AnasayfaBlogBaşarının Sırrı Müşteri Memnuniyeti
Müşteri İlişkileri Yönetimi

Başarının Sırrı Müşteri Memnuniyeti

25 Ekim 2019
Bir erkek ve kadın modern bir ofiste bir masada oturuyor. Adam takım elbise giymiş ve gülümsüyor, kadının yüzünde ise hoş bir ifade var. Masanın üzerinde bir dizüstü bilgisayar, kapaklı bir kahve fincanı ve mavi deri bir sandalye vardır. Kahve fincanı kapaklı siyahtır ve dizüstü bilgisayar masanın üzerinde açıktır. Ayrıca arka planda siyah bir sandalye vardır. Bu sahne, dizüstü bilgisayar ve kahvenin rahat bir atmosfer sağladığı masadaki iki kişi arasındaki sohbeti yakalıyor.
Konu BaşlığıAçıklamaÖneriler
Müşteri MemnuniyetiMüşteri memnuniyeti, müşterinizin markanızla olan etkileşimlerinde hissettiklerinin yansımasıdır. Elde edilen geri bildirimler, işletmeniz tarafından yapılabilecek iyileştirmeler hakkında fikir sağlar.Müşteri geri bildirimlerini ciddiye alarak hizmet ve ürün geliştirme stratejisi belirleyin.
Müşteri Memnuniyeti ve FiyatMüşteri memnuniyeti, genellikle fiyat unsurundan daha önemlidir. Müşteriler, yüksek hizmet kalitesine sahip daha pahalı ürünleri veya hizmetleri tercih edebilir.Fiyat stratejisi belirlerken müşteri memnuniyetini gözetin ve hizmet kalitenizi koruyun veya artırın.
Rakiplerle RekabetMüşteri memnuniyetine odaklanan bir işletme, sektöründeki diğer firmalardan daha çabuk öne çıkar.İyi bir müşteri hizmeti ve müşteri memnuniyeti stratejisi belirleyin.
Müşteri İlişkileriMüşterilerle kurulan sağlam bağlar, müşteri sadakatini ve hizmetten memnuniyeti artırabilir.Müşteri hizmetleri ekibinizi müşterileri dinleme ve çözümler sunma konusunda eğitin.
Sosyal Medya KullanımıSosyal medya, işletmelerin müşterileriyle etkileşime geçmesi ve onları elde tutması için güçlü bir araçtır.Etkin bir sosyal medya stratejisi geliştirin ve bunu düzenli olarak gözden geçirin.
Özel İlgiler ve PromosyonlarÖzel günlerde düzenlenecek promosyonlar, müşteri deneyimini zenginleştirir ve onların markaya olan bağlılığını güçlendirir.Özel fırsatlar ve promosyonları düzenli olarak değerlendirin.
Kargo Teslimat HizmetiMüşterinin alışverişi rahat ve pratik bir şekilde alabilmesi için kargo hizmeti sunulmalıdır.Teslimatların vaktinde ve doğru bir şekilde yapılmasını sağlayın. Gecikme durumunda müşterileri zamanında bilgilendirin.
Müşteri Memnuniyeti AnketleriAnketler, müşterilerin işletme hakkında düşüncelerini açık ve doğrudan ifade etmelerine olanak sağlar.Zaman zaman müşteri memnuniyeti anketleri gerçekleştirin ve elde edilen bilgileri hizmetlerinizi geliştirmek için kullanın.
Bireysel Gelişim ve EğitimSatış, pazarlama ve müşteri hizmetleri konusunda kişisel ve mesleki gelişim, daha başarılı olmayı sağlar.Çalışanların düzenli olarak eğitimler almasını sağlayın.
Müşteri Odaklı SatışMüşterinin isteği ve yararına göre bir satış stratejisi oluşturmak, müşteri memnuniyetini artırabilir.Satış stratejinizi müşterinin ihtiyaçlarına göre şekillendirin.

