AnasayfaBlogYabancı Dil Öğrenme Yöntemleri Nelerdir?
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dil Öğrenme Yöntemleri Nelerdir?

26 Ocak 2021
Bu görüntü, kırmızı beyaz çizgili bir bayrakla kaplı bir masanın üzerinde duran bir çift kulaklığı gösteriyor. Ön planda, ortasında sarı bir yıldız bulunan bayrağın yakın çekimi görülebiliyor. En sağda, kulaklıklar bir not defterinin üzerinde dururken görülüyor ve kulaklıkların yakın çekimi de görülebiliyor. Arka planda, üzerinde bazı metinler bulunan sarı ve kırmızı bir işaret görülmektedir. Bu görsel, ders çalışırken müzik dinleme ya da sadece huzur ve sessizliğin tadını çıkarma fikrini temsil etmek için kullanılabilir.
Öğrenme YöntemiDetaylarFaydalar
Dil Kurslarıİstanbul İşletme Enstitüsü üzerinden birçok online dil kursu alabilirsiniz.Sistematik bir eğitimle dil öğrenme süreci hızlanır, hem yazılı hem de sözlü dil becerileri gelişir.
Yurt Dışı Dil OkullarıÖğrenmek istediğiniz dilin konuşulduğu ülkede bir dil okulu bulabilir ya da turist olarak vakit geçirebilirsiniz.Sürekli pratik yaptığınız için bilgiler hafızanızda kalıcı olarak yer eder.
Dil Konuşma GruplarıAnadili olarak konuşan bir arkadaş edinmek, dili öğrenmek konusunda büyük kolaylık sağlar.Gündelik sohbetler kısa sürede dile hakimiyet kazanmanızı sağlar.
Filmler ve DizilerDil öğrenme sürecinde o dilde filmler ve diziler izleme.İşitsel olarak dile yakınlığınızı artırabilir, birçok yeni kelime ve cümle kalıbı öğrenebilirsiniz.
ŞarkılarÖğrenmek istediğiniz dildeki şarkıları tercüme etmek.Şarkılar, konuşma kültürünü ve farklı cümle yapılarını yansıtır.
Kelime DefteriDuyduğunuz her yeni kelimeyi anlamı ve telaffuzu ile birlikte not etmek.Kısa sürede kelime haznenizi genişletebilir.
Kitap OkumaBasit kitaplar okuma ve seviyeniz ilerledikçe daha komplike kitaplara geçiş yapma.Kelime hazneniz ve gramer bilginiz kısa sürede pekişir.
Çalışma KartlarıAklınızda tutmakta zorlandığınız veya karıştırdığınız konularda küçük çalışma kartları hazırlayın.Gün içinde tekrar yapma fırsatı bularak bildiklerinizi pekiştirebilirsiniz.
YouTube VideolarıKısa sürede basit düzeyde dil öğretmeyi amaçlayan videoları kullanma.Sistematik bir eğitimle dil öğrenme süreci hızlanır, hem yazılı hem de sözlü dil becerileri gelişir.
Mobil UygulamalarMobil uygulamalar sayesinde her yerde dil çalışabileceğiniz araçlara erişebilirsiniz.Düzenli pratik ve tekrarlar sayesinde öğrenilen kelimeler ve gramer bilgisi pekişir.

"Bir dil bir insan, çok lisan çok insan", der atalarımız. Çok da doğru söylerler. Gelişen teknoloji sayesinde evde otururken bile dünyada olup biten her şeyden haberdar olabiliyoruz. Yalnızca haberdar olmakla kalmıyor, birçok ülkeden insanlarla iletişim kurma fırsatı da yakalıyoruz.

Sosyal medya sayesinde, dünyanın neresinde olduğu fark etmeksizin arkadaşlar ediniyor, paylaşımda bulunuyoruz. Çeviri programları ve siteleri sayesinde temel düzeyde iletişim kurmayı başarabilsek de kendimizi derinlemesine ifade edebilmek için mutlaka yabancı dil bilgisine ihtiyaç duyuyoruz. Çünkü gerçek ve sağlıklı iletişim, kişilerin kendini sınırsızca ifade edebilmesi ile mümkün olabilir.

