AnasayfaBlogYeni Medya ve İletişim Savaşları
İletişim

Yeni Medya ve İletişim Savaşları

09 Nisan 2020
Bir kişi masa üzerinde bir dizüstü bilgisayar ve bir cep telefonu kullanmaktadır. Kişi telefonu sol elinde tutarken, sağ eli dizüstü bilgisayarın faresinin üzerindedir. Dizüstü bilgisayarın ekranı açık ve çeşitli simgeler görüntüleniyor. Masanın üzerinde bir de yakın çekim bir küre var. Kişinin parmakları dizüstü bilgisayarın klavyesinin tuşlarında, işaret parmağı ise farenin üzerinde geziniyor. Kişinin odaklanmış bir ifadesi var ve görevine konsantre olmuş gibi görünüyor. Klavyenin çizgileri ve çatlakları yakın çekimde görülebiliyor. Işık klavyeyi ve dizüstü bilgisayar ekranını aydınlatarak görüntü için ışıklı bir fon oluşturuyor.
KonuAçıklamaEtki
Yeni Medyainternet ve internet teknolojisiyle beraber gelen, dijital dönüşümü ve bilgiye erişimde hızı ve kolaylığı temsil eden medya biçimi.Farklı iletişim yolları açar ve sosyal paylaşım ağları ile hayatımız içerisinde yer edinir.
Geleneksel Medyanın DönüşümüGeleneksel medya, internetin sunduğu güncellenebilirlik, karşılıklı etkileşim, düşük maliyet, hız gibi avantajlarla rekabet etmeye başladı.Geleneksel medya sistemleri bu rekabetçi üstünlük karşısında güç kaybetmeye başlamıştır.
Yeni Medya Düzeni22. yüzyılın iletişim ve teknoloji çağı olarak adlandırılmasında en temel etkenlerin başında internet ve internetle birlikte oluşan iletişim teknolojileri.Geleneksel medyanın üzerinde hızlı bir dönüşüm ve yenilenme süreci başlatmıştır.
Kullanıcı EtkileşimiYeni medyanın interaktif etkileşim imkanı.Kullanıcılar zamandan ve lokasyondan bağımsız bir şekilde etkileşimde bulunabilmektedirler.
Medya Tarihsel Süreci15. yüzyılda matbaanın keşfi ve 19. yüzyılda fotoğraf teknolojisinin gelişimiTeknolojinin gelişimi medya devrimini tetiklemiştir.
Yeni Medya KültürüYeni medyanın getirdiği kültür, eski teknolojilerin kültürünü değiştirmekte ve onların yerini de almaktadır.Medya kültürünün değişimi ve gelişen iletişim ve teknoloji çağı.
İnternet HaberciliğiHaber siteleri ve özgür ansiklopedi adı verilen Wikipedia, görüntü ve video paylaşım sitesi YouTube yeni medya türleri.Gazetecilik kavramının yeniden sorgulanmasını tetiklemiştir.
Sosyal MedyaKullanıcı tarafından oluşturulan forumlar ve görüşlerin paylaşıldığı bloglar.İnternet kullanıcılarının kendi içeriğini oluşturabilmelerini ve paylaşabilmelerini sağlamıştır.
3G TeknolojisiAkıllı telefonlarla birlikte gelen ve internet erişimini mobil hale getiren teknoloji.Bilgiye her yerden ulaşmamızı sağlar ve e-alışverişi mümkün kılmıştır.
Yeni Medya NesnesiYeni medyanın belirleyici özelliği, iletişim için verilen mesaj değil, o iletişimin sunulduğu ortamın kendisidir.Medya içeriklerinin oluşturulmasında ve dağıtılmasında yenilikçi yöntemler getirmiştir.

Teknolojinin gelişimiyle birlikte iletişim dahil tüm geleneksel iş yapış tekniğimiz alışkanlıklarımız da dahil olmak üzere yer değiştirmiştir. İnternetle birlikte giderek gelişen yeni medya ve internet teknolojileri geleneksel medya olarak tanımlanan klasik iletişim yöntemlerine karşı üstünlük sağlamıştır.

