kullanıcı tarafından seçilir. Her gün kullanıcının belirlediği saatlerde eğitim verilmekte, zaman ve mekan kısıtlaması olmaksızın en uygun zaman aralığında eğitime devam edilmektedir.

Uzaktan eğitim sistemi içerisinde dersler; sanal sınıfta gerçekleştirilmektedir. Öğrenciler ve akademisyenler, internet bağlantısı sağlanan her yerde sisteme bağlanıp sınıf ortamında ders işleyebilmektedirler. Sanal sınıf ortamında gerçekleşen eş vakitli dersler içerisinde öğretim üyeleri; dersleri sesli ve görüntülü şekilde anlatabilmektedir. Bunların yanı sıra yazı tahtasını kullanmakta, bilgisayarlarında kayıtlı olan öğrenciler ile de ekranı paylaşabilmektedir. Öğrenciler ise derse sesli ve görüntülü şekilde bağlanmaktadır. Ders içerisinde soru sorulabilmekte ve aynı zamanda dosya paylaşımları da yapılabilmektedir. Eş zamanlı şekilde yapılan her ders, kayıt altına alınarak, daha sonra bütün öğrencilerin bu kayıtlardan faydalanması sağlanmaktadır. Bu durum; uzaktan eğitimin faydaları arasında yer alır.

Uzaktan eğitim; ortam ve vakit bazında değişiklik ile kullanılan araçlar, eğitim planlanması, değerlendirme metotları gibi pek çok hususta farklılık göstermektedir. Uzaktan eğitimde var olan farklılıklar kimi zaman avantaj, kimi zaman da dezavantaj şeklinde ortaya çıkmaktadır. Uzaktan eğitim tarihi incelendiği zaman, teknoloji ile beraber gelişim gösterdiği görülür. Uzaktan eğitimin yüz yüze öğrenmeden ana farkı, teknolojinin aktif şekilde kullanılmasıdır.

Maliyet Avantajı

Uzaktan eğitimin ilk faydası bedeldir. Kolej ve üniversite derslerinden önemli ölçüde daha ucuz olan uzaktan eğitim, yüz yüze öğrenme ile gelen ek maliyetlerin çoğunu ortadan kaldırır. Seyahat, yeme - içme ve kitap ücretlerinin hepsi ortadan kalkar. Diğer başka birçok maliyet uzaktan eğitimle azaltılabilir veya tamamen ortadan kaldırılabilir. Bir eğitime erişim sağlamak için ihtiyacınız olan tek şey bir bilgisayardır.

Esneklik

E-öğrenmenin en büyük faydalarından biri, öğrencilerine sunduğu esnekliktir. Kurstan ders çalışma şeklinize kadar, uzaktan eğitim kursları sizin için en iyi olana karar verme özgürlüğüne izin verir. Her bir kursun esnekliği, aynı zamanda, küçük çocuklu ebeveynler ve mevcut vardiyaları denk gelmeyen kişilere de uygundur. Esnek çalışma, nerede ve ne zaman olursa olsun, sizin ve aileniz için uygun olan her yerde çalışmak anlamına gelir.

Zaman

Zaman genellikle insanların ekstra çalışmaya karşı karar vermelerinin en büyük sebebidir. Tam zamanlı bir işte, derslere ve derslere katılmak için zaman bulmak imkansızdır, ancak uzaktan eğitim bunu mümkün kılar. Esnekliğin yanı sıra, bazı kurslarımızda 200 saatlik çalışma süresi ve zaman baskısı ya da tamamlanma süreleri olmadan, kendi hızınızda çalışabilirsiniz. Üstelik hepsine evden veya işten erişilebiliyor ve çalışabiliyorsunuz.

Uzaktan Eğitimdeki Yararlar Nelerdir?

