AnasayfaBlogTurist Rehberi Olmak İster Misiniz?
Video

Turist Rehberi Olmak İster Misiniz?

16 Haziran 2021
Bu resim, hepsi takım elbise giymiş beş kişilik bir grubu göstermektedir. İlk kişi koyu renk takım elbise giymiş, beyaz gömlekli ve kravatlı bir adam. İkinci kişi uzun siyah saçlı, siyah beyaz puantiyeli gömlek giyen bir kadın. Diğer üç kişi de benzer takım elbiseler giymiş erkeklerdir. Arka planda saksı içinde bir bitki var. Saksı beyazdır ve bitki yemyeşil ve doludur. Tüm kişiler yüzlerinde ciddi ifadelerle kameraya bakmaktadır.
Konu BaşlığıAçıklamaEk Bilgi
Onur Akgül Kimdir?1994 İstanbul doğumlu, Çanakkale Üniversitesi’nin Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği bölümünden mezun, 2017'den bu yana turist rehberliği yapıyor.Balıkesir Üniversitesi'nde Turizm Rehberliği yüksek lisansı tamamladı ve Çanakkale Üniversitesi'nde doktora eğitimine devam ediyor.
Rehber OlmakRehber olmak için öncelikle yabancı dil bilmek ve bu alanda üniversite eğitimi almak zorunlu. Ayrıca, sosyal beceriler ve genel kültür bilgisi de gereklidir.İlgili yasalar ve sınavlar da göz önünde bulundurulmalıdır.
Üniversite EğitimiTurist rehberi olmak için turizm rehberliği programında ön lisans, lisans ya da yüksek lisans derecesine sahip olmak gerekiyor.Eğitim sürecin en önemli adımıdır.
Yabancı Dil BilgisiTurist rehberi olmak için yabancı dil bilme zorunluluğu vardır. İngilizce ya da herhangi bir başka dil olabilir. Yeterliliği belgelemek için sınavlardan birini geçmek gerekiyor.Bakanlık sınavı veya YDS ile dil yeterliliği belgelenebilir.
Çalışma KartıRehberler, hangi bölgelerde rehberlik yapabileceklerini belirlemek için çalışma kartına ihtiyaç duyarlar.Çalışma kartı, odalara kayıt olduktan sonra verilir.
Turist Rehberinin KazancıRehberlik mesleğinde, maddi kazanç tatmin edici fakat acı ile tatlı yanlarını içerir. Zira, eğitim ve mesleki gelişim için önemli yatırımlar yapılması gerekiyor.Zaman yönetimi yeteneği kazancı da etkiler.
Rehberlerin TürleriYardımcı rehber (apranti), turist rehberi, eylemli ve eylemsiz rehber olarak farklı turist rehberi türleri vardır.Rehberlik türleri, çalışma durumlarına ve yeterliliklerine göre belirlenir.
Bölgesel ve Ülkesel RehberlerRehberler hizmet verdikleri bölgelere göre bölgesel ve ülkesel olmak üzere ikiye ayrılırlar. Bölgesel rehberler sadece belirli bir bölgede görev yapabilirken, ülkesel rehberler tüm bölgelerde hizmet verebilir.Çalışabileceği bölgeler rehberin çalışma kartında belirtilir.
Uygulama GezileriTurist rehberi olmak için en az bir bölge gezilerek uygulama gezilerinin tamamlanması gerekiyor. Bu gezilerde öğrenilenlerin bir sınavla test edilmesi gerekir.Gezilen bölgelerle ilgili bilgiler sınavda test edilir.
Meslek Kanunu ve Yasalar6326 Sayılı Turist Rehberliği Meslek kanunu, rehber olmak isteyenlerin uyması gereken yasal kuralları belirler.Bu kanun, turist rehberlerinin görev ve sorumluluklarını, hak ve yükümlülüklerini belgeler.

Rehber olmak isteyenler ne yapmalı? Yabancı dil zorunlu mu? Kokartlar sadece belirli bölge için mi veriliyor? Profesyonel turist rehberi Onur Akgül, mesleğin detaylarını anlattı. 

Onur Akgül kimdir? 

