AnasayfaBlogYeni Bir İşe Başladığınızda Gözde Olmanın 6 Yolu!
İş Hayatı

Yeni Bir İşe Başladığınızda Gözde Olmanın 6 Yolu!

30 Haziran 2015
Bir grup insan birbirlerinin etrafında daire şeklinde oturmaktadır. Yeşil elbiseli bir kadın, mavi gömlekli bir adamın sağında oturuyor. Daha yakından bakıldığında bir kişi dizüstü bilgisayar tutmaktadır. Arka planda bir kadının yüzü odak dışında. Mavi gömlekli adam ekose bir gömlek giyiyor. Görüntünün köşesinde bir adamın gömleğinin yakın çekimi görülüyor. Ahşap bir direğin bulanık görüntüsü de görülebiliyor. Yan taraftan bir adamın kafasının yakın çekimi ve bir kadının bir şey tutan kolunun yakın çekimi görülüyor. Fotoğraftaki tüm bireyler rahat ve mutlu görünüyor.
İpucuAçıklamaFaydayı Kanıtlayan Örnek
Ofise erken gelinGünün ilk saatlerinde, ofise gelen ilk kişi olun ve bu zamanı faydalı şekilde değerlendirin.Etkili bir planlama ve organizasyonla, diğer çalışanların iş yükünü hafifletin ve o günün verimli başlamasına yardımcı olun.
Özgün bir beceriye hakim olunStandartların üzerinde bir beceriye sahip olun ve bu becerinizi geliştirecek şekilde çalışın.Örneğin, müşteri ilişkilerinde ustalaşın, bu becerinizle şirketin müşteri tabanını genişletmeye yardımcı olun.
Yan projelere başlayınSizin yaratıcılığınızı gösteren, şirkete fayda sağlayan projeler geliştirin.Müdürünüzün onayıyla bir web tabanlı çalışan el kitabı oluşturma fikri gibi.
Eylemlerle konuşunLaf kalabalığından ziyade, eylemlerinizle adından söz ettirin.Bir projenin hatalarını tespit etmek yerine, çözüm önerileri sunarak bu hataların düzeltilmesine yardımcı olun.
Kişisel yönleri gösterinKişisel ilgi alanlarınızı göstermek, diğer insanların sizi tanımasına ve hatırlamasına yardımcı olur.Bir triatlon yarışçısı gibi bir spora düşkünlüğünüzü ifade etmek, diğer insanlar üzerinde pozitif bir izlenim bırakabilir.
Herkesten fazla çalışınYoğun bir çalışma temposuyla, diğerlerinden farklılaşın ve bu sizi öne çıkaracak en kolay yol olur.Herkesin iş çıkışı saatlerinde bile ofiste kalıp projeler üzerinde çalışmak, bu özverili çalışmayla fark edilmenizi sağlar.
Kendinizi göstermekte çekinmeyinHer ne kadar alçakgönüllülük önemli olsa da, bazen becerilerinizi ve başarılarınızı göstermek de önemlidir.Yaptığınız bir proje ile firma içinde ses getirebilir, kısa sürede terfi alabilirsiniz.
Çözüm odaklı bir yaklaşım sergileyinProblemleri tespit etmekten ziyade çözüm bulmaya odaklanın.Bir müşteri sorununun çözümünü bularak müşteri memnuniyetini sağlama.
Özellikle sizin yarattığınız projeler geliştirinYeni bir işe başladığınızda, görevlendirildiğiniz bir projede başarılı olmanız beklenir ancak yan projeler de oluşturarak adınızdan söz ettirebilirsiniz.Müşterilerin ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak adına bir servis ya da geliştirmenin öncülüğünü yapabilirsiniz.
Müşteri odaklı olunMüşteri memnuniyetini ön planda tutun ve bu doğrultuda stratejiler geliştirin.Bire bir müşteri görüşmeleri yaparak onların istek ve ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştirme.

Gözde çalışanlar (ki bunları yapıyorsanız onlardan birisiniz) başkalarının örneğin şirketlerinin, o şirketin çalışanlarının, müşterilerinin, bayilerinin ve tedarikçilerinin de başarılı olması için zamanlarının önemli bir kısmını harcarlar. Ancak gözde çalışanlar ayrıca kendi başarıları için de biraz zaman harcarlar, hem ''bencil'' sebeplerden dolayı hem de kendi başarıları diğerleri için de başarı anlamına gelir. Yeni bir işe başladığınızda kalabalığın arasında göze çarpmak mı istiyorsunuz yoksa kendinizi göstermeyip yolunuza devam etmek mi istiyorsunuz? Eğer göze çarpanlardan olmak istiyorsanız işte size birkaç ipucu:

Yeni Bir İşe Başlarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Ofise erken gelmeki, şirket için faydalı şeyler yapmak, spesifik bir beceriye hakim olmak, laf değil icraatte bulunmak...

