AnasayfaBlogMotivasyonu Yüksek Tutmak Neden Önemli?
Motivasyon

Motivasyonu Yüksek Tutmak Neden Önemli?

02 Ocak 2021
Kabarık beyaz bulutlarla dolu parlak mavi gökyüzüne karşı kırmızı ahşap bir merdiveni kavrayan bir elin yakın çekimi. El merdivenin dibinde konumlanmış ve parmakları sanki merdiveni gökyüzüne doğru kaldırıyormuş gibi ahşap basamağın etrafında sıkıca kıvrılmış. Güneş bulutların arkasından pırıl pırıl parlıyor ve sahneyi altın bir ışıltıyla aydınlatıyor. Elin, merdivenin ve gökyüzünün renkleri, görüntünün genel güzelliğine katkıda bulunan canlı bir kontrast oluşturuyor.
Motivasyon ÖğeleriMotivasyonun EtkileriMotivasyon Artırıcı Öneriler
Kişisel FarkındalıkKişi, ihtiyaçlarını ve eksikliklerini anlar, bu doğrultuda hareket eder.Kişinin kendini tanıması ve ihtiyaçlarına cevap verebilmesi gereklidir.
Sosyal Yaşamİyi işleyen bir sosyal yaşam, ruhsal doygunluğu sağlar ve motivasyonu artırır.Hobiler edinmek, ilham veren insanlarla iletişim kurmak ve başarılar elde etmek
Öz-GüvenÖz-güveni yüksek kişi, yaşamda karşılaştığı sorunları daha çabuk ve kolay aşabilir.Kendinizi tanıyın ve ihtiyaçlarınıza cevap verin, kendinizi rahatlatacak yöntemler bulun.
Motivasyon KaynaklarıDoğru kaynaklar bulunursa, motivasyon ve hedeflere ulaşma oranı artabilir.Başarıya ulaşmış, çalışkan ve zeki insanları örnek alın.
Çevresel EtkiÇevresindeki pozitif etkiler ve insanlar, kişinin motivasyonunu artırabilir.Olumlu ve destekleyici bir çevre edinin.
Doğa ile BağlantıDoğa, kişinin duyularını açar ve zihni canlandırır. Bu, motivasyonu artırır.Doğa yürüyüşleri yapın, doğayla iç içe olun.
Dans ve SporEnerji kullanımı ve vücut hareketi, seratonin salgısını artırır ve bu da motivasyonu yükseltir.Dans edin, spor yapın ve enerji kullanın.
Hedeflerin BelirlenmesiAçıkça belirlenmiş ve ulaşılabilir hedefler, motivasyonu artırır.Gerçekçi ve net hedefler belirleyin.
Zaman Yönetimiİyi bir zaman yönetimi, stresi azaltır ve kişinin hayatı kontrol altına almasını sağlar.Zamanınızı iyi planlayın.
Kişisel İlgilere YönelimKişinin ilgi alanlarına yönelik aktiviteler yapması, motivasyonu artırabilir.Kişisel ilgi alanlarınıza yönelik aktiviteler yapın.

Yaşantımızda üzerinde çalıştığımız işleri, aldığımız sorumlulukları ve geleceğe yönelik yapacaklarımızı aynı istek ve hevesle sürdürebilmemiz için bizi destekleyen ve ilham veren bir ruh haline ve uyaranlara ihtiyaç duyarız. Açık ve motive olmuş bir zihin, iyi işleyen bir mekanizma gibidir.

Dönem dönem yaşantımızda yaşanan tekrarlar ve bilinmezlikler bizleri yaptığımız işlere odaklanamamaya ve isteksizliğe itebilir. Bu sebeple gündelik yaşantımız sadece iş odaklı olmamalı, zihnimizi şarj edebilmek ve ruhsal doygunluğu sağlayabilmek için iyi işleyen bir sosyal yaşantıyı da eşit ölçüde rutinimize katmalıyız.