1994 İstanbul doğumluyum. Turizm alanında lise eğitimi aldım. Çanakkale Üniversitesi Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği bölümünden mezun oldum. Balıkesir üniversitesinde Turizm Rehberliği anabilim dalında yüksek lisansımı tamamladım. Çanakkale Üniversitesi’nde doktora eğitimine devam ediyorum. Doktora ders sürecini yeni tamamladım. 

2017 yılından beri turist rehberliği yapmaktayım. Ülkesel rehberim. Çanakkale’de yaşıyorum. Aktif rehberlik hayatıma devam ediyorum. Mesleğimi de çok seviyorum. İki ulusal dergide de köşe yazarlığı yapmaktayım. 

Rehber olmak isteyenler ne yapmalı?

Öncelikle bu mesleği sevebiliyor olmak gerekiyor. İnsanlarla iletişiminiz iyi olması gerekiyor. Sosyalleştiren bir meslek sizi. Mesleğimizin temel direği olan bir yasamız var. 6326 Sayılı Turist Rehberliği Meslek kanunu çok önemli. Kanuna göre turist rehberi olabilmek için, başında eğitim süreci geliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sertifika programı oluyordu. Genel kültür ve yabancı dil sınavlarını da geçtikten sonra turist rehberliği ruhsatnamenizi alıyordunuz. Üniversitelerde bu alan için eğitim veren programları olduğu için sertifika programları düzenlenmiyor. Üniversitelerin ön lisans ya da lisans bölümlerinden mezun olmanız gerekiyor. Bir yabancı dili iyi şekilde konuşabiliyor olmanız gerekiyor. 

Bu şartı yerine getirmeniz için de YDS ya da Bakanlığın gözetiminde düzenlenen turist rehberliği yabancı dil sınavı var. Bu ikisinden birini geçmek gerekiyor. YDS’den en az 70 almak gerekiyor. Sonrasında da uygulama gezileri var. Çalışacağımız bölgede yetkilendirilmek adına uygulama gezileri oluyor. Uygulama gezilerinden en az birini tamamladıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ruhsatname için başvuruyorsunuz. Aldığınız ruhsatname ile yaşadığınız yerdeki yetkili odalara başvuruyorsunuz, kayıt oluyorsunuz. Sonrasında da çalışma kartı veriliyor. Bunu aldıktan sonra da fiilen mesleğinizi icra etmeye başlıyorsunuz.

Üniversite mezunu olmak zorunlu mu? 

Zorunlu. Sertifika programları artık açılmıyor. Ön lisans, lisans ya da yüksek lisans programlarından birini bitirmek zorundasınız. 

Yabancı dil zorunlu mu?

Kanunda da belirtildiği üzere bir yabancı dilden yeterlilik vermek gerekiyor. İngilizce olabilir az bilinen bir dil de olabilir. Mesleğin temelinde yabancı dil olmazsa olmaz kıstaslardan bir tanesi. 

Rehber, turist rehberi, apranti, eylemli - eylemsiz rehber ne demek?

Apranti rehber dediğimiz yardımcı rehber. Birçok apranti rehber acente adını orada bulunurlar. Turist rehberi turu icra eder. Yardımcı rehber genelde üniversitelerde okuyan öğrencilerden oluşmakta. 

Eylemli rehber çalışma kartına sahip olup aktif rehberlik yapan kişiler. Bir de şöyle bir husus var; ruhsatınızı aldınız, odanıza kayır yaptırdınız ama çalışma kartı almadınız, çalışma kartına sahip olan turist rehberler ise eylemsiz turist rehberleri. Ruhsatnamenizi aldıktan sonra 6 ay içinde bir meslek örgütüne iye olmazsanız iptal ediliyor. 11 bin-12 bin civarında rehberlik meslektaşlarımız yer almakta. 

Kokartlar sadece belirli bölge için mi veriliyor?