Bir yabancı dil öğrenme sürecine girerken ilk yapılması gereken o dili öğrenmek için sağlam bir sebep geliştirmektir. İyi bir sebebiniz olması uzun vadede motivasyonunuzu arttıracaktır. Bir diğer püf nokta ise

Bu süreçte aynı amacı güden bir partneriniz olması da motivasyonunuzu arttıracak ve sizi sıkılmaktan alıkoyacaktır. Aileniz veya arkadaşlarınızdan biriyle bu yola çıkabilirsiniz.

Yabancı Dil Öğrenme Yöntemleri

  • İmkanlar dahilinde bir dil kursu almak işinizi kolaylaştırır. Öğrenme aşamasında nereden başlayacağım sorusuna cevap bulamamak, başlamanın önündeki en büyük engeldir. Eğer kendi kendinize bir yol haritası çizemiyorsanız, size yol gösterecek bir eğitmen kolaylık sağlayacaktır. Şayet vakit problemi yaşıyorsanız, online kursları tercih edebilirsiniz. İstanbul İşletme Enstitüsü üzerinden İngilizce, Almanca, Rusça, Japonca, Korece gibi birçok dil kursu alabilirsiniz.

  • Yabancı diller en kolay şekilde konuşuldukları ülkelerde öğrenilirler. Çünkü o dili konuşmaktan başka çareniz yoktur ve sürekli pratik yaptığınız için bilgiler hafızanızda kalıcı olarak yer eder. Koşullar uygunsa öğrenmek istediğiniz dilin konuşulduğu ülkede bir dil okulu bulabilir ya da o ülkede turist olarak vakit geçirebilirsiniz.

  • En kolay dil öğrenme yöntemlerinden biri o dili sıklıkla duymak ve konuşmaktır. Öğrenmek istediğiniz dili özellikle de anadili olarak konuşan bir arkadaş edinmek, dili öğrenmek konusunda büyük kolaylık sağlar. Her gün arkadaşınızla edeceğiniz gündelik sohbetler kısa sürede dile hakimiyetinizi arttıracaktır.

  • Dil öğrenme sürecinde çok fayda sağlayan yöntemlerden biri de o dilde filmler ve diziler izlemektir. Alt yazılı filmler sayesinde işitsel olarak dile yakınlığınız artırabilir, birçok yeni kelime ve cümle kalıbı öğrenebilirsiniz.

  • Öğrenmek istediğiniz dildeki şarkıları tercüme etmek, öğrenme yolunda iyi bir adımdır. Her dilde şarkılar, aynı zamanda konuşma kültürünü ve farklı cümle yapılarını yansıtır. Çeviri esnasında Türkçe’de de olduğu gibi devrik cümle yapılarını ve dilin ağırlığını görmeniz mümkün olacaktır.

  • Kendinize bir kelime defteri oluşturun. Duyduğunuz her yeni kelimeyi anlamı ve telaffuzu ile birlikte not etmek ve zaman zaman bu notlara göz atmak kısa sürede kelime haznenizi genişletecektir.

  • Basit kitaplar okuyun. Gerekirse çocuk kitaplarından başlayıp, seviyeniz ilerledikçe daha komplike kitaplara geçiş yapabilirsiniz. Kelime hazneniz ve gramer bilginiz kısa sürede pekişecektir.

  • Özellikle aklınızda tutmakta zorlandığınız veya karıştırdığınız konularda küçük çalışma kartları hazırlayın. Cebinizde taşıyabileceğiniz bu kartlar sayesinde gün içinde tekrar yapma fırsatı bularak bildiklerini pekiştirebilirsiniz.

  • YouTube videolarını kullanın. Kısa sürede basit düzeyde dil öğretmeyi amaçlayan birçok video bulunuyor. Bu videolar sayesinde dil kursu veya dil okulu olmaksızın başlangıç noktanızı bulabilirsiniz.

  • Öğrendiklerinizi kendi kendinize sık sık konuşun, kelimeleri bolca telaffuz edin. Böylece hem bilgilerini taze tutmuş hem de telaffuzunuzu geliştirmiş olursunuz.

  • Yabancı dil öğrenmek için geliştirilmiş uygulamalardan faydalanın. Gramer ve kelime bilgisini geliştirmeyi ve pekiştirmeyi amaçlayan birçok uygulama bulunuyor. Her gün oyun oynar gibi ayıracağınız birkaç dakika sizi büyük ölçüde ilerletecektir.

