AnasayfaBlogYetkinlik Bazlı Mülakat Soruları ve Cevapları
Yetkinlik Bazlı Mülakat

Yetkinlik Bazlı Mülakat Soruları ve Cevapları

09 Mart 2018
Bir kadın önünde dizüstü bilgisayarıyla bir masada oturuyor. Masadaki diğer kadınla konuşurken yüzünde neşeli bir ifade var. Diğer kadın kıvırcık saçlı ve kırmızı bir eşarp takıyor. Odaktaki dizüstü bilgisayar ekranında arka planı bulanık bir çocuk eli görülüyor. Dizüstü bilgisayarı tutan kadın beyaz bir gömlek giymiş ve kollarını önünde kavuşturmuştur. Dizüstü bilgisayarın etrafında bazı kağıtlar ve bir fincan kahve var. Aydınlık odanın duvarları sarı, köşede mavi bir halı ve yeşil bir bitki var. İki kadın sıcak ve rahat bir atmosferle çevrilidir.
KonuAçıklamaNeden Önemli
Yetkinlik Bazlı Mülakat SorularıGeçmiş deneyime dayalı durumları tanımlamayı içeren sorulardır.Gelecekteki potansiyel davranışları tahmin etme varsayımına dayalı olarak işe alım uzmanları tarafından kullanılır.
AraştırmaŞirketi, insan kaynakları politikalarını ve önemli özellikleri araştırma.Mülakatçının sizinle ayrıntılı bir şekilde ilgilenmesi ve sizin aynı şekilde kendinizi sunabilmeniz için gereklidir.
Rol CanlandırmaGeçmiş deneyimlerinize dayanarak alakalı olabilecek soruların bir listesi yapın ve arkadaşınızla rol canlandırmaları yapın.Özgüveni artırmada ve mülakata hazırlıkta yararlıdır.
Gizli DavranışlarMülakatçı sizin neyi başardığınızla bir ilgisi olmaması, ama onu nasıl başardığınızla ilgisi olmasıdır;Mülakatçı sizin nasıl iletişim kurduğunuza, belirli durumlara nasıl uyum sağladığınıza ve ne kadar yenilikçi olduğunuza odaklanır.
STAR YöntemiCevaplarınızı yapılandırmanıza yardım etmek için kullanılır: Durum, Görev, Eylem ve Sonuç.Cevaplarınızı net ve öz tutmanıza yardımcı olur.
DürüstlükMülakatta her zaman dürüst olmalısınız, çünkü mülakatçı sizin gizli davranışlarınızla ilgilenir.Cevaplarınızın doğruluğu ve tutarlılığı, mülakatçının sizin hakkınızda doğru bir değerlendirme yapmasına yardımcı olur.
ProfesyonellikMülakatta her zaman profesyonel kalmalısınız.Bu, pozisyon için uygunluğun pozitif bir göstergesidir.
Etkili CevaplarSorulara net, öz ve etkili bir şekilde cevap vermelisiniz.Cevaplarınızın kalitesi, işe alım uzmanının sizin bir aday olarak değerlendirmesini etkiler.
ÖzgüvenMülakatta özgüvenli olmalısınız.Özgüven, işe alım uzmanının sizin hakkınızdaki olumlu bir izlenimi oluşturur.
Farklı Yeteneklerİşe alım uzmanları bir işle ilgili birden fazla farklı yetenekle ilgili soru sorabilirler.Cesaretlendirmek ve her bir yeteneği ayrıntılı bir şekilde ön plana çıkarmak için.

Katıldığınız mülakatlar için ilginç bulduğunuz hatta ilginç mülakat soruları ile muhatap olduğunuz zamanlar mutlaka olmuştur. Peki işe alım uzmanının sizden geçmişe dair deneyiminizle alakalı bir durumu tanımlamanızı istediği bir mülakata hiç katıldınız mı? İşte bu yetkinlik bazlı mülakat sorusudur ve her aday bunu bilmez veya bu tip mülakat tipine hazırlıklı değildir.

