AnasayfaBlogHayır Diyebilmeyi Nasıl Öğreniriz?
İletişim

Hayır Diyebilmeyi Nasıl Öğreniriz?

28 Şubat 2021
Kollarını kavuşturmuş, gözlerini hafifçe kısmış ve dudaklarını büzmüş bir yüz ifadesi takınan bir kadının yakın plan görüntüsü. Kadrajda göğsü görünüyor ve elleri kollarının üzerinde duruyor. Arka planda bulutlarla kaplı beyaz bir gökyüzü var. Boynu ve dudakları yakın çekimde görülebiliyor ve eli manikürlü tırnaklarını gösteren bir yakın çekimde odakta. Kararlı ve odaklanmış görünüyor, gözleri uzaklara bakıyor.
KonuAyrıntılarÇözüm Önerileri
Hayır DemekHayır; basit bir kelime olsa da anlamı güçlüdür.Kelimenin değerini ve anlamını kavrarız.
Ortak ProblemBirçok kişi 'hayır' demekte zorluk çeker.Durumu analiz edip ne zaman ve nasıl hayır demeniz gerektiğini öğrenmek.
Özel YaşamHayır diyememe, özel yaşantımızı olumsuz yönde etkiler.Kişisel sınırlar oluşturmak ve bu sınırları koruyabilmek adına 'hayır' demeyi öğrenmek.
Sosyal YaşamSosyal çevrede hayır diyememe, kişiyi istemediği durumlara sürükler.Sosyal beklentileri karşılamak uğruna kendimize zarar vermeyi bırakmak ve gerek duyulduğunda 'hayır' diyebilmek.
İş Yaşamıİş yaşamında hayır diyememe, iş yükünün artmasına ve stresin yükselmesine neden olabilir.Sorumluluklarınızın dışına çıkmak zorunda kalırsanız, işte 'hayır' demeyi öğrenmek.
Kendi SağlığınızHayır diyememe, zihinsel ve fiziksel sağlığı olumsuz etkiler.Kendi sağlığınız için 'hayır' diyebilmeyi öğrenmek.
Zorluklar'Hayır' demenin zorlukları çeşitli sebeplere bağlıdır: suçluluk, reddedilme korkusu, çatışma kaçınma vb.Bu zorlukların üstesinden gelmek için profesyonel yardım alabiliriz.
Kendine GüvenHayır diyebilme yeteneği, kendine güvenin bir göstergesi olarak görülür.Kendine güveni artırmak ve kararlı olmak için kişisel gelişim çalışmaları yapabiliriz.
Stres ve KaygıDaima 'evet' demek, stres ve kaygıyı artırır.Hayır demenin rahatlatıcı ve destresleme etkisi olduğunu anlamak.
Hedeflere UlaşmakHer zaman 'evet' demek, kendi hedeflerimize ulaşmamızı engeller.Kendi hedeflerine odaklanmak ve bu hedeflere ulaşmak için 'hayır' demek

Hayır demek kelime olarak değerlendirildiğinde aslında oldukça basit görünen bir kelime olsa da güçlü bir anlamı ifade eder. Bu sebeple birçoğumuzun ortak problemi “hayır” diyememektir. Hayır deme konusunda hepimiz bazı problemler yaşarız. Bu problemler özel yaşamımızı, sosyal yaşamımızı ve iş yaşamımızı etkileyebilir.

Hayır demek; enerjimizi ve vaktimizi verimli olarak kullanmamıza yardımcı olur. İstemediğiniz veya vakit ayıramayacağınız şeylere hayır demek, daha organize olmanızı ve kaynaklarınızı kendi isteklerinize ayırmanızı sağlar. Aslında asıl önemli olan nasıl “hayır” dediğinizdir. Herkesin olabileceği gibi sizin de istekleriniz ve öncelikleriniz var. Hayır diyebilmek kendinize verdiğiniz değerin de kanıtıdır.

Hayır diyebilmek için çeşitli yollar ve yöntemler kullanılabilir. Yazımızda hayır diyebilmeniz için yardımcı olacak ve yaşamınızı kolaylaştıracak önerilere yer verdik. Ayrıca alacağınız yardım programları sayesinde "hayır" diyebilmenin yöntemlerini öğrenebilirsiniz. Enstitü tarafından hazırlanan Hayır Diyebilmek Eğitimi zamanla hayırları, evetlerle çevirebilmeniz konusunda yardımcı olacaktır.