  • Telefonunuzun dilini öğreneceğiniz dile çevirin. Bu sizi birçok kelimeyi öğrenmek zorunda bırakacaktır. Ayrıca bilgisayar oyunları da yabancı diller konusunda gelişiminize katkıda bulunur. Çünkü menü veya komutları öğrenmeniz şart olacaktır.

Yabancı Dil Öğrenmenin Faydaları Nelerdir?

  • Yabancı dil öğrenmek, iletişime geçebileceğiniz kişi sayısını arttırır. Bu hem kariyer, hem de entelektüel gelişim anlamında büyük bir artı sağlar.

  • Seyahat etmeniz kolaylaşır. Dilini bildiğiniz ülkelerde kaybolma riskinizin ortadan kalkmasının yanı sıra otel, restoran, tur ve benzeri konularda daha doğru seçimler yapabilir, rezervasyon işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

  • Yabancı dil bilgisi kariyerinize büyük katkıda bulunur. İş imkanlarını artırdığı gibi, ücret talebiniz konusunda da yükselme sağlar. Birden fazla dil bilen insanların dil bilmeyen insanlara göre daha yüksek ücretlerle çalıştıkları istatistiksel bir gerçektir.

  • Yabancı bir dil öğrenmek anadilinizin gelişmesine de katkıda bulunur. Kelime dağarcığınız ve dile hakimiyetiniz gelişir.

  • Diller kültürlerin en büyük temsilcisidir. Bu yüzden yabancı bir dili öğrenmek aynı zamanda yepyeni bir kültürü tanımaktır.

  • Farklı diller bilmek uluslararası müzik, film ve edebiyattan alacağınız keyfi arttırır. Eserleri orijinal dillerinde dinlemek, izlemek ya da okumak paha biçilemez bir keyiftir.

  • Yabancı dil öğrenmek, beyinde konuşma, işitme, öğrenme gibi işlevleri olan birçok bölgeyi harekete geçirerek beyni geliştirir. Başka bir deyişle çok iyi bir beyin egzersizidir ve bunama ihtimalini geciktirir.

  • Anadiliniz dışında bir dil bilmek dinleme becerilerini geliştirir. Çünkü beyin farklı dillerdeki farklı sesleri ayırt edebilmek için daha fazla efor sarf edecektir.

  • Dil öğrenmek hafızanızı güçlendirir. Yeni bir dil, aklınızda yer etmesi gereken daha fazla kural ve sözcük anlamına gelir.

  • Birden fazla dil bilmek, dikkati çoğaltarak aynı anda birden fazla iş yapabilme yetisini geliştirir, aktivasyonu artırır.

Kendi Kendine Yabancı Dil Öğrenmek İsteyenlere Tavsiyeler

  • Dil öğrenmeye gramerden başlamak zorlayıcıdır. Kelime bilgisi kısıtlıyken öğrenilen gramer kuralları, ne yazık ki yeterince pekiştirilemeyerek unutulmaya mahkum olacaktır. Bu yüzden ilk yapılması gereken o dilde en çok kullanılan 600 kelimeyi belirleyip, anlamlarını ve telaffuzlarını iyice sindirmektir.

  • 500'ü çok kullanılan isimler ve sıfatlar, 100'ü de en çok kullanılan fiillerden oluşan bu 600 kelime bilgisi, gramer bilgisi ile birleşince öğrenme sürecini kısa zamanda oldukça ileri taşır. Başlangıçta sadece bu kelimeleri bir araya getirerek belli cümleleri anlayabilir, dile aşina hale gelebilirsiniz.

  • İkinci aşamada bu kelime bilgisine gramer kuralları eklemek gerekir. Kaynak kitaplar veya videolardan faydalanarak basit gramer kurallarını öğrenmeye başlayın. Ezberinizdeki kelimeleri bu bilgilerle harmanlayarak kısa sürede basit cümlelerle konuşmaya başladığınız göreceksiniz.

  • İlerleyen süreçte gramer kulları ve kelime haznesine eklemeler yapmayı ihmal etmeyin. Tüm bunları yaparken bol bol okuyun, konuşun, dinleyin ve yazın. Üç ay gibi bir zamanda sıfırdan başladığınız dil öğrenme sürecinde geldiğiniz noktaya kendiniz bile inanamayacaksınız.

