AnasayfaBlogSpesifik Ne Demek? Spesifik Kelimesinin Yanlış Kullanımı
Ne Demek?

Spesifik Ne Demek? Spesifik Kelimesinin Yanlış Kullanımı

10 Mart 2021
Elini tuğla bir duvara dayamış bir kişi görülüyor. Ön planda, üzerinde ahşap bloklar ve kırmızı harfler bulunan bir masa var. Bloklar düzgün bir şekilde dizilmiş ve kırmızı harfler açıkça görülebiliyor. Yakından bakıldığında, blokların üzerindeki sözcüklerin yanı sıra bir kişinin kolu ve eli de görülebiliyor. El, üzerinde beyaz yazılar görünen bir blok tutmaktadır. Arka planda, üzerinde kelimeler yazılı bir tabela görülüyor. Görüntüdeki tüm unsurlar nettir ve sahnenin net bir şekilde görülmesini sağlar.
KelimeDoğru KullanımYanlış Kullanım
SpesifikSpesifik bir bakış açısına sahip.Bugün benim için çok spesifik geçti.
Spesifikİstanbul’un en spesifik mimarilerinden biridir Sultan Ahmet Cami.Görebildiğim en spesifik elbise bu.
SpesifikDizideki kriminal incelemeler oldukça spesifik bir hal almaya başladı.Bu spesifik bir pizza.
SpesifikBazı hediyelerin spesifik bir anlamı vardır.Spesifik bir gün yaşadım.
SpesifikBulunan matematik formülü, üzerinde çalışılan spesifik problemler için bulunmuştur.Bu spesifik bir kahve.
SpesifikOkulda, oldukça spesifik bir dönem ödevi hazırlığı içerisindeyim.Bugün hava çok spesifik.
SpesifikOyuncu, canlandırdığı karakter ile spesifik bir duruş sergilemiş.Spesifik bir kahvaltı yaptım.
SpesifikBu dönem okulda daha spesifik konular işleneceği konuşuluyor.Spor salonunda çok spesifik çalıştım.
SpesifikBugünün tarihte spesifik bir yeri var.Mağazada görüştüğüm satıcı çok spesifik.
SpesifikSpesifik durum olarak geçen tamlama, özel bir durumu, olayı, o çeşidin kendine has durumunu ifade eder.Geçen hafta sonu çok spesifik geçti.

Fransızca’dan dilimize girmiş olan “spécifique” kelimesi, günlük dilimizde oldukça kullanılan ama yanlış ifadelerde kullanılabilen bir kelimedir. Bazı kullanımlarında “kendine has”, “özel” anlamına gelmenin yanı sıra bazı kullanımlarda da günlük dile uyarladığımızda yanlış bir kullanıma dönüşebilir. Cümle içinde uyumsuz hale de gelebilecek spesifik kelimesi, her ne kadar “özel, karakteristik, kendine has…” anlamlarında olsa da dilimize genel olarak, bilimsel ve terimsel ifadeler üzerine kalıplaşmış bir kelimedir.

Günlük dilimizde çok dikkatli kullanmamız gereken spesifik kelimesinin uygunsuz olarak kullanımına örnek verecek olursak “Bugün benim için çok spesifik geçti.” şeklinde kullandığımızdaki uygunsuz cümlenin doğru kullanımı, “Bugün benim için çok özel geçti.” şeklindedir. “Bugünün tarihte spesifik bir yeri var.” ile “Bugünün tarihte özel bir yeri var.” Şeklindeki iki kullanımı ise doğru kullanımlardır. Çünkü o gün, terimsel bir ifadeye sahip, tarihte yeri olan özel bir gündür. 

Kullanım alanlarında çok ince farklılığa sahip olan spesifik kelimesi, özel olan durumları anlatmak için de kullanılır. “Spesifik durum” olarak geçen tamlama, özel bir durumu, olayı, o çeşidin kendine has durumunu ifade eder. Bulmacalarda da oldukça sık çıkar. Peki spesifik kelimesinin kullanımı nasıldır? Hangi durumlarda doğru, hangi durumlarda yanlış kullanılır? Tüm bunları bilmek, dilimizi düzgün konuşmak aynı zamanda bizi kariyerimizde ve hayatımızda da farklı konumlara getirecektir. Doğru ve etkili konuşarak insanlar üzerinde daha olumlu etkiler bırakabiliriz. Kariyerimizde farklı bir yön seçip içerik editörlüğü yapabiliriz.