Karakter ve ilgi alanlarımıza göre çeşitli hobiler edinmek, ilham veren insanlarla iletişim ağı oluşturmak, farklı bir alanda başarılar elde etmek bizleri motive edecek ve devam etme gücü verecektir. Nasıl ki benzini biten bir araba yola devam edemez ise heves ve mutluluğunu yitiren insan da zaman geçtikçe verimini düşürecek ve kendini mutsuzluğun kollarına bırakacaktır.

Motivasyon ve Kendine Olan Güven

Kendini tanıyan, ne zaman nelere ihtiyaç duyduğunu bilen ve bunu önemseyen insan, kendi değerini bilen ve kendi gücünün farkında olan insandır. Farkındalık sahibi olmak ve ihtiyaçlarımıza cevap verebilmek motivasyonu üst düzeyde tutmanın ilk basamağıdır. Zorlu bir sınav öncesi eksik olduğu konulara çalışan insan, kendini tanıyor ve ihtiyacına cevap veriyordur. Eksiklerini giderdikten ve yapabileceğine inandıktan sonra ise tüm sorunları güçlü bir şekilde ortadan kaldırmış olur.

Kendimizi eksik hissettiğimiz ve hazırlıksız olduğumuzu düşündüğüm konularda zihnimiz stres haline girer. Stres ve gerginliğin olduğu durumlarda ise motivasyon ve istek yok olur. Sizlere kişisel tavsiyem; yeni başlangıçlar yapmadan önce içinde bulunacağınız durum veya konular hakkında yeterli donanıma sahip olmak, kendinizi rahatlatacak yöntemler ve destekleyiciler bulmanız yönündedir.

Motivasyon Kaynaklarımız

“Çevrendeki 5 kişiye dönüşürsün” derler. Kişisel deneyimlerime dayanarak kesinlikle bu fikre katıldığımı söyleyebilirim. Arkadaşlarımız, ailemiz ve iş çevremizde örnek aldığımız ve verimli insanlarla çevrili olmak, bizim de onlara yetişme isteği ile dolmamızı sağlar.

Çevremizdeki insanları özenle seçersek onlardan yararlanarak olumlu kazanımlar edinebilir ve motive olmayı başarabiliriz. Kendimize koyduğumuz hedefleri önemseyen ve yapabileceğimize bizleri inandıran insanlara sahip olmak da oldukça önemli bir faktördür. Bu yüzden mümkün olduğunda çalışkan ve zeki insanlardan oluşan bir ağ yaratmak bizleri de ileriye taşıyacaktır.

Geleceğe dönük belirlediğimiz bu hedeflerin tutarlı olması onları gerçekleştirmemiz ile doğru orantılıdır. Bitirdiğimiz işler sonucunda yeni başlangıçlar için istek duyabilmek istiyorsak hedeflerimizde tutarlı olmalı, ulaşılabilir fikirler ortaya koymalıyız.

Her yeni güne başlarken yataktan olumlu telkinler, esneme hareketleri, yoga veya sadece sessiz kalınan 5 dakika ile zihnimizi canlandırabilir, yaşanmayı bekleyen yepyeni bir güne onu hazırlayabiliriz. Başkalarına kötü anlarında nasıl destek oluyor ve onları yapacaklarına inandırıyorsak, aynı özeni kendimize de göstermeli ve aynı şefkatle yaklaşmalıyız.

Motivasyonu Yüksek Tutmaya Yarayan Aktiviteler

Hareket eden, temas eden, koklayan, dinleyen bir zihin maruz kaldığı çeşitli uyaranlara merakla yaklaşır ve tüm dikkatini ona verir. Bu imkanları bize sağlayan ve dünya var olduğundan beri insanoğlunu içinde barındıran mekan doğadır.

Doğada bulunmak eve dönmek gibidir. Doğa yürüyüşleri yapmak, bazen sadece bir ormanın içinde oturmak, kışın kayak yapmak, kuş cıvıltılarını dinleyebilmek hem zihnimizi hem de bedenimizi mutlu eder. Kendimizi kötü hissettiğimiz zamanlarda doğaya gitmek bir seçim olabilir. Böylelikle evrenin işleyişinin tam içinde olarak hayranlık duyabilirsiniz.