Eğitim ve öğretimde uzaktan eğitimin faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir; 

  • Eğitime harcanan giderlerin azalması,

  • Yüz yüze öğrenme olanağı bulunmayan öğrencilere erişim sağlanması,

  • Sağlanan olanaklardan ötürü uzaktan eğitimin çok daha sürdürülebilir olması,

  • Daha merkeziyetçi bir sistem olmasından ötürü, eğitimde niteliğin artması ve teknolojik gelişmelerin hızlı transferlerine olanak tanıması,

  • Öğrencilerin uzaktan eğitim sayesinde dünya çapındaki farklı yerlerden eğitim olanaklarından faydalanması,

  • Kişilerin değişik eğitim ihtiyacı duymaları ve mevcut olan eğitim sisteminin bunu karşılayamaması,

  • Geleneksel eğitim uygulamalarında yer alan aksaklıkları gideren yeni alternatiflerin yaratılması,

  • Farklı durumlarda yeni imkanların geliştirilmesiyle, bağımsız ve bireysel öğrenmeyle kitle eğitimin yapılması,

  • Dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan eğitimci ve öğrenciler arasında etkili bir şekilde iletişim kurma olanağının sunulması,

  • Mevcut eğitimin dışında kalan kişilere eğitim imkanı sunan yeni modellerin yaratılması olarak belirtilebilir. Bütün bunlar; uzaktan eğitimin faydaları içerisindedir. 

Uzaktan Eğitimin Avantajları Neler?

  • Eğitim almak için gün içinde zaman bulamayanların imdadına yetişen online eğitim, konforlu ev ortamında ve en uygun saatlerde eğitim almanın keyfini yaşatır. Hatta yabancı dil eğitimlerinde kişi öğretmenini kendisi seçer. Seviye tespit sınavından sonra yine kendi belirlediği saatlerde canlı sınıflarda yabancı dil eğitimi alır. Ana dili İngilizce, Fransızca veya diğer dillerde öğretmenlerden en doğru telaffuzları ve grameri öğrenir.

  • Eğitimde öğrenme yöntemi, teknikleri ve amaçları doğrultusunda oldukça esnek ve çeşitlidir. Kişiye özel bir eğitim olduğundan eksikler tam olarak belirlenir ve yine kişiye özel bir kayıtla başarı grafiği izlenir.

  • Eğitmenler işinin ehli ve profesyonel kişilerdir. Bu da doğru öğretmeni bulma konusunda sıkıntı yaşayan biri için son derece önemlidir.

  • Canlı sınıflarda skype üzerinden eğitim alındığından geri bildirimler de anlıktır. Öğrenci hata yaptığında anında öğretmeni tarafından geri bildirim alarak en kaliteli eğitimi alması sağlanır.

  • Online eğitimlerde kayıt sistemi de bulunduğundan kişi istediği zaman aldığı dersleri tekrar dinleme imkanı bulmakta, hata yaptığı konularda tekrarlayarak kalıcı ve doğru bir öğrenme sağlanmaktadır.

  • Giderek yaygınlaşan internet üzerinden eğitim asosyalleşmeye varmadığı sürece faydalıdır.

Uzaktan Eğitimin Dezavantajları Neler?

Uzaktan eğitimin dezavantajları da en az uzaktan eğitimin faydaları kadar vardır. Bunlar;

  • Anında destek alamama ve problemin giderilmemesinden kaynaklanan sorunların varlığı,

  • Altyapı farklılıklarının eğitim programlarını doğrudan etkilemesi, 

  • Öğretenin sorumluluk alanını etkilemesi nedeniyle ilave yük getirmesi,

  • Kullanılan araçlarda var olabilecek sorunların geniş bir etkiye sahip olması,

  • Öğrencilerin belli bir bölümünün gereken imkanlara erişmemesi,

  • İletişim metotlarındaki farklılıkların olumsuz olan etkileri,

  • Kendi kendine çalışma alışkanlığı bulunmayan bireylerin, bu yeteneğini geliştirmemelerinden ötürü bireyler adına programlanma güçlüğü,