Peki spesifik kelimesini nerelerde kullanırsak, bizi iyi bir diksiyon kullandığımızı düşündürür? Evet! Birkaç örnek sonrasında daha detaylı olarak, hem Türk Dil Kurumu’nda geçen anlamını, hem de günlük dilimizdeki kullanım şekillerinden biraz bahsedeceğim sizlere. Hangi cümlelerde kullanabilir? Hangi cümlelerde ise kullanıldığı zaman uyumsuz olması söz konusu? Örneklerle paylaşmaya başlayalım.

Spesifik Nedir? 

Spesifik kelimesi günlük hayatımızda kullanmamızın yanı sıra daha çok tıp ve bilimsel, tarihi ve sanatsal dillerde, durum ya da olayın özelliğini ve kendine olan has, karakteristik duruşu anlatmak için kullanılan bir kelimedir. Peki spesifik kelimesi, günlük hayatımızda nasıl ve ne anlamlarda kullanılır? Bu kelime kendini bir olaydan ayıran, özel, benzer olmayanı tanımlar bize. Bir türe özgüdür. Bir tür veya olayın karakteristik özelliğini vurgular. Günlük hayatta kullandığımız “özellikli” kelimesi yerine kullanılabilecek bir kelimedir. Çok caf caflı bir kelime olduğundan her yerde, her şey için, anlamı çok da bilinmeden kullanılır. Spesifik kelimesinin günlük hayatta nasıl kullanıldığı konusunda birkaç cümle ile örnekleyelim mi? Bakalım Türk Dil Kurumu’nda belirtilen anlamına göre aşağıda nasıl kullanımlar olacak!

  • Bu dönem okulda daha spesifik konular işleneceği konuşuluyor. 

  • İstanbul’un en spesifik mimarilerinden biridir Sultan Ahmet Cami.

  • Bazı hediyelerin spesifik bir anlamı vardır. 

  • Okulda, oldukça spesifik bir dönem ödevi hazırlığı içerisindeyim. 

  • Spesifik bir bakış açısına sahip. 

  • Dizideki kriminal incelemeler oldukça spesifik bir hal almaya başladı.

  • Bulunan matematik formülü, üzerinde çalışılan spesifik problemler için bulunmuştur. 

  • Oyuncu, canlandırdığı karakter ile spesifik bir duruş sergilemiş. 

Günlük Dilde Spesifik Kelimesinin Yanlış Kullanımı

Örnek cümlelerde gördüğümüz gibi, günlük dilde ve araştırmacı, eleştirisel ve bilimsel olarak kullanıldığı ve absürt kaçmayan kullanım şekilleri mümkündür. Peki günlük dilde kullanımı düşüncede doğru ama, teknikte yanlış kelime olarak kullanılan cümlelere bakalım. 

  • Bugün çok spesifik bir gündü. 

Bugün çok özel bir gündü. ✓

  • Ali, oldukça spesifik bir karaktere sahip.

Ali, oldukça özel bir karaktere sahip. ✓

  • Keyifli olduğum için derste çok spesifik hareketler sergiledim. 

Keyifli olduğum için derste, kendime has hareketler sergiledim. ✓

  • Yazdığım günlük, bana göre çok spesifik. 

Yazdığım günlük, bana göre çok özel. ✓

Gördüğünüz gibi uyumsuz kullanımlarda da aslında kelimenin özüne bakarsak doğru ama kullanıldığı karakteristik konulara bakacak olursak, dilimizde daha çok terimsel ve bilimsel ifadelerdeki kullanımlarda daha çok özdeşleştiği için günlük dilde kullanımı uyumsuz olabilmektedir. 

Tıp dilinde ise daha terimsel bir kelimedir. Hastanın spesifik durumu, mikrobik konuların kendine has anlatımı, deneysel özel buluşlar… Aklınıza gelebilecek tüm “özel” ya da “kendine has” durumlar için spesifik kelimesi kullanılmaktadır. Mesela bir iki cümle içinde bakalım. 

