AnasayfaBlogUzaktan Eğitim Veren Üniversiteler
Uzaktan Eğitim

Uzaktan Eğitim Veren Üniversiteler

09 Ekim 2018
Genç bir kadın aydınlık bir odada bir masada oturmaktadır. Beyaz bir gömlek giymiş ve saçlarını arkaya toplamıştır. Hafif bir gülümsemeyle doğrudan kameraya bakıyor, gözleri parlak ve ağzı hafifçe açık. Elleri önündeki dizüstü bilgisayarın üzerinde, bir şeyler yazıyor. Solunda beyaz bir aracın bulanık görüntüsü var. Arka planda sigara içen bir kişinin yakın çekimi var. Ön planda ise bir kişinin omzunun yakın çekimi var. Tüm sahne parlak ışıkla aydınlatılmış ve sakin bir atmosfer yaratılmıştır.
Uzaktan Eğitim Veren ÜniversiteUzaktan Eğitimin ÖzellikleriUzaktan Eğitimin Avantajları
Ankara ÜniversitesiZaman ve mekan kavramını esnetir, öğrencinin inisiyatif hakkını elinde tutar.Bilgiye ve bilgi kaynaklarına erişim esnekliği sağlar, yaşam şartlarını sürdürürken eğitim faaliyetlerine devamlılık imkanı verir.
Çukurova ÜniversitesiFiziki mekan kavramını sanal mekana bırakır, öğrenciye kendi öğrenme zamanını ayarlama imkanı sunar.Fiziki yer kavramından bağımsız olarak eğitim imkanı sunar, ulaşım, barınma ve taşınma gibi eğitim masraflarında düşüş sağlar.
Istanbul Teknik ÜniversitesiÖğretim üyeleri ile etkileşim imkanı sunar, eğitim yöntemlerini uygulamaya izin verir.Öğretim üyelerine zaman ve mekandan bağımsız erişim imkanı sağlar, öğretim materyallerinin hızlı ve kolay hale gelmesini sağlar.
Boğaziçi ÜniversitesiSanal ortamda sınıf, blog ve forum gibi uygulamaları ile öğrencilere bilgi paylaşımında bulunma imkanı sunar.Bilgi ve iletişim teknolojilerinin imkanlarından yüksek seviyede yararlanma şansı tanır, yapılan tüm işlemlerin kayıt altında olması ve tekrar tekrar izlenebilme imkanı sağlar.
Bilkent ÜniversitesiÖğrencilere teknoloji sayesinde ortak projelerde bulunma ve bilgi alışverişi yapma imkanı sunar.Bilgi ve iletişim teknolojilerinin imkanlarından yüksek seviyede yararlanma olanağı sunar, fiziki yer kavramından bağımsız olarak eğitim imkanı sağlar.
Yıldız Teknik ÜniversitesiBireylerin kendi öğrenme sürecini yönetmesine olanak sağlar, öğrencilere öğretim elemanları ile etkileşim halinde bulunabilme imkanı sunar.Öğretim üyelerine zaman ve mekandan bağımsız erişim sağlar, mevcut yaşam şartlarını sürdürürken eğitim faaliyetlerine devamlılık imkanı sunar.
Hacettepe ÜniversitesiZaman kavramını bireylerin kendisinin belirlemesine olanak sağlar, inisiyatif hakkı elinde olan öğrencinin kendi öğrenimi için gereken zamanı ayarlamasına imkan verir.Fiziki yer kavramından bağımsız olarak istenilen yerde eğitim imkanından yararlanabilme, ulaşım, barınma ve taşınma gibi eğitim masraflarında düşüş sağlar.
Atılım ÜniversitesiSanal ortamda sınıf, blog ve forum uygulamaları ile öğrencilere interaktif bir eğitim deneyimi sunar.Öğretim materyallerinin hızlı ve kolay hale gelmesi, tüm çalışmaların kayıt altına alınması ve tekrar izlenebilir olması.
Bahçeşehir ÜniversitesiÖğretim teknolojilerini en üst düzeyde kullanarak öğrencilere bilgiye ve bilgi kaynaklarına kolay erişim imkanı sunar.Bilgi ve iletişim teknolojilerinin imkanlarından yüksek seviyede yararlanabilme, mevcut yaşam şartlarını sürdürürken eğitim faaliyetlerine devamlılık.
Kafkas ÜniversitesiEtkileşimli eğitim materyalleri ve teknoloji destekli bir öğrenim deneyimi sunar.Derslere istenilen yer ve zamanda erişim, öğretim materyallerinin kolay ve hızlı erişimi.