  • Öğrenme ortamlarında mühim içerikli yüz yüze etkileşim imkanları ve ortamı,

  • Öğrenme süresince karşılaşılan öğrenme zorluklarının anlık çözümlenmemesi ve bu durumun sonrasında gelişecek sorunlar,

  • Atölye, laboratuvar gibi uygulama ağırlıklı olan konuların işlenmesindeki kısıtlamalar ve öğrenci sayısındaki fazlalıktan ötürü iletişimde olan kısıtlamalar,

  • Online eğitimde yüz yüze bir iletişim söz konusu değildir. Bu nedenle spesifik konular sıkıntı yaratabilir. Öğrenci öğretmeninin tepkilerini, mimiklerini veya vücut hareketlerini merak etmesine rağmen göremez.

  • İnternet bağlantısının olduğu her yerden alınan bir eğitim olmasına rağmen bağlantı sorunlarında uzaktan eğitim kesintiye uğrayabilir. Ders saatinin süresinin belli olması ve bunun internet bağlantı sorunları ile geçmesi oldukça sıkıntılı olabilir.

  • Klasik kurslara göre fiyat olarak daha yüksek olduğundan maddi sıkıntı yaratabilir. Fakat elde edilen verim düşünüldüğünde aslında çok daha ucuza geldiği görülmektedir.

  • Deneysel ve uygulamalı bir eğitim alma söz konusu değildir

  • Bireysel bir öğrenme şekli olduğunda grup çalışma kültürü alınamaz. Örgün eğitimle kıyaslandığında örgün eğitimden uzak bir eğitim şekli olduğu görülür.

  • Çalışan kişilerin kendine ayıracakları zamanda ders çalışma zorunluluğu olarak belirtilebilir. 

Uzaktan Eğitim Çok Yaygınlaştı

Uzaktan eğitim; teknolojinin her geçen gün gelişmesiyle beraber yaygın bir hale gelmiştir. Zamandan ve mekandan bağımsız olması, uzaktan eğitimin her geçen gün daha fazla kullanılmasına olanak tanımaktadır. Uzaktan eğitim sayesinde, öğrenim görmek isteyen ancak türlü nedenlerden ötürü göremeyen pek çok öğrenci çeşitli alanlarda öğrenim görmektedir. Bu ise uzaktan eğitim için oldukça önemli bir husustur. Uzaktan eğitimin gelişmesi de yaygınlaşmasına olanak tanımıştır. Yakın gelecekte eğitimin yalnızca uzaktan bir şekilde yürütüleceğini ön görmek pek yanlış olmayacaktır. Uzaktan eğitimin yaygınlaşması aynı zamanda uzaktan eğitimin faydaları konusuna da yardımcı olmaktadır. 

Akıllı cihazlardan, tablet ve bilgisayardan her zaman ve her yerde yapılan bağlantı ile eğitim alındığından ve dijital ortamda çok fazla alternatif olduğundan online eğitimler tercih edilmektedir. Tercih edilmesinin en önemli sebeplerinden biri de ev ortamında keyifle alınan bir eğitim olmasıdır. Çay veya kahveler yudumlanırken derse devam edilmekte, öğretmenle bire bir eğitim alındığından dersler özel ders tadında geçmektedir. Okulda alınan eğitimin yeterli olmaması, hedeflerin büyük ve ideallerin ulaşımı zor olması daha kaliteli eğitimi zorunlu kılmıştır. Bu durumda internet devreye girmiş ve uzaktan eğitimle eksikler tamamlanmaya çalışılmıştır. Özellikle yabancı dilde ülkemizde öğrenim boyunca alınan yabancı dil eğitiminin yetersizliği ortadadır.

Yabancı dilin kariyer için son derece önemli olduğu günümüz rekabet ortamında bunu gören bireyler eksiklerini online eğitim alarak tamamlama yolunu seçmektedir. Dünyaya açılan bir pencere olan online eğitimle farklı kültürler daha yakından tanınmakta, grup çalışmasından verim alamayanlar bireysel eğitimlerle başarıyı yakalamaktadır.