Araştırmalar gösteriyor ki sayıları gittikçe artan şirketler bu yöntemi sizin geçmiş davranışınızı tanımlayış şeklinizden potansiyel olarak gelecek davranışlarınızı tahmin edebilme varsayımıyla uyguluyorlar. Bununla birlikte, eğer özgüvenli ve hazırlıklı bir aday değilseniz geçmiş yeteneklerinizi etkili bir şekilde gösteremeyebilirsiniz.

Yetkinlik bazlı mülakat soruları nelerdir?

Aşağıdaki maddeler size yetkinlik bazlı mülakat sorularından neler beklemeniz gerektiğine dair bir fikir verecek.

Özellikler nelerdir?

Belirli bir pozisyon için seçilmiş olan davranışların tanımlayıcı bir listesidir. En çok kullanılan özellikler takım çalışması, liderlik, iletişim, problem çözme, sonuç odaklı olma ve karar almadır. Peki yetkinlik bazlı mülakat nasıl mükemmel hale gelebilir? Yetkinlik bazlı mülakat görüşmesinden nasıl başarılı bir şekilde geçebiliriz?

İlgili eğitim: Liderlik Eğitimi

Düşünün; Mülakat aşamasına geldiniz. Şimdi kendinizi kolay ve anlaşılır bir şekilde anlatmanız gerekiyor. Nasıl?

Araştırma

Elinizde bir değerlendirme formu olmalıdır. Özellikle yetkinlik bazlı mülakat için araştırmanın önemini çok büyüktür. Şirketi ve insan kaynakları politikalarını hatta insan kaynakları yönetiminin kariyer bölümlerini araştırın. İş tanımlamalarında kullandıkları önemli özelliklere odaklanın.

Rol Canlandırma

Geçmiş deneyiminize dayanarak alakalı olabilecek örnek soruların bir listesini yapın ve bir arkadaşınızla rol canlandırması yapın. Örnek bir soru "Üst düzey yöneticiyle şirketin genel işleyişiyle ilgili yaşadığınız bir problemi ve problemi nasıl çözdüğünüzü tanımlayın." Değinilmesi gereken bir nokta da işe alım uzmanının sizin neyi başardığınızla bir ilgisi olmaması, ama onu nasıl başardığınızla ilgisi olmasıdır; yukarıdaki soruyu kolay bir şekilde cevaplamış olsanız bile size onu nasıl yaptığınızı ve ne gibi zorluklarla karşılaştığınızı soracaklar. İş orada bitmeyecek. İşe alım uzmanı bu işin sonucunu bilmek istiyor... İşte bu sadece bir soru!

Ne kadar hazırlıklı olursanız mülakatçının önünde de o kadar etkili ve sakin olursunuz. Mülakattan yapılan en büyük hatalardan biri de kafadan bir örnek uydurmaktadır. Hikaye uydurarak soruya yanıt vermemelisiniz. Bir soruya detaylı bir şekilde cevap vermenizin istenmesinden ziyade kafadan mükemmel bir örnek uydurmak kadar kötü bir şey yoktur, bu yüzden cevaplarınızda dürüst olun. Mülakatçı sizin gizli davranışlarınızı arıyor ve örneğin sizin nasıl iletişim kurduğunuza, belirli durumlara nasıl uyum sağladığınıza, iş arkadaşlarınızla ve yönetimle nasıl anlaştığınıza ve ne kadar yenilikçi olduğunuza odaklanırlar.

STAR – Cevaplarınızı yapılandırmanıza yardım etmek için iyi bir yaklaşımdır:

S - Situation / Durum

T - Task / Görev

A - Action / Davranış (Hareket)

R - Result / Sonuç

Davranış örnekleri STAR kısaltmasının açılımı ile tespit edilir.

Durum: Olay yerini kuruyorsunuz.

Görev: Görevin detaylarını anlatıyorsunuz

Eylem: "nasıl" ve "ne" leri tartışıyorsunuz

Sonuç: Sonucu açıklıyorsunuz

Cevabı kendinizle ilişkilendirin ve spesifik olun. Sonucu "iyi" veya "hoşlarına gitti" diyerek vermek saçmadır ve başarılarınıza giden bir yol değildir. Bunun yerine "harcamaları %30 kadar azalttım ve satışların %60 kadar artmasına yardımcı oldum" gibi örnekler verin.

