AnasayfaBlogZaman Yönetimi İçin 5 Harika Teknik
Zaman Yönetimi

Zaman Yönetimi İçin 5 Harika Teknik

18 Kasım 2019
Zilli siyah bir çalar saat ahşap bir masanın üzerinde durmakta, saatin yüzü odanın karanlığında aydınlanmaktadır. Saatin yanında file bir sepet içinde iki kalem duruyor ve masanın üzerinde yakın çekim bir kalem yer alıyor. Saatin sol tarafında pürüzsüz yüzeyli siyah bir nesne ve arka planda gümüş uçlu bir kalemin yakın çekimi görülüyor. Görüntünün üst kısmında bir perdenin yakın çekimi görülmektedir. Siyah saat ibreleri zaman içinde donmuş, beyaz yüzeydeki rakamları gösteriyor. Görüntü gündelik hayatın bir enstantanesi, nesneler zaman içinde donmuş.
Zaman Yönetimi TekniğiTeknik DetayıFaydası
Öncelikleri BelirlemekYapılacak işler arasında en acil ve önemli olanları belirlemek.Motivasyonu yüksek tutar ve işleri etkin bir şekilde tamamlanmasını sağlar.
Dikkati Yüksek TutmaDikkati dağıtacak unsurlardan uzaklaşıp, odaklanmayı sağlamak.İşleri daha hızlı ve hatasız tamamlamayı sağlar.
Mola VermeUzun çalışma periyodları arasında mola verip zihni dinlendirmek.Zihnin yenilenmesi ve verimliliğin artmasını sağlar.
Görevlere Zaman BelirlemeHer bir göreve ne kadar zaman ayrılacağının planlanması.Zaman kullanımını optimize eder, daha çok işin tamamlanmasını sağlar.
Düzenli OlmakGereçlerin ve dokümanların düzenli ve işlevsel bir şekilde yerleştirilmesi.İşyerindeki karışıklığı önler ve iş yapma hızını artırır.
Zaman Yönetimi EğitimiZaman yönetimi becerilerini geliştirmek için alınan eğitimler.Kişisel ve iş hayatında verimliliği artırır, zaman kullanımı konusunda farkındalık oluşturur.
Stres YönetimiZaman yönetiminde doğru adımları atabilmek için stresin etkin yönetilmesi.Daha nitelikli zaman geçirme imkanı sağlar, çalışma verimliliğini arttırır.
PlanlamaGörevlerin belirli bir düzen ve zaman çerçevesinde planlanması.Zamanın daha etkin kullanılmasını sağlar, verimliliği arttırır.
DelegasyonZaman kullanımını optimize etmek adına, bazı görevlerin başkalarına devredilmesi.Zaman kullanımını düzenler, iş yükünü hafifletir.
Teknolojiyi KullanmakZaman yönetimi ve planlama uygulamalarını kullanarak zamanı etkili yönetme.Görevleri organize etmeyi ve takip etmeyi kolaylaştırır, zaman kaybını önler.

Zaman yönetimi, yaşam içerisinde başarıya ulaşabilmemiz için zamanı en verimli haliyle nasıl kullanabileceğimizi ifade eder. Zaman yönetimi, zamanı en iyi şekilde değerlendirerek, en yüksek faydayı almamızı sağlar. Zamanı etkin yönetebilirsek, bir şeylerin daha fazlasını başarabiliriz. Bu sayede stresimiz azalır ve kariyer başarısına daha da yakın oluruz. 

Zaman, hepimize eşit verilmiştir. Verilen bu kısıtlı zamanı iyi değerlendirmek ve kıymetini bilmek gerekir. Aksi halde planladığımız hiçbir şey yolunda gitmez, motivasyonumuz da başarımız da hızla ivme kaybedebilir.

Zaman Yönetiminin Faydaları Nelerdir?

Kaygıyı azaltır

Yapmamız gereken görevleri planlamak ve bu planlamayı takip etmek, kaygılarımızı azaltmada yardımcı olur. Tamamladığımız her görevin yanına bir artı koymak, ilerlememizi somutlaştırır. Bu da bizi yapılması gereken diğer görevler için daha fazla motive edecektir. 

Daha fazla alan

İyi planlanmış bir zaman yönetimi, günlük hayatımızda bize daha fazla alan hakkı tanır. Zamanımızı etkin bir biçimde planlayabilirsek, kişisel uğraşlarımıza ya da hobilerimize daha fazla vakit harcamaktan zevk alırız. 

Daha çok fırsat

Zamanı iyi yönetebilmek, önemi olmayan aktivitelere daha az vakit ayırmayı beraberinde getirir. Çünkü kendimizi, zamana karşı daha fazla sorumluluk sahibi hissederiz. Öte yandan, zaman yönetimi becerileri iş hayatında da aranan nitelikler arasında. Çalışmayı ve işleri öncelik sırasına koyabilme kabiliyeti, kuruluşlar için de son derece arzu edilen bir niteliktir.



Ulaşılan hedefler

Zamanı iyi yönetebilirsek, amaçlarımıza ve hedeflediğimiz yere daha kısa sürede ulaşabiliriz.

Zaman Yönetimi İçin 5 Teknik

Zaman yönetimi teknikleri ile etkili zaman yönetimi hakkında ipuçlarını öğrenebilirsiniz. Zaman yönetimi teknikleri nelerdir?

1- Öncelikleri belirlemeliyiz

hayatta başarılı olmak için en az zaman yönetimi kadar önemli bir şey var: önceliklerimizi belirlemek. Yapmamız gerekenler arasında en acil olanları belirleyelim. Belirlediğimiz görevleri maddelendirmeye ve bir an önce halletmeye bakmamız gerekir. En önemli işlerimizi başta bitirerek motivasyonumuzu yüksek tutabiliriz.