Geleneksel medya olarak konumlandırdığımız sistemler internetin kendi sürecinden kaynaklanan güncellenebilirlik, karşılıklı etkileşim, düşük maliyet, hız gibi avantajlarla beraber bu rekabetçi üstünlük açısından güç kaybetmeye başlamıştır.

Yeni Medya Nedir?

Yeni medya internet ve internet teknolojisiyle beraber gelen dijital dönüşüm bilgiye erişmede kolaylık ve hız sağlar. Farklı iletişim yolları açar ve sosyal paylaşım ağları ile hayatımız içerisinde yer edinir. Yeni medya nedir kavramının en basit tanımı her yeni çıkan teknolojiyle birlikte aynı zamanda bir önceki teknolojiler için de geliştirilen yeni yöntemlerdir diyebiliriz.

Yeni yöntemlere e-book, internet gazeteleri, video haberler, dijital animasyonlar, dijital radyolar, 3D sinema fimleri örnek verilebilir.

Medyanın Tarihsel Süreci

15. yüzyılda Gutenberg‟in matbaayı keşfetmesi, 19. Yüzyılda fotoğraf teknolojisinini gelişimi ile bilginin dağıtılabilme olanağı bize bu teknolojinin içinde aktif olabilme imkanı tanımaktadır. Matbaa ve fotoğraf ile yaşanan medya devrimi kendi kültürünü doğurmuştur. Yeni medya çağı ile de kendi medya kültürünü yaratmaya devam edecektir.

Yeni medyanın getirdiği kültür, eski teknolojilerin kültürünü değiştirmekte ve onların yerini de almaktadır. Yeni iletişim ve teknoloji çağı olarak adlandırılan bu çağ aslında tüm altyapısını eskinin üzerine yeniden inşa etmektedir. Gelişen bilgisayar, internet ve mobil teknolojisi ile ortaya çıkan her yenilik kullanıcıların zamandan ve lokasyondan bağımsız bir şekilde interaktif etkileşimde bulunmalarını sağlamaktadır.

Tüm bu olayların meydana geldiği sanal medya ortamı yeni medya olarak tanımlanabilmektedir. "Yeni" olarak belirtilen iletişim için verilen mesaj değil, o iletişimin sunulduğu ortamdır.



Yeni Medya Düzeni ile Neler Değişti?

İnternet ve iletişim teknolojileriyle birlikte dönüşen yeni dünya düzeni medya alanında da büyük değişiklikler meydana getirmiştir. Geleneksel medya yöntemlerinin üzerine konumlandırdığımız medya, 2000‟li yılların başından itibaren hayatımıza giren internetle birlikte hızlı kendini yenilemeye başlamıştır.

21. yüzyılın iletişim ve teknoloji çağı olarak adlandırılmasındaki en temel etkenlerin başında internet ve internetle birlikte oluşan iletişim teknolojileri gelmektedir. Bu iletişim teknolojileri her geçen gün bir diğerinin üzerinde ilerleme kaydetmektedir. Çok kısa bir zaman dilimi içerisinde tüm genel alışkanlıklarımız, beklentilerimiz dışına çıkılarak, gazete, televizyon ve radyo gibi kitle iletişim araçları ile ilgili bakışımız farklı bir boyuta doğru geçiş yapmıştır. Bir yandan edinilmiş alışkanlıkların terk edinimi zor olsa da yeni medyanın pratik, hızlı ve güncellenebilir oluşu bize dönüşümümüz de yoğun bir bilgi yeniliğini bize sunarak süreci hızlandırmıştır.

Hayatımıza giren akıllı telefonlarla birlikte özellikle 3G teknolojisi ile sağlanılan özellikler, başına “e‟ harfini koyarak yaptığımız alışverişler, internet arama motorları, sosyal medya olarak adlandırılan paylaşım siteleri, kullanıcı tarafından oluşturulan forumlar, her türlü fikir ve görüşün paylaşıldığı bloglar, gazetecilik kavramının da yeniden sorgulanmasına sebep olmuştur. İnternet haberciliği kavramı ve haber siteleri, özgür ansiklopedi adı verilen Wikipedia ile  görüntü ve video paylaşım sitesi YouTube yeni medya türleri olarak kendine yer bulmuştur.