  • Ortamdaki virüs için, spesifik aşı üretim çalışmaları yapılmaktadır. 

  • Hastanın durumu, bilinen tanılara göre oldukça spesifik bir hal aldı. 

  • Tedavi için spesifik bir takım testler yapılmalıdır. 

  • Bulunan bakterinin diğer türlerine göre daha spesifik incelenmesi gerekmekte.

  • Sorunu çözüme ulaştırmak için bilim adamları spesifik bir çalışma başlattı.

  • Kronik enfeksiyonu önlemek için, hastaya spesifik bir yöntem uygulandı.

Spesifik Kelimesinin Sanatta Kullanımı

Bu kullanım durumlarının yanı sıra sanat, tarih, siyaset ya da aklınıza gelebilecek farklı alanlar içerisinde de kullanımları olabilir. Mesela sanattaki spesifikten bahsedelim biraz. Tablolardaki çizgiler, kitaplarda kullanılan diller, mimaride kullanılan teknikler… Mesela her sanatçının farklı bir duruşu, farklı bir çizimi, kendine has bir anlatım ve düşünce tarzı vardır. Bu çizgiler her sanatçıya has spesifik bir durumdur.

Picasso’nun tabloları ile Dali tablolarındaki çizim teknikleri farklıdır. Dönemlerindeki yaşam koşulları, kullandıkları boyalar ve temsil ettikleri akım üzerine spesifik bir anlatım şekilleri vardır. Mimari bir eserde de bu spesifik durumu görebiliriz. Dönemlerine göre mimari bir yapıda, dünyaca ünlü Mimar Sinan’ın eserleri ile yine dünyaca ünlü Antoni Gaudi’nin kullandığı teknikler farklıdır ve hepsinin spesifik bir çizgisi bulunmaktadır.

Onları spesifik yapan şey ve ortak yönü tarihe damgasını vurmuş, bilimsel konular üzerinde, yapı bilimine imzalarını atmış kişiler olmasıdır. Veya okuduğumuz bir kitapta bile spesifik kavramını görebiliriz. Dünya klasiklerinde farklı bir dil görürüz, bilim-kurgu yazarının kendi kitabındaki anlatımında farklı bir dil kullanımı olabilir. Bunların hepsi spesifik anlatım özelliklerine sahip oluşlarından, yani kendilerine has bir dil kullanmalarından kaynaklıdır. 

Bu yazımın da sonuna gelirken az çok, “spesifik” kelimesinin kullanım şeklini ve farklılıklarını anlatmaya çalıştım sizlere. Eğer sizlerde doğru Türkçe konuşmak ve diksiyon kurallarına daha hakim olmak istiyorsanız; IIENSTITU’nün online Diksiyon Eğitimine ücretsiz olarak katılabilirsiniz. Online olarak alacağınız bu eğitim sonrası, CV’nizde kariyerinize destek olacak sertifikaya da sahip olabilirsiniz. Blog karıştırmayı seviyorsanız, IIENSTITU Blog sayfasından yüzlerce konu hakkında yazılmış çeşitli yazılara ulaşabilir, keyifli ve verimli vakit geçirebilirsiniz. IIENSTITU’nün diğer online eğitimlerini de inceleyerek, hayatınızdaki kişisel veya kariyer gelişiminize katkı sağlayabilirsiniz.

