AnasayfaBlogKızgın Müşteri Nasıl Sakinleştirilir?
Müşteri İlişkileri Yönetimi

Kızgın Müşteri Nasıl Sakinleştirilir?

17 Şubat 2018
Bu resimde hoşnutsuz bir ifadeye sahip bir kadın görülüyor. Kaşları çatılmış ve dudakları mutsuzluk belirtisi olarak aşağıya doğru bükülmüş. Kadın görüntünün odağında, arkasında bulanık yeşil ve beyaz bir arka plan var. Yakın çekim çenesinden alnına doğru yapılmış, yüzü ve koyu renk saçları yakalanmış. Sağ elinde siyah uçlu ve beyaz gövdeli bir kalem tutmaktadır. Elinin yanında beyaz kenarlıklı yeşil bir nesne, uzakta ise siyah kenarlıklı beyaz bir nesne vardır. Siyah kenarlıklı beyaz bir duvar da görülebiliyor.
AdımTanımÖnemi
Kızgın Müşteriyle İletişimMüşteriyi arayarak iletişim sağlayın ve duygularını, sorunlarını birebir dinleyin.Müşteriler kendilerini daha değerli hisseder ve güven kalitesi artar.
BilgilendirmeMüşteriyi sürekli olarak işlerin durumu hakkında bilgilendirin. Müşterinin kontrolün sizde olduğunu hissetmesi ve dürüstlüğünüzün meydana çıkması.
Çözüm SunmaMüşteriye çözüm önerileri getirin ve düşüncelerini alın.Müşteriye sizin problem hakkında düşündüğünüzü ve durumun kontrolünüzün altında olduğunu gösterir.
Söz TutmaVerdiğiniz sözleri yerine getirin ve yeni sözler verirken bunu dikkate alın.Müşterinin size olan güvenini arttırır ve sizi referans verme olasılığı yükselir.
Değer KatmaMüşteriye işinde yardımcı olacak fikirler sunmak.Müşteriye değer sağlar ve iş ilişkisini geliştirir.
Eğitim AlmakStres yönetimi, zor müşterilerle başa çıkma gibi eğitimleri almak.İş hayatındaki kaliteyi artırır ve kişisel gelişimi sağlar.
CRM KullanımıMüşteri İlişkileri Yönetimi yazılımı kullanmayı düşünme.Müşteri ilişkilerini etkin şekilde yönetme ve verileri saklama.
Müşterinin BeklentileriMüşterinin baştan beklentilerini net biçimde belirleme.Müşteri memnuniyetini sağlama, gerilimi önleme.
Gerçekçi HedeflerGercekci beklentiler ortaya koyma ve yapabileceklerinize odaklanın.Başarısızlık ve hayal kırıklığı riskini azaltır.
HonestyYaptığınız hataları ve gecikmeleri müşteriye dürüstçe ifade etme.Müşteriye saygı gösterdiğinizi ve güvenilir olduğunuzu gösterir.

Bazı projeler programın gerisinde kalır ve deadline sürekli gecikir. Ve eğer siz bu projenin içerisindeyseniz müşteriyle birebir muhatap olduğunuz zamanlar olabilir. Siz hiç bitmek bilemeyen bir projede çalıştınız mı? Hataları olan bir projeyi müşteriye sunmak zorunda kaldınız mı? Ya da daha basit anlamıyla müşteriyle aranızda gergin bir iş ilişkisi oldu mu?

Bu makalede aşağıdaki 5 maddeyi ele aldım. Bu maddeler müşteri ilişkileri yönetiminde bir önemli maddelerdi ve bunları yıllardır kızgın müşterilerimi sakinleştirmek için kullandım. Sizin de işinize yarayacağını düşündüğüm için maddeler halinde sıraladım.

Müşteriyle her zaman iyi ilişkiler kuramazsınız. Bazen sorunlar yaşanabilir. Bu sizden kaynaklansın ya da kaynaklanmasın. Kızgın bir müşteriyle konuşuyor olmanızın en büyük sebebi şu dur: eğer müşterinin beklentilerini karşılayamazsanız gerginlik ortaya çıkar. 

Ben şimdiye dek kızgın müşteri ilişkileri hakkında öğrendiğim tek ders gerçekçi beklentiler ortaya koymak.