Müşteri memnuniyeti neden önemli? Yazımıza başlamadan önce bunun üzerinde kısa bir süre düşünmenizi rica ediyorum. Aklınıza ilk gelen nedenlerden biri muhtemelen, ‘daha fazla satış gerçekleşmesi için’ olacaktır. Bu doğru bir tahmin ancak elbette çok daha fazla nedeni var. Müşterinin isteği, arzusu ve yararına göre satış stratejisi oluşturmak, onların gözünden bakarak taleplerini yerine getirebilmek ancak müşteri odaklı çalışmalarla sağlanabilir.

Müşteri memnuniyeti önemi nedir? Müşteri nasıl mutlu edilir? Müşteri İlişkileri neden önemli? Tüm bunların cevabını öğrenmek ve müşteri memnuniyetine karşı yeni bir bakış açısı kazanmak için yazımızı okumaya devam edin.

Müşteri Memnuniyeti Nedir?

Müşteri memnuniyeti, müşterilerinizin markanız ile etkileşim içerisindeyken nasıl hissettiğinin yansımasıdır. Yani müşterinizin markanız hakkında duygu ve düşünceleri, markanızla olan etkileşiminden de anlaşılabilir.

Müşteri memnuniyeti, müşterilerin bir işletmenin ürün ve hizmetleri, yetenekleri ile ne derece mutlu olduklarını belirleyen bir ölçüm olarak ifade edilir. Anketler, puanlamalar ve müşteri memnuniyeti hakkındaki analizler, bir şirketin ürün ve hizmetlerini en başarılı ve beklenen biçimde nasıl iyileştireceğini belirlemesi hakkında ipuçları verebilir.

Şirket ve kuruluşların hayatını idame ettirebilmesi için müşterilere ihtiyacı vardır. Bundan dolayı şirketlerin ana hedeflerinin başında müşteri memnuniyeti için çalışmalar yürütmek olmalıdır.

Müşteri Memnuniyeti Neden Önemlidir?

Müşteri memnuniyeti; işletmenize, markanıza olan sadakatleri açısından önemlidir. Sizinle mutlu olan, markanıza güven duyan müşterileriniz sizinle kalır. Aksi halde alternatifler aramaya ve sizden kopmaya başlarlar. Sanıyorum ki bunu hiçbir şirket istemez. Yeni müşteriler edinmek, var olanı elde tutmaktan daha zor ve maliyetlidir. 

Müşteri memnuniyeti, fiyatın önüne geçer

Fiyattan daha önemli şeyler vardır. Müşteriler değer görmeye ve iyi bir muameleye önem veriyor. Yapılan çok sayıda araştırmaya göre, kalitesi düşük ve ucuz bir servis seçeneğinin yerine, daha yüksek fiyat sunan fakat müşterilerini memnun eden işletmeleri seçecekleri kanıtlanmıştır.

Müşterilerinizi harika bir hizmet ile karşılamaya çalışın. Çünkü müşterileriniz, ilişkilerinizin her aşamasından memnun kaldığında, maliyetleri artırmanız da sorun teşkil etmez.

Müşteri memnuniyeti, markanızı rakiplerin önüne geçirir.

“Müşterileriniz sizi kötü hizmet verirseniz sevmeyecek olsa da rakipleriniz sevecek” - Kate Zabriskie

Müşteri odaklı satış için gerekli çalışmaları yapar ve başarılı bir şekilde uygulayabilirseniz, sektördeki rakiplerinize karşı avantaja sahip olursunuz.

Müşterileri Mutlu Etme Yolları Neler?

Hayatta hepimiz müşteriyiz. Herhangi bir mağazaya girdiğimizde, alışveriş yaparken dikkatinizi çeken ne oluyor? Bir mağazayı en sevdiğiniz mağaza yapan nedir? Satış danışmanlarının size olan ilgisi bu konuda önemli bir yere sahip. Kilit noktamız burası: Bir müşteri olarak size nasıl davranılmasını istiyorsanız, siz de müşterilerinize öyle davranın.