Kokart eski jargon, çalıma kartı geçiyor. İkisi de aynı şey. Ruhsatnamenizi alırken en az bir bölge gezmiş olmalısınız. Siz hangi bölgede uygulama gezisine çıktı iseniz orada yapmak zorundasınız. Ben Marmara, Ege ve Akdeniz turu yapmıştım. Ruhsatında da çalışacağı bölgeler olarak, Marmara, Ege ve Akdeniz yazıyor. Çalışma kartı alırken çalışabileceğimiz bölgeler yer alıyor. Çalışma kartlarında ülkesel ve bölgesel turist rehberleri ibaresi var. Ülkesel rehberler bütün bölgelerde çalışabiliyor. Bölgesel rehberler ise Marmara var Ege yok gibi. Kişilerin kendi tercihi oluyor genellikle. Tamamlamadığınız bölgede tur organize ederseniz bunun ciddi cezaları var. 

Kokart alabilmek için sınava girmek gerekiyor mu?

Uygulama gezisi sonrasında, bir sınava tabi oluyorsunuz. Gezdiğiniz bölge ve noktalarla alakalı. Bu testten en az 75 almanız gerekiyor. Lisans almak için sınava giriyorlar. Rehber olup bölge eklemek isteyenler sınavdan muaf. 

Sınav soruları nasıl oluyor?

Sordukları sorular anlatılan her şeyi kapsıyor. Turda ne öğrenildiyse o soruluyor. 

Çok geziyorsunuz, çok kazanıyor musunuz?

Biz gezdiriyoruz. Maksadımız turistlere tanıtmak. Maddi açıdan tatmin edici bir meslek. Rehberlikte kazanmak istiyorsanız öncesinde o kadar harcamanız gerekiyor. Eğitim gezisine katılmanız, kitap okumanız gerekiyor. Devamlı okumanız gerekiyor. Eğitim gezileri dışında da bir yeri gidip görmeniz gerekiyor. Mesleki birikiminizi için para harcamalısınız. Yatlar katlar kazanmıyoruz. Maddi kazancından ziyade beşeri kazancı çok önemli. Zaman yönetimi çok önemli turist rehberliğinde. Rehberlik sadece gezip para kazanmak değil.

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi

Rehberler için ağustos böceği demek doğru olur mu?

Bizim ülkede bu durum çok geçerli değil. Çok şanslıyız. Anadolu coğrafyasında rehbere ekmek çok. Turizm sektörüne dair sezonluk bakış açısı var. Rehberliğin böyle olmadığını düşünüyorum. Çalıştığınız bölge dışına çıkmıyorsanız bu geçerli olabilir. Mesleği dolu dolu icra etmek istiyorsanız, bazı aylarda farklı yerlerde yaşamak gerekiyor. Dünyanın en başarılı rehberleri turist rehberleridir. 

Gezerken en çok etkilendiğiniz yer neresi?

Birçok yer var. Geriden alacak olsak; eğitim gezisinde Kaş Antik Tiyatro’da gün batımını izlemek beni acayip etkilemişti. Anadolu çok keşfetmeye açık bir bölge, keşfederken çağlar atlayacağınız konumda. Aspendos Tiyatrosu da unutulmaz anlardı. Rehber iken orayı anlatırken anlattığım dönelerde yaşıyormuşum hissiyatı oluştu. Sultanahmet’e gittiğimde Dikilitaşı gördüğümde başka hissettim. Ayasofya’ya girdiğimde kayboldum, anlatırken yaşıyorsunuz bir nevi. Kubbesi sonsuz gelmişti bana.

Ağrı’da Doğu Beyazıt’ta İshak Paşa Sarayı bir başka. Çölün ortasında elmas gibi. Efes’e girdiğinizde de o anı yaşıyormuş gibi hissediyorsunuz. Kış gezisi yaptığımızda Sagalassos Antik Kenti, Burdur’da yer alıyor. Yazı ayrı kışı ayrı güzel. 

Hatay çok farklı bir coğrafya. Mardin sokaklarında yürümek, kendi içerisinde ruhu varmış gibi hissediyorsunuz. Şanlıurfa Halfeti’de batık şehri görmek inanılmaz bir duygu. Anlattığım yerleri bir şekilde gezmenizi öneririm. Kültür turları çok önemli bizim için.

Gökçeada güneşin son battığı yer. Keyfi çok başka. Bozcada köyü olmayan tek ilçesi. Bağbozumu zamanı bağdan üzüm topluyorsunuz. Toprağa dokunmak, üzümleri kendiniz toplaması çok başka bir şey. Saymakla bitmez. Tunceli’de Munzur Vadisi çok görmek istediğim yer. Erzincan Kemaliye’de Karanlık Kanyon yine. 