Yeni Medya, internet ve internet teknolojisiyle beraber gelen, dijital dönüşümü ve bilgiye erişimde hızı ve kolaylığı temsil eden medya biçimi, Farklı iletişim yolları açar ve sosyal paylaşım ağları ile hayatımız içerisinde yer edinir, Geleneksel Medyanın Dönüşümü, Geleneksel medya, internetin sunduğu güncellenebilirlik, karşılıklı etkileşim, düşük maliyet, hız gibi avantajlarla rekabet etmeye başladı, Geleneksel medya sistemleri bu rekabetçi üstünlük karşısında güç kaybetmeye başlamıştır, Yeni Medya Düzeni, 22 yüzyılın iletişim ve teknoloji çağı olarak adlandırılmasında en temel etkenlerin başında internet ve internetle birlikte oluşan iletişim teknolojileri, Geleneksel medyanın üzerinde hızlı bir dönüşüm ve yenilenme süreci başlatmıştır, Kullanıcı Etkileşimi, Yeni medyanın interaktif etkileşim imkanı, Kullanıcılar zamandan ve lokasyondan bağımsız bir şekilde etkileşimde bulunabilmektedirler, Medya Tarihsel Süreci, 15 yüzyılda matbaanın keşfi ve 19 yüzyılda fotoğraf teknolojisinin gelişimi, Teknolojinin gelişimi medya devrimini tetiklemiştir, Yeni Medya Kültürü, Yeni medyanın getirdiği kültür, eski teknolojilerin kültürünü değiştirmekte ve onların yerini de almaktadır, Medya kültürünün değişimi ve gelişen iletişim ve teknoloji çağı, İnternet Haberciliği, Haber siteleri ve özgür ansiklopedi adı verilen Wikipedia, görüntü ve video paylaşım sitesi YouTube yeni medya türleri, Gazetecilik kavramının yeniden sorgulanmasını tetiklemiştir, Sosyal Medya, Kullanıcı tarafından oluşturulan forumlar ve görüşlerin paylaşıldığı bloglar, İnternet kullanıcılarının kendi içeriğini oluşturabilmelerini ve paylaşabilmelerini sağlamıştır, 3G Teknolojisi, Akıllı telefonlarla birlikte gelen ve internet erişimini mobil hale getiren teknoloji, Bilgiye her yerden ulaşmamızı sağlar ve e-alışverişi mümkün kılmıştır, Yeni Medya Nesnesi, Yeni medyanın belirleyici özelliği, iletişim için verilen mesaj değil, o iletişimin sunulduğu ortamın kendisidir, Medya içeriklerinin oluşturulmasında ve dağıtılmasında yenilikçi yöntemler getirmiştir
yeni medya yeni medya nedir geleneksel medya teknoloji çağı iletişim teknolojileri internet haberciliği
Bu, yüzünde canlı bir gülümseme olan bir kadının yakın çekim portresidir. Sarı saçları yana ayrılmış ve gevşek dalgalarla şekillendirilmiş. Yumuşak, mavi gözleri parlak ve büyüleyici. Parlayan cildi neredeyse ışıl ışıl ve yanakları gülümsemenin verdiği keyifle hafifçe kızarmış. Üzerinde yüksek yakalı beyaz bir gömlek ve boynunda zarif bir kolye var. Duruşu rahat ve kendinden emin, neşeli bakışları memnuniyet ve huzur yayıyor. Güzelliğin ve neşenin vücut bulmuş hali olan gülümsemesi onu gören herkese ışık ve sıcaklık getiriyor.
Bahar Beşer
Blog Yazarı

Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezundur. Muğla Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünde eğitim görmüştür. İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. Online eğitim, markalaşma, kişisel gelişim alanlarında yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.