AnasayfaBlogVerimli Çalışma İçin Pomodoro Tekniği
Zaman Yönetimi

Verimli Çalışma İçin Pomodoro Tekniği

21 Şubat 2020
Olgun bir kırmızı dolmalık biberi tutan bir el görülüyor. Kamera ele yakınlaştırılmış ve kırmızı biber odakta. Biber düz kırmızı renktedir ve sapı üst kısımda görülebilmektedir. El hafif kavisli ve biberi yanlardan kavrıyor. Elin derisi pürüzsüz ve hafif bronzlaşmış. Tırnaklar kısa ve temizdir ve elin arkasındaki damarlar görülebilir. Görüntünün arka planı bulanıktır ve biber odakta olan tek nesnedir.
KonuAçıklamaFaydalar
Pomodoro TekniğiÇalışma süresini ve odaklanmaya yardımcı olacak şekilde zamanlanmış kısa molaları dengeleyen zaman yönetimi stratejisiVerimlilik arttırma, konsantrasyon geliştirme, erteleme azaltma
Çalışma DilimleriZamanı 25' er dakikalık çalışma dilimlerine ayırmaKonsantrasyon arttırma, verimliliği yükseltme
MolalarÇalışma dilimleri arasında verilen kısa molalarDikkat süresini arttırma, zihinsel yorgunluğu azaltma, yeni enerji toplama
Zaman YönetimiZamanı domates şeklindeki zamanlayıcı ile yönetmeVerimi arttırma, ertelemeyi azaltma, odaklanmayı arttırma
ÜretkenlikMolalar ve kısa çalışma süreleri ile beyin performansını arttırmaYaratıcılık artışı, verimli ders veya iş çalışması
Ders ÇalışmaÖğrencilerin verimli ders çalışmaları için Pomodoro tekniği kullanmasıDikkat süresini arttırma, öğrenmeyi hızlandırma
ErtelemeErtelemeyi azaltma alanında Pomodoro Tekniği kullanımıMotivasyon artışı, verimliliğin artması
Çoklu GörevÇoklu görevleri engellemek için Pomodoro Tekniği kullanımıDikkat dağılmasının önüne geçme, daha odaklı çalışma
StresPomodoro Tekniği kullanarak stresi azaltmaZihinsel sağlığı koruma, daha rahat bir çalışma süreci
Verimli ÇalışmaPomodoro Tekniği ile verimli çalışma sonuçlarıÜretkenliği arttırma, enerjiyi daha verimli kullanma

Pomodoro tekniği, konsantrasyonunuzu dinç tutmak, zamanınızı daha bilinçli bir şekilde harcamak ve her iş gününde daha fazlasını başarmak için kullanabileceğiniz popüler bir zaman yönetimi stratejisidir. Yöntem, sürekli odaklanmayı ve zihinsel dinginliği sağlamak için yoğun çalışma seanslarını kısa molalarla dengeler. Özellikle serbest çalışanlar için verimli çalışma olanağı sağlayan teknik, öğrenciler için de verimli ders çalışma imkânı sağlar. Tekniğin odak noktası zamanı verimli kullanarak, gerçekleştirilen çalışmaya odaklanılmasını sağlamaktır. Girişimci ve motivasyon koçlarının araştırmaları, deneme yanılmaları ve pek çok başarısızlıkları oldu. Elde ettikleri tecrübeler ile, zamanı en verimli şekilde kullanmanın anahtarının 25’er dakikalık çalışma dilimleri ve kısa molalar vermek olduğunu keşfettiler.

Birçok insan için zaman bir düşmandır. Ödevleri bitirmek ve teslim tarihlerine yetişmek için zamana karşı yarışıyoruz. Pomodoro tekniği, zamanla zorlu bir mücadele içine girmektense zamanla uyum içinde çalışmayı sağlar. Bu sayede verimlilik artışı beklenir.

Pomodoro Tekniği Nedir?