Turistler misafir mi, müşteri mi?

Misafir, hiç düşünmeden cevap verebilirim. Turizm sektörü içerisinde hizmet verdiğimiz kişiler misafirdir. 

Kokart için yüksek lisansta tez gerekli mi? 

Fark etmiyor. Tezli de yapsanız tezsiz de yapsanız şartı yerine getirmiş olursunuz. 

Kısa süre içerisinde gezilecek bölgeler nereler olabilir?

İstanbul’a yönelik söyleyeyim. Hafta sonu kaçamağı yapabilecekleri en uygun destinasyonlardan biri Kuzey Ege. 2 günlük Gökçeada, Bozcaada yapılabilir. Kaz dağları olabilir. Asos olabilir. Adatepe, Yeşilyurt köyü gibi. 

Doğu Karadeniz, 2-3 günlük yapılabilir. Kapadokya turları da gezilebilir. Yıllık izin söz konusuysa Ege, Akdeniz tutu olabilir. 

Otel tatili mi, kültür turu mu?

En son ne zaman bir otelde kaldım hatırlamıyorum. Rehber olarak kültür turlarını tavsiye ederim. 

Çalışma şekli nasıl?

Acenteye bağlı olarak da çalışabilirsiniz, freelance de çalışabilirsiniz. SGK’nızı kendinizin yapmanız gerekiyor. 

Size nasıl ulaşabilirler?

Sosyal medya, Instagram en aktif kullandığım sosyal medya.

Rehber olmak isteyenler ne yapmalı?

Öncelikle bu mesleği sevebiliyor olmak gerekiyor. İnsanlarla iletişiminiz iyi olması gerekiyor. Sosyalleştiren bir meslek sizi. Mesleğimizin temel direği olan bir yasamız var. 6326 Sayılı Turist Rehberliği Meslek kanunu çok önemli.

Rehberlik için yabancı dil zorunlu mu?

Kanunda da belirtildiği üzere bir yabancı dilden yeterlilik vermek gerekiyor. İngilizcede olabilir az bilinen bir dil de olabilir. Mesleğin temelinde yabancı dil olmazsa olmaz kıstaslardan bir tanesi. 

Üniversite mezunu olmak zorunlu mu? 

Zorunlu. Sertifika programları artık açılmıyor. Ön lisans, lisans ya da yüksek lisans programlarından birini bitirmek zorundasınız. 

