AnasayfaBlogHobileriniz Nelerdir Sorusu Mülakatta Nasıl Cevaplanır?
Mülakat Soruları

Hobileriniz Nelerdir Sorusu Mülakatta Nasıl Cevaplanır?

08 Kasım 2019
Bir masanın üzerinde kalem tutan bir adamın yakın çekimi. Kolunu ahşap yüzeye dayamış bir sandalyede oturmaktadır. Üzerinde beyaz bir gömlek var ve kolları kıvrılmış. Kalemi elinde tutarken yüz ifadesi odaklanmış ve ciddidir. Arkasında bir pencere ve bej bir perde bulunan bir duvar var. Arka planda başka bir kişi elinde bir kâğıt tutuyor. Çerçevenin sol tarafında bir kişi kulağına telefon tutuyor. Sağ tarafta ise bir kişi elinde bir tablet tutmaktadır. Oda parlak bir şekilde aydınlatılmıştır ve renkler sıcak ve davetkârdır.
DurumAçıklamaÖrnek
Hobileriniz Nelerdir Sorusunun AmacıMülakat yapılan kişi, adayın takip ettiği hobilerle adayın kişiliği, yaşam tarzı ve işe katkıları hakkında ön bilgi edinir.Müzik dinlemek, kitap okumak, bisiklete binmek gibi hobiler, adayın analitik düşünme yeteneklerine, sabrına ve disiplin özelliklerine dair bilgi verebilir.
Hobilere Farklı BakışHangi hobi olursa olsun, mülakat yapan kişi hobinizle iş arasında bağlantı kurmak isteyebilir.Akıl oyunlarına merakı olan bir adayın problem çözme yeteneklerinin gelişmiş olması muhtemeldir.
Hobilerin İfade EdilmesiAdayın, söz konusu hobi hakkında samimi ve dürüst bilgi vermesi beklenir.Hayalli bir hobi belirtmek yerine, gerçekten keyif aldığınız ve uğraştığınız hobiyi anlatmak daha etkileyici olur.
Hobi Hakkında AyrıntılarHobi hakkında daha fazla bilgi alabilmek için mülakat yapan kişi daha fazla soru sorabilir.Blog yazmayı seviyorum.' cevabınız üzerine, yazdığınız blog türleri ve yayınlama sıklığınız sorulabilir.
Hobi SebepleriAdayın, hobiye başlama ve devam etme sebepleri mülakattaki kişiye hakkınızda önemli bilgiler verebilir.Üzümleri kendim yetiştirdiğim için şarap yapmayı seviyorum.
Hobinin İşe YansımasıHobinizin, iş hayatınıza ne şekilde katkı sağladığını anlatabilirsiniz.Uzun mesafe koşmayı seviyorum. Bu hem disiplin hem de dayanıklılık gerektiriyor. Tıpkı iş hayatında olduğu gibi.
İlham Veren HobiBir hobi, adayın hayatında ve çalışma tarzında önemli bir rol oynayabilir ve ilham kaynağı olabilir.Kitap okumak, yeni fikirler ve bakış açıları kazanmamı sağlar.
Farklı TutkularAday, birden fazla tutkusu olduğunu belirterek farklı yönlerini gösterebilir.Trekking yapmayı da seviyorum, aynı zamanda astronomiye büyük bir ilgim var.
Başvurulan PozisyonAdayın hobisi, başvurulan konuma olan uygunluğunu gösterebilirÇalışma düzeni ve dikkate dayalı uğraşlar, detay odaklı bir pozisyon için adayın niteliğini işaret eder.
İlişkilendirmeAday, hobilerini ve tutkularını, işe alım sürecindeki rolüyle nasıl ilişkilendireceğini belirtmeliSeyahat etmek ve yeni kültürleri öğrenmek, benim için gelişim ve entegrasyon konusunda tutkulu olmamı sağlayan bir hobi.