Uzaktan Eğitimin Belirgin Farkları Nelerdir? 

Uzaktan eğitimin belli başlı farkları;

  • Uzaktan eğitimin çok geniş kitlelere hitap etmesi,

  • Altyapı şeklinde İnternet ve teknolojiyi kullanması,

  • Öğrenci ile öğretmenin birbirinden fiziki şekilde ayrı olması,

  • Kullanılan araçların değişik olması,

  • Değerlendirme ölçütlerinin değişik olması mekan ya da zamandan bağımsız olarak sağlanması şeklinde sıralanabilir.

Bu maddelerin de uzaktan eğitimin faydaları ile bağlantısı olduğu düşünülebilir. 

Uzaktan Eğitim Kimler Adına İdealdir?

Uzaktan eğitim sistemi; herkes adına ideal bir sistemdir. Pek çok engeli ortadan kaldıran uzaktan eğitim, aynı şekilde yaşamı olağan seyrinde ilerlemesine katkıda bulunurken, eğitim alma hakkından da yararlanılmasını sağlar. Bunun dışında;

  • Bedensel engeli bulunan bireylerin,

  • Ulaşım problemi olanların,

  • Engelli bireylerin,

  • Belli iş temposu içinde olan kişilerin de uzaktan eğitimin faydaları ile eğitimden yararlanması mümkündür.

Uzaktan Eğitimin Özellikleri

Uzaktan eğitimin özellikleri;

  • Uzaktan eğitim; öğrencilerin farklı öğrenme ve zeka yeteneklerine göre olmadan, grupların genel düzeylerine göre düzenlenmektedir. 

  • Öğrencilerin performans dereceleri, bilgisayarlar açısından otomatik şekilde değerlendirilir.

  • Öğrenciler, öğretmen etkisi altına olmadan, eğitimi kendi arzuları ile alır.

  • Öğrenci ve öğretmen süresinde değişik ortamlarda yer alır.

  • Öğrenciler, kendi bilgi düzeylerine, algılama hızına, öğrenme yeteneklerine göre konuları işler. Bu sayede kendilerine uygun vakitte eğitim alma imkanına sahiplerdir. 

  • Öğrencilerle öğretmen arasındaki iletişimin sağlanması adına televizyon, radyo, telefon, bilgisayar, video gibi iletişim teknolojilerinden yararlanılır. 

Uzaktan Eğitimi Alacak Bireylerde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

  • Uzaktan eğitim yöntemiyle çalışmalar sürdürülerek, başarılı olduktan hemen sonra sertifika almayı isteyen bireylerin, kimi özellikler ile ilerlemesi başarının ana anahtarı niteliğindedir. Bu sayede uzaktan eğitimin yararları, birey adına çok daha kesin etkiler gösterir. Uzaktan eğitim alacak bireyler de olması gereken özelliklere bakıldığı zaman aşağıdakiler sıralanabilir;

  • Öğrenci eğitim süresinde internet ile eğitim videolarını izleyebileceği veya bilgisayarlara indirebileceği gibi, CD gibi kaynakları da kullanabilir.

  • İnternet ve bilgisayar kullanımına en az, giriş düzeyinin biraz daha üstünde hakim olması önemlidir. Çünkü uzaktan eğitimde, bu teknolojiler kullanarak başarı sağlanmaktadır.

  • Uzaktan eğitim almayı isteyen bireylerin sahip olmaları gerektiği bir başka özellik, kendi başlarına çalışıp başarı olanağını sağlama yeteneğinin bulunmasıdır. 

Bütün bu özellikler, uzaktan eğitimi almayı isteyen bireylerde olması gereken özelliklerdir.

Uzaktan Eğitim Almanın Zorluğu Var mıdır?