Onur Akgül Kimdir?, 1994 İstanbul doğumlu, Çanakkale Üniversitesi’nin Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği bölümünden mezun, 2017'den bu yana turist rehberliği yapıyor, Balıkesir Üniversitesi'nde Turizm Rehberliği yüksek lisansı tamamladı ve Çanakkale Üniversitesi'nde doktora eğitimine devam ediyor, Rehber Olmak, Rehber olmak için öncelikle yabancı dil bilmek ve bu alanda üniversite eğitimi almak zorunlu Ayrıca, sosyal beceriler ve genel kültür bilgisi de gereklidir, İlgili yasalar ve sınavlar da göz önünde bulundurulmalıdır, Üniversite Eğitimi, Turist rehberi olmak için turizm rehberliği programında ön lisans, lisans ya da yüksek lisans derecesine sahip olmak gerekiyor, Eğitim sürecin en önemli adımıdır, Yabancı Dil Bilgisi, Turist rehberi olmak için yabancı dil bilme zorunluluğu vardır İngilizce ya da herhangi bir başka dil olabilir Yeterliliği belgelemek için sınavlardan birini geçmek gerekiyor, Bakanlık sınavı veya YDS ile dil yeterliliği belgelenebilir, Çalışma Kartı, Rehberler, hangi bölgelerde rehberlik yapabileceklerini belirlemek için çalışma kartına ihtiyaç duyarlar, Çalışma kartı, odalara kayıt olduktan sonra verilir, Turist Rehberinin Kazancı, Rehberlik mesleğinde, maddi kazanç tatmin edici fakat acı ile tatlı yanlarını içerir Zira, eğitim ve mesleki gelişim için önemli yatırımlar yapılması gerekiyor, Zaman yönetimi yeteneği kazancı da etkiler, Rehberlerin Türleri, Yardımcı rehber (apranti), turist rehberi, eylemli ve eylemsiz rehber olarak farklı turist rehberi türleri vardır, Rehberlik türleri, çalışma durumlarına ve yeterliliklerine göre belirlenir, Bölgesel ve Ülkesel Rehberler, Rehberler hizmet verdikleri bölgelere göre bölgesel ve ülkesel olmak üzere ikiye ayrılırlar Bölgesel rehberler sadece belirli bir bölgede görev yapabilirken, ülkesel rehberler tüm bölgelerde hizmet verebilir, Çalışabileceği bölgeler rehberin çalışma kartında belirtilir, Uygulama Gezileri, Turist rehberi olmak için en az bir bölge gezilerek uygulama gezilerinin tamamlanması gerekiyor Bu gezilerde öğrenilenlerin bir sınavla test edilmesi gerekir, Gezilen bölgelerle ilgili bilgiler sınavda test edilir, Meslek Kanunu ve Yasalar, 6326 Sayılı Turist Rehberliği Meslek kanunu, rehber olmak isteyenlerin uyması gereken yasal kuralları belirler, Bu kanun, turist rehberlerinin görev ve sorumluluklarını, hak ve yükümlülüklerini belgeler
turist rehberi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu çevrimiçi kurs görseli kızıl saçlı ve kalpli bir kadını göstermektedir. İspanyolca kursunu (A1) temsil eden siyah beyaz puantiyeli bir gömlek giymektedir. Kalp ayrıca dil öğrenmenin önemini sembolize edebilecek kırmızı ve sarı şeritlerle süslenmiştir. Bence bu görsel öğrencileri İspanyolca kursuna (A1) katılmaya ve öğrenme yolculuklarını keyifli hale getirmeye teşvik ediyor.
5
(23)

İspanyolca Kursu (A1)

12 Konu5 Saat
Çağla AlperÇağla Alper
1110444
Bu çevrimiçi kurs görüntüsü uzun saçlı, mutlu bir şekilde gülümseyen bir kadını gösteriyor. İtalyanca kursundan (A1) keyif alıyor gibi görünüyor. Saçları uzun ve dalgalanıyor ve yüzünde parlak, neşeli bir ifade var. Görünüşe göre bir süredir İtalyanca öğreniyor ve artık becerilerini sergileyecek kadar kendine güveniyor. Kendini dil öğrenme yolculuğuna adamış biri için harika bir örnek. Bunu yaparak başarısını hak etti ve İtalyanca A1 kursunun mükemmel bir temsili.
5
(3)

İtalyanca Kursu (A1)

30 Konu5 Saat
Uzun siyah saçlı güzel bir kadın, beyaz bir bluz giymiş ve yüzünde parlak bir gülümsemeyle kameranın önünde duruyor. Gözleri sevinçle parlıyor ve dudakları hafifçe ayrılmış, neşeli ve memnun görünüyor. Ellerini vücudundan hafifçe uzakta tutarak ayakta duruyor ve ince vücudunu sergiliyor. Bakışları davetkâr ve kendinden emin, ifadesi ise hayat ve enerji dolu. Bu resim onun mutlu ve kaygısız tavrını yansıtıyor ve neşeli ifadesinin ona bakan herkesi gülümseteceği kesin.Duygu Çetin
1175464
Bir kadın, aydınlık bir odada dikkatle bilgisayar ekranına bakmaktadır. Pembe bir bluz giymiş ve koyu kahverengi saçlarını arkadan bağlamış. Gözleri ekrana odaklanmıştır ve elleri masanın üzerinde hafifçe durmaktadır. Arka plandaki duvarlar beyaz ve üzerlerinde birkaç poster ve resim var. Masa ahşap ve pembe bir yastık da dahil olmak üzere çeşitli eşyalarla dolu. Derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor, sanki bilgisayarda bir sorunu çözmeye çalışıyor. Odadaki aydınlatma sıcak ve davetkâr, atmosfer ise konsantrasyon ve odaklanma havasında.
5
(36)

Nöropazarlama Eğitimi

19 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
17631193