Ancak, acil ve önemli olan işleri birbirine karıştırmayın. İşinizi en iyi şekilde yönetmeniz gerekir. Güne başlarken önem derecesi düşük işlerle başlamak yerine acil ve daha önemli işlerle başlamak daha iyi bir odaklanma sağlayacaktır. 

2- Dikkatinizi yüksek tutun

Odaklandığınız bir işi en iyi şekilde bitirmek için dikkatinizi dağıtacak unsurlardan uzaklaşın. İster okulda ister işte… Önemli bir görevi yerine getirirken tüm dikkatinizi o ana verin. Acil bir çalışma esnasında kalkıp gezmeniz ya da Instagram bildirimlerine bakmanız dikkatinizi önemli ölçüde sabote edecektir. 

Acil ve önemli işleri bitirmeye çalışırken bildirimlerin dikkatinizi dağıtmasını önlemek için, telefonunuzu bir süre görmeyeceğiniz bir yere koyabilir ya da internetini kapatabilirsiniz. 

3- Biraz mola herkese iyi gelir

Kesintisiz 9 saat ve yüksek motivasyonla çalışmak kimsenin kolay kolay yapabileceği bir iş değildir. Bu nedenle uzun çalışma arasında kendinizi ödüllendirmelisiniz. Yarım saat ila 40 dakika aralığında yapılan molalarda zihninizi boşaltmak için yürüyüşe çıkabilir ya da biraz şekerleme yaparak dinlenebilirsiniz.

Bu sayede, moladan işinize döndüğünüzde kendinizi daha yenilenmiş hissedeceksiniz. 

4- Görevi tamamlamak için zaman belirleyin

Planladığınız işleri tamamlamak için bir zaman aralığı belirlemeniz, daha iyi odaklanarak verimli çalışmanıza yardımcı olur. Her bir görev için ne kadar vakit ayırmanız gerektiğini belirlemek, sonrasında oluşabilecek muhtemel sorunları yaşamadan önlem almanıza yardımcı olur. 

Örneğin, bir toplantı öncesinde dört inceleme yazmanız gerektiğini düşünelim. Ancak toplantıya kadar yalnızca üç tanesini yazabildiğinizi fark edersiniz. Bu durumun farkına daha önceden varırsanız, inceleme yazılarınızdan bir tanesini yazması için başka birine yetki verebilirsiniz. Ancak görevlerinizi kontrol etmek için daha evvel vakit ayırmadıysanız, zaman probleminizi önceden fark etmeniz de zor olabilir. 

5- Düzenli olmak önemli

Dosyalar ve klasörler ilgili dolap ya da çekmecelerde tutulmalıdır. Önemli olanları bir araya getirin ve uygun dosyaya koyun. Daha organize olmak kafanızın daha rahat olmasına yardımcı olur. Nerede olduğunu bir türlü bulamadığınız belgeler, sürekli kaybolduğunu düşündüğünüz bilgisayar çıktılarınız daha düzenli şekilde ve gereken yerde olacaktır.

Bonus: Zaman yönetimi, herkesin doğuştan sahip olduğu bir nitelik değildir. Genellikle, yaşam içerisinde sonradan tecrübe edinilerek öğrenilir.

Ücretsiz Zaman Yönetimi Eğitimi alarak kişisel hayatınızda günlük işlerinizi en iyi şekilde organize etmeyi öğrenirsiniz. 

Öte yandan kariyer hayatınızda da önceliklerinizi nasıl belirleyebileceğinizi, zaman kaybettiricilerle nasıl başa çıkabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Eğitim sonunda uygulanan pratik sınavdan başarılı olarak sertifika almaya hak kazanabilirsiniz. 

Öncelikleri Belirlemek, Yapılacak işler arasında en acil ve önemli olanları belirlemek, Motivasyonu yüksek tutar ve işleri etkin bir şekilde tamamlanmasını sağlar, Dikkati Yüksek Tutma, Dikkati dağıtacak unsurlardan uzaklaşıp, odaklanmayı sağlamak, İşleri daha hızlı ve hatasız tamamlamayı sağlar, Mola Verme, Uzun çalışma periyodları arasında mola verip zihni dinlendirmek, Zihnin yenilenmesi ve verimliliğin artmasını sağlar, Görevlere Zaman Belirleme, Her bir göreve ne kadar zaman ayrılacağının planlanması, Zaman kullanımını optimize eder, daha çok işin tamamlanmasını sağlar, Düzenli Olmak, Gereçlerin ve dokümanların düzenli ve işlevsel bir şekilde yerleştirilmesi, İşyerindeki karışıklığı önler ve iş yapma hızını artırır, Zaman Yönetimi Eğitimi, Zaman yönetimi becerilerini geliştirmek için alınan eğitimler, Kişisel ve iş hayatında verimliliği artırır, zaman kullanımı konusunda farkındalık oluşturur, Stres Yönetimi, Zaman yönetiminde doğru adımları atabilmek için stresin etkin yönetilmesi, Daha nitelikli zaman geçirme imkanı sağlar, çalışma verimliliğini arttırır, Planlama, Görevlerin belirli bir düzen ve zaman çerçevesinde planlanması, Zamanın daha etkin kullanılmasını sağlar, verimliliği arttırır, Delegasyon, Zaman kullanımını optimize etmek adına, bazı görevlerin başkalarına devredilmesi, Zaman kullanımını düzenler, iş yükünü hafifletir,  Teknolojiyi Kullanmak, Zaman yönetimi ve planlama uygulamalarını kullanarak zamanı etkili yönetme, Görevleri organize etmeyi ve takip etmeyi kolaylaştırır, zaman kaybını önler
zaman yönetimi zaman yönetimi eğitimi online eğitim sertifika enstitü
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.