Evde otururken ansızın dans etmeye başlamak, sevdiklerimizle kahkaha dolu bir sohbet edip serotonin salgılamak, yemek bulabildiğine şükredebilmek basit ve zahmetsiz yöntemlerdendir.

Evde oturduğumuz bu karantina döneminde, izleyeceğimiz ilham verici filmler, umut vaat eden hikayeler de olumlu anlamda bize geri dönüşler sağlayacaktır. Tüm bunların dışında zamanı iyi planlayan biri olabilmek, stres oranını minimuma indirecek ve hayatımızı kontrolümüze alarak aslında bir şeyi başarabilmenin tamamen kendi isteğimizde ve sahip olduğumuz maksimum motivasyonumuzun ortak bileşenleri olduğunu bize gösterecektir.

Tüm bunların dışında, kendi içsel yolculuğunuz ve ilgi alanlarınıza göre alternatifler üretebilirsiniz. Bu kendi odanızda oturup örgü örmekten tutun da yaşam koçluğu desteği almaya, günbatımında atlarla gezintiye çıkmaya kadar geniş seçenekler içerebilir.

Kendinizi dinlemeyi bilin, ne için hevesle uyandığınızı, neyin sizi bir çocuk gibi heyecanlandırdığını bulun. Sevdiğiniz işlerle uğraşmak size zahmet gibi değil, ruhunuzu dinlendirmek için verdiğiniz bir mola gibi gelir. Başkaları istediği için onlara kulak vermek, kendi hayatımızı değil bizler için uygun görülen hayatları yaşamak olur. Bunu bilinçaltımızda bilmek ise sarıldığımız işe memnuniyetsizlik, pişmanlık ve motivasyonsuzluk katar.

Her insanın doğduğu hayatta bir amacı vardır. Yapmamız gereken kendimizi duyabilmek, tanıyabilmek ve çok yönlülüğümüzü yitirmemektir. Böylelikle motivasyon kendiliğinden gelir ve keyifle yaşantımızı sürdürebiliriz.

Yazar: Ceren Eren

Kişisel Farkındalık, Kişi, ihtiyaçlarını ve eksikliklerini anlar, bu doğrultuda hareket eder, Kişinin kendini tanıması ve ihtiyaçlarına cevap verebilmesi gereklidir, Sosyal Yaşam, İyi işleyen bir sosyal yaşam, ruhsal doygunluğu sağlar ve motivasyonu artırır, Hobiler edinmek, ilham veren insanlarla iletişim kurmak ve başarılar elde etmek, Öz-Güven, Öz-güveni yüksek kişi, yaşamda karşılaştığı sorunları daha çabuk ve kolay aşabilir, Kendinizi tanıyın ve ihtiyaçlarınıza cevap verin, kendinizi rahatlatacak yöntemler bulun, Motivasyon Kaynakları, Doğru kaynaklar bulunursa, motivasyon ve hedeflere ulaşma oranı artabilir, Başarıya ulaşmış, çalışkan ve zeki insanları örnek alın, Çevresel Etki, Çevresindeki pozitif etkiler ve insanlar, kişinin motivasyonunu artırabilir, Olumlu ve destekleyici bir çevre edinin, Doğa ile Bağlantı, Doğa, kişinin duyularını açar ve zihni canlandırır Bu, motivasyonu artırır, Doğa yürüyüşleri yapın, doğayla iç içe olun, Dans ve Spor, Enerji kullanımı ve vücut hareketi, seratonin salgısını artırır ve bu da motivasyonu yükseltir, Dans edin, spor yapın ve enerji kullanın, Hedeflerin Belirlenmesi, Açıkça belirlenmiş ve ulaşılabilir hedefler, motivasyonu artırır, Gerçekçi ve net hedefler belirleyin, Zaman Yönetimi, İyi bir zaman yönetimi, stresi azaltır ve kişinin hayatı kontrol altına almasını sağlar, Zamanınızı iyi planlayın, Kişisel İlgilere Yönelim, Kişinin ilgi alanlarına yönelik aktiviteler yapması, motivasyonu artırabilir, Kişisel ilgi alanlarınıza yönelik aktiviteler yapın
motive motivasyon hobiler verimli motivasyon kaynaklarımız
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.