Dil Kursları, İstanbul İşletme Enstitüsü üzerinden birçok online dil kursu alabilirsiniz, Sistematik bir eğitimle dil öğrenme süreci hızlanır, hem yazılı hem de sözlü dil becerileri gelişir, Yurt Dışı Dil Okulları, Öğrenmek istediğiniz dilin konuşulduğu ülkede bir dil okulu bulabilir ya da turist olarak vakit geçirebilirsiniz, Sürekli pratik yaptığınız için bilgiler hafızanızda kalıcı olarak yer eder, Dil Konuşma Grupları, Anadili olarak konuşan bir arkadaş edinmek, dili öğrenmek konusunda büyük kolaylık sağlar, Gündelik sohbetler kısa sürede dile hakimiyet kazanmanızı sağlar, Filmler ve Diziler, Dil öğrenme sürecinde o dilde filmler ve diziler izleme, İşitsel olarak dile yakınlığınızı artırabilir, birçok yeni kelime ve cümle kalıbı öğrenebilirsiniz, Şarkılar, Öğrenmek istediğiniz dildeki şarkıları tercüme etmek, Şarkılar, konuşma kültürünü ve farklı cümle yapılarını yansıtır, Kelime Defteri, Duyduğunuz her yeni kelimeyi anlamı ve telaffuzu ile birlikte not etmek, Kısa sürede kelime haznenizi genişletebilir, Kitap Okuma, Basit kitaplar okuma ve seviyeniz ilerledikçe daha komplike kitaplara geçiş yapma, Kelime hazneniz ve gramer bilginiz kısa sürede pekişir, Çalışma Kartları, Aklınızda tutmakta zorlandığınız veya karıştırdığınız konularda küçük çalışma kartları hazırlayın, Gün içinde tekrar yapma fırsatı bularak bildiklerinizi pekiştirebilirsiniz, YouTube Videoları, Kısa sürede basit düzeyde dil öğretmeyi amaçlayan videoları kullanma, Sistematik bir eğitimle dil öğrenme süreci hızlanır, hem yazılı hem de sözlü dil becerileri gelişir, Mobil Uygulamalar, Mobil uygulamalar sayesinde her yerde dil çalışabileceğiniz araçlara erişebilirsiniz, Düzenli pratik ve tekrarlar sayesinde öğrenilen kelimeler ve gramer bilgisi pekişir
Yabancı Dil Öğrenme Yöntemleri Nelerdir Yabancı Dil Öğrenme Yabancı Dil Öğrenme Yöntemleri Dil Öğrenme Yöntemleri Dil Öğrenme Yabancı Dil Dil eğitimi
Buket Sağdinç
Buket Sağdinç
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü mezunu. Yaklaşık 15 yıldır profesyonel olarak dalgıçlık yapıyor ve çalışma hayatının çoğu turizm sektörü içerisinde geçti. Araştırmayı, öğrenmeyi ve öğrendiklerini aktarmayı keyifli buluyor. Şu an İstanbul İşletme Enstitüsü’nün yanı sıra bir kaç dijital içerik ajansında yazar olarak çalışmakta.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi, içinden çeşitli renk ve desenlerde bayraklar çıkan bir kutuyu açıyor. Kişinin üzerinde siyah uzun kollu bir gömlek var ve kutuyu iki eliyle tutuyor. Sol kolunu da bir bilgisayarın üzerine uzatmıştır. Ön planda açık kahverengi tenli ve siyah uzun kollu gömlekli bir kadının kolunun yakın çekimi görülüyor. Kol, siyah dikdörtgen bir nesne tutmaktadır. Kutunun içindeki bayraklar farklı boyutlarda ve tasarımlarda görünüyor. Bayrakların renkleri kırmızı, sarı, mavi, yeşil ve beyazdır.
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dil Öğrenmek