Uzaktan eğitim, iletişim teknolojilerini kullanarak zaman ve mekândan bağımsız bir şekilde kişilerin eğitim almasıdır. “E-Öğrenim ya da E-Learning” diye adlandırılan uzaktan eğitim sistemi çeşitli sebeplerle örgün eğitim olanaklarından faydalanamayan bireylere istedikleri eğitim imkânını sunmaktadır. Uzaktan eğitim veren üniversiteler örgün eğitimin alternatifi konumunda adlandırılsa da aslına bakılırsa daha çok destekleyici konumda bulunur.

Yüksek lisans eğitim seviyesinde uzaktan eğitim veren üniversiteler ve programlar gün geçtikçe artmaktadır. Üniversitenin lisans düzeyini bitirip mevcut hayat standartlarını korurken aynı zamanda yüksek lisans eğitimini devam ettirmek isteyen bireyler için önemli bir eğitim alternatifi sağlamaktadır.

Uzaktan Eğitimin Açıköğretimden Farkı

Uzaktan eğitim, sanal ortamda sınıf, blog ve forum gibi uygulamaları, öğrencilerle buluşturarak açıköğretim sisteminden farklı bir işleyişe sahiptir. Öğrencilere öğretim elemanları ile etkileşim halinde bulunabilme imkanı vermenin yanı sıra, diledikleri saatte sanal sınıflara dahil olabilmekte, öğrenciler kendi aralarında forum ve bloglarda bilgi paylaşımında bulunabilmektedirler. Yalnızca ders materyallerini kullanmamakta aynı zamanda eğitim yöntemlerini uygulama imkânı sunmaktadır.

Uzaktan Eğitimin Özellikleri Nelerdir?

  • Uzaktan eğitim zaman kavramını bireylerin kendisinin belirlemesine olanak sağlayan yeni nesil eğitim sistemidir. Öğrenci kendisine en uygun zamanı tercih eder. Tanınmış olan zaman aralığını öğrencinin nasıl kullanacağını kendi tercihine bırakmıştır.

  • Fiziksel mekân kavramını sanal mekâna bırakan uzaktan eğitim sistemi, çeşitli sebeplerle eğitim faaliyetlerine katılamayan bireylerin yer değiştirmelerine gerek bırakmaksızın, aynı kalitede eğitim alabilme imkânı tanımaktadır.

  • İnisiyatif hakkı elinde olan öğrenci kendi öğrenimi için gereken zamanı kendi ayarlar. Gerekli sorumluluk bilincini öğrenciye kendi eliyle aşılamayı sağlamaktadır.

  • Uzaktan eğitim dersi veren öğretim üyeleri ile teknolojinin verdiği imkânı kullanarak ortak projelerde bulunup bilgi alışverişi sağlanabilir.

Uzaktan Eğitimin Avantajları Neler?

  • Bilgi ve iletişim teknolojilerinin imkânlarından yüksek seviyede yararlanabilme

  • Fiziki yer kavramından bağımsız olarak istenilen yerde eğitim imkânından yararlanabilme

