AnasayfaBlogÇocuklar İçin İnternet Tehlike Mi?
Kişisel Gelişim

Çocuklar İçin İnternet Tehlike Mi?

05 Temmuz 2019
Genç bir çocuk sırt çantasıyla yerde oturuyor ve dikkatle dizüstü bilgisayarına bakıyor. Etrafı, koyu renk saçlarıyla tezat oluşturan mavi ve beyaz renkli çok sayıda kalkanla çevrili. Önündeki ekrana konsantre olurken elleri klavyenin üzerinde hafifçe durmaktadır. Odaklanmış ve rahatlamış görünüyor ve yakın çekim yüzündeki gülümsemeyi ortaya çıkarıyor. Mavi ve beyaz afiş resme neşeli bir hava katarken, sağındaki parlak mavi nesne bu havayı daha da güçlendiriyor.
KonuAçıklamaÖneri
İnternet Kullanım YaşıÇocukların internet kullanım yaşının 3'e kadar düştüğünü belirtilmiştirÇocuklar internette kontrolsüz dolaşmamalı, ebeveynler bu durumu kontrol etmeli
İnternet ve Asosyal Davranışlarİnternet kullanımının çocukların asosyal davranmalarına sebep olduğu ifade edilmekte.Çocukların internet kullanımlarını sınırlı tutmak, sosyal aktivitelere yönlendirmek önemli
Alışveriş Tercihleri ve İnternetInternet içeriklerinin çocukların ve dolaylı olarak ailelerin tüketim tercihlerini etkilediği belirlenmiştir.Ebeveynler, çocuklarına alışveriş esnasında seçici olmaları gerektiğini öğretmelidir
Gelişim ve İnternetİnternet çocukların gelişiminde olumlu ve olumsuz etkilere sahip olabilir.Ebeveynlerin çocuklarının internet kullanımını kontrol etmesi ve yönlendirmesi gereklidir
Problem Çözme ve İnternetBilgisayarın çocukların problem çözme yeteneklerini olumsuz etkilediği gözlemlenmiştir.Çocuklara problem çözme yeteneklerini geliştirmeleri için fırsatlar sunulmalıdır
Sosyal İlişkiler ve İnternetİnternet kullanan çocukların daha az arkadaşlık kurduğu belirtilmektedir.Çocuklara sosyal becerileri geliştirmeleri ve arkadaşlık edebilmeleri için teşvik edilmeliler
Stres ve İnternetİnternet kullanıcıları üzerinde daha fazla stres gözlemlemiş.Çocukların stresle başa çıkmaları için ebeveynler tarafından desteklenmeli ve yönlendirilmelidirler.
Marka Seçimi ve İnternetÇocukların marka seçimlerini internet üzerinden izledikleri içerikler etkilemektedir.Ebeveynler, internetin marka seçimlerine olan etkisini göz önünde bulundurarak çocukların farkındalığını artırmalıdır
Ebeveyn Kontrolü ve İnternetEbeveyn kontrolünün çocukların internet kullanımı üzerinde önemli bir etkisi bulunmaktadır.Ebeveynlerin çocuklarının internet kullanımını düzenli olarak kontrol etmeleri önerilir
Çocuk Psikolojisi ve İnternetÇocuk psikolojisinin yetişkin psikolojisinden farklı olduğu, dolayısıyla internetin çocuklar üzerindeki etkisinin de farklı olacağı belirtilmişÇocukların internet kullanımlarını belli alanlarla sınırlandırmak gerek

Çocuklar bugünün ve yarının temel taşı olduğu gibi tarihimizin ve kültürümüzün de zamana aktarılmasında rol oynayacak en önemli etkendir. Çocuk gelişimi adı altında geçmişten günümüze değişen teknoloji ve birikim ile birçok alanda çocuklarımıza eğitim verilmekte. Eğitim, kurumlardan önce ailede başlamakta ve sosyal hayatlarına etki etmekte. 

İnternet Ve Çocuklara Etkisi 

Aile içerisinde ebeveynlerin çalışmasından kaynaklı veya bir takım sebeplerden ötürü yetersiz bilgilendirmeden dolayı çocuklar eksik olan kısmı internet ile kapatmaya çalışıyor. Yaş sınırı minimum 3'ü bulmaya başladı. 3 yaşında bir çocuğun internet gibi büyük bir havuzda tek başına bırakılması kesinlikle büyük tehlike.

İnternet çocuklarımızın gelişimi üzerine hem artı hem eksi değerlere sahip. Henüz bilgiye aç ve sürekli merak eden, öğrenmek isteyen bir çocuğun boşa zaman kaybetmesini istemeyiz. Onları başta ailelerinden sonra öğretmenlerinden alması gereken eğitim ile pekiştirmek yerine internetin kucağına atarsak ya çok hayalperest ya da asosyal bir birey olup çıkacaktır.

Zamane çocukları oyun delisi ve bilgisayarın başından kalkamıyor. “Sürekli YouTube videoları izliyor ve insan içine çıkmaktan korkuyorlar" gibi birçok yorumla çok sık karşılaşır olduk. Çocuklarımızı bu duruma getiren aslına bakarsanız bizleriz. Biz onlara gereken ilgiyi veremedik ve eksikliği kendilerince doldurdular.

Gerçek Araştırmalar

İngiltere’de yapılan bir araştırmada bilgisayarın çocukları sersemlettiği öğrencilerin çok fazla bilgiye erişebilmelerine rağmen bu bilgiyle ne yapacaklarını bilemediği problem çözme yeteneklerinin zarar gördüğü anlaşıldı. Bir başka araştırmada ise internet kullananların daha az arkadaş edindiği, aileleri ile daha az zaman geçirdiği ve daha fazla stres yaşadıkları gözlemlenmiş.