29 Nisan 2019
Bir yüzey üzerinde farklı dillerde bir dizi kitap sergilenmektedir. Arkada beyaz metinli kırmızı dikdörtgen bir nesne, siyah metinli beyaz bir kutu, kırmızı metinli sarı bir kap, siyah metinli yeşil bir etiket ve bayraklı mavi bir kitap var. Ön tarafta siyah beyaz bir işaret ve bir kitabın yakın çekimi var. Mavi kitabın üzerinde rüzgarda dalgalanan kırmızı, beyaz ve mavi renklerden oluşan bir bayrak var. Kitap sırasının ortasında, mavi arka planı ve beyaz yıldızları olan bir bayrağın yakın çekimi yer alıyor. Tüm kitapların farklı dillerde başlıkları var ve bu da resme çeşitli ve çok kültürlü bir hava veriyor.
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dil Öğrenme Stratejileri

13 Nisan 2021
Koyu renk sakallı ve bıyıklı bir adam bayraklardan oluşan bir duvarın önünde duruyor. Yüzünde odaklanmış bir ifadeyle bayraklardan birini işaret ediyor. Şık bir takım elbise giymektedir ve yakın çekimde göğsü görünmektedir. İşaret ettiği bayrak mavi ve ortasında beyaz bir yıldız var ve yanında beyaz zemin üzerinde kırmızı bir daire var. Etrafı farklı renk ve desenlerde başka bayraklarla çevrilidir.
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dil Bilmemenin Nedenleri

03 Temmuz 2019
Üstünde bir küre ve birkaç kitap bulunan ahşap bir masanın yakın plan görüntüsü gösterilmektedir. Küre ahşap bir sehpa üzerinde ve kırmızı, sarı ve mavi renklerle boyanmış. Ayrıca masanın üzerinde bir dizüstü bilgisayar, sağda bir kutu ve pencerenin yanında bir kitap yığını var. Resmin alt kısmında beyaz metinli bir tabela ve arka planda bulanık kırmızı bir duvar görülüyor. Masanın en sağında farklı dillerde yazılmış bir kitap yığını görülüyor.
Yabancı Dil Eğitimi

Bir Dil Binbir Kültür

09 Temmuz 2021
Bu çevrimiçi kurs görseli kızıl saçlı ve kalpli bir kadını göstermektedir. İspanyolca kursunu (A1) temsil eden siyah beyaz puantiyeli bir gömlek giymektedir. Kalp ayrıca dil öğrenmenin önemini sembolize edebilecek kırmızı ve sarı şeritlerle süslenmiştir. Bence bu görsel öğrencileri İspanyolca kursuna (A1) katılmaya ve öğrenme yolculuklarını keyifli hale getirmeye teşvik ediyor.
5
(23)

İspanyolca Kursu (A1)

12 Konu5 Saat
Çağla AlperÇağla Alper
1110444
Bu görselde, bilgisayar ekranı olan bir çalışma masasının önünde duran bir kadın görülmektedir. Kadın kamera tarafına doğru bakmakta ve sade beyaz bir tişört giymektedir. Saçları açık kahverengi, omuzlarından biraz aşağı uzanır şekildedir ve yüzü ciddi bir ifade taşımaktadır. Görselin sol tarafında, masanın üstünde çeşitli ev bitkileri ve kırtasiye malzemeleri vardır. Duvarın açık mavi renkte olduğu ve çerçeveli bazı tablolar asılı olduğu görülüyor. Görselin sağ tarafında, masanın üzerinde daha fazla bitki ve çerçeveli bir fotoğraf yer almakta. Görselin alt kısmında turuncu ve beyaz renkte, "KORECE EĞİTİMİ" yazısı bulunmaktadır. Bu metin, bir tür eğitim veya kurs reklamı olduğunu düşündürebilir. Genel olarak görsel, düzenli ve profesyonel bir çalışma ortamını yansıtmaktadır.
5
(35)

Korece Eğitimi

7 Konu5 Saat
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Yakalı ve kolları üç çeyrek uzunlukta beyaz bir gömlek giyiyor. Yüz ifadesi nötrdür. Beyaz bir duvarın önünde durmaktadır. Doğrudan kameraya bakıyor, gözleri konsantrasyon içinde hafifçe kısılmış. Dudakları hafifçe ayrılmış ve kaşları hafifçe kalkmıştır. Elleri önündedir, avuç içleri yukarı bakmaktadır. Kendinden emin ve sakin görünüyor. Duruşu rahat ve kendinden emin. Yüz hatları belirgin ve cilt tonu açık bronz.Asuhan Turhal
11020