Hobileriniz nelerdir soru mülakat esnasında sorulan yumuşak sorulardan biri olabilir. Sizin hakkınızda daha kişisel ve spesifik bilgiler verir.  Hobileriniz ile ilgili sorulara cevap verirken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bu noktalara dikkat ederseniz bu soruyu daha iyi cevaplandırırsınız. Peki, hobileriniz nelerdir sorusunu soran mülakatçımız aslında neyi öğrenmek istiyor olabilir? Bu soruya en iyi yanıtı nasıl verebiliriz? Hobiler neler olabilir? Hangi hobilerden bahsetmek ilgi çekici olabilir?

Hobileriniz Nelerdir Sorusunun Sorulma Amacı Nedir?

Hobileriniz nelerdir sorusunu soran kişi hayattaki tutkunuzu öğrenmek isteyebilir. Yapmaktan en keyif aldığınız hobinizi ya da alışkanlıklarınızı merak ediyordur. Peki, hobileriniz nelerdir sorusu hangi farklı biçimlerde sorulabilir?

Ofis haricinde nelerden hoşlanırsınız?

Sizinle mülakat yapan işveren ya da işe alım uzmanı, böyle bir soru sorarak sizi özgeçmişinizden farklı olarak tanımak isteyebilir. Yani, CV’nizde yazdıklarınızdan çok daha fazlasını öğrenmek istiyor olabilir. 

İş dışında bir hayatınız var mı yoksa işiniz sahip olduğunuz her şey mi? Yaşamında öncelikleri olan bir aday mısınız? Hobileriniz ve yapmakta tutkulu olduğunuz şeyler, işe alım yapan kişilere, inandığınız değerler hakkında sizinle ilgili fikirler verir.

Motive edici özellikleriniz nelerdir?

Mülakatınızı gerçekleştiren kişi, sizi en iyi şekilde motive eden, odaklanmanızı sağlayan ilgi alanlarınız olup olmadığını merak edebilir. Ya da bir işe nasıl motive olabildiğinizi öğrenmek isteyebilir. Diğer bir deyişle, üstlendiğiniz görevi gerçekleştirebilmek için kendinizi nasıl motive ettiğinizi sorabilir.

İpucu: Hobileriniz nelerdir, tutkuların nelerdir gibi sorular aslında göründüğünden çok daha fazla derinliğe sahiptir. Bu gibi sorular; kişisel değerleriniz, iş değerleriniz ve motivasyonunuz ile ilgilidir. Ayrıca mülakatınızı yapan kişi, hobileriniz/tutkularınız ile başvuruda bulunduğunuz pozisyon arasında bir bağlantı görmek isteyebilir.

Hobilerinizi Nasıl İfade Edebilirsiniz?

Hobilerinizin ne olduğunu belirleyin. 

Bu fiziksel bir aktivite mi? Entelektüel bir takip mi? Soyut bir fikir mi?

Fiziksel aktiviteler olabilir: Tekne turu, yemek yapmak, bahçe bakım, seyahat etmek, fitness, tuval boyama, şiir okumak gibi.

Entelektüel bir arayış olabilir: Kuantum fiziği, satranç oynamak, yeni yabancı diller öğrenmek gibi. 

Soyut bir fikir olabilir: Fedakarlık, hayvan hakları savunuculuğu, rekabet gibi.

Dürüst olun. 

Yapmadığınız bir şeyi yapıyor gibi göstererek ilgi çekmeye çalışmanıza gerek yok. Yapmaktan gerçekten hoşlandığınız şeylerden bahsedin. İlgi alanınız yoksa hobi edinmek iyi bir fikir olabilir.

Hobiniz hakkındaki sorulara hazırlıklı olun.

Mülakat görüşmenizi yapan kişi, hobinizle yakından ilgilenirse bu konuda daha fazla soru sorabilir. Buna hazırlıklı olun çünkü bu oldukça iyi bir şey. Bu sayede daha kişisel bir iletişim kurabilme şansınız olacaktır.

Neden bu hobiyi edindiğinizi açıklayın.

  • Hobiniz ya da tutku duyduğunuz şey neden sizin için bu kadar önemli hale geldi?

  • Hobiniz, hayatınızı ve sizi nasıl etkiliyor?