Eğer bu mümkün değilse, o müşteriyle iş yapmaya değmez. Bu ister satış – pazarlama olsun veya kişisel gelişim çalışması olsun. Eğer gerçekçi beklentiler ortaya koyamıyorsanız yaptığınız çabalar boşa çıkacaktır.

Aşağıdakiler zor yoldan öğrendiğim ve her gün uyguladığım müşteri ilişkilisi yönetimi dersleridir.

Kızgın müşteriyi sakinleştirmek için uygulamanız gereken 5 adım

Kızgın müşteri nasıl sakinleştirilir?

Adım 1: Kızgın Müşteriyi Arayın



i̇şler kötü gidiyorsa ve müşteri bunun farkındaysa onu arayın. e-posta mevcut kötü durumu veya duyguları her zaman ortaya koyamaz. çünkü bir ses tonu mimik yok. ayrıca müşteriler telefon ile arandığında kendilerini daha değerli hissederler.

Kızgın müşteriyle mevcut tartışın ve bir çözüm bulmaya çalışın, bütün müşteriler aynı değildir bunu bilerek yaklaşın.

Aynı zamanda çözümleri uygulamak ve problemleri çözmek için bir zaman verin. Problemleri ne zaman çözeceğinizi kızgın müşteriye belirtmezseniz çözümleriniz çok etkili olmayacaktır. Zamanında teslim edebileceğiniz işler için söz verin. Eğer zamanında teslim edemeyeceksiniz asla ve asla yalan söylemeyin. Teslim edemeyecekseniz bile bunu müşteriye belirtin. Müşterinin güvenini tazelersiniz.

Kriz durumlarında insanlar ne kadar beklemeleri gerektiğini bildiklerinden daha az stres yaşarlar. Siz çözüm ürettiğinizde ve müşteri bunun farkında olduğunda, size karşı olan güvenleri artacak ve daha çok rahatlayacaklardır. 

Adım 2: Kızgın Müşteriyi Devamlı Bilgilendirin

İşler kötü gidiyor ve müşteri bunu bilmiyorsa bu kızgın müşteriyi daha da kızdıracaktır. Bu her zaman böyle olmayabilir ama benim deneyimlerime göre, işler kötü gitse dahi bilgilendirin. Bu onların size güvenmesini sağlıyor ve sizin dürüstlüğünüzü gösteriyor. 

Ben müşteriyle konuşmadan önce her zaman kızgın müşteriye sunacağım çözümleri hazırlarım ve problemi belirtirim.

Siz söylemesinizde müşteriler zaten birgün problemi öğrenirler. Güven sorunu da böyle böyle gelişir.

Adım 3: Müşteriye Çözüm Sunun

Problem olduğunda müşteriler için çözümleriniz hazır olsun. Onların size ne yapılması gerektiğini söylemesini beklemeyin.

Onlara çözüm sunun ve düşüncelerini isteyin. Kızgın müşteriler genellikle bana ‘’Ne yapmamız gerektiğini düşünüyorsun?’’ derler. Bu, kızgın müşteriye sizin problem hakkında düşündüğünüzü ve durumun kontrolünüzün altında olduğunu gösterir. 

Adım 4: Müşteriye Verdiğiniz Sözlere Dikkat Edin

Yerine getiremeyeceğiniz sözler vermeyin. Yapamayacaklarınızın sözünü vermeyin ama yapabildiğinizden daha fazlasını yapın.

Uygulanabilir zaman çizelgeleri ve bütçeler belirleyin ve biraz (+) (-) ekleyin ki ne söz verdiyseniz onu yapabilin. Bu size müşterilerin sizi daha çok referans göstermesi ve gelecekte de sizinle çalışması olarak dönecektir. 

Adım 5: Değer Katın

Müşteriye fikir vererek kendinize ve işletmenize değer katın.

Örneğin, bir websitesi olan müşterinize bu önerileri yapabilirsiniz: ‘’Websitenize gelir akışı sağlamak için Google Adsense’i kullanmayı düşündünüz mü?

Yeni pazarlama stratejileri, işletmelerini tanıtmak için maliyeti düşük yollar ve müşterinin işini daha ileriye taşıyabilecek olan herhangi bir değer takdir edilecektir.

Bu yaklaşımı bütün müşterilerimde kullanıyorum ve sonunda bana mevcut olarak dahil olmadığım işletme süreçlerinde de sorular sormaya başladılar.