90'lı yıllarda Francesco Cirillo tarafından ortaya atılan Pomodoro tekniği, güçlü bir zaman yönetimi sistemidir. Pomodoros olarak adlandırılan zamanlanmış yoğun odaklanma ve etkin çalışma dilimlerinin ardından dinlenmeye yardımcı olan kısa aralar kullanılır. Verilen kısa aralar, kişiyi bir sonraki yoğun Pomodoro seansına hazırlar. Pomodoro İtalyanca’da domates anlamına gelir. Cirillo, bir üniversite öğrencisi iken domates şeklindeki bir zamanlayıcı kullanıyordu. Tekniğine domates şeklindeki bu zamanlayıcıdan ilham alarak Pomodoro adını verdi. Bu taktik, beyninizi daha yaratıcı olma ve performansı artırma açısından, kısa çalışma sürelerine odaklanmak üzere eğitir. Illinois Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, masa başında uzun süre oturmanın verimliliği olumsuz etkilediği, stresi ve sağlık sorunları riskini artırdığını ortaya koydu. Öte yandan zamanlanmış çalışma seansları ve kısa molalar kullanan katılımcıların, odaklanma, enerjik kalma ve ilham bulma konusunda olumlu yönde ilerleme kaydettikleri görüldü. Mola veren katılımcılar, daha fazla genel performansa ve üretkenliğe sahipti. Pomodoro, öğrencilerin de verimli ders çalışma yöntemi olarak kullandıkları bir zaman yönetimi sistemidir.

Pomodoro Tekniği Ne Tür Faydalar Sağlar?

Pomodoro zaman yönetimi tekniğinin aşağıda bahsedildiği gibi, pek çok olumlu sonuçlar doğurur. Ancak en önemlisi, Pomodoro tekniği ertelemenin en aza indirilmesi ve çoklu görevleri engellemesi gibi çarpıcı etkileri vardır. Uzmanlar bu iki kötü alışkanlığın insanların üretkenlik seviyeleri söz konusu olduğunda veba gibi olduğunu düşünmekteler. Erteleme ve çoklu görev, enerjiyi sömürüp oluşan boş zamanı boşa harcayarak odak ve verimli çalışma şansını ortadan kaldırır.

Pomodoro tekniği, kısa üretkenlik patlamaları ve ferahlatıcı, yenileyici molalar kullanan bir yaşam yöntemdir. Hemen herkes bilinçsizce de olsa yaşamlarının bir döneminde belli bir konuya tüm enerjisini ve dikkatini verip oldukça verimli olduğu dönemler yaşamıştır. Ne kadar verimli olduğunun ve ne kadar iyi çalıştığının farkına vardığı o ender anlar. İşte Pomodoro tekniği bu verimli çalışma dilimlerinin sürekli olmasını sağlamayı amaçlar. Bu noktada verimli ders çalışma arayışında olan öğrenciler, bu zaman yönetimi tekniğinden oldukça faydalanacaktırlar. Yöntemin faydaları aşağıdaki haliyle sıralanabilir;

  • Odaklanmayı geliştirme

  • Zihinsel yorgunluğu azaltma

  • Verimliliğin artmasını sağlama

  • Stresi ve tükenmişliği önleme

  • Ertelemeyi en aza indirme

  • Kişisel hesap verebilirliği artırma

  • Dikkat süresini ve konsantrasyonu artırma

Tüm bunlar verimli çalışma ve yüksek yaratıcılık sağlar. Beyniniz çalışma, ders ya da proje üzerinde düşünmek için bir mola verdiğinde, kafanızın içinde bir ampul yanması daha olasıdır. Siz dinleniyorken bile, beyniniz çalışıyor olur. Zaman alıcı ve zorlayıcı stres olmadan üretkenliğin avantajlarından faydalanırsınız. Verilen aralar ayrıca, yaptığınız işin etrafında amaçsızca dolaşmak yerine geri adım atmanız ve ne yaptığınızı gözden geçirmeniz için bir olanak sağlar. Etkili bir zaman yönetimi süreci ile genel hedefe ulaşmak için sonraki 25 dakika içinde nereye odaklanmanız gerektiğini görebilirsiniz. Bu, öğrencilerin verimli ders çalışma rutinleri kazanmasına yardımcı olur.