  • Hobiniz ile işinizin arasındaki bağlantı nedir? 

Bu soruların cevabını görüşme öncesinde düşünüp kendi kendinize cevaplandırın. Görüşme esnasında da bunlardan bahsedebilirsiniz.

İpucu: “Hobileriniz nelerdir?” sorusu size, işe alan kişinin aradığı becerileri ve nitelikleri gösterme şansı veriyor. Sizden beklenenleri ve hobileriniz arasındaki bağlantıyı kurabilmek için iş tanımını yeniden okuyup, bunları ilişkilendirebilirsiniz. 

En büyük hobiniz nedir?

“Seyahat etmeyi ve yeni kültürleri keşfetmeyi merak ediyorum. Asya kültürüne aşığım. Her yıl, bir veya iki hafta boyunca, bir Asya ülkesinin yaşam biçimini keşfediyorum. İnsanlara olabildiğince yakın kalmaya çalışıyorum. Elimden geldiğince az eşya alıyorum ve birkaç gün hayatta kalabilmek için gereken parayı alıyorum. Bana göre,  Asya misafirperverliği oldukça büyüleyici. Nadiren seyahat ederken belirlediğim hedeflerim yok, yolculuğun kendisi yeterince ilgi çekici zaten.”

Hobileriniz nelerdir?

“İlgimi çeken ve beni yönlendiren çok şey var. Ancak hepsinin içerisinden ortak bir payda belirleyecek olsam bu merak olurdu. Her zaman neden? diye soruyorum. İnsanlar bunu neden böyle yapıyor, neden bazı şeyler gerçekleşirken bazı şeyler gerçekleşmiyor? İyi bir soru bana ilham veren bir yolculuğun başlangıcıdır. Ve bu beni gerçekten ileri iten bu yolculuk. Beni fotoğrafçılık ve grafik tasarımla uğraşmaya iten de merakım oldu. Kaligrafi öğrenmek, psikoloji okumak da bir merakla başladı ve sonucunda istediğim gibi pazarlama analisti oldum.”

Ne konuda tutkulusunuz?

“Bir satış müdürü olarak, rekabet benim için bir tutkudur. Bu çok küçük yaşlardan beri beni sürükleyen bir şey. Rekabeti takım düzeyinde de bireysel düzeyde de eşit derecede önemli buldum. Çocukken bir futbol takımında oynadım. Sınırları zorlayarak en iyisi olmak istedim. Takımın başarısı benim de her zaman küçük zaferimdi. Elbette, yaşlandıkça, yeteneklerinizin ve sınırlamalarınızın daha da farkında olursunuz. Zamanla, nasıl yardım isteyeceğinizi ve ekip çalışmasının sinerjik yapısını görmeyi öğreniyorsunuz. Ancak beni daha ileri seviyelere taşıyan, rekabet tutkumdu.”

Mülakatlarda başarılı olabilmek için hangi stratejileri uygulamanız gerektiğini öğrenmek için online Mülakat Teknikleri Eğitiminden faydalanın.

Mülakat Soruları:

Neden Sizi İşe Alalım?

Zayıf Yönleriniz Neler?

En Güçlü Yönleriniz Nelerdir?

Bana Kendinizden Bahsedebilir misiniz?

Maaş Beklentiniz Nedir Sorusuna Nasıl Cevap Verilir?

Neden Bizimle Çalışmak İstiyorsun Sorusu Nasıl Cevaplanır?