Sonucunuz her zaman pozitif veya etkili olmayabilir ama bu sizin geçmiş deneyiminizin dürüst bir tasviridir ve tekrarlamak gerekirse mülakatçı sizin gizli davranışlarınızla ilgileniyor.

Her zaman profesyonel kalın, soruyu dikkatlice dinlediğinizden emin olun, cevabınız hakkında düşünün, cevabınızı STAR yöntemini kullanarak yapılandırın ve cevaplarınızı kesin ve kendinizle alakalı tutun.

Yetkinlik Bazlı Mülakat Sorularına Nasıl Cevap Vermeliyiz?

Yetkinlik bazlı mülakat soruları diğer mülakat sorularından oldukça farklı teknikler içerir. Mülakata girenlerin bazı yeteneklerini ya da spesifik olaylar karşısında gösterdiklerini örneklendirmeleri beklenir. Bu sorular genellikle bir problemi çözmek için yapmış olduğu eylemleri ve sonuçları içerir. Böyle sorular adayın düşünce şeklini öğrenmek amacıyla sorulur. Ve benzer durumlarda nasıl davranacağını öğrenmek için sorulur. İşe alım uzmanları bir işle ilgili birden fazla farklı yetenekle ilgili soru sorabilirler. bu sebeple mülakat tekniklerini öğrenmeniz size her zaman fayda sağlayacaktır.

Örnek olarak satış departmanına bir satış uzmanı pozisyonu olduğunu düşünelim. İşe alım uzmanı bu kişiye takım çalışması ve iletişimle ilgili sorular soracaktır. Ancak daha üst düzey bir pozisyon için liderlik, yöneticilik ve yaratıcılık ile ilgili sorular sorabilir. Yetkinlik Bazlı Mülakat Sorularına Nasıl Hazırlanılmalıyız?

Yetkinlik bazlı mülakat sorularına hazırlanmak için o iş için önemli olduğunu düşündüğünüz özelliklerin bir listesini yapın. O iş için gereken beceri ve nitelikler için iş tanımına bakın. Sonra sizde hangi yeteneklerin olduğunu yazın. Sırayla bir problem ve durum yazın. Ardından problemi çözmek için gerçekleştirdiğiniz eylemleri yazın. Elbette daha sonra sonuçları yazın. Mülakata girmeden önce hazırladığınız bu listeyi mutlaka gözden geçirin.

Mülakattan önce ne kadar çok örnek bulursanız mülakat sırasında sorulara hızlı bir şekilde cevap verebilirsiniz.

  • Kesin olun: Yetkinlik bazlı mülakat sorusuna cevap verirken eğer aklınızda bir cevap yoksa saçmalamaya başlarsınız. Soruya cevap vermeden önce, geçmiş bir durumla ilişkilendireceğiniz spesifik bir örnek düşünmeye çalışın. Duruma dair kesin bir tanım verin, durum ile nasıl başa çıktığınızı açıklayın ve sonuçları anlatın. Spesifik bir örneğe odaklanarak, cevabınızın kısa ve öz olmasını sağlayın.

  • Kimseyi suçlamayın: Eğer bir problemi veya zor bir durumu anlatıyorsanız, başka bir insanı suçlamak size mantıklı gelebilir. Ayma unutmamalısınız ki bu sorular size yöneltiliyor ve problemli sizin çözmeniz isteniyor. Bunun için ne yaptığınıza odaklanın ve diğer insanların problem veya başarısızlıklarına değinmeyin.

Soru Örnekleri Neler Olabilir?

Aşağıda farklı yeteneklere göre örnek birkaç soru verilmiştir.

Uyum Sağlama Yeteneği

Önceki deneyiminizde başa çıkmak zorunda kaldığınız en büyük değişiklikten bize bahseder misiniz? Nasıl başa çıktınız?