  • Öğretim üyelerine zaman ve mekândan bağımsız erişim

  • Mevcut yaşam şartlarını sürdürürken eğitim faaliyetlerine devamlılık

  • Ulaşım, barınma ve taşınma gibi eğitim masraflarında düşüş

  • Bilgiye ve bilgi kaynaklarına erişim esnekliği

  • Öğretim materyallerinin hızlı ve kolay hale gelmesi

  • Yapılan tüm işlemlerin kayıt altında olması ve tekrar tekrar izlenebilmesi

Uzaktan Eğitim Veren Üniversiteler

  1. Abdullah Gül Üniversitesi

  2. Adnan Menderes Üniversitesi

  3. Afyon Kocatepe Üniversitesi

  4. Ahmet Yesevi Üniversitesi

  5. Akdeniz Üniversitesi

  6. Amasya Üniversitesi

  7. Anadolu Üniversitesi

  8. Ankara Üniversitesi

  9. Atatürk Üniversitesi

  10. Atılım Üniversitesi

  11. Bahçeşehir Üniversitesi

  12. Balıkesir Üniversitesi

  13. Bartın Üniversitesi

  14. Başkent Üniversitesi

  15. Beykent Üniversitesi

  16. Bilecik Üniversitesi

  17. Bilkent Üniversitesi

  18. Bingöl Üniversitesi

  19. Bitlis Eren Üniversitesi

  20. Boğaziçi Üniversitesi

  21. Bülent Ecevit Üniversitesi

  22. Celal Bayar Üniversitesi

  23. Cumhuriyet Üniversitesi

  24. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

  25. Çukurova Üniversitesi

  26. Dicle Üniversitesi

  27. Dokuz Eylül Üniversitesi

  28. Dumlupınar Üniversitesi

  29. Düzce Üniversitesi

  30. Ege Üniversitesi

  31. Erzincan Üniversitesi

  32. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi

  33. Fatih Üniversitesi

  34. Fırat Üniversitesi

  35. Gazi Üniversitesi

  36. Gaziantep Üniversitesi

  37. Gaziosmanpaşa Üniversitesi

  38. Gelişim Üniversitesi

  39. Girne Amerikan Üniversitesi

  40. Hacettepe Üniversitesi

  41. Harran Üniversitesi

  42. Işık Üniversitesi

  43. İnönü Üniversitesi

  44. İstanbul Arel Üniversitesi

  45. İstanbul Gelişim Üniversitesi

  46. İstanbul Aydın Üniversitesi

  47. İstanbul Bilgi Üniversitesi

  48. İstanbul Kültür Üniversitesi

  49. İstanbul Teknik Üniversitesi

  50. İstanbul Ticaret Üniversitesi

  51. İstanbul Üniversitesi

  52. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

  53. Kafkas Üniversitesi

  54. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

  55. Karadeniz Teknik Üniversitesi

  56. Karabük Üniversitesi

  57. Kırıkkale Üniversitesi

  58. Kocaeli Üniversitesi

  59. Maltepe Üniversitesi

  60. Marmara Üniversitesi

  61. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

  62. Melikşah Üniversitesi

  63. Mersin Üniversitesi

  64. Mevlana Üniversitesi

  65. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

  66. Namık Kemal Üniversitesi

  67. Nevşehir Üniversitesi

  68. Okan Üniversitesi

  69. Ondokuzmayıs Üniversitesi

  70. Ortadoğu Teknik Üniversitesi

  71. Polis Akademisi

  72. Sakarya Üniversitesi

  73. Selçuk Üniversitesi

  74. Süleyman Demirel Üniversitesi

  75. Trakya Üniversitesi

  76. Turgut Özal Üniversitesi

  77. Uşak Üniversitesi

  78. Yalova Üniversitesi

  79. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi

  80. Yıldız Teknik Üniversitesi

  81. Yüzüncü Yıl Üniversitesi

  82. Zirve Üniversitesi

Maddiyat, ulaşım zorluğu, yaşam düzeninin bozulmaması gibi sebeplerle bulunduğu şehir ya da ülkede eğitim görmek isteyenler, yaşam standartlarını değiştirmeden eğitim hayatına devam etmek isteyenler, fiziksel engeli sebebi ile örgün eğitim faaliyetlerinde bulunamayanlar için uzaktan eğitim sistemi en elverişli sistemdir. Eğitime çeşitli nedenlerle ulaşamayanlara örgün eğitimin tüm imkânlarını sunarken verdiği belge ve diplomaları örgün eğitim diplomaları ile denklik göstermektedir. Uzaktan eğitim gören bir öğrenci ile örgün eğitim gören öğrenci aynı hak ve unvanlara sahip olurlar. İlgili mevzuat gereği örneğin uzaktan eğitim kapsamında mezun olan bir yüksek lisans öğrencisi doktora sınavlarına başvuruda bulunabilmektedir.