  • Müşteri memnuniyeti ve mutluluğu için en önemli kriterlerden biri; dürüst olmak. Verdiğiniz sözleri tutmak ve yerine getirmektir.

  • müşterileriniz için blog sayfası açabilirsiniz. ürünleriniz hakkında bilgilendirici içerikler, ilginç bilgiler paylaşarak size olan ilgilerini daima üzerinizde tutarsınız.

  • Sosyal medyanın gücünü küçümsemeyin. Ödüllü çekilişler, eğlenceli sosyal medya gönderileri oluşturun. Sosyal medyada daha aktif olmak ve müşterilerinizin sadakatini artırmak, yeni müşteriler çekmek için Sosyal Medya Uzmanlığını öğrenin.

  • Özel günlerde promosyonlar düzenleyebilir, bunu e-posta, sms aracılığı ile gönderebilirsiniz.

  • müşterileriniz ile daha iyi iletişim kurmak, onları dinlemek ve anlamak için müşteri memnuniyeti anketleri kullanın. 

  • Kargo teslimat hizmeti sunun. 

Ürünleriniz için müşterilerinize teslimat hizmeti sunmanız size daha olumlu dönüşler sağlar. Tabii teslimatların vaktinde ve doğru bir şekilde yapılması şartı ile. Gecikme gibi bir durum söz konusu olduğunda müşterinizi mutlaka bilgilendirin ve problemi anlatın, çözümünüzü açıklayın ve özür dileyin. Teslimat sonrasında müşterilerinizin memnuniyetini öğrenin. Bu gibi özel ilgiler müşterinizin size olan bağlılığını artıracaktır.

Müşteri İlişkileri ve Satış Konusunda Kendimi Nasıl Geliştirebilirim?

Bir ürün, hizmet ya da marka sunuyorsanız müşteriler ile daima ilişki içerisinde olmanız gerekecek. Bu bağlamda; gerek satışlarınızı artırma gerekse daha iyi müşteri ilişkileri kurarak alanınızda en iyi olmalısınız. Rakiplerinizin arasından sıyrılmak istiyorsanız kendinizi daima geliştirmeniz gerekir. Satış ve Pazarlama Eğitimleri size ihtiyacınız olan kişisel ve mesleki gelişimi sağlayacaktır. Satış yöneticileri, satış ekibi çalışanları, tanıtım temsilcileri, satış ve pazarlama uzmanları, yönetici ve satış adayları, satış konusuna ilgi duyan herkes bu eğitimlerden faydalanabilir.

İstanbul İşletme Enstitüsü tarafında çoğu ücretsiz verilen online eğitimlere katılabilirsiniz. Üstelik eğitimlerden başarılı olmanız durumunda sertifika almaya hak kazanırsınız. Kendiniz için en iyisi yapın. 

