AnasayfaBlogÖzgeçmişinizde Bu Kelimeleri Mutlaka Kullanın
Video

Özgeçmişinizde Bu Kelimeleri Mutlaka Kullanın

10 Temmuz 2021
Bu resimde sırada bekleyen bir grup insan görülüyor. Sıradaki ilk kişi beyaz gömlek ve pantolon giymiş, sağ elinde bir kağıt parçası tutan bir adam. Ayaklarını birbirinden ayırmış, rahat bir duruş sergiliyor. Sıradaki ikinci kişi mavi gömlek ve etek giyen bir kadındır. O da sağ elinde bir kağıt parçası tutuyor. Onların arkasında, sağ elinde bir tablet tutan üçüncü bir kişi var. Sıranın daha gerisinde, sağ elinde bir işaret tutan dördüncü bir kişi var. Arka planda, üzerinde noktalar ve çizgiler olan siyah beyaz bir ağaç var. Sağ alt köşede bir çift ayakkabının yakın çekimi var. Resmin renkleri çoğunlukla soluktur.
Kullanılması Tavsiye Edilen KelimelerNasıl KullanılırÖrnek Cümle
DesteklemekDesteklenen bir şeyi, durumu veya kişiyi belirtmek için kullanılır.Yeşil dünya çalışmalarını 3 yıl boyunca destekledim.
Uyum sağlamak, adapte olmakYeni bir duruma veya değişikliğe hızlı bir şekilde adapte olma yeteneği anlatılırken kullanılır.İşletmedeki büyük teknolojik değişikliğe hızlıca adapte oldum.
KatılmakBir etkinliğe ya da organizasyona katıldığınızı belirtirken kullanılır.Eğitimlere, seminerlere ve fuarlara aktif olarak katıldım.
Başarmak, başarılı olmakBir hedef veya görevi tamamladığınızı ifade ederken kullanılır.Çalıştığım süre boyunca bütün hedefleri tamamlamayı başardım.
UygulamakBir eylemi gerçekleştirme ya da bir görevi uygula durumunu anlatırken kullanılır.Piyasaya yeni çıkan ürünle ilgili uygulamaları başarıyla gerçekleştirdim.
GeliştirmekBir durumu, beceriyi veya hizmeti daha ileri seviyeye taşıdığınızı belirtme konusu olduğunda kullanılır.Faturalandırma hatalarını en aza indirmek için bir program geliştirdim.
İyileştirmekBir durumu daha iyi hale getirdiğinizi anlatırken kullanılır.Şirkette görev aldığım süre zarfında işleyişi daha da iyileştirdim.
Üstün PerformansÖzellikle iyi bir performans sergilediğiniz durumları anlatırken kullanılır.Verimlilik hedeflerini aşma konusunda sürekli olarak üstün bir performans sergiledim.
Gerçekleştirmek ve yapmakBir eylemi yaptığınıza veya başarıyla tamamladığınıza dair durumları ifade ederken kullanılır.Bu pozisyondaki süre boyunca 100'den fazla toplantı düzenledim ve yürüttüm.
Dönüşüm, teknolojik dönüşümBir değişim ya da dönüşüm sürecini anlatırken ya da bu sürece adapte olduğunuzu anlatırken kullanılır.İşletmenin teknolojik dönüşüm sürecini yönettim ve bu süreçte yeni beceriler edindim.

İnsan kaynakları uzmanı Bilal Şentürk, canlı yayında CV’leri değerlendirdi. Özgeçmişte dikkat edilecek konular hakkında bilgiler verdi ve özgeçmişte kullanılması gereken kelimeleri paylaştı. İK uzmanının özgeçmişte aradığı bazı kelimeler olduğunu söyledi. Bu kelimeler insan kaynakları uzmanına bazı bilgiler verdiğine dikkat çekti, “Kelimeleri uygun ifadelerle özgeçmişinize yerleştirmenizde fayda var.” dedi. CV değerlendirme yayınıyla ilgili notlar şöyle:

Özgeçmişte Kullanılması Gereken Kelimeler

Desteklemek: Bir şeyi desteklediğinizi mutlaka özgeçmişinizde yazın. Yeşil dünya çalışmalarını 3 yıl boyunca destekledim. İklim değişikliğiyle ilgili çalışmaları destekledim. Stajyer arkadaşı iş yerinde başarılı olması için destekledim.

Uyum sağlamak, adapte olmak: Yeni verilen görevlere kısa sürede adapte oldum. İşletmedeki büyük teknolojik değişikliğe adapte oldum. Bir mesaj vermiş oluyorsunuz.