Pomodoro Tekniği Nasıl Çalışır?

Pomodoro tekniği beynin sürat koşusu olarak değerlendirilebilir. Belirli bir zaman dilimi boyunca koşar, sonrasında daha kısa bir süre için dinlenip yenilenirsiniz. Bu aralıklı koşu süreci, zamanlamaya bağlı kalarak bitiş çizgisine ulaşmanıza yardımcı olur. Çalışma dilimleri verimli çalışma konusunda sizi ileriye iter, molalar ise yenilenmek ve tükenmişlikten kurtulmanız için zaman tanır. Bunu nasıl yapacağınız aşağıda açıklanmıştır:

  • Zamanlayıcıyı 25 dakikaya ayarlayın.

  • Üzerinde 25 dakika boyunca çalışacağınız bir görev seçin. Buna Pomodoro denir.

  • Çalışma dilimlerini bir kâğıda not edin.

  • Zamanlayıcıyı başlatın. Alarm çalıncaya kadar çalışın.

  • Boş bir kâğıda onay işareti koyun.

  • 2-5 dakikalık bir ara verin.

  •  25 dakikalık yeni bir Pomodoro ile tekrar başlayın.

  • 100 dakikalık çalışma yani 4 Pomodorodan sonra, 15-30 dakikalık daha uzun bir mola verin.

Her Pomodoro seansı, son seansı geliştirmek için bir fırsat sağlar. Pomodoro tekniği gerçekleştirilebilir ve işe yarardır çünkü mükemmellikten çok tutarlılık ile ilgilidir. Öğrencilerin verimli ders çalışma ihtiyaçları için gerekli olan şey de zaten budur. Her çalışma seansı, hedeflerinizi yeniden değerlendirmek, odaklanmak, kendinizi zorlamak ve dikkat dağıtıcı unsurları sınırlamak için yeni bir başlangıçtır. Verimli çalışma süreleri elde edebilmek adına sistemin sizin için çalışmasını sağlayabilirsiniz. Başarınızı artırmaya yönelik olarak her gün fazladan bir çalışma seansı eklemek gibi bir hedef belirleyerek kendinizi motive edin.

Tekniğin uygulanması ile ilgili olarak dikkat edilmesi ve bilinmesi gereken şeyler vardır. Pomodoro tekniği sadece bir zaman yönetimi sistemidir ve herkes için işe yaramayabilir. Çalışma ve mola dilimlerini kendinize ve yaptığınız işe göre ayarlanmanız gerekebilir. Bu teknik disiplin ve bağlılık gerektirir. İşe yarayabilmesi için 25 dakikalık çalışma seansları (Pomodoros) sırasında dikkatinizi dağıtacak şeylerden uzak olmalısınız. Verimli çalışma için bu çok önemlidir. Ayrıca molaların çok uzun olması üretkenliğin devamlılığında problem yaşanmasına neden olacaktır. Bazı insanlar çalışma şevklerinin yüksek olduğu zamanlarda molaların dikkat dağıtıcı olduğunu düşünürler. Böyle durumlarda çalışmaya devam etmek yanlış bir hareket olmayacaktır. Zamanlayıcı olarak tekniğe özel olarak geliştirilmiş mobil uygulamalardan faydalanabilirsiniz.

Pomodoro Tekniği ile İlgili Tavsiyeler

Çalışma dilimlerini listeleyin: Her 25 dakikalık çalışma oturumunu bir kâğıda listeleyin ve işiniz bittiğinde her öğenin yanına bir onay işareti koyun. Bu zaman yönetimi sayesinde, bir ilerleme hissiniz olur, bu ayrıca listenizin sonuna gelene kadar devam etmek için motivasyon kaynağı olacaktır.

