AnasayfaBlog3 Önemli Zaman Yönetimi Tekniği
Zaman Yönetimi

3 Önemli Zaman Yönetimi Tekniği

08 Ekim 2019
zaman yönetimi tekniği
TeknikTanımNasıl Uygulanır
Pomodoro TekniğiYoğun işleri yönetilebilir parçalara ayırmak için kullanma stratejisiTemel fikir 25 dakika çalışmak ve ardından 5 dakika ara vermektir. 4 Pomodorodan (veya 2 saatten) sonra 15-20 dakikalık daha uzun bir mola verebilirsiniz
Eisenhower MatrisiYapılması gereken işleri “Acil”, “Acil değil”, “Önemli”, “Önemli değil” şeklinde 4 çeyreğe bölen teknikAcil ve önemli işler öncelikli yapılır, acil değil ve önemli işler için plan yapılır, acil ama önemsiz işler başkasına devredilir, acil değil ve önemsiz işler daha sonra yapılır
Kanban Tekniğiİşleri görselleştirme ve yürütme tekniğiYapacaklarınızı, işlerinizi görselleştirerek 3 bölüme ayırarak uygularsınız: “Yapılacaklar”, “Yapıyor Olduklarım”, “Yaptıklarım”
Pomodoro Tekniği - 2. BölümOdaklanmayı ve tükenmişlikten kaçınmayı sağlarAkılda net bir hedef ve tamamlanması gereken görevlerin bir listesi ile başlanır. Sıradaki görev için plan yapma, beyin fırtınası yapma veya bitiremediyseniz sorun etmeyin, sadece görev için geçen süreyi not alın
Eisenhower Matrisi - 2. Bölümİşleri önceliklerine göre sıralama prensibiKendi belirlediğiniz ve sizi bulan işleri bu kategoriye ayırarak, işleri önem sırasına göre ayarlar ve bu sayede hedeflerinizi daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirirsiniz.
Kanban Tekniği - 2. BölümDaha verimli ve organize çalışmayı sağlarGörselleştirilen işleri 'Yapılacaklar','Yapıyor Olduklarım','Yaptıklarım' adımlarında işler bitirildikçe kaydırarak uygularsınız. Bu tekniğin asıl yararı, bitirmiş olduğunuz işleri göz önünde bulundurarak sizi motive etmesidir.
Pomodoro Tekniği - 3. BölümVerimlilik ve odaklanmayı artırırFarklı zamanlamalar ve görevlerle deneme yapılarak en uygun zaman düzeni bulunur. Bu teknik, üretkenliği ve odaklanmayı artırır.
Eisenhower Matrisi - 3. Bölümİşlerinizi önem sırasına göre ayarlama tekniğiHem önemli hem de acil olan işleri hemen halletme, önemli olmayan ancak acil olan işleri başkasına devretme veya erteleme ve hiç bir şekilde önemli olmayan ve acil olmayan işleri daha sonraya bırakma yöntemiyle uygulanır
Kanban Tekniği - 3. BölümÜretkenliği ve verimliliği artırmak için kullanılan zaman yönetimi tekniği.Bu 3 aşamalı görev yönetimi tekniği ile işlemlerin ne zaman ve nasıl tamamlanacağını görürsünüz. Bu sayede, organizasyon ve planlama sürecini daha kolay hale getirir ve zamanı optimize eder.

Günümüz insanının en büyük problemlerinden biri zaman yönetimi. Hepimiz bir şeyleri yetiştiremediğimizden dert yanarız. Bazen de abartıp yirmi dört saatin bile yetmediğinden yakınırız. Üst üste yığılmış işler, bizi bekleyen dosyalar, ödevler. Bazen bu kadar işle nasıl baş edeceğimizi düşünürüz. 

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Kursu

İşte burada devreye zaman yönetimi teknikleri giriyor. İşleri planlamak, öncelik sırasına koymak ve elbette zamanı doğru kullanmak için bu tekniklerden faydalanabiliriz. Bunlardan birkaçı Pomodoro Tekniği, Eisenhower Matrisi ve Kanban Tekniği.

Pomodoro Tekniği

Üstesinden gelmeniz gereken yoğun bir işiniz veya çalışmanız gereken bir dersiniz varsa bu zaman yönetim tekniğinden kolayca faydalanabilirsiniz. 90’lı yılların başında yazar Francesco Cirillo tarafından bulunan Pomodoro Tekniği oldukça kolay bir yöntemdir. Tekniğin adı yazarın o dönem kullandığı domatese benzeyen zamanlayıcıdan gelmektedir. Bu zaman yönetim tekniğini kullanmak oldukça basit.

Pomodoro tekniği nasıl kullanılır?

Pomodoro tekniği, görevleri daha yönetilebilir parçalara ayırmak için kullanılabilecek bir iş veya çalışma için zaman yönetimi stratejisidir. Temel fikir 25 dakika çalışmak ve ardından 5 dakika ara vermektir. 4 Pomodorodan (veya 2 saatten) sonra 15-20 dakikalık daha uzun bir mola verebilirsiniz.

