AnasayfaBlog5 Saatte İşaret Dili Öğrenmek. Herkes Öğrenebilir!
İşaret Dili

5 Saatte İşaret Dili Öğrenmek. Herkes Öğrenebilir!

31 Ağustos 2021
Bu resim çeşitli hareketler yapan ellerden oluşan bir kolajdır. Yakın çekimdir ve eller çerçevenin büyük bir kısmını kaplamaktadır. Ellerin hepsi başparmak yukarı, işaret etme ve barış işareti gibi farklı jestler yapıyor. Ellerin renkleri açıktan koyuya doğru değişiyor, bazı ellerde birden fazla renk var. Arka plan sade ve nötr. Görsel genel olarak, farklı kültürleri, dilleri veya inançları temsil edebilecek çeşitli bireyler ve onların farklı el hareketleri fikrini aktarıyor.
BaşlıkAçıklamaDaha Fazla Bilgi
İşaret Diliİşaret dili, işitme engellilerin anlaşabilmesi için oluşturulmuş bir dildir.İşaret dili hareketlerle konuşulan bir dildir ve hareket edebilen herkes öğrenebilir.
Türk İşaret DiliTürk işaret dili, Türkçe konuşan sağır insanların kullandığı dildir.Çeşitli kuralları var ve görsel bir dil olduğu için diğer dillerde de karşılığı vardır.
İşaret Dilinin Tarihçesiİşaret dili aslında yenilik olmayıp yüzyıllardır var olan bir dildir.Bilinen en eski işaret dilinin tahmini olarak 1650 yılında Fransa'da oluşturulduğu tahmin edilir.
İşaret dili öğrenme10 yaşından büyük olan herkes işaret dili öğrenebilir.Eğitim süreci alfabe ve kelimeleri öğrenmek, ardından fiilleri öğrenmek ve cümle kurmayı içerir.
Eğitmen Asuman ÇalışkanAsuman Çalışkan, işaret dili eğitimi veren bir eğitmendir.Çalışkan'ın verdiği eğitimler, işaret dili öğrenenler için önemli bir referanstır.
Eğitimin Süresi5 saatlik bir eğitimle işaret dili öğrenilebilir.5 saatlik bir periyotta temel ihtiyaçları anlatmak ve iletişim için gerekli olan her şey öğrenilir.
Online EğitimOnline platformlar üzerinden işaret dili eğitimi verilmektedir.200 binden fazla insan online eğitim yoluyla işaret dili öğrendi.
İşaret Dili EğitimiEnstitüler, işaret dili öğrenmek isteyenlere ücretsiz eğitim veriyor.Eğitim alanlar arasında hem işitme engelliler hem de bu dili öğrenmek isteyen normal bireyler bulunmaktadır.
İşaret dili hareket türleriİşaret dilinde 3 tür hareket bulunmaktadır: Doğrusal, dönme ve radyal.Bu hareketlerin anlamını doğru bir şekilde yansıtabilmek için doğru bir biçimde öğrenilmesi ve uygulanması gerekir.
İleri seviye İşaret Dili Başlangıç seviyesini tamamlayanlar ileri seviye eğitime geçebilir.İleri seviye eğitimlerde işaret dili konusunda jargon eğitimi de verilir.

İşaret dilinin eğitimdeki önemi günden güne artıyor ve hangi meslekten olursa olsun artık herkes işaret dili öğrenmeye başlıyor. İşitme engelli olsun ya da olmasın insanlar işaret dilini öğrenmeye başladı. Okullarda da bu dersin zorunlu olarak okutulması gündeme gelmeli diye düşünüyorum. Elbette her zaman her şeyi bildiğini düşünen ve işaret dili öğrenmek istemeyen insanlar olacaktır ama bu dil gelecekte önemli hale gelecek. İşitme engelli biriyle temel kuralları bilerek iletişim kurabilir ve kendinizi ifade edebilirsiniz. Bu gerçekten zor değil ve herkes yapabilir.

Enstitüde bulunan İşaret Dili Eğitimi de bu konuda önemli bir yere sahip ve 8 yıldır işaret dili öğrenmek isteyen insanlara ücretsiz eğitim veriliyor. 200 binden fazla insan online eğitim yoluyla işaret dili öğrendi. Bu az bir rakam değil ve bence daha da artması gerekiyor.