Hayır Diyebilmek Nedir?

Gerek kişisel yaşamınızda gerekse iş yaşamında telaffuz edilmesi zor kelimelerden biri de "hayır" diyebilmektir. Yaratacağı etkilerin sonuçlarını düşünerek, nasıl söyleyeceğini düşünerek ya da kendinize söylenildiğinde ne hissettiğinizi empati yaparak, hayır demekten kaçınabilirsiniz.

İş yaşantınızda ya da sosyal ve özel yaşantınızda "hayır" diyebildiğiniz zaman ve zamanla bu “hayır” sayısı arttıkça kendinize olan saygınız da artmaya başlar. Hayır diyemeyerek yaşama ve insanlara karşı öfkeler biriktirmek veya karşınızdakilere yerinde olmayan tepkiler vermek yerine kendi önceliklerinize verimli zaman ayırabilirsiniz. Bu durumda tüm yaşamınıza olumlu olarak yansır.

İş Yerinde Hayır Diyebilmek

Çok çalışmanıza rağmen takdir göremiyor, kendi işiniz dışında başkalarına ait işleri de sırtınıza yüklüyor olabilirsiniz. İstemediğiniz halde başkalarını kırmamak için hayır diyemiyor, her şeyin en iyisi olması için işler istediğiniz gibi gitmiyor olabilir. Bu kadar çaba sarf ederken iş yerinden takdir görmek ve fark edilmek isterken kimse sizi fark etmiyor olabilir. Tüm bunlarla karşı karşıya kalmanızın sebebi ''hayır'' diyememek olabilir mi?

Hayır demek göründüğü kadar kolay değil. Ancak hayır diyebildiğiniz zaman tüm bu sorunları yaşamadığınızı fark edebilirsiniz. Gerek yanlış anlaşılma kaygısı ile gerek ise kaybetme, reddedilme, eleştirilme korkusu ile bazı kişiler gün içerisinde ''hayır'' demek istediği halde çoğu kez ''evet'' demek durumunda kalmaktadır. Bu durumu özel yaşamında yaşamanızdan daha çok iş yerinde yaşamanız durumunda işler biraz daha zorlaşır. Hatta bazen işin içinden çıkılmaz bir hale bile gelebilir.



İş yaşamındaki çalışma arkadaşlarınıza, üst yönetime veya alt kadronuzda çalışan kişilere ''hayır'' diyememek pek çok soruna yol açabilir. Bunun en temel nedeni sınırları net belirleyememektir. Kişinin net sınırlar çizememesi ve yükümlülüğünün dışında olmasına rağmen başkalarının sorumluluklarını üstlenmesi “hayır” diyememektir. İş yerinde hayır diyebilmek için;

  • İlk olarak çalışma arkadaşlarınıza karşı sınırlarınızı net belirlemelisiniz. Başkalarının sorumluluklarını yüklenmemelisiniz. Çalışmak için belli bir süre içinde olduğunuzu düşünerek, bu süreyi kendiniz için en verimli şekilde kullanmayı seçmelisiniz. ''hayır'' demenin de “evet” demek gibi bir seçenek olduğunu unutmamalısınız. Sorumluluğunuz dışında olan işler için ''hayır'' demekten çekinmeyin. Unutulmamalısınız ki siz başkalarının yerine getirmesi gereken sorumlulukları üstlendiğiniz zaman onlara yardım etmek değil kişinin kendi sorumluluklarını almasını engellemiş olursunuz.

  • Karşı tarafın sorumluluklarını aldığınızda kendi işinizi aksatabilir ya da ekstra mesai yapmanız gerekebilir. Bu sebeple kendi sınırlarınızı iyi belirlemeniz gerekir. Ne sürede ne kadar iş tamamlayabileceğinizi, ne zaman ne yapmanız gerektiğini bilip, sınırlarınızı düzenlemeniz gerekir. Unutmayın sizin sorumluluğunuz karşı tarafı değiştirmek değil, kendinizi değiştirmeyi seçmelisiniz. Bu nedenle tamamen kendi değişiminize odaklanın. Eleştiriler ile karşı karşıya kalmaktan korkmak yerine “hayır” diyebilmeyi deneyin. Böylece zamanla kendinize olan güveniniz artacak.