Tüm eğitim yöntemlerinin kendi içinde dezavantajı ve avantajları vardır. Uzaktan eğitimi almayı isteyen bireylerin, iyi bir biçimde çalışacak durumda ve kapasitede olması ile uzaktan eğitim, oldukça kolay ve avantajlı bir eğitim yöntemi olmaktadır. Öğrenci belli bir düzeye geldikten sonra katılacağı sınavlar dahilinde başarı sağlayarak uzaktan eğitim sertifikasına sahip olabilir.

Maliyet Avantajı, Üniversite ve kolej derslerinden daha ucuzdur ve birçok ek masrafı ortadan kaldırır, Seyahat, yeme - içme ve kitap ücretlerinden tasarruf edilir, Esneklik, Ders çalışma şekli, yer ve zaman açısından esneklik sağlar, Çalışma saatleri dışında, evde veya herhangi bir yerde ders çalışabilme, Zaman, Tam zamanlı bir işte çalışanlar için zaman yönetimini kolaylaştırır, İş yerinde veya evde belirlenen saatlerde derslere katılabilme, Eğitime harcanan giderlerin azalması, Uzaktan eğitim, yüz yüze eğitime göre daha ekonomiktir, Mekana gidip gelmek için harcanan ulaşım masrafları ortadan kalkar, Yüz yüze öğrenme olanağı bulunmayan öğrencilere erişim sağlanması, Coğrafi sınırlamaları ortadan kaldırır, Farklı şehir veya ülkelerden ders alabilme, Öğrencilerin dünya çapındaki farklı yerlerden eğitim olanaklarından faydalanması, Küresel ağ üzerinden herhangi bir bilgiye erişim sağlar, Yabancı eğitmenlerden veya üniversitelerden online ders alabilme, Geleneksel eğitim uygulamalarında yer alan aksaklıkları gideren yeni alternatiflerin yaratılması, Daha etkili ve interaktif bir öğrenme süreci sunar, Öğrencinin seviyesine ve hızına uyum sağlayan kişiselleştirilmiş eğitim programları, Farklı durumlarda yeni imkanların geliştirilmesiyle, bağımsız ve bireysel öğrenmeyle kitle eğitimin yapılması, Öğrencilerin kendi öğrenme ritimlerine göre çalışabilmelerini sağlar, Ayın herhangi bir saatinde ders alma veya konuyu kendi başına tekrar etme, Dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan eğitimci ve öğrenciler arasında iletişim kurma olanağı, Küresel çapta bağlantı kurmayı ve kültürel alışverişi teşvik eder, Ortak çalışma grupları, projeler veya forumlarda tartışma olanağı, Mevcut eğitimin dışında kalan kişilere eğitim imkanı sunan yeni modellerin yaratılması, Herkesin eğitime erişimini eşitlemek ve sosyal adaleti arttırmak, Ev hanımları, engelli bireyler, çalışan yetişkinler için uygun ders programları sağlamak
Uzaktan Eğitim Faydaları Nelerdir e-sertifika online eğitim uzaktan eğitim sertifika
Genç bir kadın yakın plan bir portrede görülüyor. Açık tenli, yüksek elmacık kemikli ve belirgin bir çene hattına sahip. Gözleri parlak ve büyüleyici, uzun kirpikleri ve kapakların etrafındaki hafif gölgesi var. Dudakları dolgun ve açık pembe bir renge boyanmış. Saçları koyu kahverengi ve yüzünün etrafına yumuşak dalgalar halinde dökülüyor. Güzelliği yayan kendinden emin ama nazik bir ifadesi var.
Meryem Winstead
Blog Yazarı

Hacettepe Üniversitesi Aile ve Tüketim Bilimleri Bölümü mezunuyum. Blog yazarlığı ve insan kaynakları yönetimi sertifikalarım var. İngilizce dilinde yüksek lisans derecem var ve 3 yıl ABD'de yaşadım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.