Bir Türk atasözü der ki;

İşaret Dili öğrenmek Zor mu? Nasıl Öğrenebilirim?

Kesinlikle zor değil ve 10 yaşından büyük olan herkes öğrenebilir. Hatta bazı ülkelerde bu yaş daha da küçük. Ben bu içerikte TİD yani Türk İşaret Diliyle ilgili bilgiler vereceğim. Türk işaret dili Türkçe konuşan sağır insanların kullandığı dildir ve kendine has özellikleri vardır. Çeşitli kuralları var ve görsel bir dil olduğu için aslında diğer dillerde de karşılığı var. Bir otomobili el işaretleriyle tarif etmek istiyorsanız kaç farklı işaret yapabilirsiniz ki?

Ama önce bir konuyu aradan çıkarmak istiyorum. Neden işaret dili öğrenmeliyiz sorusunun çok fazla sorulduğunu öğrendim. Buna kısaca bir cevap vermek gerekirse; işitme engelli insanların iletişim tercihlerine saygı göstermek için. İşitme engelli biriyle iletişim kurmak istiyorsanız bu dili öğrenmek zorundasınız. Zor bir dil de değil. Asuman Çalışkan eğitmenliğinde yapılan başlangıç seviyesinden işaret dili jargon eğitimine kadar geniş bir yelpazede öğrenebilirsiniz.

Tamam, şimdi ilk önce Türk İşaret Dilinin temel özelliklerine bakalım. Eğer bu dili öğrenmek istiyorsanız bu içerikte size bir temel vereceğim.

İşaret dilinin tarihçesini öğrenelim.

İşaret Dilinin Tarihçesi

İşaret dili yeni bir şey değil. Dünyada sağır insanlar ne zamandan beri yaşıyorsa bu dil de o kadar zamandır yer alıyor. Bildiğimiz bir gerçek var ki sağır bireyler yüzyıllarca ayrımcılığa maruz kaldılar. Ama daha sonra işaret dili için adım atıldı ve Britanya’da işitme engelli bireylere yardımcı olmak amacıyla manual alfabeler kullanıldı. Parmakla heceleme gibi basit şeylerdi ama resmi olarak geçmişi 1866 yılına dayanıyor. Sağırlar Derneği gibi birçok derken kuruldu ve birçok tanıtım kampanyası yapıldı.

Bilinen en eski işaret dilinin ise Fransa’da oluşturulduğu tahmin ediliyor. Tahmini 1650 yılında oluşturulan dil zaman içerisinde gelişip bugünlere kadar ulaştı.

Herkes İşaret Dili Öğrenebilir mi?

İşaret dili hareketlerle konuşulan bir dildir ve hareket edebiliyorsanız “evet” diyebiliriz. 

3 tür hareket vardır. Doğrusali dönme hareketi ve radyal. Doğrusal hareket tek yönde harekettir. Aşağı, yukarı ve yana doğru hareketler. Dönme hareketi ise dairesel hareketlerdir. Bir kamerayı bir nesne etrafında hareket ettirdiğinizi düşünün. Radyal hareket ise merkezi bir nokta etrafında iki elin hareket etmesidir. 

Yüz ifadeleri ise aslında herkes için daha kolaydır. Yüz kaslarınızı kullanırsınız. Yüz kaslarımız diğer kaslarımıza göre daha güçlüdür. Gülümsemek yüz kasınızı kullanmaktır. Kaşlarınızı kaldırmakta yüz kaslarınızı kullanmaktır. Bunları yapabiliyorsanız diğerlerini de yapmanız oldukça kolay. 

Yeni biriyle tanıştığınızda yaptığınız ilk şey ne? Gülümsüyorsun ve elini uzatıyorsun. Merhaba derken kafanı sallıyorsun. İşaret dili de teknik olarak bundan farklı değildir. Aynı şey, yeni arkadaşlarla tanışırken sağır veya işitme güçlüğü çeken çocuklar için de geçerlidir, yalnızca el sıkışmaları işaret dili şeklinde gelir. Her konuşulan dilin bir konuşma yürütmek için kuralları olduğu gibi, Amerikan İşaret Dili (ASL) de öyle. ASL, söylemek istediklerinizi temsil etmek için elleriniz ve kollarınız ile yapılmış işaretleri kullanır.