İşinize odaklanın: Zamanlayıcıyı başlattıktan sonra, ne yaptığınıza konsantre olmanız çok önemlidir. Bu, Facebook mesajlarınızı kontrol etmekten, Twitter trendlerine dalıp gitmekten veya bu süre zarfında pencereden amaçsızca bakmaktan kaçınmanız gerektiği anlamına gelir.

Ortam değiştirin: 5 dakikalık molalarınızı iyi kullanın. 5 dakika dolana kadar öylece çalışma alanınızda oturmayın. Banyo molası verebilir, bir bardak su içebilir veya bir fincan çay ya da kahve yapabilirsiniz. Buna ek olarak, gerinebilir, kısa bir yürüyüşe çıkabilir veya benzer bir aktiviteye katılabilirsiniz. Ortamınızı değiştirmeniz bedeninize bir mola verdiğinizi bildirmenizdir. Bu, zamanlayıcıyı yeniden başlattıktan sonra motivasyonunuzu optimum seviyelerde tutmanıza ve verimli çalışma imkânı elde etmenize yardımcı olacaktır.

Pomodoro Tekniği için Geliştirilmiş Uygulamalar

Kötü iş yönetimi üretkenliği baltalar ve konsantrasyon konusunda zorlanmanıza neden olur. Yukarıda bahsedilen Pomodoro tekniğini uygulayabilmeniz için faydalı mobil uygulamalar geliştirilmiştir.

  • PomoDone

  • FocusBooster

  • Focus To-Do

  • Forest

  • Tide

  • Pomodoro Timer

Bunlar gibi pek çok uygulamayı, uygulama marketlerinden edinebilirsiniz. Aşağıdaki uygulamaları ise Web ya da masaüstünden kullanabilirsiniz.

  • Pomodairo

  • Tomato Timer

  • Pomodoro Tracker

  • Luxafor

Pomodoro tekniği verimli ders çalışma amacıyla kullanılabilir mi?

Pomodoro tekniği, öğrencilerin verimli ders çalışma arayışında kullandıkları etkili bir zaman yönetimi sistemidir. Sınavlara hazırlanma, günlük, haftalık ve aylık ders tekrarlarında fayda sağlar. Özellikle derslerin akılda kalıcılığı konusunda öğrenciler için etkilidir.

5 dakikalık dinlenme aralarında ne yapılmalıdır?

Pomodoro tekniğinde verilen aralar yenilenmek ve enerji toplamak içindir. Bunu sağlayabilmek için kahve ya da çay içebilir, gerinebilir, nefes egzersizleri yapabilirsiniz. Eğer fiziksel ve zihinsel olarak gerçekten çok yorgun değilseniz, son 25 dakikadaki ilerlemenizi gözden geçirin ve bir sonraki 25 dakika içinde ne yapacağınızı planlayın.

Neden 25 dakikalık zaman dilimleri kullanılmalıdır?

Pomodoro tekniği arkasında, tüm görevlerinizi 25 dakikalık zaman dilimlerine ayırma fikrini taşır. Çok uzun ve zorlayıcı olan ağır çalışma eğilimlerinin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmayı amaçlar. Ancak kendinizi bir zaman dilimine sıkıştırmanız da doğru olmayacaktır.

Pomodoro tekniği ertelemenin üstesinden nasıl gelebilir?

Pomodoro tekniği, düzenli, ağır ve sıkıcı olmayan bir çalışma düzeni oluşturur. Bu durum motivasyonunuzun zinde kalmasını sağlar. Böylece sıkıcı gelen, tıkanmış işleri başınızdan atma ihtiyacı duymazsınız. Dolayısıyla işleri erteleme sorunu da kendiliğinden ortadan kalkmış olur.