Pomodoro tekniği farklı görev türlerine ve programlara uyarlanabilir, ancak anahtar nokta, aralarında düzenli molalar vererek kısa aralıklarla çalışmaktır. Bunu yapmak odaklanmanıza ve tükenmişlikten kaçınmanıza yardımcı olabilir.

pomodoro tekniğini kullanırken, akılda net bir hedef ve tamamlanması gereken görevlerin bir listesi ile başlamak önemlidir. zamanlayıcı başlatıldığında, süre dolana kadar bir görev üzerinde çalışın. erken bitirirseniz, fazladan zamanı beyin fırtınası yapmak veya bir sonraki görev için bir plan yapmak için kullanabilirsiniz. eğer bitiremezseniz, sorun değil - sadece görev için ne kadar zaman harcadığınızı not ettiğinizden emin olun, böylece programınızı buna göre ayarlayabilirsiniz.

Mola sırasında, işinizden tamamen uzaklaşmanız ve rahatlamak için biraz zaman ayırmanız önemlidir. Bu, ayağa kalkıp esnemeyi, bir şeyler atıştırmayı veya blok etrafında hızlı bir yürüyüş yapmayı içerebilir.

Pomodoro tekniği üretkenliği ve odaklanmayı artırmak için etkili bir yol olabilir, ancak sizin ve programınız için en uygun olanı bulmak önemlidir. Farklı zamanlamalar ve görevlerle denemeler yapın ve gerektiğinde ayarlayın.

Eisenhower Matrisi Nedir?

ABD eski başkanı Dwigh David Eisenhower’ın geliştirdiği bir matristir. Bu zaman yönetim matrisi, yapılması gereken işleri “Acil”, “Acil değil” ve “Önemli”, “Önemli değil” şeklinde 4 çeyreğe böler. Bu şekilde, yapılması gereken işleri önceliklerine göre ayırır.

  • Acil ve Önemli (Hemen Yap!): Öncelikli yapmanız gereken iştir. Asla erteleme olmamalıdır.

  • Acil Değil ve Önemli (Ne zaman yapılacağına karar ver): Uzun vadeli planlarınızın yer aldığı ve kendi öncelikleriniz doğrultusunda hazırladığınız kısımdır.

  • Acil ama Önemsiz (Yapabilecek bir başkası varsa ona devret): Sizin belirlemediğiniz ancak sizi bulan işler bu kategoriye girer. Gelen e-mailler, telefonlar vs.

  • Acil Değil ve Önemsiz (Daha sonra yaparsın): Yaparsanız aradan çıkacak, yapmazsanız da bir şey kaybettirmeyecek işler bu kısımda yer alır.

Bu zaman yönetim tekniği de işlerinizi önem sırasına göre ayarlayıp halletmenize yardımcı olacaktır. Kolaylıkla halledilen işler bir yenisi için size fırsat yaratacaktır.

Kanban Tekniği 

Kanban, Japonların kullandığı bir zaman yönetimi tekniğidir. 1940’larda Toyota fabrikasında çalışan bir mühendis tarafından geliştirilmiştir. Amacı, fabrikadaki iş akışını daha kolay hale getirmektir. Japoncada Kanba kelimesi “Tabela” ve “Tahta” anlamlarına geliyor. Bu zaman yönetim tekniği 3 aşama olarak karşımıza çıkıyor.

  • 1.Aşama: Yapacaklarınızı, işlerinizi görselleştirerek zihin kalabalıklığından kurtulmak. Bilgisayar ya da bir kağıt üzerinde 3 bölüm oluşturulduktan sonra ilk bölüme “Yapılacaklar” başlık olarak verilir ve altı doldurulur.

  • 2.Aşama: Bu kısımda ikinci bölümümüz yer alır. “Yapıyor Olduklarım” başlığı altına “Yapılacaklar” biriminde, yapmaya başladığınız işler kaydırılır. Bu kısma en fazla 3 iş kaydırabilirsiniz. Fazlası kafa karışıklığına yol açacaktır.

  • 3. Aşama: Son bölüm yer alır. “Yapıyor Olduklarım” başlığı altındaki işler, bitirildiyse bu başlık altına yazılır. 3. Aşamayı diğer aşamalardan ayıran en büyük fark, bitirmiş olduğunuz işleri görmenizi sağlamasıdır. Yapılacak diğer işler için bizi fazlasıyla motive eder.

Bu zaman yönetim tekniklerinden kendinize en uygun olanı seçip işlerinizi kolaylıkla halledebilirsiniz. Yapılması gereken işler halledildikçe bir yenisi için size fırsat sunacaktır. Kullanacağınız zaman yönetimi teknikleri zamanla hayatınızın bir parçası olacaktır.