İletişim

Biriyle iletişim kurarken iletişim konusunda yaşadığınız bir sorundan bahseder misiniz? Şuan neyi farklı yapardınız?

Yaratıcılık

Bir problemi çözmek için yeni bir yaklaşım geliştirdiniz mi? Bu yeni yaklaşımı nasıl geliştirdiniz? Ne gibi zorluklarla karşılaştınız ve zorlukları nasıl atlattınız?

Kararlılık

  • Aldığınız kararlar başkaları tarafından seviliyor mu? Kararlarınıza karşı çıkılan bir örnek gösterebilir misiniz?

  • Bu süreçle nasıl başa çıktınız? Diğer insanların negatif tepkileriyle nasıl başa çıktınız?

Esneklik

Bize projenin ortasında projeyi tamamen değiştirdiğiniz bir durumu anlatın. Projeyi değiştirmenize sebep olan şey neydi? Bu değişimi doğru bir şekilde yürütebilmek için neler yaptınız?

Doğruluk

Bize yapmayı istemeyeceğiniz bir şeyi yapmanız istendiği bir zamanı anlatır mısınız? Bu durum ile nasıl başa çıktınız?

Liderlik

Bize bir takımın performansını geliştirdiğiniz bir zamandan bahseder misiniz? Karşılaştığınız zorluklar nelerdi ve onlarla nasıl başa çıktınız?

Değişime Ayak Uydurma

  • Stresle nasıl başa çıkarsınız?

  • Bir işverenden, iş arkadaşından veya müşteriden negatif bir geri bildirim aldığınız zamanı bize anlatır mısınız? Bu geri bildirim ile ne yaptınız ve sonuçları nelerdi?

Takım Çalışması

Takım üyelerinin birbiriyle iyi geçinemediği bir zamandan bize bahseder misiniz? Bu durumla nasıl başa çıktınız?

Diğer yetenekler neler?

Mülakatçılar aşağıdakiler dahil olmak üzere birçok yetkinlik bazlı mülakat soruları sorabilir:

Güvenilirlik, hırs, ulaşılabilirlik, kriz yönetimi, kritik düşünme, atama, esneklik, ilham verme, risk alma.

İyi Şanslar!

Yetkinlik Bazlı Mülakat Soruları, Geçmiş deneyime dayalı durumları tanımlamayı içeren sorulardır, Gelecekteki potansiyel davranışları tahmin etme varsayımına dayalı olarak işe alım uzmanları tarafından kullanılır, Araştırma, Şirketi, insan kaynakları politikalarını ve önemli özellikleri araştırma, Mülakatçının sizinle ayrıntılı bir şekilde ilgilenmesi ve sizin aynı şekilde kendinizi sunabilmeniz için gereklidir, Rol Canlandırma, Geçmiş deneyimlerinize dayanarak alakalı olabilecek soruların bir listesi yapın ve arkadaşınızla rol canlandırmaları yapın, Özgüveni artırmada ve mülakata hazırlıkta yararlıdır, Gizli Davranışlar, Mülakatçı sizin neyi başardığınızla bir ilgisi olmaması, ama onu nasıl başardığınızla ilgisi olmasıdır;, Mülakatçı sizin nasıl iletişim kurduğunuza, belirli durumlara nasıl uyum sağladığınıza ve ne kadar yenilikçi olduğunuza odaklanır, STAR Yöntemi, Cevaplarınızı yapılandırmanıza yardım etmek için kullanılır: Durum, Görev, Eylem ve Sonuç, Cevaplarınızı net ve öz tutmanıza yardımcı olur, Dürüstlük, Mülakatta her zaman dürüst olmalısınız, çünkü mülakatçı sizin gizli davranışlarınızla ilgilenir, Cevaplarınızın doğruluğu ve tutarlılığı, mülakatçının sizin hakkınızda doğru bir değerlendirme yapmasına yardımcı olur, Profesyonellik, Mülakatta her zaman profesyonel kalmalısınız, Bu, pozisyon için uygunluğun pozitif bir göstergesidir, Etkili Cevaplar, Sorulara net, öz ve etkili bir şekilde cevap vermelisiniz, Cevaplarınızın kalitesi, işe alım uzmanının sizin bir aday olarak değerlendirmesini etkiler, Özgüven, Mülakatta özgüvenli olmalısınız, Özgüven, işe alım uzmanının sizin hakkınızdaki olumlu bir izlenimi oluşturur, Farklı Yetenekler, İşe alım uzmanları bir işle ilgili birden fazla farklı yetenekle ilgili soru sorabilirler, Cesaretlendirmek ve her bir yeteneği ayrıntılı bir şekilde ön plana çıkarmak için
işe alım ve mülakat teknikleri mülakat yetkinlik bazlı mülakat soruları yetkinlik bazlı mülakat soruları ve cevapları görüşme tekniği mülakat nedir mülakat soruları mülakat özellikleri sonuç odaklılık star tekniği yetkinlik yetkinlik bazlı mülakat yetkinlik bazlı mülakat teknikleri yetkinlikler nedir
Ellerini dua veya tefekkür için bir araya getirmiş, gözleri kapalı ve başı hafifçe eğik bir adam. Yüzünde huzurlu ve dingin bir ifade, nazik ve kibar bir tavır var. Teni açık kahverengi, saçları siyah, üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon var. Huzurlu bir atmosferle çevrili düz beyaz bir arka planın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış, anlamlı bir konu üzerinde kafa yoruyor gibi görünüyor. Duruşu alçakgönüllülük ve saygı hissi uyandırıyor.
Bilal Şentürk
Blog Yazarı