Ofise ilk gelen siz olun ama zaman öldürmek için değil.

Bir çok insan iş yerine her gün ilk gelen olmak için uğraşır. Bu güzel bir şey, ama asıl olan o zaman içerisinde ne yaptıklarıdır. Düşüncelerini mi organize ediyorlar yoksa maillerini kontrol etmek için mi erkenden geliyorlar?

Kendi işlerinizle ilgilenmek yerine şirketiniz için göze çarpan  faydalı bir şey yapın.

Önceki günden kalmış çözüm bekleyen  problemlerle ilgilenin. Diğer çalışanlar işe geldiklerinde hemen işe koyulmalarını kolaylaştırmak için her şeyi ayarlayın. Diğer çalışanların tamamlamaktan kaçındığı bir projeyi siz üstlenin. Sadece sabahları ışıkları açıp, akşamları kapatan bir çalışan olmayın, birşeyleri halletmek için erken gelen ya da geç saatlere kadar çalışan biri olun. Böylelikle hem performansınız göze çarpacak, hem de spesifik ve değerli bir özelliğinizi geliştirmeye başlayacaksınız. Yeni bir işe nasıl başlarsanız o şekilde devam eder.

Spesifik -ve elle tutulur- bir beceriye hakim olun.

Standartları karşılıyorsunuz, bu standartlar yüksek olabilir ancak göze çarpmanıza yardımcı olmazlar. Bu yüzden normal standartların üzerinde ilerleyin. Çalışanların etrafında dönüp onlar için çabalayan bir lider olarak bilinin. Müşterilerle haftada birkaç kez şahsen ilgilenin. Kendi kendini terfi eden müdür yardımcısı olun. Kayda değer bir görevi üstlenin ve bu görevde sivrilin. Emin olun insanlar bunu fark edecektir.

Kendinize ait yan projeler yaratın.

yeni bir işe başladığınızda görevlendirilmiş olduğunuz bir projede başarılı olmanız beklenen birşeydir. ancak bir yan projede başarılı olmak-özellikle sizin yarattığınız- göze çarpmanıza yardımcı olur. örneğin, ben yıllar önce o zaman ki müdürümün kurumsal içi ağa koyması için web tabanlı bir çalışan el kitabı oluşturmaya karar verdim. bazı müdürler bunu sevdi ancak HR müdürü bundan hoşlanmadı böylelikle projem yalan oldu. Hayal kırıklığına uğramıştım ancak şirket için bir şey değişmemişti, ve bundan kısa bir süre sonra şirket çapında yürütülen geliştirme takımına seçildim çünkü o küçük proje beni ''işte o eleman'' yapmıştı. Bunu deneyin.

Mesela aklınızda olan bir müşteriyle yeni bir geliştirme ya da servis deneyin. Müşteri hiç sormadan onların ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak için yaptıklarınızı görünce çok memnun kalacaktır. Ayrıca böylelikle asla unutulmayacaksınız.

Yapacaklarınız lafta kalmasın.

Birçok insan laf kalabalığı yapmayı sever. Ancak çok az insan gerçek fikirlerini beyan  etmeye çalışmak için konuşur. Bir projenin hatalarını göstermek yerine, bu projenin çığrından çıktığını düşündüğünüzü söyleyin böylelikle insanlara ne kadar açıksözlü olduğunuzu gösterin. İşe koyulun ve düzeltilmesine yardım edin. Herkes problemler hakkında konuşur. Problemlerin çözülmesine yardımcı olanlar ise aralarından sıyrılıp fark yaratanlardır.

Kişisel yönleri göstermek neden önemli?

Kişisel ilgi alanları diğer insanların sizi tanımasına ve hatırlamasına yardımcı olur. Bu yeni bir çalışan veya kalabalık bir markette yarışan bir şirket için çok büyük bir avantajdır. Yalnızca kişisel ilgi alanlarınızın profesyonel başarılarınızı gölgelemediğinden emin olun. Triatlon yapan biri olarak bilinmek iyidir ancak her zaman antreman yapan ve triatlon için seyahat eden ve bu yüzden ihtiyaç duyulduğunda hiç ulaşılamayan biri olarak bilinmek tabii ki de iyi değildir. İnsanların sizi biraz tanımasına izin verin, birkaç kişisel detay renk katabilir ve profesyonel imajınızı derinleştirebilir.( Artı bu sizi daha çok sevilen biri haline getirebilir.)

Herkesten fazla çalışın.

Yeni bir işe başladıysanız hiçbirşey ama hiçbirşey sıkı çalışmanın yerini tutmaz.( Tabii ki daha akıllıca çalışmakta buna dahil, ama neden her ikisi de olmasın?)