Katılmak: Katılımcı olduğunuz etkinlikleri yazabilirsiniz. Eğitimlere katıldım, konferansa katıldım; seminere, fuara katıldım gibi cümleler tercih edilebilir.

başarmak, başarılı olmak: Çalıştığım süre boyunca hedefleri tamamlamayı başardım.

Uygulamak: Piyasaya yeni çıkan ürünle ilgili uygulamalar yaptım.

Geliştirmek: Faturalardaki hataların oranını azaltmak için bir program hazırladım. Kendimi geliştirmek için kursa yazıldım.

İyileştirmek: Şirkette pozisyon düşünelim. O pozisyonda görev almam iyi ilerleyen süreci daha iyileştirdi.

Üstün performans: Bir konuda gösterdiğiniz ya da göstermeye çalıştığınız üstün performansı yazmak önemli. Kendinizle ilgili başarıyı da buraya ekleyebilirsiniz.

Gerçekleştirmek ve yapmak: Bu pozisyonda çalıştığım süre boyunca 100 toplantı gerçekleştirdim. 80 öğretmenle görüşme yaptım.

Dönüşüm, teknolojik dönüşüm: Teknolojik dönüşüm için çalışmaları düzenledim. İşletmedeki mevcut dönüşüme uyum sağlayabilmek için yeni beceriler edindim.

CV Değerlendirme Önerileri

  • En son iş deneyimini en üste koyuyoruz. İlk bakılan yer en son hangi işi yaptığınız. Bu sebeple ilk önce en son yapılan işi yazıyoruz.

  • Kişisel projelerde de kronolojik sıra takip edilmeli.

  • Yeteneklerle ilgili başvuracağımız alanla ilgili kısımları en üste yazmalıyız.

  • Mail adresinin de isim ve soyisimle alınmasını sağlayın.

  • Evden çalışma, online çalışma ile ilgili not mutlaka ekleyin.

  • Önce başvurunuzla alakalı sertifikaları yazmanız gerekiyor.

  • Kitap okumak ilgi alanı olamaz, spor yapmak ilgi alanı olamaz.

  • Üniversite hocalarınızın yanında iş hayatından da referans yazın.

  • İş deneyimi her zaman üstte olur. En yeni en üste yazılır.

  • Lokasyonun altına çalışabileceğiniz illeri yazabilirsiniz.

  • İş görüşmesinde sorulacak soruları CV’de yazmaya gerek yok.

İş Deneyimi Olmayan Adaylar İçin

  • Mümkünse staj yapacaklar. Staj yoksa gönüllü çalışın. Bu da mümkün değilse kişisel projeler geliştirin. Üniversitelerde yaptığınız projeleri de ekleyebilirsiniz.

  • Halkla ilişkiler eğitimine katıldınız kabul edelim, eğitimde neler öğrendiğinizi yazabilirsiniz.

  • İş deneyiminiz yoksa sertifikalar ve kursları eğitim durumunun altına yazabilirsiniz.

Kendi CV’nizi Değerlendirmek

Kendi CV’nizi değerlendirirken İK uzmanı gözlüğünüz olsun. Kendinizi unutun, nasıl bir CV görmek isterdim? Adaydan ne beklerdin? Sorularını düşünün ve ona göre değerlendirin. Farkındalığınızı artıracaktır.

Desteklemek, Desteklenen bir şeyi, durumu veya kişiyi belirtmek için kullanılır, Yeşil dünya çalışmalarını 3 yıl boyunca destekledim, Uyum sağlamak, adapte olmak, Yeni bir duruma veya değişikliğe hızlı bir şekilde adapte olma yeteneği anlatılırken kullanılır, İşletmedeki büyük teknolojik değişikliğe hızlıca adapte oldum, Katılmak, Bir etkinliğe ya da organizasyona katıldığınızı belirtirken kullanılır, Eğitimlere, seminerlere ve fuarlara aktif olarak katıldım, Başarmak, başarılı olmak, Bir hedef veya görevi tamamladığınızı ifade ederken kullanılır, Çalıştığım süre boyunca bütün hedefleri tamamlamayı başardım, Uygulamak, Bir eylemi gerçekleştirme ya da bir görevi uygula durumunu anlatırken kullanılır, Piyasaya yeni çıkan ürünle ilgili uygulamaları başarıyla gerçekleştirdim, Geliştirmek, Bir durumu, beceriyi veya hizmeti daha ileri seviyeye taşıdığınızı belirtme konusu olduğunda kullanılır, Faturalandırma hatalarını en aza indirmek için bir program geliştirdim, İyileştirmek, Bir durumu daha iyi hale getirdiğinizi anlatırken kullanılır, Şirkette görev aldığım süre zarfında işleyişi daha da iyileştirdim, Üstün Performans, Özellikle iyi bir performans sergilediğiniz durumları anlatırken kullanılır, Verimlilik hedeflerini aşma konusunda sürekli olarak üstün bir performans sergiledim, Gerçekleştirmek ve yapmak, Bir eylemi yaptığınıza veya başarıyla tamamladığınıza dair durumları ifade ederken kullanılır, Bu pozisyondaki süre boyunca 100'den fazla toplantı düzenledim ve yürüttüm, Dönüşüm, teknolojik dönüşüm, Bir değişim ya da dönüşüm sürecini anlatırken ya da bu sürece adapte olduğunuzu anlatırken kullanılır, İşletmenin teknolojik dönüşüm sürecini yönettim ve bu süreçte yeni beceriler edindim
özgeçmiş hazırlama
Ellerini dua veya tefekkür için bir araya getirmiş, gözleri kapalı ve başı hafifçe eğik bir adam. Yüzünde huzurlu ve dingin bir ifade, nazik ve kibar bir tavır var. Teni açık kahverengi, saçları siyah, üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon var. Huzurlu bir atmosferle çevrili düz beyaz bir arka planın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış, anlamlı bir konu üzerinde kafa yoruyor gibi görünüyor. Duruşu alçakgönüllülük ve saygı hissi uyandırıyor.
Bilal Şentürk
Blog Yazarı