Ankara Üniversitesi, Zaman ve mekan kavramını esnetir, öğrencinin inisiyatif hakkını elinde tutar, Bilgiye ve bilgi kaynaklarına erişim esnekliği sağlar, yaşam şartlarını sürdürürken eğitim faaliyetlerine devamlılık imkanı verir, Çukurova Üniversitesi, Fiziki mekan kavramını sanal mekana bırakır, öğrenciye kendi öğrenme zamanını ayarlama imkanı sunar, Fiziki yer kavramından bağımsız olarak eğitim imkanı sunar, ulaşım, barınma ve taşınma gibi eğitim masraflarında düşüş sağlar, Istanbul Teknik Üniversitesi, Öğretim üyeleri ile etkileşim imkanı sunar, eğitim yöntemlerini uygulamaya izin verir, Öğretim üyelerine zaman ve mekandan bağımsız erişim imkanı sağlar, öğretim materyallerinin hızlı ve kolay hale gelmesini sağlar, Boğaziçi Üniversitesi, Sanal ortamda sınıf, blog ve forum gibi uygulamaları ile öğrencilere bilgi paylaşımında bulunma imkanı sunar, Bilgi ve iletişim teknolojilerinin imkanlarından yüksek seviyede yararlanma şansı tanır, yapılan tüm işlemlerin kayıt altında olması ve tekrar tekrar izlenebilme imkanı sağlar, Bilkent Üniversitesi, Öğrencilere teknoloji sayesinde ortak projelerde bulunma ve bilgi alışverişi yapma imkanı sunar, Bilgi ve iletişim teknolojilerinin imkanlarından yüksek seviyede yararlanma olanağı sunar, fiziki yer kavramından bağımsız olarak eğitim imkanı sağlar, Yıldız Teknik Üniversitesi, Bireylerin kendi öğrenme sürecini yönetmesine olanak sağlar, öğrencilere öğretim elemanları ile etkileşim halinde bulunabilme imkanı sunar, Öğretim üyelerine zaman ve mekandan bağımsız erişim sağlar, mevcut yaşam şartlarını sürdürürken eğitim faaliyetlerine devamlılık imkanı sunar, Hacettepe Üniversitesi, Zaman kavramını bireylerin kendisinin belirlemesine olanak sağlar, inisiyatif hakkı elinde olan öğrencinin kendi öğrenimi için gereken zamanı ayarlamasına imkan verir, Fiziki yer kavramından bağımsız olarak istenilen yerde eğitim imkanından yararlanabilme, ulaşım, barınma ve taşınma gibi eğitim masraflarında düşüş sağlar, Atılım Üniversitesi, Sanal ortamda sınıf, blog ve forum uygulamaları ile öğrencilere interaktif bir eğitim deneyimi sunar, Öğretim materyallerinin hızlı ve kolay hale gelmesi, tüm çalışmaların kayıt altına alınması ve tekrar izlenebilir olması, Bahçeşehir Üniversitesi, Öğretim teknolojilerini en üst düzeyde kullanarak öğrencilere bilgiye ve bilgi kaynaklarına kolay erişim imkanı sunar, Bilgi ve iletişim teknolojilerinin imkanlarından yüksek seviyede yararlanabilme, mevcut yaşam şartlarını sürdürürken eğitim faaliyetlerine devamlılık, Kafkas Üniversitesi, Etkileşimli eğitim materyalleri ve teknoloji destekli bir öğrenim deneyimi sunar, Derslere istenilen yer ve zamanda erişim, öğretim materyallerinin kolay ve hızlı erişimi
Uzaktan Eğitim Veren Üniversitelerenstituistanbul işletme enstitüsü online eğitim online eğitim veren üniversiteler uzaktan eğitim
Resimdeki kadın, omuzlarından sarkan ve göğsünü örten beyaz ve mavi desenli bir eşarp takıyor. Kahverengi saçlarını arkaya toplamış ve kendinden emin bir ifadeyle dümdüz karşıya bakıyor. Gözleri kahverengi ve teni açık renk. Beyaz bir üst ve mavi kot pantolon giyiyor. Boynunda tek mavi taşlı bir kolye var. Resmin arka planı açık mavi ve gri karışımı. Kadın, uzakta birkaç ağacın bulunduğu açık bir alanda duruyor.
Tuba Özen
Blog Yazarı

Anadolu Üniversitesi Adalet bölümünden mezundur. Kamu kurumunda görev almakta ve edinmiş olduğu deneyimleri yazılarında okuyuculara aktarmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.