Pomodoro Tekniği, Yoğun işleri yönetilebilir parçalara ayırmak için kullanma stratejisi, Temel fikir 25 dakika çalışmak ve ardından 5 dakika ara vermektir 4 Pomodorodan (veya 2 saatten) sonra 15-20 dakikalık daha uzun bir mola verebilirsiniz, Eisenhower Matrisi, Yapılması gereken işleri “Acil”, “Acil değil”, “Önemli”, “Önemli değil” şeklinde 4 çeyreğe bölen teknik, Acil ve önemli işler öncelikli yapılır, acil değil ve önemli işler için plan yapılır, acil ama önemsiz işler başkasına devredilir, acil değil ve önemsiz işler daha sonra yapılır, Kanban Tekniği, İşleri görselleştirme ve yürütme tekniği, Yapacaklarınızı, işlerinizi görselleştirerek 3 bölüme ayırarak uygularsınız: “Yapılacaklar”, “Yapıyor Olduklarım”, “Yaptıklarım”, Pomodoro Tekniği - 2 Bölüm, Odaklanmayı ve tükenmişlikten kaçınmayı sağlar, Akılda net bir hedef ve tamamlanması gereken görevlerin bir listesi ile başlanır Sıradaki görev için plan yapma, beyin fırtınası yapma veya bitiremediyseniz sorun etmeyin, sadece görev için geçen süreyi not alın, Eisenhower Matrisi - 2  Bölüm, İşleri önceliklerine göre sıralama prensibi, Kendi belirlediğiniz ve sizi bulan işleri bu kategoriye ayırarak, işleri önem sırasına göre ayarlar ve bu sayede hedeflerinizi daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirirsiniz, Kanban Tekniği - 2 Bölüm, Daha verimli ve organize çalışmayı sağlar, Görselleştirilen işleri 'Yapılacaklar','Yapıyor Olduklarım','Yaptıklarım' adımlarında işler bitirildikçe kaydırarak uygularsınız Bu tekniğin asıl yararı, bitirmiş olduğunuz işleri göz önünde bulundurarak sizi motive etmesidir, Pomodoro Tekniği - 3 Bölüm, Verimlilik ve odaklanmayı artırır, Farklı zamanlamalar ve görevlerle deneme yapılarak en uygun zaman düzeni bulunur Bu teknik, üretkenliği ve odaklanmayı artırır, Eisenhower Matrisi - 3 Bölüm, İşlerinizi önem sırasına göre ayarlama tekniği, Hem önemli hem de acil olan işleri hemen halletme, önemli olmayan ancak acil olan işleri başkasına devretme veya erteleme ve hiç bir şekilde önemli olmayan ve acil olmayan işleri daha sonraya bırakma yöntemiyle uygulanır, Kanban Tekniği - 3 Bölüm, Üretkenliği ve verimliliği artırmak için kullanılan zaman yönetimi tekniği, Bu 3 aşamalı görev yönetimi tekniği ile işlemlerin ne zaman ve nasıl tamamlanacağını görürsünüz Bu sayede, organizasyon ve planlama sürecini daha kolay hale getirir ve zamanı optimize eder
zaman yönetimi pomodoro kanban
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, üzerinde metin bulunan bir saati göstermektedir. Saat çerçevenin ortasındadır ve yakın çekimdir. Saatin beyaz bir yüzü ve mavi bir ibresi vardır. Saatin solunda koyu bir yüzey üzerinde beyaz bir kurdele yer almaktadır. Saatin üzerinde bir insanın yüzünün bulanık bir görüntüsü vardır. Saatin altında kahverengi zemin üzerine beyaz bir metin, saatin sağında ise mavi zemin üzerine beyaz bir metin yer almaktadır. Saatin üst kısmında ise gri bir yüzey üzerinde beyaz bir harf yer alıyor. Görüntü sıcak ama canlı bir tona sahiptir.
Zaman Yönetimi

Zaman Yönetimi Teknikleri

17 Ekim 2019
Koyu renkli ahşap bir masanın üzerinde, siyah çerçeveyle çevrili, beyaz yüzlü, siyah beyaz bir saat durmaktadır. Yanında çeşitli renklerde kalemlerle dolu file bir kap ve kılıf içinde siyah bir kalem var. Ön planda siyah zemin üzerinde tek bir beyaz harf var. Saatin, saat üç ve on ikiyi gösteren iki ince metal ibresi ve ortasında küçük yuvarlak bir kadranı vardır. Sağ tarafta ince metal çerçeveli ve pembe camlı bir çift gözlük var. Masadan ve nesnelerden yansıyan ışık sahneye sıcak sarı bir renk veriyor.
Zaman Yönetimi

Popüler Zaman Yönetimi Teknikleri

10 Mayıs 2020
Siyah kadranlı, yuvarlak, gümüş bir saat beyaz bir yapboz parçasının ortasına yerleştirilmiştir. Saatin ve yapboz parçasının kenarları altınla kaplanmıştır. Saatin yüzünde, her biri siyahla yazılmış sayıları gösteren iki akrep ve yelkovan bulunmaktadır. Yapboz parçası hafif kavislidir ve daire, üçgen ve kare gibi çeşitli geometrik şekiller içerir. Ayrıca yapboz parçasının her tarafına dağılmış birkaç küçük siyah nokta da var. Genel kompozisyon büyüleyici, simetrik bir görüntü oluşturuyor.
Zaman Yönetimi

Sık Kullanılan Zaman Yönetimi Teknikleri

18 Mayıs 2021