  • Kendi duygularınızla yüzleşmelisiniz. Her zorla evet dediğinizde nelerden vazgeçmiş olduğunuzu hatırlatın kendinize. ''hayır'' demek ne sizin değerinizi ne de karşı tarafın değerini belirliyor. Sadece işiniz dışında olan bir beklentiyi yapmak istemediğinizi belli eder. İstenilen işi reddettiğiniz zaman kişiyi değil de o işi reddettiğinizi unutmamalısınız. ''hayır'' demek ile ilgili problemleri yaşamaya devam ediyor ve işin içinden çıkmayı başaramıyorsanız bunun altında yatan nedenleri araştırmak üzere mutlaka profesyonel bir destek almanız faydalı olur.

Hayır Diyebilmenin 5 Kolay Yolu

Öncelikle şunu düşünmeniz gerekiyor: Hayır diyememe korkusu, yalnız beynimizde yaşanan bir durum. Bunu aşmak sadece bizim elimizde. Nasıl “hayır” diyebileceğinizi bilemiyorsanız. Aşağıda önerdiğimiz 5 kolay yolu incelemeniz faydalı olur.

  1. Şu an başka önceliklerim var; eğer sizden istenileni yapamayacak kadar meşgul veya isteksizseniz. Bu cümleyi kullanabilirsiniz. Eğer durumu daha da kolaylaştıracağını düşünüyorsanız, şu an meşgul olduğunuz konudan karşınızdakine bahsedebilir, durumunuzu anlamasına yardımcı olabilirsiniz.

  2. Şu an doğru bir zaman değil, başka bir zaman görüşelim; başka bir işiniz varken, bir başkasının sizden yardım talep etmesi sık sık karşılaşabileceğiniz bir durumdur. Geçici olarak bu talebi ertelemek size daha iyi geliyorsa, bu cümleyi kullanabilirsiniz. Öncelikle şu an meşgul olduğunuzu söyleyebilir, sonra da bu konuda yardımcı olacağınıza dair görüş bildirmek istiyorsanız, buluşmak üzere bir zaman önerisinde bulunabilirsiniz.

  3. Kabul etmeyi isterdim ama; dürüst olmak asıl olandır. Gerçekten size yapılan teklifi kabul etmek istemiyorsanız, yanıtınızın kibarca bir “Hayır” olması için bu cümleden faydalanabilirsiniz. 

  4. Biraz düşündükten sonra cevap vereyim; bu cümle daha çok “belki” demeyi ifade eder. Eğer yapılan teklif sizi zorlayacaksa ve şu an “evet” demek istemiyorsanız bu cümleyi kullanabilirsiniz. Bazen kişinin motivasyon durumu çok iyi ya da çok kötü olabiliyor. Bu gibi zamanlarda karşı tarafı da kırmamak için iyice düşündükten sonra cevap verebilirsiniz.

  5. Bu isteğiniz şu an benim için uygun değil, ancak aklımda olacak; eğer birisi size bir fırsat sunan bir teklifle geliyorsa ve şu an aradığınız şey aslında o değilse, direkt olarak yanıtlamalısınız. Şu an ihtiyaçlarınıza uymadığını net bir şekilde söyleyin ki konuşma daha fazla uzamasın. Aklınızda olacağınız söyleyerek de gelecek fırsatlara da hemen arkanızı dönmediğinizi belirtmiş olursunuz.

Hayır Diyebilmek Ne Demektir?

Hayır diyebilmek, kendinize olan saygınızın önemli bir göstergesidir. Kendinizin sorumluluğu dışında olan işleri tamamen nezaketen ya da karşı tarafı kırmamak için kabul etmek zamanla karşınızdakilere karşı öfkelenmenize neden olur. Kendinize ayrılan zamanda kendi işlerinizle ilgilenmeniz verimli bir zaman geçirmeniz için oldukça önemlidir.

İş Yerinde Hayır Diyebilmek Nedir?

Gerek yanlış anlaşılma kaygısından dolayı gerek ise kaybetme veya eleştirilme korkusu ile bazı kişiler çalışma ortamında ''hayır'' demek istediği halde çoğu zaman ''evet'' demek zorunda kalmaktadır. Bu durumu iş yerinde yaşamanız durumunda işler biraz öyle zorlaşır ki içinden çıkılmaz bir hale gelir. Kendi işlerinizi daha iyi yapmak, zamanı verimli kullanmak ya da takdir görebilmek için başkalarının sorumluluklarını üstlenmeyerek hayır diyebilmelisiniz.

