AnasayfaBlogZaman Yönetimi Becerisi Nasıl Kazanılır?
Zaman Yönetimi

Zaman Yönetimi Becerisi Nasıl Kazanılır?

30 Nisan 2019
Bir kişinin elinin yakın plan görüntüsü, siyah yüzlü, yuvarlak, beyaz bir saati tutarken görülmektedir. Saatin, biri diğerinden daha uzun iki siyah ibresi vardır ve bunlar yüzün etrafında dairesel bir hareketle hareket etmektedir. Kişinin eli ön planda, soluk parmaklarıyla saati hafifçe kavrarken görülüyor. Saat açık renkli bir arka plan üzerinde duruyormuş gibi görünüyor ve görüntünün odağı el ve saat. El rahat, açık bir pozisyondadır ve saat çerçevenin ortasına yerleştirilmiştir.
ÖneriAçıklamaFayda
Motivasyon Engelleyicilerden KurtulunOrtam şartlarını iyileştirerek ses, ısı ve ışık dengesini sağlayın.İyi bir çalışma ortamı zaman yönetimi becerisi kazanmayı kolaylaştırır ve devam ettirir.
Önceliklerinizi Listeleyinİşlerinizi aciliyet derecesine göre listeleyerek doğru planlama yapın.Doğru planlama ile zamanı daha efektif kullanabilir, yüksek değerli etkinliklere daha çok vakit ayırabilirsiniz.
Aynı Anda Birden Fazla İş YapmayınBir işi bitirmeden başka bir işe geçmemelisiniz.Beklenenden fazla zaman kaybetmeyi engelleyerek iş verimliliğini artırır.
Bir Sonraki Günü PlanlayınBir gün öncesinden gelecek günün planını yapın.Daha organizasyonlu olmanızı sağlayarak stresten uzaklaşın.
İş Birliğine Önem VerinYardım gerektiren durumlarda yardım alın.Ekip çalışması hızlandırır ve zaman yönetiminde büyük etkisi olur.
Zamanın Yeterli Olduğunu DüşününZamanın yeterli olduğuna ikna olun ve zamanı en etkin biçimde değerlendirin.Zamanın yetersiz olduğu kaygısının önüne geçerek, özgürce hareket imkanı sağlar.
Uyku Düzeniİyi bir uyku düzenine sahip olun.Enerjinizin ve konsantrasyonunuzun yüksek olmasını sağlar. Uykusuzluk başarısızlığa ve sağlıksız bir hayata sebep olur.
Zaman Yönetimi Eğitimine KatılınZaman yönetimi konusunda uzman kişilerden eğitim alarak kendinizi geliştirin.Eğitim almış bir kişi, zaman yönetimini daha iyi kavrayabilir ve uygulayabilir. Bu da kişisel ve iş hayatında daha başarılı olmayı sağlar.
Ajanda KullanınGünlük, haftalık, aylık planlarınızı bir ajanda üzerinde sıralayın.Yapılacakları düzenli bir biçimde görerek zaman planlamanızı kolaylaştırır.
Dinlenmeyi UnutmayınZaman yönetiminde, dinlenmek de önemli bir yer tutar.Dinlenmek, hem zihninizi hem de bedeninizi toplayarak, daha etkin bir zaman kullanmanızı sağlar.

Zaman yönetimi becerisi kazanarak iş hayatında ve sosyal hayatınızda daha başarılı olabilirsiniz. Zaman yönetimi konusunda kendinizi geliştirerek bir adım önde olmak için enstitü ile online Zaman Yönetimi Eğitimi dersine katılın.

Zaman yönetimi becerisi vakti en faydalı biçimde kullanmaya yöneliktir. Zamanın tek yönlü akışına uyum sağlamak, birkaç metot ile kolaylaşır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte zaman adeta genişlemiştir. Bu yüzden ne şimdi ne de gelecekte zamanın yetersizliği söz konusu olmayacaktır. Ancak tüm zamanımızın tek bir projeye veya toplantıya ait olmadığı ortadadır.

Burada önemli olan kaliteli zamanlar oluşturmaktır. Doğru planlanan etkinlikler, zaman yönetimi becerisi kazanmanın ilk aşamasıdır. Doğru zaman yönetimi geniş çerçevede günlük, haftalık planlara, dar çerçevede saniye ve dakikalara ayrılır. Zamanı üreterek tüketme arzusu ise kişiden kişiye değişebilen bir yargıdır. Zaman yönetimi becerisi kazanmak için dikkat edilmesi gereken bazı ipuçları vardır.

Zaman Yönetimi Becerisi Kazanmak İçin 7 Önemli İpucu

Motivasyon Engelleyicilerden Kurtulun

Ses, ısı ve ışık dengesi zaman yönetimi becerisi kazanmak ve devam ettirmek için olmazsa olmazlardandır. Bu yüzden ortam şartları iyi değilse iyileştirilmelidir. Çalışmayı engelleyecek sebeplerden kurtularak işe başlayabilirsiniz.

Önceliklerinizi Listeleyin

Zaman yönetimi yaparken işlerinizi aciliyet derecesine göre listeleyin. Her yaptığınız iş aynı öncelik değerine sahip değildir. Yüksek değerli etkinliklerin, düşük değerli etkinliklere göre öne alınması gerekir. Önceliğinizin ne olduğunu bilmek, gidiş yolunu düzenleyecektir. Bu sebeple, düşük değerli etkinliklerin bekletilmesinde sakınca yoktur.