Celal Bayar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde Lisans eğitimleri, Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Beykent Üniversitesinde İşletme Yönetimi üzerine Tezli Yüksek Lisans yapmıştır. Halen insan kaynakları üzerine doktora tezi yazmakta ve işletmelere insan kaynakları üzerine danışmanlık yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Genç bir kadın dikkatle bir dosyaya bakıyor. Gülümsüyor ve yüzü yakın çekimle yüz hatlarını vurguluyor. Kısa, siyah saçları var ve beyaz bir bluz giyiyor. Klasörün içindekilere odaklanırken gözleri geniş ve kaşları konsantrasyonla çatılmış. Bulacağı şeyi beklerken dudakları hafifçe aralanmıştır. Etrafı düz bir arka planla çevrili, odak noktası kendisi ve üzerinde çalıştığı dosya. Işık parlak, yüzünün ve baktığı dosyanın detaylarını ortaya çıkarıyor.
CV - Özgeçmiş

Doğru CV Nasıl Olmalıdır?

25 Haziran 2018
Bir kişinin bilgisayar klavyesi üzerindeki elinin yakın plan görüntüsü gösterilmektedir. El, siyah yüzlü sarı bir saat takmaktadır. Görüntünün sağ alt köşesinde bir fare görülmektedir. Klavye beyaz ve siyah tuşlardan oluşmaktadır. El, parmaklar yazma pozisyonunda bükülmüş olarak klavyenin üzerine yerleştirilmiştir. El klavyenin sol tarafında, merkezin biraz üzerinde konumlandırılmıştır.
Özgeçmiş Hazırlama

Özgeçmiş Hazırlamanın Altın Kuralları

29 Kasım 2019
Gözlüklü bir kadın elinde bir dosya tutuyor. Kısa saçları var ve elindeki nesneye bakıyor. Sağ elinde, üzerinde küçük karelerden oluşan bir desen bulunan siyah beyaz bir klasör tutmaktadır. Arka planda, köşede saksıda bir bitki ve görüntünün sağ tarafında üzerinde siyah bir ünlem işareti bulunan kırmızı beyaz bir üçgen işareti görülüyor. Sol tarafta, bir takım elbisenin yakın çekimi ve görüntünün üst köşesinde gri ve beyaz bir logo görülüyor. Görüntünün ortasında metin içeren bir işaretin yakın çekimi de görülebilir.
Özgeçmiş Hazırlama

Özgeçmiş Hazırlarken Yapılan Hatalar

23 Ağustos 2017
Bu görüntü, beyaz yüzeyli ve üzerinde gölge olan bir masanın yakın çekimini göstermektedir. Masanın üzerinde bir yığın kitap, bir kalem ve bir gözlük bulunmaktadır. Kalem siyahtır ve bir kağıt parçasının üzerinde durmaktadır. Gözlük siyahtır ve kâğıdın üzerinde durmaktadır. Kalemin ve kağıdın sağında bir mouse pad'in yakın çekimi vardır. Kağıdın solunda, üzerinde yazılar olan bir tabelanın yakın çekimi yer alıyor. Görüntünün arka planı odak dışıdır ve derinlik hissi yaratır. Kağıt, kalem, gözlük, kitap ve tabelanın birleşimi ilginç bir görsel kompozisyon oluşturuyor.
Özgeçmiş Hazırlama

Özgeçmiş Hazırlamanın Önemli Detayları

14 Ekim 2019