Celal Bayar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde Lisans eğitimleri, Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Beykent Üniversitesinde İşletme Yönetimi üzerine Tezli Yüksek Lisans yapmıştır. Halen insan kaynakları üzerine doktora tezi yazmakta ve işletmelere insan kaynakları üzerine danışmanlık yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, üzerinde rakam bulunan bir tabelanın yakın çekimidir. Arka plan sarı ve beyazdır ve sayı tabelanın ortasında ortalanmıştır. Rakam bir soru işareti, bir gitar, bir piyano ve bir devre kartı ile çevrelenmiştir. Görüntü hafif bulanık, arka planda sarı bir çizgi ve sarı beyaz bir nesne görülüyor. Tabela metalden yapılmış gibi görünüyor ve sayı koyu renkte ve okunması kolay.
Kişisel Gelişim

21. Yüzyıl Yetkinlikleri

18 Ocak 2021
Mavi gömlekli bir kişi, başka bir kişinin omzunun üzerinden beyaz bir dosya tutmaktadır. Dosyanın üzerinde bazı metinlerin yazılı olduğu bir etiket var. Aşağıdaki kişi beyaz ve gri çizgili bir gömlek giymektedir. Arka plan bulanıktır ve sol alt köşede bir hesap makinesi ve klavye görülebilmektedir. Klavyede çok sayıda tuş, hesap makinesinde ise birkaç rakam ve sembol içeren bir ekran var. Dosya tutucunun sağında bir çalı görülüyor, ancak bulanık ve odak dışı. Son olarak, sağ alt köşede beyaz dosyayı tutan bir elin yakın çekimi görülüyor.
Satış - Pazarlama

Satışta Performans Yönetimi

19 Mart 2021
Bir grup insan nötr renkli duvarları olan bir odada bir masada oturuyor. Pencerelerden gelen ışık grubu aydınlatıyor ve masa kağıt ve defterlerle kaplı. Grubun ortasında takım elbiseli bir adam oturmuş, beyaz bir kalemle not defterine bir şeyler yazmaktadır. Sağında, kıvırcık saçlı bir kadın beyaz bir gömlek giymiş ve masaya doğru bakıyor. Masanın üzerinde pipetli beyaz bir fincan ve gri kare bir nesne vardır. Grubun önünde bir kişi kare nesneyi tutmaktadır. Herkes konuşmaya ve önlerindeki kâğıtlara odaklanmıştır.
Mülakat - İş Görüşmesi

Mülakat Teknikleri Hakkında İpuçları

27 Eylül 2019