Hobileriniz Nelerdir Sorusunun Amacı, Mülakat yapılan kişi, adayın takip ettiği hobilerle adayın kişiliği, yaşam tarzı ve işe katkıları hakkında ön bilgi edinir, Müzik dinlemek, kitap okumak, bisiklete binmek gibi hobiler, adayın analitik düşünme yeteneklerine, sabrına ve disiplin özelliklerine dair bilgi verebilir, Hobilere Farklı Bakış, Hangi hobi olursa olsun, mülakat yapan kişi hobinizle iş arasında bağlantı kurmak isteyebilir, Akıl oyunlarına merakı olan bir adayın problem çözme yeteneklerinin gelişmiş olması muhtemeldir, Hobilerin İfade Edilmesi, Adayın, söz konusu hobi hakkında samimi ve dürüst bilgi vermesi beklenir, Hayalli bir hobi belirtmek yerine, gerçekten keyif aldığınız ve uğraştığınız hobiyi anlatmak daha etkileyici olur, Hobi Hakkında Ayrıntılar, Hobi hakkında daha fazla bilgi alabilmek için mülakat yapan kişi daha fazla soru sorabilir, Blog yazmayı seviyorum' cevabınız üzerine, yazdığınız blog türleri ve yayınlama sıklığınız sorulabilir, Hobi Sebepleri, Adayın, hobiye başlama ve devam etme sebepleri mülakattaki kişiye hakkınızda önemli bilgiler verebilir, Üzümleri kendim yetiştirdiğim için şarap yapmayı seviyorum, Hobinin İşe Yansıması, Hobinizin, iş hayatınıza ne şekilde katkı sağladığını anlatabilirsiniz, Uzun mesafe koşmayı seviyorum Bu hem disiplin hem de dayanıklılık gerektiriyor Tıpkı iş hayatında olduğu gibi, İlham Veren Hobi, Bir hobi, adayın hayatında ve çalışma tarzında önemli bir rol oynayabilir ve ilham kaynağı olabilir, Kitap okumak, yeni fikirler ve bakış açıları kazanmamı sağlar, Farklı Tutkular, Aday, birden fazla tutkusu olduğunu belirterek farklı yönlerini gösterebilir, Trekking yapmayı da seviyorum, aynı zamanda astronomiye büyük bir ilgim var, Başvurulan Pozisyon, Adayın hobisi, başvurulan konuma olan uygunluğunu gösterebilir, Çalışma düzeni ve dikkate dayalı uğraşlar, detay odaklı bir pozisyon için adayın niteliğini işaret eder, İlişkilendirme, Aday, hobilerini ve tutkularını, işe alım sürecindeki rolüyle nasıl ilişkilendireceğini belirtmeli, Seyahat etmek ve yeni kültürleri öğrenmek, benim için gelişim ve entegrasyon konusunda tutkulu olmamı sağlayan bir hobi
hobileriniz nelerdir mülakat soruları görüşme kariyer iş görüşmesi
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Görüntüde kırmızı flanel gömlek giyen ve gözlük takan bir kadın yer alıyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve doğrudan kameraya bakıyor. Bir kolye takıyor ve saçlarını topuz yapmış. Arka planda yeşil ve siyah bir işaret, siyah zemin üzerinde beyaz bir harf ve bulanık bir saat görüntüsü var. Resmin renkleri ağırlıklı olarak kırmızı, siyah ve beyazdır. Kadın görüntünün ana odağıdır ve merkezde ve biraz sağda yer almaktadır.
Özgeçmiş Bölümleri

İlgi Alanları ve Hobiler CV'de Nasıl Yazılmalı?

04 Aralık 2019
Bu görüntü, çeşitli oyuncakları havada tutan birden fazla elin olduğu bir sahneyi yakalıyor. Ön planda gitar tutan bir kişi var, parmakları telleri tıngırdatıyor. Görüntünün sağ tarafında bir el kalem tutuyor ve ucu bir kitaba doğru bakıyor. Daha sağda, görüntünün merkezinde bir video oyunu kumandası tutan başka bir el var, düğmeleri ve kumanda kolları odadaki ışıkla aydınlatılmış. En sol tarafta, savunma pozisyonunda bir kılıç tutan bir kişi var. Daha uzakta, bir insan bacağının bulanık bir görüntüsü var. Son olarak, görüntünün sol alt köşesinde bir topun yakın çekimi görülüyor. Bu görüntü, insan vücudunun çeşitli duyguları göstermek ve nesnelerle etkileşime geçmek için nasıl kullanılabileceğine dair harika bir örnektir.
Nedir?