Müşterilerle Başa Çıkmak İçin Eğitim Alabilir miyiz?

İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından verilen Stres Yönetimi, Zor Müşterilerle Başa Çıkma Yöntemleri gibi eğitimlerden faydalanmanızı öneririz. Online ortamda gerçekleşen eğitimler sonucunda başarılı olduğunuz taktirde sertifika almaya hak kazanırsınız.

İlgili eğitim: Stres Yönetimi Eğitimi

Kızgın müşterilerle başa çıkmak için CRM yazılımı yardımcı olabilir

Müşteri ilişkileri yönetimi etkin bir iletişim konusu olduğundan dolayı, eğer çok sayıda müşteriniz varsa, Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) yazılımını kullanmayı düşünebilirsiniz. CRM yazılımı müşterilerinizle olan ilişkilerinizin müşteri iletişim bilgisi, satış tarihi, hizmet aramalarının kaydı, müşteri şikayetleri dahil olmak üzere bütün detaylarını parmak uçlarınıza taşımanıza yardımcı oluyor.

Titizlikle uygulandığında, bu müşteri ilişkisi yönetim dersleri sizin anlaşmazlık ortaya çıktığında onu minimize etmenize ve müşterilerinizin gözünde değerinizin artmasına yardımcı olacaktır. 

Kızgın Müşteriyle İletişim, Müşteriyi arayarak iletişim sağlayın ve duygularını, sorunlarını birebir dinleyin, Müşteriler kendilerini daha değerli hisseder ve güven kalitesi artar, Bilgilendirme, Müşteriyi sürekli olarak işlerin durumu hakkında bilgilendirin , Müşterinin kontrolün sizde olduğunu hissetmesi ve dürüstlüğünüzün meydana çıkması, Çözüm Sunma, Müşteriye çözüm önerileri getirin ve düşüncelerini alın, Müşteriye sizin problem hakkında düşündüğünüzü ve durumun kontrolünüzün altında olduğunu gösterir, Söz Tutma, Verdiğiniz sözleri yerine getirin ve yeni sözler verirken bunu dikkate alın, Müşterinin size olan güvenini arttırır ve sizi referans verme olasılığı yükselir, Değer Katma, Müşteriye işinde yardımcı olacak fikirler sunmak, Müşteriye değer sağlar ve iş ilişkisini geliştirir, Eğitim Almak, Stres yönetimi, zor müşterilerle başa çıkma gibi eğitimleri almak, İş hayatındaki kaliteyi artırır ve kişisel gelişimi sağlar, CRM Kullanımı, Müşteri İlişkileri Yönetimi yazılımı kullanmayı düşünme, Müşteri ilişkilerini etkin şekilde yönetme ve verileri saklama, Müşterinin Beklentileri, Müşterinin baştan beklentilerini net biçimde belirleme, Müşteri memnuniyetini sağlama, gerilimi önleme, Gerçekçi Hedefler, Gercekci beklentiler ortaya koyma ve yapabileceklerinize odaklanın, Başarısızlık ve hayal kırıklığı riskini azaltır, Honesty, Yaptığınız hataları ve gecikmeleri müşteriye dürüstçe ifade etme, Müşteriye saygı gösterdiğinizi ve güvenilir olduğunuzu gösterir
Kızgın Müşteri Nasıl Sakinleştirilir?crm kızgın müşterimüşteri ilişkileri zor müşterilerzor müşteriye açıklama yapmazor müşteri yönetimi
Genç bir kadın yakın plan bir portrede görülüyor. Açık tenli, yüksek elmacık kemikli ve belirgin bir çene hattına sahip. Gözleri parlak ve büyüleyici, uzun kirpikleri ve kapakların etrafındaki hafif gölgesi var. Dudakları dolgun ve açık pembe bir renge boyanmış. Saçları koyu kahverengi ve yüzünün etrafına yumuşak dalgalar halinde dökülüyor. Güzelliği yayan kendinden emin ama nazik bir ifadesi var.
Meryem Winstead
Blog Yazarı

Hacettepe Üniversitesi Aile ve Tüketim Bilimleri Bölümü mezunuyum. Blog yazarlığı ve insan kaynakları yönetimi sertifikalarım var. İngilizce dilinde yüksek lisans derecem var ve 3 yıl ABD'de yaşadım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.