5 Saatte Ne Kadar İşaret Dili Öğrenebilirim?

İşaret dili eğitmeni Asuman Çalışkan başlangıç seviyesi eğitiminde herkesin anlayabileceği şekilde öncelikle Türk İşaret Dilinin tarihçesinden bahsediyor. Daha sonra alfabe ve kelimeleri anlatıyor. Ardından fiilleri öğreniyorsunuz. Son bölümde ise en sevdiğiniz şey başlıyor. İşitme engelli biriyle iletişim kurmak için gerekli olan cümleleri kuruyorsunuz. Bu da aslında temel ihtiyaçları anlatmak ve temel iletişim için gerekli olan her şeyi öğrendiğiniz anlamına geliyor. Bu belki B1 seviyesinde İngilizce bilgisiyle yurtdışına çıkmanıza benzer. Herkesle bir futbol maçıyla ilgili tartışamazsınız ama yol tarifi alabilir ya da yardım isterken olayı anlatabilirsiniz. 

Önce bu seviyede eğitim aldıktan sonra eğer ilerletmek istiyorsanız, işaret dili öğrenme için önünüzde bir engel yok. İleri seviye İşaret Dili Eğitimi ve Jargon Eğitimi ile tercüman düzeyinde öğrenebilirsiniz.

Baştada söylediğim gibi son zamanlarda oldukça popüler bir dil haline geldi ve bu dili öğrenmek isteyen insan sayısı her geçen gün artıyor. Siz de öğrenmek istiyorsanız bu eğitimi kaçırmayın.

İşaret Dili, İşaret dili, işitme engellilerin anlaşabilmesi için oluşturulmuş bir dildir, İşaret dili hareketlerle konuşulan bir dildir ve hareket edebilen herkes öğrenebilir, Türk İşaret Dili, Türk işaret dili, Türkçe konuşan sağır insanların kullandığı dildir, Çeşitli kuralları var ve görsel bir dil olduğu için diğer dillerde de karşılığı vardır, İşaret Dilinin Tarihçesi, İşaret dili aslında yenilik olmayıp yüzyıllardır var olan bir dildir, Bilinen en eski işaret dilinin tahmini olarak 1650 yılında Fransa'da oluşturulduğu tahmin edilir, İşaret dili öğrenme, 10 yaşından büyük olan herkes işaret dili öğrenebilir, Eğitim süreci alfabe ve kelimeleri öğrenmek, ardından fiilleri öğrenmek ve cümle kurmayı içerir, Eğitmen Asuman Çalışkan, Asuman Çalışkan, işaret dili eğitimi veren bir eğitmendir, Çalışkan'ın verdiği eğitimler, işaret dili öğrenenler için önemli bir referanstır, Eğitimin Süresi, 5 saatlik bir eğitimle işaret dili öğrenilebilir, 5 saatlik bir periyotta temel ihtiyaçları anlatmak ve iletişim için gerekli olan her şey öğrenilir, Online Eğitim, Online platformlar üzerinden işaret dili eğitimi verilmektedir, 200 binden fazla insan online eğitim yoluyla işaret dili öğrendi, İşaret Dili Eğitimi, Enstitüler, işaret dili öğrenmek isteyenlere ücretsiz eğitim veriyor, Eğitim alanlar arasında hem işitme engelliler hem de bu dili öğrenmek isteyen normal bireyler bulunmaktadır, İşaret dili hareket türleri, İşaret dilinde 3 tür hareket bulunmaktadır: Doğrusal, dönme ve radyal, Bu hareketlerin anlamını doğru bir şekilde yansıtabilmek için doğru bir biçimde öğrenilmesi ve uygulanması gerekir, İleri seviye İşaret Dili,  Başlangıç seviyesini tamamlayanlar ileri seviye eğitime geçebilir, İleri seviye eğitimlerde işaret dili konusunda jargon eğitimi de verilir
işaret dili 5 saatte işaret dili öğrenme işaret dili ileri seviye işaret dili jargon
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.