Evde Yapılabilecek Hobiler

21 Şubat 2020
Genç bir adam, ekranı beyaz bir parıltıyla aydınlatılmış bir dizüstü bilgisayarın önünde oturuyor. Üzerinde beyaz bir tişört ve siyah bir pantolon var ve önündeki masanın üzerinde bir fincan kahve görünüyor. Elleri klavyenin üzerinde, parmakları yazma pozisyonunda. Yüzü, hafifçe odak dışında kalan koyu renk saçları tarafından kısmen gizlenmiştir. Çevresinden habersiz bir şekilde elindeki işe odaklanmış durumda. İfadesi bir konsantrasyon ifadesi ve düşüncelere dalmış gibi görünüyor.
Online Eğitim

Online Eğitimlerle Edinilecek 5 Hobi

09 Nisan 2021
Elinde boya fırçası ve boya tutan bir kişi görülüyor. Fırça sarı renktedir ve boya kırmızı, yeşil ve sarı karışımıdır. El yakından görülüyor ve boyanın fırçadan elin üzerine damladığı görülüyor. Boya kalın, parlak bir yeşil ve üzerinde sarı ve kırmızı lekeler var. Arka planda, içinde sarı bir sıvı bulunan bir şişe yakından görülüyor. Kişi boya yaparken işine odaklanmıştır ve gözleri aşağıya, eline doğru bakmaktadır.
Kişisel Gelişim

Yeni Hobiler Edinmek Neden Önemli?

26 Eylül 2019
Resimde muhtemelen bir CV görüşmesine hazırlanan takım elbiseli bir adam görülüyor. Gözlüklü, sakallı ve düğmeli gömleğiyle kendinden emin ve iyi giyimli görünüyor. Arka planda metal bir kutunun yakın çekimi, bir saat ve bir kol görülebiliyor. Bu görüntü, bir CV görüşmesine nasıl hazırlanılması gerektiğine dair mükemmel bir örnektir.
4.6
(50)

CV Hazırlama Eğitimi

6 Konu3 Saat
Bu, koyu mavi takım elbise giyen bir adamın fotoğrafı. Arkasında beyaz bir duvar olan parlak ışıklı bir odada durmaktadır. Adamın kısa siyah saçları var ve yüzünde ciddi bir ifadeyle önüne bakıyor. Beyaz bir elbise gömleği, mavi çizgili bir kravat ve koyu mavi bir takım elbise ceketi giymektedir. Ayrıca siyah elbise pantolonu ve siyah elbise ayakkabıları giymektedir. Elleri yanındadır ve sol bileğinde bir saat takılıdır. Adam kendinden emin ve sakin görünüyor.Dr. Bilal Şentürk
1162464
Bu çevrimiçi kurs görüntüsü uzun saçlı, mutlu bir şekilde gülümseyen bir kadını gösteriyor. İtalyanca kursundan (A1) keyif alıyor gibi görünüyor. Saçları uzun ve dalgalanıyor ve yüzünde parlak, neşeli bir ifade var. Görünüşe göre bir süredir İtalyanca öğreniyor ve artık becerilerini sergileyecek kadar kendine güveniyor. Kendini dil öğrenme yolculuğuna adamış biri için harika bir örnek. Bunu yaparak başarısını hak etti ve İtalyanca A1 kursunun mükemmel bir temsili.
5
(3)

İtalyanca Kursu (A1)

30 Konu5 Saat
Uzun siyah saçlı güzel bir kadın, beyaz bir bluz giymiş ve yüzünde parlak bir gülümsemeyle kameranın önünde duruyor. Gözleri sevinçle parlıyor ve dudakları hafifçe ayrılmış, neşeli ve memnun görünüyor. Ellerini vücudundan hafifçe uzakta tutarak ayakta duruyor ve ince vücudunu sergiliyor. Bakışları davetkâr ve kendinden emin, ifadesi ise hayat ve enerji dolu. Bu resim onun mutlu ve kaygısız tavrını yansıtıyor ve neşeli ifadesinin ona bakan herkesi gülümseteceği kesin.Duygu Çetin
1175464