Hayır Diyebilmenizi Kolaylaştıracak 3 Cevap Önerisi Nedir?

Karşı tarafı kırmadan verebileceğiniz 3 örnek yanıttan biri şu an doğru bir zaman değil başka bir zaman yardımcı olmaya çalışayım olabilir. Ya da bu talebiniz şu an uygun değil ama aklımda bulunduracağım. Son olarak ta şu an başka önceliklerim var diyerek yanıtlayabilirsiniz.

Hayır Demek, Hayır; basit bir kelime olsa da anlamı güçlüdür, Kelimenin değerini ve anlamını kavrarız, Ortak Problem, Birçok kişi 'hayır' demekte zorluk çeker, Durumu analiz edip ne zaman ve nasıl hayır demeniz gerektiğini öğrenmek, Özel Yaşam, Hayır diyememe, özel yaşantımızı olumsuz yönde etkiler, Kişisel sınırlar oluşturmak ve bu sınırları koruyabilmek adına 'hayır' demeyi öğrenmek, Sosyal Yaşam, Sosyal çevrede hayır diyememe, kişiyi istemediği durumlara sürükler, Sosyal beklentileri karşılamak uğruna kendimize zarar vermeyi bırakmak ve gerek duyulduğunda 'hayır' diyebilmek, İş Yaşamı, İş yaşamında hayır diyememe, iş yükünün artmasına ve stresin yükselmesine neden olabilir, Sorumluluklarınızın dışına çıkmak zorunda kalırsanız, işte 'hayır' demeyi öğrenmek, Kendi Sağlığınız, Hayır diyememe, zihinsel ve fiziksel sağlığı olumsuz etkiler, Kendi sağlığınız için 'hayır' diyebilmeyi öğrenmek, Zorluklar, 'Hayır' demenin zorlukları çeşitli sebeplere bağlıdır: suçluluk, reddedilme korkusu, çatışma kaçınma vb, Bu zorlukların üstesinden gelmek için profesyonel yardım alabiliriz, Kendine Güven, Hayır diyebilme yeteneği, kendine güvenin bir göstergesi olarak görülür, Kendine güveni artırmak ve kararlı olmak için kişisel gelişim çalışmaları yapabiliriz, Stres ve Kaygı, Daima 'evet' demek, stres ve kaygıyı artırır, Hayır demenin rahatlatıcı ve destresleme etkisi olduğunu anlamak, Hedeflere Ulaşmak, Her zaman 'evet' demek, kendi hedeflerimize ulaşmamızı engeller, Kendi hedeflerine odaklanmak ve bu hedeflere ulaşmak için 'hayır' demek
hayır diyebilmek evet demek iş yaşamı motivasyon çalışma arkadaşları Hayır Diyebilmeyi Nasıl Öğreniriz Hayır Diyebilmenin 5 Kolay Yolu İş Yerinde Hayır Diyebilmek Hayır Diyebilmek Nedir
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Koyu renk saçlı ve siyah ceketli bir kadın beyaz bir arka planın önünde duruyor. Elinde siyah bir top tutmaktadır. Üzerinde siyah beyaz puantiyeli bir gömlek vardır ve uzun saçları sırtından aşağı dökülmektedir. Arka planda beyaz harflerle siyah beyaz bir tabela var. Sol alt köşede aynı kadının bir kolajı görülüyor. Ciddi bir ifadesi var ve gözleri topa odaklanmış.
Video

Neden Hayır Diyemiyoruz?

14 Mayıs 2021
Genç bir kadın ellerini yanaklarına götürerek komik bir surat yapıyor. Gözleri kapalı ve ağzı geniş bir sırıtışla açık. Saçları açık kahverengi ve göğsünde siyah beyaz bir logo olan beyaz bir gömlek giyiyor. Kollarını önünde kavuşturmuş. Arka planda takım elbiseli bir adam var. Yüzünün yakın çekiminde burnu ve boynu ayrıntılı olarak görülüyor. Neşe ifadesi bulaşıcıdır ve gülümsemesinin herkesin gününü aydınlatacağı kesindir.
Nasıl Yapılır?

Hayır Diyebilmek Mümkün Mü?

09 Eylül 2021