Spesifik, Spesifik bir bakış açısına sahip, Bugün benim için çok spesifik geçti, Spesifik, İstanbul’un en spesifik mimarilerinden biridir Sultan Ahmet Cami, Görebildiğim en spesifik elbise bu, Spesifik, Dizideki kriminal incelemeler oldukça spesifik bir hal almaya başladı, Bu spesifik bir pizza, Spesifik, Bazı hediyelerin spesifik bir anlamı vardır, Spesifik bir gün yaşadım, Spesifik, Bulunan matematik formülü, üzerinde çalışılan spesifik problemler için bulunmuştur, Bu spesifik bir kahve, Spesifik, Okulda, oldukça spesifik bir dönem ödevi hazırlığı içerisindeyim, Bugün hava çok spesifik, Spesifik, Oyuncu, canlandırdığı karakter ile spesifik bir duruş sergilemiş, Spesifik bir kahvaltı yaptım, Spesifik, Bu dönem okulda daha spesifik konular işleneceği konuşuluyor, Spor salonunda çok spesifik çalıştım, Spesifik, Bugünün tarihte spesifik bir yeri var, Mağazada görüştüğüm satıcı çok spesifik, Spesifik, Spesifik durum olarak geçen tamlama, özel bir durumu, olayı, o çeşidin kendine has durumunu ifade eder, Geçen hafta sonu çok spesifik geçti
Spesifik Ne Demek Spesifik Nedir Spesifik Terimler Spesifik Kullanım Alanları Spesifik Sözlük Anlamı Nedir Spesifik Kelimesi Ne Anlama Gelir Spesifik
Gözlük takan ve genişçe gülümseyen genç bir kadın. Orta uzunlukta kahverengi saçları var ve gözleri parlak ve ışıltılı. Gülümsemesi geniş ve doğrudan kameraya bakıyor. Pembe yanakları ve dostça bir ifadesi var. Gözlükleri kahverenginin açık bir tonunda ve yüzünde hafifçe orantısız duruyor. Üzerinde gri bir gömlek ve boynunda siyah bir eşarp var. Rahat ve mutlu görünüyor.
Dilara Şimşek Yılmaz
Blog Yazarı

Kadir Has Üniversitesi Grafik Tasarım mezunudur. Yaklaşık on iki yıldır pazarlama, kurumsal iletişim ve perakende gibi büyük markaların direktörlüklerine bağlı olarak çalışmıştır. Yaklaşık üç sene öncesinde hobi olarak başladığı blog/içerik yazarlığının eğitimlerini almıştır. IIENSTITU başta olmak üzere, çeşitli blog sitelerinde karma ve mesleki konularda içerik yazarlığı yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Beyaz gömlek giymiş bir adam kameraya dönük durmaktadır. Saçları koyu renk ve bakımlıdır. Görüntünün sağ tarafında uzun, sarı saçlı bir kadın görülüyor. Görüntünün ortasında beyaz harflerle yazılmış yeşil bir tabela görülüyor. Beyaz gömlekli adamın da sakalı var. Görüntünün sağ alt köşesinde bir kadının boynunun yakın çekimi görülüyor. Görüntünün sağ tarafında beyaz zemin üzerinde mavi bir rakam görülüyor. Resmin sol alt tarafında kahverengi bir zemin üzerinde beyaz bir harf görülüyor. Resmin sağ üst köşesinde bir kadın yüzünün yakın çekimi görülmektedir. Görüntünün sol tarafında yeşil bir yüzey üzerinde beyaz bir harf görülüyor. Resmin sol üst köşesinde bir rakamın yakın çekimi görülmektedir.
Yabancı Dil Eğitimi

Almanca Sayılar ve Okunuşu

28 Mayıs 2021
Takım elbiseli bir adam beyaz tahtanın önünde durmakta ve üzerinde gösterilen grafiği işaret etmektedir. Lacivert bir kravat takmış ve sunumuna odaklanmış görünüyor. Bir grup insan grafiğe bakmakta ve adamın söylediklerini dikkatle dinlemektedir. Adamın arkasında bir masanın üzerinde açık duran bir dizüstü bilgisayar ve onu tutan bir el vardır. Masanın üzerinde, hafifçe odak dışında kalan bir bardak vardır. Yakınında birkaç su bardağından oluşan bir grup var. Arka planda, saçları yüzünü kısmen gizleyen bir kadın başı görülüyor.
Eğitim

Eğitim İhtiyaç Analizi

28 Temmuz 2021
Bir koridorda yürüyen bir grup insan. Çoğunluğu mavi olmak üzere farklı türde giysiler giymektedirler. Koridor parlak ışıklarla aydınlatılmış, duvarlar ve zemin soluk bir ışık saçıyor. Pembe gömlek giyen bir kişi grubun ortasında, diğerlerinin biraz önünde yürüyor. Başka bir kişi mavi bir gömlek giymiş ve hemen yan taraftadır. Arka planda başka insanlar da var ama bulanık ve seçilmeleri zor. Herkes aynı yöne doğru yürüyor ve koridorda ilerliyor.
Ne Demek?

Anonim Nedir? Ne Demek?

20 Ağustos 2021