Müşteri Memnuniyeti, Müşteri memnuniyeti, müşterinizin markanızla olan etkileşimlerinde hissettiklerinin yansımasıdır Elde edilen geri bildirimler, işletmeniz tarafından yapılabilecek iyileştirmeler hakkında fikir sağlar, Müşteri geri bildirimlerini ciddiye alarak hizmet ve ürün geliştirme stratejisi belirleyin, Müşteri Memnuniyeti ve Fiyat, Müşteri memnuniyeti, genellikle fiyat unsurundan daha önemlidir Müşteriler, yüksek hizmet kalitesine sahip daha pahalı ürünleri veya hizmetleri tercih edebilir, Fiyat stratejisi belirlerken müşteri memnuniyetini gözetin ve hizmet kalitenizi koruyun veya artırın, Rakiplerle Rekabet, Müşteri memnuniyetine odaklanan bir işletme, sektöründeki diğer firmalardan daha çabuk öne çıkar, İyi bir müşteri hizmeti ve müşteri memnuniyeti stratejisi belirleyin, Müşteri İlişkileri, Müşterilerle kurulan sağlam bağlar, müşteri sadakatini ve hizmetten memnuniyeti artırabilir, Müşteri hizmetleri ekibinizi müşterileri dinleme ve çözümler sunma konusunda eğitin, Sosyal Medya Kullanımı, Sosyal medya, işletmelerin müşterileriyle etkileşime geçmesi ve onları elde tutması için güçlü bir araçtır, Etkin bir sosyal medya stratejisi geliştirin ve bunu düzenli olarak gözden geçirin, Özel İlgiler ve Promosyonlar, Özel günlerde düzenlenecek promosyonlar, müşteri deneyimini zenginleştirir ve onların markaya olan bağlılığını güçlendirir, Özel fırsatlar ve promosyonları düzenli olarak değerlendirin, Kargo Teslimat Hizmeti, Müşterinin alışverişi rahat ve pratik bir şekilde alabilmesi için kargo hizmeti sunulmalıdır, Teslimatların vaktinde ve doğru bir şekilde yapılmasını sağlayın Gecikme durumunda müşterileri zamanında bilgilendirin, Müşteri Memnuniyeti Anketleri, Anketler, müşterilerin işletme hakkında düşüncelerini açık ve doğrudan ifade etmelerine olanak sağlar, Zaman zaman müşteri memnuniyeti anketleri gerçekleştirin ve elde edilen bilgileri hizmetlerinizi geliştirmek için kullanın, Bireysel Gelişim ve Eğitim, Satış, pazarlama ve müşteri hizmetleri konusunda kişisel ve mesleki gelişim, daha başarılı olmayı sağlar, Çalışanların düzenli olarak eğitimler almasını sağlayın, Müşteri Odaklı Satış, Müşterinin isteği ve yararına göre bir satış stratejisi oluşturmak, müşteri memnuniyetini artırabilir, Satış stratejinizi müşterinin ihtiyaçlarına göre şekillendirin
müşteri ilişkileri yönetimi müşteri memnuniyeti müşteri odaklı satış teknikleri
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Kulaklık takan bir kadın bilgisayar ekranına bakmaktadır. Açık mavi bir kafa bandı olan siyah bir kulaklık takıyor ve saçları düzgünce arkadan bağlanmış. Yüzünde ciddi ama odaklanmış bir ifade var ve gözleri önündeki ekrana sabitlenmiş. Sağında bir dizüstü bilgisayar var ve arka planda beyaz bir nesne ve fincan görülebiliyor. Kadın yumuşak bir ışıkla aydınlatılmış ve sıcak bir atmosfer yaratılmış. Görüntü keskin ve nettir, genel bir hassasiyet ve doğruluk izlenimi verir.
Müşteri İlişkileri Yönetimi

Müşteri Memnuniyeti ve Telefonda İletişim

30 Eylül 2019
Her biri kendi dizüstü bilgisayarına sahip bir grup insan bir masanın etrafında toplanmış. Görüntünün ana odağı masada oturan takım elbiseli bir adamdır. Üzerinde bir grafik görüntülenen bilgisayar ekranına bakıyor gibi görünüyor. Arka planda bir kadın parmaklıkların yanında duruyor. Ayrıca bir bilgisayar ekranının yakın çekiminin yanı sıra bir kadın ve bir erkeğin iki bulanık görüntüsü de var. Son olarak, masanın üzerinde bir kitabın yakın çekimi görülmektedir. Arka plandaki kadın ve erkek sohbet ediyor gibi görünürken, masadaki diğer insanlar dizüstü bilgisayarlarına odaklanmış durumdalar.
Müşteri İlişkileri Yönetimi

Müşteri İlişkileri İçin Bilmeniz Gereken 5 Kural

16 Mart 2018