İnternet Çocukların Tüketim Alışkanlıklarını Etkiliyor Mu? 

İnternet videoları izleyen çocukların ebeveynleriyle birlikte yaptıkları alışveriş sırasında kendi kullanacakları ürünleri seçmelerinde ve dolayısıyla ailelerin tüketim tercihlerinde internet içeriklerinin etkili olduğu tespit edilmiş. İnternet çocuğun ihtiyaçlarını ve marka satın alma kararlarını tümüyle etkilemekte. Çocuklar genellikle internet üzerinden izledikleri çizgi film karakterlerinin bulunduğu giyecek, çanta veya kırtasiye malzemelerini tercih etmekte.

Ebeveynler tarafından çocukların markete gittiklerinde çizgi film karakter baskılı su şişesi, meyve suyu veya bisküvi gibi yiyecek/içecekleri istedikleri ifade edilmiştir. Ayrıca çocukların YouTube gibi video kanallarında tanıtımı yapılan oyuncakları aldırmak için ailelerine baskı yaptıkları da gerçektir. 

Çocuk Psikolojisi 

Çocuk psikolojisi yetişkin bir bireyin psikolojisi ile bir değil. Bu yüzden çocukların gelişiminde en az ailesi kadar etkili olan internet üzerinde belli kategorilerde oyunlar oynamasına izin vermek gerek. Belli alanlarda araştırma veya sörf yapmalarına müsade edilmeli. İzlenen veya takip edilen video/kişiler bizimde takibimizde olmalı. Ancak bu şekilde çocuğu olası tehlikelerden koruyabiliriz. 

Bazen çocuğun her istediği olmamalı. Bir çocuk herşeyi yapabileceğini ve istediği herşeye sahip olabileceğini düşünmeye başladığı an tehlikeli bir kişiliğe bürünebilir. Belki o anda farkında bile olmazsınız. Ama o da sizler gibi yetişkin bir birey olduğunda istediği herşeyi elde edemediğinde hüsrana uğrayabilir.

Birgün Onlar Da Büyüyecek

Günümüzde seri katiller, hırsızlar, sapıklar, çocuk istismarı, kadın tacirleri gibi hoş olmayan birçok şeyi yapan caniler var. Tehlike saçan bu insanlar da bir zamanlar çocukdu. Onları da bir anne ve baba yetiştirdi. Belki de hepsi ailevi ya da diğer sebeplerden ötürü yalnız ya da eksik kalmışlardı. Buradan da anlıyoruz ki çocuklarımızı daima çocuk olarak kalacak gibi düşünmemeli ve onları iyi eğitmeliyiz. 

Gelecekte kendi ailesine bile zarar verebilecek canavarlar yetiştirmekten kaçınmalı fırsatımız varken onlara ilgi, sevgi ve hoşgörü gibi değerleri vermeliyiz. Teknoloji ve çocuklar birlikte büyüyor. Günümüz teknolojisiyle çocukları tanıştırırken çok dikkatli olmamız gerek. Kimse gurur duymak yerine pişman olmayı tercih etmez.

Yazar: Yasemin Özdemir

İnternet Kullanım Yaşı, Çocukların internet kullanım yaşının 3'e kadar düştüğünü belirtilmiştir, Çocuklar internette kontrolsüz dolaşmamalı, ebeveynler bu durumu kontrol etmeli, İnternet ve Asosyal Davranışlar, İnternet kullanımının çocukların asosyal davranmalarına sebep olduğu ifade edilmekte, Çocukların internet kullanımlarını sınırlı tutmak, sosyal aktivitelere yönlendirmek önemli, Alışveriş Tercihleri ve İnternet, Internet içeriklerinin çocukların ve dolaylı olarak ailelerin tüketim tercihlerini etkilediği belirlenmiştir, Ebeveynler, çocuklarına alışveriş esnasında seçici olmaları gerektiğini öğretmelidir, Gelişim ve İnternet, İnternet çocukların gelişiminde olumlu ve olumsuz etkilere sahip olabilir, Ebeveynlerin çocuklarının internet kullanımını kontrol etmesi ve yönlendirmesi gereklidir, Problem Çözme ve İnternet, Bilgisayarın çocukların problem çözme yeteneklerini olumsuz etkilediği gözlemlenmiştir, Çocuklara problem çözme yeteneklerini geliştirmeleri için fırsatlar sunulmalıdır, Sosyal İlişkiler ve İnternet, İnternet kullanan çocukların daha az arkadaşlık kurduğu belirtilmektedir, Çocuklara sosyal becerileri geliştirmeleri ve arkadaşlık edebilmeleri için teşvik edilmeliler, Stres ve İnternet, İnternet kullanıcıları üzerinde daha fazla stres gözlemlemiş, Çocukların stresle başa çıkmaları için ebeveynler tarafından desteklenmeli ve yönlendirilmelidirler, Marka Seçimi ve İnternet, Çocukların marka seçimlerini internet üzerinden izledikleri içerikler etkilemektedir, Ebeveynler, internetin marka seçimlerine olan etkisini göz önünde bulundurarak çocukların farkındalığını artırmalıdır, Ebeveyn Kontrolü ve İnternet, Ebeveyn kontrolünün çocukların internet kullanımı üzerinde önemli bir etkisi bulunmaktadır, Ebeveynlerin çocuklarının internet kullanımını düzenli olarak kontrol etmeleri önerilir, Çocuk Psikolojisi ve İnternet, Çocuk psikolojisinin yetişkin psikolojisinden farklı olduğu, dolayısıyla internetin çocuklar üzerindeki etkisinin de farklı olacağı belirtilmiş, Çocukların internet kullanımlarını belli alanlarla sınırlandırmak gerek
internet çocuklar eğitim kısıtlama video tüketim
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.