Pomodoro tekniği, yoğun çalışma seansları ve kısa molaları belli bir ritimde dengeleyen popüler bir zaman yönetimi stratejisi olarak kullanılmaktadır. Özellikle serbest çalışanlar ve öğrenciler için verimli bir çalışma yöntemi olarak kabul edilen Pomodoro tekniği, zamana karşı yarışmanın yerine zamana uyum sağlama konusunda yardımcı oluyor. 1990'lı yıllarda Francesco Cirillo tarafından ortaya atılan bu teknik, belirlenen sürelerde yoğun odaklanmayı ve ardından gelecek seans için dinlenmeyi hedefler. Bu teknikte, zaman yönetimi eğitimi sayesinde kullanıcıların odaklanma yeteneklerinin geliştiği, zihinsel yorgunluklarının azaldığı ve genel anlamda stres ve verimlilik seviyelerinin iyi bir dengeye ulaştığı görülür. Tüm bunlar, Pomodoro tekniklerini kullananların, verimli çalışmanın ve yüksek yaratıcılığın avantajlarından fayda sağlamalarını mümkün kılar.

Pomodoro Tekniği, Çalışma süresini ve odaklanmaya yardımcı olacak şekilde zamanlanmış kısa molaları dengeleyen zaman yönetimi stratejisi, Verimlilik arttırma, konsantrasyon geliştirme, erteleme azaltma, Çalışma Dilimleri, Zamanı 25' er dakikalık çalışma dilimlerine ayırma, Konsantrasyon arttırma, verimliliği yükseltme, Molalar, Çalışma dilimleri arasında verilen kısa molalar, Dikkat süresini arttırma, zihinsel yorgunluğu azaltma, yeni enerji toplama, Zaman Yönetimi, Zamanı domates şeklindeki zamanlayıcı ile yönetme, Verimi arttırma, ertelemeyi azaltma, odaklanmayı arttırma, Üretkenlik, Molalar ve kısa çalışma süreleri ile beyin performansını arttırma, Yaratıcılık artışı, verimli ders veya iş çalışması, Ders Çalışma, Öğrencilerin verimli ders çalışmaları için Pomodoro tekniği kullanması, Dikkat süresini arttırma, öğrenmeyi hızlandırma, Erteleme, Ertelemeyi azaltma alanında Pomodoro Tekniği kullanımı, Motivasyon artışı, verimliliğin artması, Çoklu Görev, Çoklu görevleri engellemek için Pomodoro Tekniği kullanımı, Dikkat dağılmasının önüne geçme, daha odaklı çalışma, Stres, Pomodoro Tekniği kullanarak stresi azaltma, Zihinsel sağlığı koruma, daha rahat bir çalışma süreci, Verimli Çalışma, Pomodoro Tekniği ile verimli çalışma sonuçları, Üretkenliği arttırma, enerjiyi daha verimli kullanma
verimli çalışma pomodoro tekniği pomodoro zaman yönetimi verimli ders çalışma
Koyu renk sakallı genç bir adam beyaz duvarlı bir odada durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifade var ve siyah bir tişört ile mavi bir kot pantolon giyiyor. Elleri yanında ve ayakları biraz açık. Kısa, koyu renk saçları ve güçlü bir çene çizgisi vardır. Sakalları kalın ve bakımlıdır. Gözleri derine dikilmiştir ve bakışları yoğundur. Uzun boylu ve gururludur, bir güç ve güven imajı çizer.
Gökşah Taşyürek
Blog Yazarı

İzmir Namık Kemal Lisesi mezunuyum. Girişimcilik, Bilgisayar Programcılığı ve Seo eğitimleri aldım. Anahtar kelime çalışması, short-tail ve long-tail keyword kullanımı, anahtar kelime gruplandırması, SEO’yu destekleyen site yapısı, teknik seo, site içi SEO konularında bilgi sahibiyim. 20 yıllık süreç içinde bu konular ile yakından ilgilendim. Pek çok okumalarım oldu. Bu alanlarda içerik üretmekte zorlanmıyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.