Aynı Anda Birden Fazla İş Yapmayın

Aynı anda birden fazla uğraşınız olduğunda hiçbir şey yapmamış sayılırsınız. Yapılan işin kalitesi yüksek olmayacaktır. Haliyle bir kısmı eksik kalacak, tekrar gözden geçirmeniz gerecektir. Bu da daha fazla zaman kaybı demektir. Bundan dolayı, zaman yönetimi becerisi için bir işi bitirmeden başka bir işe geçilmemelidir.

Bir Sonraki Günü Planlayın

Bir gün öncesinden planlanan güne, hazırlıklı başlamak atılacak adımlardan haberdar olmak sizi stresten kurtaracaktır. Gerçekleştirilecek toplantılar, telefon görüşmeleri, mail hareketleri ve daha fazlası önceden planlanmalıdır. Aniden oluşan durumlara ise akılcı çözümler sunmak ya da uygun bir zamana ertelemek yapılabilecekler arasındadır. Günlük, haftalık ve aylık planlarınızı yapabilmek için bir ajanda edinin. Böylece gün içerisinde yapmanız gerekenleri daha kolay bir şekilde sıralayabilirsiniz.

İş Birliğine Önem Verin

Ekip çalışması sağlayabilecek iseniz mutlaka bu kolaylıktan faydalanın. Yardım gerektiren durumlarda yardım almamak çözüm sürecini uzatır. Bu da diğer işlerin aksamasına sebep olur. İş birliği kurabilmek zaman yönetimi becerisi oluşturmaya katkı sağlar.

Zamanın Yeterli Olduğunu Düşünün

Gözünüzü saatten alıp bir etkinlik için ayırdığınız sürenin yeterli olduğuna ikna olun. Zamanın yetersiz olduğu kaygısı, özgürce hareket fırsatı sağlamayacaktır. Tabi zamanın yeterli olduğu fikri, bir rehavet oluşturmamalıdır. Doğru bir zaman yönetimi becerisi sahip olunan her saniyenin değerini bilmek ve en etkin biçimde değerlendirme fikrinde olmaktan geçer.

Uyku Düzeni

Zaman yönetimi becerisi kazanmanın temelini iyi bir uyku düzenine sahip olmak oluşturur. Uykusuzluk, başarısızlığa, en önemlisi de sağlıksız bir hayata sebep olur. Profesyonel kişilerin, uyku düzenine fazlasıyla önem verdiği bilinen bir gerçektir. Tüm bu hatırlatmaların yanında, dinlenmeyi de unutmamak gerekir.

Zaman yönetimi becerisi hayatınızı sadece başarılı kılmakla kalmaz, aynı zamanda arkadaş çevrenize ve ailenize daha zaman ayırmanızı sağlar. Zamanınızı verimli ve kaliteli geçirerek iş arkadaşlarınıza ve çevrenize ilham veren biri olabilirsiniz. Zaman yönetimi konusunda daha fazla ipucu için Zaman Yönetimi ve Planlama İçin 8 Öneri yazısını okuyabilirsiniz.

Yazar: Aslı Kılıç

Motivasyon Engelleyicilerden Kurtulun, Ortam şartlarını iyileştirerek ses, ısı ve ışık dengesini sağlayın, İyi bir çalışma ortamı zaman yönetimi becerisi kazanmayı kolaylaştırır ve devam ettirir, Önceliklerinizi Listeleyin, İşlerinizi aciliyet derecesine göre listeleyerek doğru planlama yapın, Doğru planlama ile zamanı daha efektif kullanabilir, yüksek değerli etkinliklere daha çok vakit ayırabilirsiniz, Aynı Anda Birden Fazla İş Yapmayın, Bir işi bitirmeden başka bir işe geçmemelisiniz, Beklenenden fazla zaman kaybetmeyi engelleyerek iş verimliliğini artırır, Bir Sonraki Günü Planlayın, Bir gün öncesinden gelecek günün planını yapın, Daha organizasyonlu olmanızı sağlayarak stresten uzaklaşın, İş Birliğine Önem Verin, Yardım gerektiren durumlarda yardım alın, Ekip çalışması hızlandırır ve zaman yönetiminde büyük etkisi olur, Zamanın Yeterli Olduğunu Düşünün, Zamanın yeterli olduğuna ikna olun ve zamanı en etkin biçimde değerlendirin, Zamanın yetersiz olduğu kaygısının önüne geçerek, özgürce hareket imkanı sağlar, Uyku Düzeni, İyi bir uyku düzenine sahip olun, Enerjinizin ve konsantrasyonunuzun yüksek olmasını sağlar Uykusuzluk başarısızlığa ve sağlıksız bir hayata sebep olur, Zaman Yönetimi Eğitimine Katılın, Zaman yönetimi konusunda uzman kişilerden eğitim alarak kendinizi geliştirin, Eğitim almış bir kişi, zaman yönetimini daha iyi kavrayabilir ve uygulayabilir Bu da kişisel ve iş hayatında daha başarılı olmayı sağlar, Ajanda Kullanın, Günlük, haftalık, aylık planlarınızı bir ajanda üzerinde sıralayın, Yapılacakları düzenli bir biçimde görerek zaman planlamanızı kolaylaştırır, Dinlenmeyi Unutmayın, Zaman yönetiminde, dinlenmek de önemli bir yer tutar, Dinlenmek, hem zihninizi hem de bedeninizi toplayarak, daha etkin bir zaman kullanmanızı sağlar
zaman yönetimi becerisizaman yönetimi zaman zaman yönetimi eğitimi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.