Etrafınıza bakın: Kaç insan çok sıkı bir şekilde çalışıyor? Sadece birkaçı. Yeteneğe, deneyime ya da beceriye bakılmaksızın sizi öne çıkaracak tek yol herkesten fazla çalışmaktır. Ayrıca bu sizi öne çıkaracak ve gözde olmanızı sağlayacak en kolay yoldur çünkü size garanti ediyorum bu kadar sıkı çalışan sadece siz olacaksınız.

Ofise erken gelin, Günün ilk saatlerinde, ofise gelen ilk kişi olun ve bu zamanı faydalı şekilde değerlendirin, Etkili bir planlama ve organizasyonla, diğer çalışanların iş yükünü hafifletin ve o günün verimli başlamasına yardımcı olun, Özgün bir beceriye hakim olun, Standartların üzerinde bir beceriye sahip olun ve bu becerinizi geliştirecek şekilde çalışın, Örneğin, müşteri ilişkilerinde ustalaşın, bu becerinizle şirketin müşteri tabanını genişletmeye yardımcı olun, Yan projelere başlayın, Sizin yaratıcılığınızı gösteren, şirkete fayda sağlayan projeler geliştirin, Müdürünüzün onayıyla bir web tabanlı çalışan el kitabı oluşturma fikri gibi, Eylemlerle konuşun, Laf kalabalığından ziyade, eylemlerinizle adından söz ettirin, Bir projenin hatalarını tespit etmek yerine, çözüm önerileri sunarak bu hataların düzeltilmesine yardımcı olun, Kişisel yönleri gösterin, Kişisel ilgi alanlarınızı göstermek, diğer insanların sizi tanımasına ve hatırlamasına yardımcı olur, Bir triatlon yarışçısı gibi bir spora düşkünlüğünüzü ifade etmek, diğer insanlar üzerinde pozitif bir izlenim bırakabilir, Herkesten fazla çalışın, Yoğun bir çalışma temposuyla, diğerlerinden farklılaşın ve bu sizi öne çıkaracak en kolay yol olur, Herkesin iş çıkışı saatlerinde bile ofiste kalıp projeler üzerinde çalışmak, bu özverili çalışmayla fark edilmenizi sağlar, Kendinizi göstermekte çekinmeyin, Her ne kadar alçakgönüllülük önemli olsa da, bazen becerilerinizi ve başarılarınızı göstermek de önemlidir, Yaptığınız bir proje ile firma içinde ses getirebilir, kısa sürede terfi alabilirsiniz, Çözüm odaklı bir yaklaşım sergileyin, Problemleri tespit etmekten ziyade çözüm bulmaya odaklanın, Bir müşteri sorununun çözümünü bularak müşteri memnuniyetini sağlama, Özellikle sizin yarattığınız projeler geliştirin, Yeni bir işe başladığınızda, görevlendirildiğiniz bir projede başarılı olmanız beklenir ancak yan projeler de oluşturarak adınızdan söz ettirebilirsiniz, Müşterilerin ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak adına bir servis ya da geliştirmenin öncülüğünü yapabilirsiniz, Müşteri odaklı olun, Müşteri memnuniyetini ön planda tutun ve bu doğrultuda stratejiler geliştirin, Bire bir müşteri görüşmeleri yaparak onların istek ve ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştirme
Yeni Bir İşe Başladığınızda Gözde Olmanın 6 Yolu!yeni bir iş yeni bir işe başlamak yeni bir işe başlarken
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir adam gözlük takıyor ve kravat takıyor. Göğsünün sol tarafında siyah beyaz bir logo var. Yüzü yakın plandadır ve gözlük takmaktadır. Kravatı ön plandadır ve çoğunlukla odaktadır. Arka planda siyah zemin üzerinde beyaz bir e harfi var. Görüntüde hafif bir bulanıklık var ve arka planda beyaz bir kumaş var. Adam siyah bir takım elbise ve beyaz bir gömlek giyiyor. Saçları düzgünce yana taranmış. Gözleri ileriye bakıyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Modern ve profesyonel bir ortamda durmaktadır.
İş Hayatı

İş Yerinde Güven Kazanmak

13 Kasım 2019
Görüntüde dizüstü bilgisayar kullanan bir kişi görülüyor, elleri klavyenin üzerinde ve paralar klavyeden dışarı fırlıyor. Kişi ellerini klavyenin üzerine koymuş, yoğun bir odaklanma ile bir şeyler yazıyor ve para dizüstü bilgisayardan her yöne doğru uçuşuyor. Görüntü ellerin, klavyenin ve paranın ayrıntılarını seçebilecek kadar net. Arka plan bulanık olduğundan diğer özellikleri seçmek zor. Para birimi yakın plandan gösterildiği için değerini ayırt etmek daha kolay. Bu görüntü, bir kişinin çok çalıştığı ve başarıya ulaştığı yoğun konsantrasyon ve hırs anını yakalıyor.
İş Hayatı

İnternetten Para Kazanma Yolları

11 Eylül 2019